I en trappeoppgang i Oslo henger det en lapp som får meg til å lure, hvordan klarer man å «miste» en drone i sentrale Oslo?
Lappen er skrevet i blokkbokstaver, det er ingen utropstegn eller tilbud om finnerlønn:

Det hele starter med at en venn av NRKbeta, Emma Tollersrud, kontakter meg:
Samtalen fortsetter en stund videre, før jeg bestemmer meg å for ringe opp den ukjente personen som etterlot sitt telefonnummer og fornavn i trappeoppgangen på en blokk i nærheten av Oslo S.
– Hei, ja … Jeg er faktisk på vei ned for å kjøpe ny drone. Nå har jeg batterier, radiosender, og mangler bare dronen, svarer Ulrik.
Så, hva har du egentlig drevet på med?
– Jeg skulle bare ned i bygården for å teste noen nye innstillinger. Det var jo litt mørkt, og det skal det egentlig ikke være. Da den lettet tok det ikke lang tid før den fløy i 36 km/t, 14 meter opp i været.
Sannsynligvis skyldes hele situasjonen at dronen har mistet kontakt med radiosenderen, og derfor bestemt seg for å fly til «hjemmepunktet» hvor den tok av. En ivrige dronehobbyist som ikke legger merke til advarsler om at «hjemmepunktet» ikke ble satt korrekt vil da få seg en stygg overraskelse.
Det er slike småfeil som til sammen fører til det man kaller «fly aways», droner som forsvinner.
Løpske droner kan også være farlig, og det er faktisk heller ikke lov å fly i sentrale Oslo. Om du lurer på droneregelverket kan du sjekke vår oppsummering her.
Avslutningsvis kan vi runde av med Ulriks egne ord:
– Jeg synes ikke det er artig, jeg synes det er dyrt. Om det skal koste meg 4200 kroner hver gang jeg flyr, ja da er ikke dette en billig hobby.
Vi antar dette ikke er den eneste dronehistorien i NRKbetas leserkrets. Del gjerne dine tristeste og villeste dronehistorier i kommentarfeltet.
Skulle en gang brå ta et bilde med en (den gang) ganske ny DJI Phantom 3 Pro. Fikk beskjed om at det begynte å bli lite strøm, men tenkte at jeg rekker å fly opp og ta det ene bildet jeg trenger. Dronen letter, flyr kanskje 80 meter fra meg før skjermen sier at den har mistet kontakt med dronen. Jeg ventet da at den skulle komme tilbake, men det gjorde den ikke. Heller ikke etter flere timer med leting i området, klarte vi å finne den igjen. Hvor den ble av har blitt et av de mysteriene som stadig blir tatt opp i vennegjengen og blant kolleger. Jeg ser for meg at den landet på planet på en lastebil og ble kjørt langt avsted…
Kjøpte et billig quadkopter på Huaqiang North Road i Shenzhen.
Tok med på hytta i skogen der vi har et ganske stort tun
Merk quad, ikke drone.
Etter et par minutter begynte den å drive mot trærne, og istedenfor å slippe den ned tenkte jeg at jeg kunne løfte den over… 50 meter videre inn i skauenskjønte jeg at dette var teit og slapp den ned, tenkte at det skulle være lett å finne den igjen.
4 timers manngard senere har jeg fortsatt ikke funnet den!
Fruen og barna ikke særlig imponert.
Skriv gjerne noen linjer om rene quads kontra droner som kan finne veien hjem selv- her er det vanskelig å finne frem
Selgeren jeg så på XXL risikerte hverfall ikke «fly away» da han fløy DJI Mavic like over hodene på kundene inne i butikken for en tid tilbake.
Trist å se at til og meg selgere ikke kjenner regelverket og risikoen med «leketøyet».
Det hørtes ikke bra ut i det heletatt. Lyst å sende meg en epost om det?
Ulrik har tydeligvis ikke hatt visuell kontroll på dronen sin, og fløyet den i et befolket område. Da fortjener han ikke bare å miste dronen, men å bøtelegges.
Dette er lovbrudd, og det burde NRKbeta ha konfrontert Ulrik med.
Hei,
Det kommer tydelig fram at dette ikke er greit i saken. Ulrik ble konfrontert med at det ikke var greit å kjapt teste en drone i en bygård, noe han er klar over og innrømmet.
Det kunne kansje kommet tydeligere fram, men det er allerede ganske tydelig at dette er noe ingen bør gjøre.
Mista en drone i utløpet av Gaula/Gaulosen. Fløy over dette elvedeltaet som er 100-200 meter bredt for å prøve å fange noen fine bilder en tidlig morgen. Det var forøvrig litt vind. Motvind, sett fra elvebredden jeg sto. Ja, vinden ble for kraftig og dronen klarte ikke å komme tilbake før batteriet var tomt. Den foretok derfor en kontrollert nødlanding. Midt i elva. Jeg kunne ikke annet enn å bevitne det hele fra elvebredden. Den sank rolig ned i elva og havna sannsynligvis etterhvert i Trondheimsfjorden.
Altså, ikke motvind fra elvebredden, men motvind for dronen som skulle tilbake til utgangspunktet….
Du kjenner til at Gaulosen er naturreservat? regjeringen.no/contentassets/c1c128d9247745b2af4985affe955b4b/oppmeldte-forskrifter-gaulosen-og-orin…
Hvor er lovverket der det står at man ikke kan bruke droner i naturreservat?
EMA, droner er definert som luftfartty. Det er i alle høve konklusjonen eg har høyrt ang. «luringar» som var interesserte i å drone på reinsjakt på Hardangervidda.
Frå forskrifta:
§ 5. (regulering av ferdsel)
All ferdsel skal skje varsomt og ta hensyn til vegetasjon, dyreliv og
kulturminner.
I naturreservatet gjelder følgende bestemmelser om ferdsel:
a) Motorisert ferdsel til lands er forbudt, herunder landing og start med
luftfartøy.
Forsåvidt ikke noen god grunn til å akseptere at en kg flygende plastik er definert som luftfartøy.