Det er sommer, høysesong for Yr, og vi vet at mange er spesielt opptatt av regn akkurat nå. Derfor har Yr forenklet informasjonen fra radarbildene, og laget et direkte nedbørvarsel som forteller deg om det skal regne eller holde opp å regne i de neste 90 minuttene.
Er du en av dem som bruker Yrs radar? Kikker du inn på kartet, og ser skyenes bevegelser fram til nå, lar “filmen” fortsette inne i hodet ditt, ser for deg hvordan skyene fortsetter fram i tid, og beregner i ditt indre om eller når regnet kommer? Da er du en Yr-bruker med høy kunnskap, og da har du funnet ut noe som mange ikke har fått med seg. De fleste vet nemlig ikke at radarbildene er nyttig for å få siste status på regnet.
Dette har vi forsøkt å gjøre noe med, og lanserer nå et eget direkte nedbørvarsel, basert på radaren.
Da vi beta-lanserte Yrs nye nettsider forrige sommer, uten nedbørsradar, fikk vi tilbakemeldinger fra enkelte at dette var et savn:
Det var denne type tilbakemeldinger som satte oss på sporet. Vi merket oss at en liten andel Yr-brukere forteller at radarvisningen har stor verdi for dem, mens de aller fleste er totalt ukjent med nedbørskartet. Hvordan kunne vi hente ut verdien fra radarbildene og lage noe som ville gi verdi til flere av brukerne våre?
Med bakgrunn i dette spørsmålet har vi laget et nytt nedbørvarsel som vi vil teste gjennom sommeren på de nye mobilsidene (yr.no i nettleseren, ikke appen).
Selvstendig og i tillegg
Det nye nedbørvarselet har vi plassert på toppen av siden over times- og langtidsvarselet. Det viser om det skal regne eller holde opp å regne i de neste 90 minuttene.
Verdt å merke seg er at nedbørvarselet er det mest oppdaterte varselet på nedbør, og at varselet er svært lokalt, nettopp for å fange opp lokale forskjeller.
Mest oppdatert
Det nye nedbørvarselet er mer oppdatert enn times- og langtidsvarsel, og vil være det sikreste kortet når du sjekker nedbørstatus for den neste halvannen timen.
Det vanlig værvarselet på Yr er basert på værmodeller, og oppdateringer av varslene er en større regneoperasjon som utføres 4 ganger i døgnet.
Det nye nedbørvarselet oppdateres hvert 7.5 minutt. Det er basert på radarer som kontinuerlig samler inn data. Rundt i landet står det radarer som observerer regnskyenes intensitet ved hjelp av radiobølger.
Med utgangspunkt i historikken fra radarbilder beregner vi nå skyenes bevegelser fram i tid og kan varsle akkurat når regnet treffer deg. Noen steder i landet ligger langt unna eller i skyggen (bak fjell eller i daler) for radaren. Derfor greier vi ikke beregne nedbørvarsel for alle steder i landet.
Hvis du vil se skyene slik de er observert fram til nå, finner du dem under fanen «Nedbørskart».
Lokalt
Det nye nedbørvarselet er utarbeidet for å fange opp de lokale forskjellene i nedbør. For at du skal få et så nøyaktig varsel som mulig, pass på at du søker opp værvarselet for stedet nærmest deg.
Dette finner du ved å bruke lokasjonsknappen («I nærheten») eller et lokalt navn på stedet du er.
Befinner du deg i Telegrafbukta, på Fløyen eller Grorud, sørg for å se varselet på disse lokale stedene. Søker du opp stedet Tromsø, Bergen eller Oslo på Yr, vil regnskursvarselet nemlig gjelde et begrenset område i byens sentrum, og ikke nødvendigvis der du er.
Kommunikasjonsutfordring
Til slutt: At nedbørvarselet er mer oppdatert enn et vanlig varsel betyr også at vi enkelte ganger kan komme i situasjoner der Yr dobbelt-kommuniserer:
Timesvarselet kan vise et symbol uten regn for de neste timene, og nedbørvarselet vil allikevel vise at det kommer en byge. Og siden nedbørvarselet er det mest oppdaterte, er det dette som høyst sannsynlig vil ha rett.
Noen vil gjerne tenke: Hvorfor ikke bare vise riktig værsymbol i første omgang, og unngå to varsler som forteller ulikt?
Vel, det er her vi er nå, med to ulike kilder til varselet. Vi tenker at når vi allikevel sitter på direkte og oppdatert informasjon om regnet via radaren, så må vi også fortelle dette. Når vi vet at folk er opptatt av om og når regnet kommer i ustadig sommervær har vi kanskje funnet en måte å vise dette på.
Fortell oss hva du synes
Det nye nedbørvarselet finner du foreløpig på våre nye mobile nettsider, det er ikke lansert på desktop-nettsider eller i appen ennå.
Siden dette er første versjon av nedbørvarselet, trenger vi å lære mer av dere, slik at vi kan utforme varselet på best mulig måte. Vi vil gjerne høre hvordan du opplever at det nye nedbørvarselet fungerer. Hvis du aldri har vært borti radarbildene tidligere, hvordan opplever du å få et eget nedbørvarsel på toppen av siden? Klarer vi å fortelle deg nedbørstatus på en forståelig måte med den visualiseringsformen vi har valgt?
Om du er en av dem som allerede er radar-bruker, lurer vi på om du synes det er greit å få nedbørvarselet direkte, eller foretrekker du fremdeles å se på originalkilden (i nedbørskartet) og gjøre matematikken selv? I så tilfelle, hvorfor?
Vi vil gjerne høre fra deg. Det er supert om du vil bli med å teste det gjennom sommeren, og gi oss tilbakemelding her eller i kontakt oss-lenka nederst på siden.
Yr ønsker alle en god sommer, med eller uten uventede regnbyger!
Finnes dette også som json/xml via api?
Hei!
er tilgjengelig på MET apiet:
api.met.no/weatherapi/nowcast/0.9/documentation
Nedbørskartet er jo uslåelig når det gjelder å få geografisk oversikt over bygene og den retningen de tar. Hvis kartet forsvinner blir det å gå tilbake i tid, men nedbørvarselet blir jo et fint supplement til kartet. I værvarslingens hjemland, USA, tilbyr de nedbørskart tilnærmet i sanntid har jeg registrert. Det er jo det mest optimale for oss værinteresserte.
Ja, nedbørskartet gir en veldig god oversikt over nedbøren i området, og vi har ingen planer om å ta det vekk fra Yr!
Hva med å legge til (Beregnet: 7t siden) som vist her: imgur.com/z6IYGaJ
Takk for forslaget.
Grafen skal oppdateres i automatisk i nettleseren, så vi lurer på om det er nødvendig å vise siste oppdateringstidspunkt?
Informasjon om oppdateringsfrekvensen finnes i teksten som kommer fram hvis du klikker i spørsmålstegnet.
Var ment for å skille på hvorfor «live» prediksjon viser regn f.eks. – mens beregnet verdi for 7t siden ikke viste regn – og motsatt. Kan forklare 2 forskjellige varsler regn og ikke regn
Skjønner hva du mener – vi vil vurdere det om vi ser det blir mye forvirring rundt varslene. Takk for oppklaring.
Klokka er 12.20, og nedbørsvarselet går fram til klokka 12. Er det GMT? Uansett ikke 90 min fram i tid.
Men nå må jeg visst skynde meg ut på tur!
Hei Randi – hvis du sikter til tiden i APIet fra Met er dette i UTC.
Kunne likt å sett muligheten for at NRK laget en Widget for dette. Slik man kan ha på desktopen på PCen eller Android.
Takk for tilbakemelding! Nåvarsel er absolutt noe vi vurderer som widget for Yr-appene og andre plattformer. Foreløpig tester vi det kun på mobilsiden.
Widget ville vært kjempebra. Den virker godt nok allerede til at det ville vært brukbart.
Så vennligst ikke nøl.
Er det noen der ute som har klart å lage en widget på egenhånd? Prøvde å bruke Metawidget, men den vil kun laste inn tekst…
Er radar-dataene kun basert på vanninnhold i skyene e.l., eller om det faktisk er nedbør? For i Bergen akkurat nå er det overskyet (men lyst) og helt opplett, men grafen sier kraftig nedbør akkurat nå og en halvtime frem.
Hei Christer!
helt korrekt som du sier, radaren måler reflektiviteten fra regndråper i skyene. Høyden til laveste elevasjon fra Bømlo radaren er på litt over 800m for Bergen, så i dit tilfelle har nok nedbøren fordampet før den har truffet bakken.
Hehe… Med denne informasjonen på en eller annen smartklokke så er man veldig nær scenarioet i «Tilbake til fremtiden 2»:
youtube.com/watch?v=cI7ctWyXl5s
Artig klipp! – Vi får se hva vi får til framover på Yr 🙂
Hei!
Får ikke opp noe varsel Lillehammer og Hamar, og får denne meldingen når jeg forsøker gjennom APIet på met.no:
Wed Jun 29 11:07:27 2016] [error] [nowcast] The location is outside the geographic area supported by the product.
latitude: 60.79
longitude: 11.06.
Kommer dette til å være slik lenge?
Hei Kjetil,
vi holder på å bygge ny radar på Hafjell som kommer til å dekke dit område. Håper den er klar til høsten.
Supert!
Så denne funksjonen krever oppdaterte stasjoner? Så vi som ikke får sett denne funksjonen må rett og slett vente til basestasjonen blir oppdatert, om vi vil se varselet for vårt område?
Finnes det noe «dekningskart» som viser hvilke områder som dekkes?
Hei,
Du kan se dekningskart for nåvarselet her: yrkundesenter.zendesk.com/hc/no/articles/209295525
Takk for kjapp og presis respons! Spennende tjeneste!
Gjelder dette også for Hovden i Setesdal?
Hei,
Bruker nedbørskart hele tiden. Hadde vært fint å fått denne funksjonen også på svenske lokasjoner.
Mvh Sigmund
Hei Sigmund!
det er mulig vi utvider dekningsområdet etter hvert. Radardataen vi får fra Sverige idag er hvert 15 minutt med 2x2km, i motsetning til våre radarer som lever hvert 7.5 minutt med 1x1km, og disse parameteren er viktige for å beregne hastighetsfeltet. Svenskene er i gang med å oppdatere radar-nettverket, så mulig vi får til nå-varsel med nordiske land etter hvert.
Ikke verst! Men har etterlyst en slider i nedbørskartet (der klokkeslettene vises). Slik det er nå må vi beregne på deres premisser (og hastighet).
Ellers er det irriterende at stedsnavn tar plassen til skyene jeg forsøker å beregne. Tro meg, jeg vet hva det heter der jeg sjekker veret! Den lille dotten midt på kartet er mer enn nok.
Takk for tilbakemeldinger på nedbørskartet. Vi ser på hva vi kan gjøre av forbedringer på dette nå – blant annet en annen plassering av stedsnavnet. Vi håper å få lagt ut noen justeringer av kartet på mobilsiden i sommer.
Synes det gamle nedbørskartet var suverent best uansett. Man kunne se langt mer detaljer («zoome» inn på sitt område) og det gir uansett langt mer informasjon enn man sitter igjen med etter at en datamodell har analysert radardataene. Har brukt radarbildene flittig i mange år og dersom de forsvinner helt i gammel utgave blir det et stort tap for Yr.
Kartvisningen med radarbilder vil vi fortsette med, det gir mange brukere en god oversikt over værsituasjonen. Vi håper informasjonen fra radar når ut til enda flere med det nye nedbørvarselet
Vi jobber akkurat nå med justeringer på nedbørskartet og legge til mulighet for pan og zoom. Håper dette vil gi deg det du trenger.
Hei
Grafen dere har valgt gjør det vanskelig å skille mellom lett og kraftig regn.
Så hadde vært mulig å gjort den høyere, og med horisontale og vertikal hjelpe linjer?
Men dette er noe eg ønsker i appen også.
Annet eg savner så er nå-data i fra nermeste måler.
Takk for tilbakemeldinger om visningen i grafen. Det blir spennende å teste ut varselet i sommer! Kanskje bør vi gi det enda mer plass på siden dersom det oppleves som nyttig? Vi planlegger å arbeide med oppdateringer for Yr-appene til høsten.
Veldig bra jobbet!
Nedbørskartet på den nye mobilversjonen var uvurderlig på telttur i marka i helgen. Brukte det for å time nedpakking av telt og retur, og jaggu kom vi ikke tørre hjem akkurat mellom regnbygene.
Innspill: Ville byttet ut 30, 60 og 90 min med de faktiske klokkeslettene, så slipper brukerne regne ut hva klokken er når regnet slutter/begynner.
Takk for hyggelig kommentar og konstruktivt innspill! Vi vil vurdere justeringer som dette basert på brukernes tilbakemeldinger i sommer.
Jeg kunne også tenke meg klokkeslett. I hvert fall på det første tidspunktet. Det er ikke klart for meg når «nå» er. Hvis jeg sjekker varslet kl. 12:07, er «nå» 12:00, 12:07:30 eller 12:15?
Ser på dekningskartet at Sogn og Fjordane ikkje har dekning utanom kysten. Blir dette betre med Hafjellstasjonen eller er det planlagt radar høgare til fjells for å sleppe radarskygge i fjordane?
Hei Odd Are,
vi har egentlig dekning over større deler av Sogn og Fjorande fra radaren på Stad og Bømlo, men med noe blokkering fra fjell. I første omgang har vi valgt å ikke ta med områder med blokkering, men etter mer testing og verifikasjoner kommer vi kanskje til å åpne for flere blokkerte områder.
Hafjell vil gi noe dekning over Sogn og Fjorande, men siden det er langt unna vil vi bare se nedbør som er høyt i atmosfæren (3-5000m), så vi får vente å se hvor bra dekningen blir sammen med Bømlo og Stad når Hafjell er på lufta.
Neste radarutbygging vil trolig være på Hardangervidda og avhenger av penger fra regjeringen. Vi har enda ikke fastsatt en plassering da det er utfordringer med å finne gode fjelltopper som ligger lavt nok i terrenget med lite blokkeringer, pluss at vi trenger strøm og kommunikasjon.
Blokkeringer på Hafjell
drive.google.com/file/d/0B7n_mSWWHYYLaWQ0bV8taEVxMVk/view?usp=sharing
Mvh,
Christoffer A. Elo
MET
Har opplevd 2-3 tilfeller nå hvor varsel sier opphold neste 90 minutter hvor det har begynt å regne etter 20-30 minutter.
Når jeg da sjekker yr igjen så er det oppdatert til regn.
Ellers kjempebra og jeg ønsker meg denne (gjerne radarbildet også) som widget til Andoroid.
Hei Rune!
Metoden som beregner hastighetsfeltet og flytter nedbøren fremover i tid baserer seg kun på de to siste radarobservasjonene. Det vil si at den ikke vil tilføre mer nedbør før det er observert, og i ditt tilfelle regner jeg med at en byge har oppstått etter at du sjekket varselet, så om du følger med på nedbørskartet i tillegg vil du se om det er byger som vokser og avtar der du er.
Mulig vi vil vise radarbildene fremover i tid også etter hvert, du kan gå inn på datagrunnlaget her
thredds.met.no/thredds/catalog/radarnowcasting/catalog.html
og velge siste fil. «Godiva2» har mulighet til å animere nå-varselet.
Mvh,
Christoffer A. Elo
MET
Bruker daglig rain-alarm både web og app, er meget fornøyd.
Tanken med de neste 90 og en graf er bra.
Dette ville vært svært nyttig for folk flest å få som varsling i mobilappen. Noen planer om det?
Ja, vi har planer om å jobbe med appen senere i år, og vi tenker at den nye nedbørvarslingen bør få plass her også.
Hadde vært superkjekt å fått dette som en complication på Apple watch når dere oppdaterer yr appen!
Når man kigger på en radar i en bygesituation ændres tingene hurtigt i tid og rum, bygerne styrkes eller svækkes, kan have torden i sig et øjeblik og kort derefter ikke mere. Tager jeres metode højde for ting som dette, eller forskyder man nedbøren som den sidst var intensitetsmæsigt?
Finner ikke dette på mobilsidene, er funksjonen fjernet?
Hei Tony!
Til tider har nåvarselet hatt tekniske problemer, og da vises det ikke på mobilsiden. Vi arbeider med å gjøre det mer stabilt.
[…] Yr lanserer live nedbørsvarsel […]
[…] Å utnytte de dataene som gjelder nå og lokalt, og trekke det fram i presentasjonen, er en endring som startet med sanntidsvarselet for nedbør som ble lansert i fjor. […]
[…] skulle gjerne tatt i bruk 90-minutters nedbørvarsel som en komplikasjon. Dette varselet er basert på radarmålinger og oppdateres hvert 7. minutt, og […]
[…] vi lanserte nåvarselet på Yr sommeren 2016, økte forventningene enda et hakk. Om regnskuren kom ti minutter før enn […]