nrk.no

Hjelp oss å teste ny Sonos-tjeneste for NRK Radio

Kategorier: Lyd & NRK-stoff

NRK Radio tilgjengelig på Sonos
NRK Radio er nå tilgjengelig på Sonos. Bilde fra Charles Deluvio/PHCA via Unsplash


Nå er NRK Radio tilgjengelig for Sonos-høyttalere som en del av deres betaprogram.

Vi har i lengre tid lekt med en NRK Radio-tjeneste til Sonos. Det startet som et innovasjonsdagsprosjekt, en månedlig to-dagers-sprint vi har i NRK hvor vi eksperimenterer med nye løsninger.

Et par utviklere og jeg ville prøve å lage vår egen tjeneste til Sonos.

Det var ikke teknisk vanskelig å lage tjenesten, men litt tid har det likevel tatt. De første kodesnuttene ble lagt til i GitHub i februar 2017.

Vi er nå i mål med en tjeneste som er tilgjengelig på Sonos-høyttalere. Under har vi laget en oppskrift på hvordan du kan legge oss til.

Mye gjenstår

I første omgang har vi valgt å holde oss til såkalte direktekanaler, som er direkte lydstrømmer av typen NRK P1 og NRK P3. Det gjør at vi vil få noen erfaringer om hvor mange som bruker Sonos, som igjen kan si noe om hvor mye innsats vi skal legge i å videreutvikle tjenestene.

Nå planlegger vi å legge inn en oppdag-liste, som er nokså lik forsiden på NRK Radio-appene på mobil. Med oppdag-listene kommer noe on demand-innhold på Sonos, og etter hvert planlegger vi også å legge til mesteparten av katalogen.

Det er foreløpig kronglete med stemmestyring for Sonos-høyttalerne, noe som gjør at vi må se an hvordan vi skal utvikle tjenesten videre. Blant annet har ikke Sonos støtte for norsk stemmestyring.

Det blir spennende å se hvordan stemmestyring på norsk endrer Sonos-bruken, og det norske mediekonsumet generelt.

Slik kommer du i gang hvis du bruker Sonos på en mobil:

Framgangsmåte på mobil: 1. Trykk på «mer» nederst i høyre hjørne; 2. Trykk på «Legg til musikktjeneste»; 3. Bla ned og trykk på NRK Radio.

Slik kommer du i gang hvis du bruker Sonos for PC/Mac:

Framgangsmåte på datamaskin: 1. Helt til høyre i Sonos trykker du «Add music services»; 2. Bla ned til «Sonos labs» og klikk på den; 3. Finn NRK Radio og klikk på den.

Lurer du på noe mer er det bare å ta kontakt i kommentarfeltet.

53 kommentarer

  • Hei! Vi forholder oss ikke til DAB+ strømmene, men bruker mp3 og HLS strømmene våre. Det betyr at du også finner National Rap Show, Urørt og Radioresepsjonen der.

   Det vi ikke har fått til er FLAC/aac, ser ut til at det kan fungere med filer men ikke livestrømmer.

 1. Jan E. Johansen

  Flott initiativ! Hører mye (og kun) på NRK Radio og har savnet denne tjenesten i Sonos appen. Nå kan jeg endelig fjerne MyTuner/Tuneln som er litt overkill til mitt bruk.
  Håper at on demand-innhold med resten av katalogen kommer i nær fremtid.
  Stå på 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Marit Rossnes (svar til Peter)

   Hei Peter,
   Joda, vi er forsiktige med å hive oss på nye plattformer som ikke har noen utbredelse hos det norske publikum. Sonos har etterhvert ganske stor utbredelse i Norge og publikum forventer å finne NRK Radio der.

  • NRK har ulike produkter (NRK TV, NRK Radio, YR) som brukes i forskjellig grad på ulike plattformer.

   Vi prøver å støtte alle plattformer som vi mener publikum kan forvente å nå oss på, men det vil alltid være flere vi ikke kan være på.

  • Peter (svar til Peter)

   Burde ikke publikum forvente å få samme tilbud uavhengig av om man bruker Nintendo Playstation eller Xbox?

 2. Kristian Schmidt

  Hva med støtte for å sende lyden fra NRK Radio-appen til Sonos, uten å gå via Sonos-appen, slik som Spotify gjør det? Jeg sluttet å bruke Sonos-appen etter Spotify fikk innebygget Sonos-støtte.

  Jeg kunne godt tenkt meg å høre på radio på Sonos også!

  Svar på denne kommentaren

  • Stian T (svar til Erik S)

   En liten test viser meg hverfall at metadata stemmer bedre (navn på program, sang og neste sang). Det pleier å være helt på jordet på tunein.

 3. Som dansker lyttende med fra Danmark, så vil jeg hermed rose NRK for dette iniativ, jeg håber DR Danmarks Radio vil komme noget tilsvarende.
  Jeg har et spørgsmål angående lydkvaliteten, fordi når jeg lytter til NRK via Sonos Appen, så lyder det som om at lydkvaliteten er væsentligt bedre end den almindelige 192 kbps.
  Så spørgsmålet er, hvilket format og streaming hastighed bruger I i Sonos Appen ?

  Svar på denne kommentaren

 4. Takk for en veldig etterlengtet tjeneste!

  Jeg har hørt mye på Radioresepsjonen og har merket at volumet er lavere enn når jeg hører musikk fra Spotify via Sonos. Volumet varierer også ganske mye over tid, jeg må justere volumet opp og ned med ujevne mellomrom for å få jevnt lydnivå.

  Svar på denne kommentaren

  • Første del av dette er på plass, vi har nå samme forside som radio.nrk.no tilgjengelig på Sonos. Her finner du blant annet alle våre podcasts, som inkluderer Clue. Søk er ett av punktene vi skal jobbe med utover året.

  • Hei Elise,

   etter å ha jobbet med Google Home, login på radio.nrk.no og andre forbedringer så har vi nå tatt tak i Sonos appen igjen. Støtte for OnDemand, og radioteateret er en del av dette, og vi håper å kunne gi en fin opplevelse for de som liker radioteateret og hørespill om ikke alt for lenge.

 5. Henger litt etter her ser jeg. Dette er helt supert!
  Har tidligere lastet ned podcaster for å høre dem på sonos. Flott at NRKs innhold er tilgjengelig på Spotify også nå, men hvorfor går det ikke å spille NRK sitt innhold på Spotify over sonos systemet? Det går med alt annet innhold.

  Svar på denne kommentaren

 6. Ove Brynestad

  Hei! Tenker at direkte cast fra NRK radio app til Sonos er viktigere enn NRK stasjoner i Sonos app. Da blir jo alt som er tilgjengelig i deres app også tilgjengelig på Sonos. Burde ikke være noe vanskeligere enn å caste til Chromecast. Tre andre innlegg ovenfor som ber om det samme. Mulig med en liten omprioritering her? 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Hei! Vi var i kontakt med Sonos før påske for å forhøre oss om hvilke muligheter vi har til å starte avspilling fra Radio app på mobil. Slik vi forstår svaret kan vi enten benytte et API som krever login eller et nytt API som er ventet i løpet av 2019 som kan benyttes hvis enheten er på samme lokalnettet.

   Vi forsøker å få en preview av dette APIet slik at vi kan forstå hva som kreves av vår app både på Sonos og på mobil. Kommer tilbake til deg når vi vet mer.

   Mvh, Harald

 7. Skulle gjerne ha sett «artist – sang» mens det spilles musikk med album art hvis det hadde vært mulig. Idag ser det kun ut å vise et statisk bilde og hvilket radioprogram. Bruker Sonos med Android app.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.