nrk.no

Interessert i å få siste nytt på ett minutt?

Kategorier: Lyd,NRK-stoff & Streaming

Smarthøytaleren Google Home i hjemlige omgivelser. Foto: Kjartan Michalsen CC BY 4.0 SA

NRK Nyheter tester et nytt format for folk som ønsker seg en rask oversikt over nyhetsbildet akkurat nå, men er det noe du vil ha?

Vanligvis lager vi små nyhetssendinger på mellom tre og ti minutter for NRKs radiokanaler, men nå vil vi gjerne teste ut et kortere format, først og fremst tenkt for smarthøyttalere.

Målet er at du i løpet av 60 sekunder skal få det viktigste akkurat nå.

Vi gjør dette fordi vi tror mange vil høre en rask oppsummering av nyhetene før de eventuelt dykker ned i innhold de er mer interessert i eller fortsetter ut i verden til andre ting.

Formatet er kortere og mer tilpasset dem som foretrekker nyhetene «on demand», men funker det for deg og kan det være et alternativ til å scrolle gjennom nyhetene på mobiltelefonen?

Vi har laget to korte snutter fra i dag som gir et inntrykk av hvordan dette kan høres ut, men de er langt fra det ferdige resultatet.

Pssst! Vi fulgte opp med en ny test dagen etter. Les mer om hva vi endret og høre to ny lydklipp.

Det første klippet er fra klokken 11, det andre er fra klokken 12:

Vi vil gjerne høre din mening i kommentarfeltet. Hva synes du om konseptet med en kort nyhetssending? Hvilket av klippene likte du best, og hvorfor det?

Synes du smarthøyttalere er spennende kan du abonnere på et nyhetsbrev hvor vi sender ut saker, tester, og rekrutterer til innsiktsarbeid.

NRKbetas nyhetsbrev for smarthøyttalere

* indicates required




66 kommentarer

  1. Christian Wattengård

    Er det slik å forstå at dette er sammenklipt fra «vanlige» nyhetssendinger eller er det sendinger som skal lages spesielt for dette formatet?

    Hvis det er egne sendinger så er i alle fall mine personlige ønsker:
    * Kortere intro, 2-3 sek
    * Ingen eksterne lydklipp
    * En kjempe kort lydsnutt mellom sakene (a’la den NRK Sporten bruker i kort-sakene)
    * Raskere opplesing, 125% avspilling (selv om jeg sannsynligvis kan gjøre dette selv)

    I så tilfelle ville dette vært en interessant løsning både for smarthøyttalere og for «nyhetsbotter». Jeg kan se for meg at jeg spør en bot på NRK Nyheter sin facebook side om siste nytt, og får en lydfil på 1 minutt tilbake. Eller at jeg kan be om å få tilsendt nyhetene på messenger hver morgen klokka 07:40, for da vet jeg at jeg akkurat har satt rompa ned i buss-setet og ønsker meg en kjempekort nyhetsoppdatering før podcastene mine tar over.

    Svar på denne kommentaren

  2. Jeg savner en skillelyd mellom sakene, siden de kan gli inn i hverandre om ikke programlederen tar seg tid til å trekke pusten skikkelig. Formattering med skillelyd hever også tempo på formatet og understreker at det er kortnyheter.

    Svar på denne kommentaren

  3. Formatet er veldig interessant. Det bør absolutt i legges opp til at det kan integreres med smarthøyttalere slik at det kan spilles av etter en stemmekommando eller legges inn i en makro (f.eks god morgen/god natt-makroene til google).

    Avspillingshastigheten er noe sakte og det føles ikke som raske nyheter. Jeg holder med i at dere kan forsøke å øke avspillingshastigheten med 20-25%

    Om dette er sammenklipte snutter (ikke produsert spesifikt for formålet) så burde det absolutt være en mulighet for å skreddersy innholdet selv. F.eks. Sportsnyheter, innenriks, utenriks, politikk, lokalnyheter, etc.

    Har meldt meg på nyhetsbrevet.

    Svar på denne kommentaren

  4. Bjørn Oppegaard

    Med NRK sin evne til å mene hva som er viktige nyheter for meg, tor jeg dette kun blir tull.
    Som i eksempel 1 der en viktig nyhet er en stinkende fly passasjer….
    Det samme ser en når det skjer hendelser som terror, der nyhetsformidlere som NRK gjentar de samme fakta fra forskjellige vinkler, kun for å tørrprate når en ikke har noe nytt å komme med. At Dere nå plutselig skal klare å moderere dere har jeg liten tro på.

    Svar på denne kommentaren

  5. Dette er glimrende! 🙂

    Jeg kunne faktisk tenke meg en enda kortere, f.eks. hovedoverskriftene lest på 10 sekunder. Denne kunne jeg da f.eks. få avspilt på samtidig med (eller isteden for) vekkerklokka på soverommet for å få vite om det har skjedd noe alvorlig, mens jeg fikk den «lange» 60 sekunders versjonen på badet.

    Svar på denne kommentaren

    • Bakkfinn (svar til Moskus)

      Støtter forslag til kort oppsummering med skillelyd!
      Dette slo meg også ved første gangs gjennomhøring. Spesielt som en del av «God morgen, Google» er det utmerket med en meget kort oppsummering (headlines), gjerne med både nasjonale og internasjonale nyheter. Når jeg starter dagen blir ett minutt altfor lenge (i tillegg til trafikk, vær, etc) før jeg skal i gang med morgenstellet 🙂

  6. Formatet er veldig aktuelt! Bra. Savner også skillelyder mellom saker. Savner også tidspunkt i starten, som sier når sendingen er fra, ikke formiddag / ettermiddag. Hvis sendingen fra 0700 skal leve helt til 1200 blir den for uaktuell, drømmen er at den oppdateres hver time.

    Svar på denne kommentaren

    • Martin Gundersen (NRK) (svar til Truls)

      Hei,

      tanken er at disse vil oppdateres ganske ofte. Akkurat nå oppdateres Dagsnytt hver halvtime eller time avhengig av når det er på dagen.

      For smarthøytalere vil det bli noelunde det samme.

    • Ingen som tvinger deg til å bruke NRK (Bare betale). Selv om det er statseid så vil jeg faktisk innrømme at det er mye mer relevant og interessant innhold på NRK enn det du finner på for eks VG / DB.

    • Anonym bruker (Navn fjernet etter klage) (svar til Kent Reichborn-Kjennerud)

      NRKs lisensinntekter var i 2017 på 5,58 milliarder kroner, noe som utgjorde 94,2 prosent av NRKs totale inntekter.

      I direkte og indirekte pressestøtte mottar norske aviser rundt 2 milliarder kroner, i tillegg mottar NRK over 4 milliarder kroner i lisensavgift fra alle som har fjernsynsapparat.

      Dun kommentar til Kent er forklarer bare en ting, og det er sitt arbeidssted.

      Rhett T. Richwell

  7. Ønsker lydskiller mellom nyhetssakene, dere har det eksempelvis på nrk trafikk (noe kraftig og litt for lang).
    Ønsker også en kortre intro om at dette er nyheter fra.. men ønsker også klokkeslett når de oppdatert

    Svar på denne kommentaren

  8. – Kortere intro i starten (og det samme på slutten).
    – Kortere saker uten eksternt lydklipp.
    – Dropp totalt uinteressante saker (illeluktene flypassasjer).
    – Få heller inn 5-7 saker i stedet for bare 3.
    – Litt raskere tale (men ikke mye).

    Svar på denne kommentaren

    • Knut Are Tornås (svar til André)

      takk – lengden på saken og typen saker er det veldig interessert å få synspunkter på

  9. Henrik Hildre

    Foretrekker #2, spesielt fordi den kom i gang raskere. Utover det var det vanskelig å høre en signifikant forskjell. Innholdet i begge synes jeg var bra. Skulle gjerne hatt et nøyaktig tidspunkt for når nyhetene er fra, ikke bare «i ettermiddag». Gleder meg til NRK-nyheter på Google-høyttaleren hjemme!

    Svar på denne kommentaren

  10. Vidar Haslum

    Hei. Eg er heilt eineg i alt det Christian Wattengård skriv. Eg er òg eineg i det andre skriv om at «tabloid» nyheter bør unngås. Det bør være dei aller viktigaste sakane i inn og uutland som får være med i ei slik lynsending. Når det gjeld introen meiner òg eg at introen i den andre snutten er bedre, då den er kortare, men om dette er on demand er det ingen grunn til å fortelje at «Dette er ein nyhetsoversikt bla bla bla» Det veit me, det er det me har bestilld. Kortast mogeleg intro helst berre dato og klokkeslett for oppdateringa og ein kjapp jingle.

    Svar på denne kommentaren

    • Marit Rossnes (svar til Wenke Eriksen)

      Dagsnytt og NRK P3nyheter er bare tilgjengelig på Amazon Echo/Alexa enn så lenge, rett og slett fordi den har vært enklere å eksperimentere på.

  11. Siv Malin Jørgensen

    Synes dette er interessant. Hadde ingen problemer med å skille sakene, oppleser snakket tydelig og i et tempo som gjør at alle aldersgrupper får med seg hva som blir formidlet. Selve intervjuet (i begge lydklippene) føltes unødvendig. Jeg vil heller ha hovedpunktene fra nyhetsbildet. Ønsker jeg mere informasjon om hver sak, kan jeg selv finne det. Dato og tidspunkt i introen er ønskelig. Om det må være skillelyd mellom intro og nyhetene, så holder det med et pip.

    Svar på denne kommentaren

    • Knut Are Tornås (svar til Sander)

      takk – vi vil jo fortsatt har NRK Dagsnytt som publiseres hele døgnet, på tre, fem eller ti minutter.

  12. Enig i skillelyd. Introen er alt for lang, kan gjøres på 3 sek. Velg nyheter med omu, ikke tullesaker. Ikke bruk lydklipp eller intervju, en nyhetsoppleser er mer presis og raskere når man kan gjenta det som blir sagt. Saken og drap er også lang, det som er nytt er at hun erkjenner skyld. Historen og fakta bak bør ikke tas med i så korte sendinger. Ellers bra konsept!

    Svar på denne kommentaren

  13. Dette er interessant!

    Jeg lytter daglig til korte nyhetsoppdateringer fra BBC, NPR og CNET på min Google Home.

    Antar dere er inspirert av BBC minute (bbc.co.uk/programmes/p0692snq)
    De har kortere intro, skillelyd og bakgrunnsmusikk (music beds). Kanskje noe å vurdere i en slik test?

    Er det også mulig å hente erfaringer og bli inspirert fra gamle P3-nyheter? radio.nrk.no/serie/p3nyheter

    Jeg savner forøvrig en siste dagsnytt-feed til Google Home, slik dere har til Amazon Echo: amazon.com/NRK-News-in-Norwegian/dp/B075FRBSXR

    Er det mulig å få til?

    Har meldt meg på nyhetsbrev.

    Takk for spennende artikkel. Stå på!
    Espen

    Svar på denne kommentaren

    • Marit Rossnes (svar til Espen)

      Takk for innspill! Ja, vi lar oss inspirere av flinke folk verden over 🙂 Vi jobber med lydbildet for alle direkte og valgbare formater og synes det er kjempeinteressant at mange av dere kommer med konkrete innspill på dette, det er nyttig for oss.

      Nå har vi bare etpar enkle eksperimenter på Alexa (deriblant NRK P3nyheter), men vi følger med på om /når de smarte assistentene lanseres på det norske markedet på norsk.

  14. Dette er kanskje litt far fetched, men når det kommer til innhold så kunne dere brukt AI teknologi til å bestemme hva som er relevant for hver leser. Hvis de små nyheten blir spilt inn individuelt, kan en AI sette sammen min personlige update. Jeg syns noen sånne «lættis» nyheter er gøy å få med.

    For min del må ikke sendingen være nøyaktig 60 sekunder- så firkanta trenger vi ikke å være. Og enig med de over meg, få inn en skillevegg, øk tempo og dropp lang intro 🙂

    Svar på denne kommentaren

  15. Kenneth Berger

    Perfekt start: Nrk Nyheter mandag 4.juni kl 11.00
    Snakke raskere
    Mer direkte og ikke snakk rundt grøten, kortere setninger.
    I Svaldbardsaken kunne hun sagt: Søndag brøt en isbjørn seg inn på et hotell i Longerbyen, ingen ble skadd med det ble en del materielle skader.
    Kutt ut tullesaker
    Kutt ut intervju og henvisning til forskere og andre fakta personer.
    Viktig å henvise til nettsiden for mer informasjon.

    Svar på denne kommentaren

  16. Hvordan så statistikken deres ut på nyhetssaker 10-11 og 11-12? Og hvordan matcher denne statistikken den driten (bokstavelig talt faktisk!) dere har klippet sammen med harelabb?

    Svar på denne kommentaren

  17. Hei. Dette er kult. Men tenker at jeg gjerne vil kunne be om en 20-30sek nyhetsoppdatering. Deretter vil jeg be om feks dypdykk i en av nyhetssakene. Dette kan gi 60-120sek om en enkeltsak – gjerne med tilhørende bilde/video opp på valgt Chromecast – om tilgjengelig valgt.

    Stå på!

    Svar på denne kommentaren

  18. Christopher Amenya

    Hei. Et veldig kult konsept. For min del vil det ikke være nødvendig med noen intro, siden jeg ber smarthøytaleren om nyheter. Også de eksteren lydklippene er ikke av noe interesse. Heller legg inn slik at jeg kan be smarthøytaleren fortelle mer om sakene jeg selv syntes var interessante.
    jeg liker også ideen om en lyd som skiller sakene.

    Svar på denne kommentaren

  19. Rune Flaaten Bjørk

    Jeg likte klipp 2 best (uten tvil). Kunne det være en mulig å gjøre nyhetene interaktivt? Altså, at dersom man vil høre mer om en sak så kan man si «fortell mer» eller lignende, og så får man høre mer om denne saken.

    Svar på denne kommentaren

  20. Foretrekker nr 2 men med kortere nyheter og mer internasjonale nyheter. Eller muligens en for nasjonale og en for internasjonale, så kan man velge å abonnere på begge hvis man vil. Jeg har både gold Max og Google home og synes dette er en fin mulighet tilmå starte morgenen. Litt info om nyheter, hva temperaturen er og reisetid til jobb etc.

    Svar på denne kommentaren

    • Martin Gundersen (NRK) (svar til Thomas Jepsen)

      Det er flere her på huset som er fan av The Daily. Akkurat hvordan NRK skal produsere dypere og audiojournalistikk er noe vi diskuterer mye, og Michael Barbaro og NYT er en av inspirasjonskildene.

  21. Supert konsept, men bør bli enda tettere og raskere. Flere og kortere saker. Stiller meg også bak ønsket om lydsjekken. Skrell bort kuriosa og ha ekstremt høy terskel for sport – legg fotballkontrakter i en egen snutt for dem som vil ha sport.
    For øvrig underlig at nyhetsbildet er totalt endret i løpet av en time. Synd om man må høre hver time for å bli godt informert. I påloggede tjenester kan dere eller device huske om man hører for første gang i dag. Lag mer atomisert innhold – 20 snutter på 5-15 sekunder – og skreddersy mitt minutt idet jeg ber om det.
    Avslutt med «Si ‘mer’ for å høre hele den siste Dagsnytt-sendingen». Evt. la lytter si «mer» for å få en utdypende versjon av det aktuelle klippet – særlig dersom det er «skreddersøm» som beskrevet over. Spør evt. om resterende innslag skal spilles etterpå.
    Også vil jeg gjerne ha navnet på oppleseren til slutt. Tonje Grimstad?

    Svar på denne kommentaren

  22. Yngvar Johnsen

    Jeg vil ha så mange nyhetssaker som mulig i så kort form som mulig som likevel er meningsbærende.
    Ingen gladsaker, kun «tungt» nyhetsinnhold.
    Jeg vil ha kortere intro og kjappere opplesning. Er det å banne i kirka å prøve å la lyden av nyhetsoppleser avspilles med 1,3x hastighet e.l. for å få plass til flere saker på kort tid?

    Svar på denne kommentaren

    • Knut Are Tornås (svar til Yngvar Johnsen)

      Jeg er litt redd det vil høres rart ut hvis man speeder opp stemmen til nyhetsoppleseren, men mange gir innspill på at tempoet skal opp et hakk. Det er verdt å teste i morgen

  23. Halvard Vegum

    Jeg tror kanskje jeg ikke hadde brydd meg med å sette på en 60 sekunder lang nyhetoppdatering da det ville tatt omtrent like lang tid å finne frem og sette den på som å høre den ferdig.

    Jeg liker godt lengden og formatet på dagsnytt 7:30 som jeg får i podcastfeeden min.

    Lengden er kort nok til at jeg kan sette den på når jeg går ut døren, så er den ferdig når jeg er der jeg skal. Samtidig er den lang nok til å gå litt lengre i dybden enn bare overskriftene.

    Svar på denne kommentaren

  24. Karl Ove Hufthammer

    Eg ser av og til på BBCs One-minute World News (video), så eg likar konseptet veldig godt:
    bbc.com/news/av/10462520/one-minute-world-news

    Eg foreslår:

    Veldig mykje kortare intro, eller ingen. Viss det er meininga at dette er noko me aktivt skal oppsøka, er det heilt unødvendig med ein intro. For å dra ein parallell, NRKs nettsider begynner jo ikkje kvar artikkel med «Dette er ein nyheitsartikkel frå NRKs nettredaksjon». Når ein oppsøker nettsidene er ein jo klar over dette, så det er unødvendig å skriva det; teksten vil berre vera støy. Begynn heller rett på sak.

    Så anten ingen intro, ein superkort taleinto (eksempelvis «NRK nyheiter:») eller ein superkort, lett gjenkjennbar trudelutt (1 sekund).

    Og kutt ut tulle-/morosaker. Det kan vera eit fint innslag som friskar opp på slutten av ei lang nyheitssending, men i ei nyheitsoppdatering har dei ingen plass.

    Og relatert til dette, nyheitsoppdateringa treng jo ikkje vera heile 60 sekund. Viss det er lite (viktig) nytt, er det heilt OK om ho berre er på 40 sekund, for eksempel.

    Og eg stemmer òg for lydskilje mellom kvar sak.

    Og så vil eg gjerne ha nyheitsoppdateringa som ein «knapp» («widget» på Android-språk) på mobilen min. Berre eitt trykk, og så får eg lest opp nyheitene – utan å forlata heimeskjermen og utan at det dukkar opp eit eige program når eg trykker på knappen.

    Svar på denne kommentaren

  25. Genialt hvis dere får dette levert på min google assistant.
    Likte versjon nummer to best, siden den startet raskere. Fint med skillelyd.

    (Så lurer jeg på om det går an å tilgjengeliggjøre en «fullversjon» i tillegg, hvis man vil høre mer?)

    Svar på denne kommentaren

  26. Ove Pettersen

    På samme måte som at jeg ikke helt skjønner behovet for de superkorte nyhetene som for eksempel Google Now hoster opp,så skjønner jeg ikke poenget med dette. Jeg oppfatter egentlig at de 3 minutter lange nyhetsklippene på radio i dag er perfekte, jeg vil bare ha muligheten for å sette de på kjapt når det passer(Hey Google, play med the latest NRK radio news). Får dere til det vil iallefall jeg aldri bry meg om en enda kortere oppsummering…

    Svar på denne kommentaren

  27. Jeg savner lengre radioprogrammer, ikke kortere nyhetsoppdateringer. Når jeg bruker smarthøytaleren er jeg jo ikke på vei ut døra, jeg står feks på kjøkkenet og lager mat. Veldig glad for Dagsnytt, men vil gjerne ha politisk kvarter, Dagsnytt 18, ukeslutt, ytring og andre kvalitetsprogrammer i tillegg.

    Svar på denne kommentaren

    • Knut Are Tornås (svar til Anne)

      Det må vi jo prøve å gi deg så snart som råd er – takk for at du lytter!

  28. Kunne det ha vært en idé å skalere «oppløsningen» på hvor mye som leses opp, ut i fra hvor mye tid lytteren har?

    Reuters har en funksjon på Apple TV, hvor man først angir hvor mye tid man har – deretter oppsummeres de viktigste nyhetene innenfor dette tidsvinduet.

    Svar på denne kommentaren

  29. Synes klipp 1 var perfekt.
    Men, folk har forskjellige preferanser hva lengden på sakene angår ser jeg her.
    Hvorfor ikke heve lista litt, og gi alle det de vil ha?
    Vi snakker tross alt om nye medier, smarthøyttalere og dermed toveis-kommunikasjon.
    Burde være mulig å legge inn «ankere» i 1-minutts-sendingen, hvor lytteren kan be om mer informasjon om enkeltsaker, og dermed få køet opp innslag med mer dybde underveis, som spilles av etter at oppsummeringen er ferdig.

    For noen er oppsummeringen tilstrekkelig, og ikke alle finner de samme sakene interessante, men med varigheten av hver enkelt sak i oppsummeringen, så tåler vel de fleste å høre 10 sekunder med noe de ikke bryr seg om, spesielt dersom de ila 1 minutt kan plukke seg ut alle de aktuelle sakene akkurat nå som de ønsker å fordype seg i.

    Svar på denne kommentaren

  30. Hvordan er muligheten for selv valg av tema?

    La meg forklare.
    Alt er ikke opplest samtidig, men klippet sammen. Hvert klipp er vel å merke prøvd å bli opplest på samme måte/av samme person for å beholde ‘flyten’. Lyden burde være normalisert, men det regner jeg med den vil være uansett.
    Vi får også mulighet for denne skillelyden mange savner.

    Før du får servert klippet har du valgt tema selv, som genererer en lenke som vil gi deg hva du ber om.
    Eks.
    nrk.no/lynnytt?varighet=1min&innenriks=ja&utenriks=ja&tabloid=nei&sport=ja&fotball=nei

    Oppbygging av lydklippet kan være:
    kort intro: Her er NRK Lynnytt den 29. mai klokken 0800
    innenriks
    innenriks
    innenriks
    utenriks
    utenriks
    sport
    sport
    -slutt-

    Hvert klipp vil ha en fast lengde. Si 5/10/15sek. De vil bli sortert etter hvor viktige de er. Dernest vil en algoritme plukke fra toppen av hvert tema, og levere til bruker.
    Hvis bruker har valgt kun innenriks, så vil han få servert flere saker enn en bruker som har valgt 2-3 tema.
    Hvis det ikke er noen sports-saker som ikke er høy prioritert (eksempelvis kun tabloid eller fotball) så blir det ingen sports-seksjon, og flere klipp fra annet tema kan brukes i stedet.

    Det som er fint med dette er hvis du må ut å kjøre om morgenen så kan du velge tema: vær og trafikk som du hører på under frokost, så kan du høre på et annet kort klipp når du setter deg i bilen.

    Jeg vet fiskere ville vært glad i vær og vind nyheter kort oppsummert før de drar ut i allefall.

    Svar på denne kommentaren

  31. Mitt spørsmål er – hvorfor?
    Hva tror dere at brukerne deres forventer og ønsker seg fra dere når de
    sier «Hey Google, spill siste nytt»?

    Jeg vet hva jeg ønsker meg. Jeg ønsker meg siste sending fra Dagsnytt. Selv
    om kl er 1150 og siste Dagsnytt sending er fra kl 11. Og jeg blir ikke
    overrasket hvis flertallet av brukerne deres ville være enige med meg, hvis
    de ble spurt.

    Når jeg sier «Hey Google, spill siste nytt» – spiller min Google Assistant DR Radioavisens siste sending, BBCs siste nyhetssending, SR Ekots siste
    sending – og denne merkelige nyhetsopplesningen fra NRK som ikke er
    Dagsnytt og som er av vesentlig lavere kvalitet enn Dagsnytt.

    Fordi det skal være kort… Jo kortere jo bedre. Men så kutt heller ut helt …

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.