nrk.no

Hjelp oss å teste nye, korte nyhetsoppdateringer (runde to)

Kategorier: Lyd & NRK-stoff

Googles smarthøyttaler snakker nå norsk. Foto: Martin Gundersen CC BY 4.0 SA

NRK Nyheter tester et nytt format for folk som ønsker seg en rask oversikt over nyhetsbildet akkurat nå, men er det noe du vil ha?

I dag har NRK Nyheter en nyhetsoppdatering på mellom tre og ti minutter som kommer en gang i timen, og litt oftere på noen tidspunkt.

Nå som mer av radiolyttingen flytter seg over på podkast og etter hvert smarthøyttalere, blir det vanligere å spørre om nyhetene. Derfor eksperimenterer vi med hva folk vil ha, og hvordan vi skal lage det her på NRK.

I går publiserte vi en NRKbeta-sak med to lydklipp som fikk mer enn 50 kommentarer, og flere eposter til oss. Det er vi utrolig takknemlige for!

Ny dag, ny test

Basert på gårsdagens tilbakemeldinger har vi gjort noen endringer vi håper dere vil like. Flere ville ha mer vekt på harde nyheter, derfor hever vi terskelen for kuriosa.

Programleder Morten W. Røkeberg i studio.

I tillegg kommer vi til å si: «Her er NRK Nyheter klokka 11» før avslutningen av lydvignetten.

Vi er mer sparsomme med å bruke lydklipp (andre stemmer enn våre egne), og vi skal prøve å lese raskere.

Hva synes dere?

Under har vi to nye lydklipp vi håper dere ønsker å høre på. Kom gjerne med tilbakemeldinger på hva dere synes fungerer og ikke.

Det første klippet er fra klokken 11, det andre er fra klokken 13:

Synes du smarthøyttalere er spennende kan du abonnere på et nyhetsbrev hvor vi sender ut saker, tester, og rekrutterer til innsiktsarbeid.

NRKbetas nyhetsbrev for smarthøyttalere

* indicates required
59 kommentarer

 1. Marit Kjeksrud Amundsen

  Dette synes jeg leses for raskt. Hvis kravet skal være 1 min så må det enten være færre saker eller korte ned på saker. Her går det litt på kvaliteten løs synes jeg.

  Svar på denne kommentaren

 2. Wenke Eriksen

  Mye bedre, synes dette sitter bra. Tar jeg ikke feil, var det to setninger på de fleste av sakene og det er passe. Det blir litt snaut med bare en setning. Synes ikke det ble lest for fort, men LITT mer luft etter plingene hadde vært ok.

  Svar på denne kommentaren

 3. Nå svinger det fint! Kanskje kutte bort en sak eller to og øke til 2-3 setninger på de viktigste sakene? Pass ihvertfall på at det ikke bare blir rene headlines-setninger. Bra med skillelyd.

  Svar på denne kommentaren

  • Kenneth (svar til Geir)

   Enig med deg, Geir. Man kan kutte bort et par saker og heller legge til et par ekstra setninger på noen av sakene. Det blir litt én-setning overskrifter.

  • nils (svar til Geir)

   Om man kutter ut «et par saker» så er det kun to saker igjen. Skal det være kun ett minutt så må det nesten bli slik som dette. Blir også en vanesak tror jeg.

 4. Litt mer luft mellom sakene, trenger ikke lese så raskt, journalistene kan prioritere bort 1-3 saker som ikke er så viktige eller at de kommer på neste sending når en har blitt mindre aktuell. pling mellom sakene fungerer godt og likte kanskje intro på 13 nyhetene som ble litt mer hyggelig med «Hei» først

  Svar på denne kommentaren

 5. Dette svingte det av. Nummer to var litt vennligere og føltes derfor hakket mer personlig. Fint med en «utro» om hvor vi kan lese mer, men jeg vil gjerne vite hvordan jeg kan høre mer – med én gang.
  Tempoet var bra til en kjapp oppdatering. Lesing bar til tider litt anstrengt/heseblesende. Forslår å prøve seg frem litt med lesehastighet og avspillingshastighet. Les litt saktere, men spill av i 110% uten forvrenging, f.eks. Kanskje lengden på innslag kam varieres noe; en setning mer på enkelte saker?
  Gjerne marginalt mer luft mellom innslagene og litt tydeligere lydskiller. Disse var tidvis for svake – hørte med Apple earpods på stasjonen.
  I sum et veldig tydelig fremskritt fra runde 1. Bra jobba! Fortsett med det 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Dette er jo kun som å lese opp overskriftene, hva med å si en setning eller to om saken også? Kan heller kutte ned på tøv som hvem som har blitt gravid, det kunne ihvertfall ikke jeg brydd meg mindre om.

  Svar på denne kommentaren

  • siri (svar til Aleks)

   Helt enig! Mye heller litt mer om de viktige sakene og så gi litt mer f… i Skavlan og Bonnevie. HVEM bryr seg?

 7. Christian Wattengård

  Her er jeg tydeligvis uenig med de fleste andre som har rukket å svare. Dette går i perfekt tempo, skillelyden er akkurat passe, og det er nok info om hver sak. Noen skriver at de må passe på at det ikke blir en «headliner» sending, men det er akkurat det jeg er ute etter. Hvis man skal ha mer enn bare overskriftene så er det ikke veldig mange ekstra minutter opp til den vanlige nyhetssendingen.

  Svar på denne kommentaren

 8. Bjørn Inge

  Dette svingte det bra av! Synes noen av skillelydene hadde litt fort kort pause i klipp 1. Det endret seg litt midtveis i sendingen.

  Enig i at klipp to virket litt mer personlig, noe jeg tror jeg hadde foretrukket når jeg på kjøkkenet spør om siste nytt.

  Synes også nyhetene som presenteres her er et steg opp fra noen av nyhetene som ble presentert i går.

  Er det gjort noen tanker om dette skal kun være for de viktigste nyheten akkurat nå, eller vil det bli utvidet så man kan få oversikt over siste nytt fra utlandet i samme format? Kanskje sportsnyheter også? De trenger nok ikke å bli oppdatert i samme intervall som denne sendingen men kan ha faste tider hver dag hvor de blir oppdatert.

  Svar på denne kommentaren

 9. Jeg synes ikke det er nødvendig med «hei» – for meg blir det litt for uformelt, selv om det er vennlig. Men her gjelder det å spare på sekundene. Gjerne heller litt mer luft mellom sakene. Passe tempo.

  Svar på denne kommentaren

 10. Bendik Hallstensen

  Jeg er enig med de over som har kommentert at det leses alt for fort. En pustepause og et noe lavere tempo er velkommen, men ellers synes jeg konseptet er veldig kult. Håper dette kan integreres på min Apple HomePod.

  Svar på denne kommentaren

 11. Likte stilen til klipp 2 bedre. Litt mer personlig med en «hei» i innledningen. Synes ikke det leses for fort, men det er mange nyheter i ett lite klipp og mye informasjon, så kanskje kutte ut 1 eller 2 saker?

  Svar på denne kommentaren

 12. Jeg ønsker slettes ikke overfladiske nyheter som NRK legger opp til. Det er ødeleggende for samfunnskunnskapen!
  Jeg ønsker lengre nyhetssendinger der nyheter presenteres med bakgrunnsstoff slik at vi som lesere/lyttere skjønner hvorfor ting skjer.
  NRK fordummet hele den norske befolkningen da NRK kuttet ned nyhetene til 3-5 min. sendinger med begrunnelsen at folk ikke er i stand til å konsentrere seg lenger enn det. Dette er en hån mot befolkningen!

  Svar på denne kommentaren

  • Knut Are Tornås (svar til Gunnar)

   Hei – vi har fortsatt lange formater på flere timer, som Nyhetsmorgen, Nyhetslunsj, Alltid Nyheter, Dagsrevyen og Urix, men akkurat nå tester vi ut korte formater.

 13. Dette er akkurat passe lengde og konsist nok. Jeg likte Klipp 1 bedre enn Klipp 2. Muligens fordi jeg syntes «Hei» ble for useriøst. Bombarder meg med harde fakta, kosing kan vi ta en annen gang.

  Svar på denne kommentaren

 14. Christer Nervik

  Jeg får ikke igang avspillingen jeg..

  «Listen i Brower» gir meg ca 2sek – så blir det stille…
  «Soundcload» gir feilmld «not available»

  Er lytteprøvene tatt ned/vekk ??

  Androidbruker

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Christer Nervik)

   Klippene er ikke tatt ned, og spiller fint her. Soundcloud pleier være ganske overbærende med ulike datamaskiner og telefoner, men om det ikke spiller, og feilen ikke skyldtes en midlertidig nett-hikke i din ende, så har vi egentlig ikke noe bedre tips enn å forsøke fra en annen maskin, dessverre…

  • Christer Nervik (svar til Christer Nervik)

   Fikk det til nå.. Android tlf og Android nettbrett spilte bare litt av nyhetene – fikk det til på et Win nettbrett..

   Likte nr 1 best, på nr 2 fløt alt sammen…

   En videre-ide:
   Regner med at dette er tiltenkt å bli avspilt på «smarte enheter»..

   Hvis vi sier at det som er lagt ut her, er overskriften på alle de forskjellige nyhetssakene , og at det også blir laget en litt mer utfyllende sak for hver av sakene.

   Når man da hører «lynnyhetene», og man i løpet av «overskriften på sak 1» eller inntil 3-4sek inn i neste sak – trykker på den smarte avspillingsenheten , så kunne hovedsaken automatisk blitt avspilt – og deretter fortsetter nyhetsoverskriftene …

   Da har man muligheter for å få hørt mer på de sakene som er av spesiell interesse.

   Skal vi bli enda smartere , så må alle overskriftene være tagget for innholdet (sport ,lokalt ,innenriks ,utenriks ,Norge ,energi ,underholdning ,siste nytt , mest hørt osv osv)
   Hver brukerprofil kan da sette opp sin egen nyhetssending utfra interesser og valg…

   Da begynner vi å snakke om framtidens nyhetsplattform..

 15. Vi hørte sammen, en ung og en eldre, og vi likte begge klipp 2 best. Lettere å få med seg innholdet. Plingelyden mellom nyhetene var i begge eksemplene. Slitsom. Kan vel utelates. Vi hører på tonefallet til oppleser og liten pause at det er ny sak.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Linda)

   Kan for ordens skyld si at vi la inn plingelyd for å skille i etterkant av at det ble etterlyst et lite skillekort under gårsdagens tester. Og da valgte vi første og nærmeste pling istedenfor noe spesiallaget som passer med NRKs øvrige nyhetslyder, ettersom dette bare er en test. Det er ikke utenkelig at et mer «skreddersydd» pling ville vært mer behagelig…

 16. Line Krokan

  Jeg synes dette var et behagelig tempo, men at det godt kunne vært bittelitt mer luft/pause mellom sakene.
  Likte best lydklipp 1, uten «hei»-et, men likte at det ble sagt hvor man kan lese mer om sakene på slutten (lydklipp 2).
  Men kommer dette til å kun gjelde nasjonale nyheter? Har det ikke skjedd noe mer spennende ute i verden, så Skavland får «spalteplass»?

  Svar på denne kommentaren

 17. Trond Åge Langtind

  Jeg holder en knapp på spor 2, den ga meg den beste opplevelsen. Liker tempoet. Tenker at om morgenen når jeg går til kjøkkenet fort smøre nistepakker, så ønsker jeg en kjapp oppdatering. Resten tar vi på NRK.no 😜

  Svar på denne kommentaren

 18. Helt greit med korte oppdateringer som dette, men håper dere i tillegg lager lengre klipp hvor dere kan gå dypere i nyhetsbildet, men da ikke en alt-i-ett sending slik som Nyhetsmorgen. Ønsker meg egen sending med fokus på næringsliv og finans, egen sending om kultur, egen sending med utenriks, egen sending med politikk og eventuelt andre temaer, men fritt for snevre lokale saker som det er mange av i nyhetssendingene i dag. Nyhetsmorgen slik det er i dag er 90% agurknytt. Ønsker kunne velge det eller de 15-20 minutters klipp hvor jeg finner det som er mest relevant for meg, litt mer spisset, og samtidig dybde.

  Svar på denne kommentaren

 19. Roger Hågensen

  Dette var ok. Men likte ikke «boop» lyden, den ble litt for dominerende.

  Kan dere prøve med den beep lyden som høres i introen som skille lyd neste gang? (med litt reverb).

  Og muligens nevn nrk.no på slutten av nyhets klippet.

  Jeg er en av flere som driver en «amatør» radio, den er internasjonal så Norske nyheter på Norsk er ikke så mye poeng der.
  Men jeg lurte på om disse «minutt nyhetene» vil bli tilgjengelig i en liste, eller at «dagens» blir lett tilgjenglig slik at man kan laste ned og slotte inn i spill lista til radiostasjonen.

  Dette forutsetter at det er en brukbar lisens knyttet til dette (CC-BY-SA?)
  Evt. en custom lisens gratis men med registrering (slik at dere får en oversikt over bruken) eller begge deler (registrering + CC-BY-SA lisens).

  En feed med lydklippene kunne bruke f.eks. JSON feeds.
  jsonfeed.org/
  (specs) jsonfeed.org/version/1
  Nesten det samme som RSS(XML) og ATOM bare JSON basert isteden.

  Noe slikt kunne også gjøre det mulig å ha «nyhetene» i en HTML5 audio player på hjemmesiden (en «nyhets widget» bare med HTML audio standard isteden for flash og slikt).

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Roger Hågensen)

   Ideen din har noen fine sider. Men rettighetsmessig er det dessverre mer komplekst enn Creative Commons.

   I nyhetsoppdateringer bruker vi ikke bare materiale vi selv eier alle rettigheter til, men også materiale fra nyhetsbyråer og andre tredjeparter, så alt er ikke vårt til å gi bort.

   Denne rettighetssiden – pluss at vi har andre ting vi jobber med å løse som brenner mer – gjør det lite sannsynlig at dette er noe vi kan få til for tiden.

   Tanken er uansett kul!

 20. Vil klippene bli tilgjengelige gjennom normal podcast-feed? Dette hadde vært interessant da man kan benytte seg av klippene på en enkel måte i hjemmelagde løsninger. Eier forøvrig en Google Home og er interessert i å høre mer hvordan dere planlegger integrasjonen mot denne platformen.

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Erlend Aas)

   Akkurat hvordan dette vil se ut er vi ikke helt sikre på. På sikt vil det ikke være umulig at man får denne typen innslag fra NRK i podkastappen du foretrekker.

 21. Her var det for mange ikkje-samanhengande setningar på for kort tid til at eg klarar å fange opp det som skjer. Eg er godt nøgd med treminuttsformatet, men om det skal kortast ned til eitt minutt (er ikkje det veldig kort?), så bør det kuttast ned på kor mange saker som skal vere med.

  Alternativt kunne ein tydelegare og lengre skiljelyd hjelpe meg over i ny overskrift.

  Av dei to lydklippa var det spor 2 som verka best.

  Eg har ikkje Google Home, og har heller ikkje vurdert det. Dersom dette også skal leggast ut som podkast er eg derimot i målgruppa – men då undrar eg på korfor det bør vere så kort. Ein av fordelane med å sjølv kunne velje sjølv kor tid ein høyrer på ting er jo at ein nettopp kan klare å finne rom til i alle fall tre minutt med nyheiter.

  Svar på denne kommentaren

 22. Hei,

  Eg anbefaler at dere sjekker BBC sin:
  «One-minute World News
  Watch the latest news summary from BBC World News. International news updated 24 hours a day.»
  bbc.com/news/av/10462520/one-minute-world-news
  I BBC starter dei med « dette er dagens overskrifter»

  Eg er intressert i siste nyheiter, kva skjer i dag. Så still gjerne spørsmålet; viss eg skulle få med meg 4 viktige ting i dag, kva er det? Sladder, kjendisnytt og underholdning er ikkje på den lista.

  Den Ping lyden var også litt voldsom å høyre på.. men det kan vere berre meg.

  Eg er intressert i å forsette å lytte på 60sek med nyheiter og det er eit godt insjativ! Men kan eg få det som streeming på nette og ikkje måtte laste ned egen app for å lytte?

  Svar på denne kommentaren

 23. Liker denne mye bedre enn runde 1! Synes tempo fungerer bra, men er enig med de som sier man godt kan justere hvor mange setninger som er med pr. sak (kanskje variere avhengig av hvor viktig saken er?)

  «Stjel» gjerne litt fra AP sin løsning for Amazon Echo. Lenker til sakene som leses opp pushes til mobilen(Alexa-appen), og de bruker visuell indikasjon (LED-blink) for å skille mellom hver sak. Personlig liker jeg den løsningen veldig godt, men ser at det kan bli mye logistikk å gjennomføre.
  skills-store.amazon.com/deeplink/dp/B01JHLZFHK?deviceType=app&share&refSuffix=ss_copy

  Svar på denne kommentaren

 24. Hans Petter Helsør

  Er blant de, eller kanskje den eneste(?), som synes det er helt unødvendig å vite hvem som leser nyhetene.

  Men jeg kunne godt tenke meg at man fikk lest opp overskriften på 30-45 sekunder, og man deretter gikk direkte over til 3-5 minuttene dingsen hvor man fikk hele saken, gjerne med mulighet for en «next»-kommando som gikk til neste sak.

  Svar på denne kommentaren

 25. Lars-Petter Helgestad

  Prøv gjerne med en nyhetsoppleser fra P3nyhetene, de er gode på å få opp hastigheten uten at det blir unaturlig!

  Også fortjener denne sendingen et eget navn som skiller det fra NRK Nyheter generelt – det kan kanskje bidra til å gjøre det tydeligere for de som forbinder NRK Nyheter med lange og grundige sendinger? (Da tydeliggjøres premisset for sendingen)

  En litt mer formell hilsen kan være å bruke syklusen gjennom dagen.

  Eksempel:
  «Go’kveld, her er NRK Kortnytt kl. 19.»

  Svar på denne kommentaren

 26. Når kommer denne løsningen i produksjon?

  Pr nå har jeg laget en løsning hvor jeg har en «dagsnytt-knapp», når jeg trykker på den lastes siste Dagsnytt (3 min) ned og spilles av på en ChromeCast Audio. Trykker på knappen mens jeg gjør meg klar for jobb og får da hørt siste nytt før jeg drar. 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Sven-Ove)

   Hei! Når de første smarthøyttalerne ruller ut håper vi å ha med formater tilpasset dem.

   Kan ikke si så mye ennå, men vi jobbet med dette.

 27. Gjermund Jensvoll

  Jeg er stor fan av BBC Minute, der det er to personer som leser opp annenhver sak. Slik blir det lettere å fange opp at det er ny sak, samtidig som pausen mellom sakene er minimal.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.