nrk.no

Holder du mange presentasjoner? Da trenger du denne.

Kategorier: Konferanser og messer & NRKbeta

Denne viser deg raskt om systemet virker når du skal holde en presentasjon

Du står på en scene og skal presentere. Du har kort tid på deg og du skal sjekke om bilde, lyd og video spiller bra. Da er det veldig fint å ha en spesiallaget testslide og et videoklipp liggende klart i begynnelsen av presentasjonen. Det får du nå av oss her.

Eirik Solheim og Marius Arnesen på scenen under Nordiske Mediedager. Foto: Skjermdump fra YouTube/NMD

Vi i NRKbeta holder en del presentasjoner og har like godt laget vår egen testslide. Den fungerer såpass bra at mange har spurt om å få en kopi av den. Og selvfølgelig kan dere det. Så her er den. To slides. Både i bred og smal versjon.

Last ned her:
NRKbeta_Testslides_4_3_Keynote
NRKbeta_Testslides_16_9_Keynote
NRKbeta_Testslides_4_3_PowerPoint
NRKbeta_Testslides_16_9_PowerPoint
NRKbeta_Testslides_4_3_image
NRKbeta_Testslides_16_9_image

Den første sliden er selve testbildet. Det er inspirert av det som vi i fjernsynsverden kaller en color bar. For oss har den følgende funksjoner:

– Pilene i hjørnene viser om projektoren kutter mye av bildet
– Sirkelen på midten viser om aspektet er riktig: den bør være rund
– Vi får se om alle fargene er på plass
– Svarte og grå firkanter viser kontrast
– Tynne linjer viser oppløsning

Den neste sliden er enkelt og greit et videoklipp med lyd. Det er hentet fra dokumentaren om Nordlandsbanen. Det viser deg raskt om video spiller OK og om du har lyd.

Stillbilde fra videoen om du får med til å teste presentajonsutstyret

Og om det ikke er nok å være utstyrt med et par fin-fine testslides så kan du også ta med deg noen råd på veien: Medietrening.

Har du presentasjonsråd eller historier om bruk av våre testslides så er det bare å fyre løs i kommentarfeltet.

Oppdatering:
Torgeir Waterhouse har samlet en solid mengde gode råd til dem som arrangerer foredrag og konferanser. NRKbeta approves of this: Jeg foredragsholder, du arrangør!

19 kommentarer

 1. Thorstein Klingenberg

  I utgangspunktet bra tiltak, spesielt i situasjoner der det ikke sitter noen profesjonelle på front, eller det kanskje ikke er noe FOH i det hele tatt.
  Men, vær så snill, ta bort 4:3 slidene og skriv heller et avsnitt om hvorfor det er djevelens verk og må sendes sporenstreks til historiens søppeldynge sammen med overheaden og betamax-tapene. NRK skiftet over til widescreen for omtrent 12 år siden, og det er vel ingen som sitter hjemme med billedrørsskjerm lenger. Ja, det finnes fortsatt noen gudsforlatte AV-avkroker som har 4:3 prosjektør, men da blir det letterboxing.

  Hilsen en som har vært på front, blant annet med Eirik Solheim på scena 😉

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Thorstein Klingenberg)

   Hehe. We aim to please. Alle. Også de som har slikt gammeldags nærmest kvadratisk lerret. 🙂

   Men spøk til side: det er faktisk forbausende mange foredragsrom som fremdeles er rigget for 4/3. Ja, vi lager stort sett presentasjonene i 16/9 nå. Og letterboxer der lerretet er satt opp for 4/3. Men om noen vil ha den så skal de får den. Så vi lar den ligge.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Yngve Spjeld-Landro)

   Skjønner hva du mener. På engelsk har de ikke sammenskriving på samme måte som oss. Men artikkelen her er på norsk. Og både ordet «test» og ordet «slide» finnes i bokmålsordboka. Så jeg har valgt å skrive testslide slik det er korrekt å gjøre det på norsk.

 2. Hei,
  Bra initiativ.
  Fint at dere har lagt ved en film. Men burde ikke filmen hatt noe så du kan sjekke leppesynk? Vi som jobber profesjonelt med dette vet at lyd og bilde går igjennom mange ledd før det kommer til publikum, og da hender det at synken ikke helt stemmer. Så kanskje heller en film med noen som prater eller noe så du kan sjekke synken.
  Mvh Magnus

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.