nrk.no

Medietrening for nerder

Kategorier: Journalistikk & Media


Vi i NRKbetaredaksjonen blir fra tid til annen invitert til radio- eller TV-programmer for å komme med faglige uttalelser rundt det vi arbeider med til daglig. Vi er alle sammen personer som har valgt å ta lange og kompliserte utdannelser for å holde oss bak kamera.

Vi er ikke alltid like komfortable med å befinne oss på andre siden. Men om du hopper i det og tar utfordringen går det forbausende bra. Her er noen tips vi har plukket opp underveis.

Vi får flere og flere mediekanaler og journalistene leter stadig etter nye stemmer som kan uttale seg. Så enten du er en ekspert på et fag, en markedssjef, en student som har gjort deg bemerket eller en tilfeldig forbipasserende: Sjansen for at du får et kamera i ansiktet er større enn noensinne.

Så her er noen selvlærte tips fra en gjeng nerder. Kanskje kan de hjelpe noen av dere andre som heller ikke drømmer om å melde dere på BigBrother, men som likevel havner i det berømte søkelyset – foran et kamera.

1. Si ja
Det første du tenker når du får en litt skremmende forespørsel, er jo selvfølgelig å enkelt og greit si: nei. Finne en unnskyldning for hvorfor du ikke kan stille. Vår erfaring er at det likevel lønner seg å si ja. Det er da du kommer deg videre. Når du takker ja til ting som er et stykke utenfor din egen komfortsone, lærer du mye – og fort. Og medieopptreden har en rask læringskurve. Tro oss, du blir forbausende fort mer komfortabel og trygg.

De første gangene er selv en opptreden på lokalradio i en liten kanal skremmende. Men takker du ja til små opptredner, lærer du og vil kunne stille opp med større trygghet når et eller annet stort mediehus ringer.

2. Forbered svaret på det første spørsmålet godt
Får du flyt i din åpningsformulering, går alt så mye bedre.

3. Kom i god tid
Du trenger litt ro før du skal i ilden. Jeg snakker av erfaring. Sitter på jobb og skal intervjues på radio om kort tid. Tøyer grensen og må småløpe bort i studio. Tro meg, det er veldig vanskelig å snakke naturlig på radio når du er andpusten.

4. Kle deg litt penere enn du pleier
Slitte klær ser mye verre ut på TV enn ellers.

5. Ikke vær redd for sminke
Dette problemet er størst blant menn. Så da kan du få følgende klart for deg først som sist: TV-sminke av deltakere i tradisjonelle TV-program handler ikke om at du skal se sminket ut. Det handler om at du skal se naturlig ut.

Kombinasjonen TV-kamera og kraftig lys gjør at selv den roligste person med plettfri hud ser svett og klissete ut uten sminke. Er du litt trøtt, ser du plutselig ut som du har gått uten søvn i fem dager når du kommer inn i TV-lyset. La sminkøren dytte på litt pudder. For oss menn er det veldig uvant de første gangene, men du blir vant til dette også.

6. Sitt på dressjakken
Om situasjonen er slik at du skal sitte, er det et gammelt og velbrukt triks å trekke jakken eller skjorten ned langs ryggen og sitte på den. Setter du deg rett ned på en stol uten å tenke på den, kryper jakken opp bak ryggen og du blir til slutt sittende som ringeren fra Notre Dame. Strekker du ut jakken og setter deg på den, vil den stramme seg fint ned langs ryggen.

7. Be om sitatsjekk
Skal du siteres skriftlig, er det lurt å sikre at du får en sitatsjekk. Det er fort gjort å misforstå formuleringer. Avtal dette med journalisten når du er ferdig. Men vær klar over at journalister ofte har svært korte frister, så vær behjelpelig med å svare på sitatsjekken så fort som mulig.

8. Hva når det går galt?
Jeg har selv sittet i studio på direkten og opplevd at lyden på akkurat min mikrofon ikke virket. De flinke folkene bak spakene sørget for å dra opp en av de andre mikrofonene og fikk til slutt utstyrt meg med en ny. Men jeg ble selvfølgelig forvirret og distrahert av det hele og fikk følelsen av at sendingen var 100% ødelagt.

Heldigvis er det slik at ting virker mye mindre dramatisk for dem som ser på enn det gjør for deg. For publikum virker tekniske feil mindre dramatiske. Og din nervøsitet er mindre tydelig enn du tror.

Om noe går galt er det greit å prøve å ta det rolig. Det er ikke sikkert at publikum har lagt merke til problemet en gang.

9. Vær ærlig
Om du merker at du plutselig blir ekstremt nervøs eller får problemer på grunn av ytre faktorer kan det hjelpe å bare være ærlig. Si det rett ut: «Jeg er ikke vant til å snakke til tusenvis av mennesker, så nå merket jeg at jeg ble litt nervøs, men…». Da kan det løsne.

Dette gjelder spesielt om du har et stort fysisk publikum foran deg. En skuespiller sa en gang til meg at det bare er en ting som er verre enn å stå på en scene og være nervøs: Det er å sitte i salen og se på en person som står på en scene og er nervøs.

Sier du rett ut hvordan du føler det, bryter du en spenning mellom deg og publikum. De sitter der stort sett bare og vil deg vel.

10. Se for deg den du snakker til
Litt avhengig av målgruppen til programmet du er med i, kan du prøve å se for deg at du snakker til dine barn, din bestemor, din tante, osv. Det kan hjelpe deg slik at du formulerer deg tydeligere, enklere og varmere.

11. Som vanlig. Følg med på kommentarfeltet. Der vil med stor sansynlighet NRKbetas lesere komme med enda flere tips.

16 kommentarer

 1. Kenneth Nordahl

  Jeg hadde et meget nervøst innhopp på Australsk frokost TV for et par år siden. Tipset om å være utvilt og kanskje få mer spesifikk info fra reporteren om spørsmålene før sendingen starter er noe jeg skal ta med meg hvis det blir noe neste gang.

  Svar på denne kommentaren

 2. Henrik Arnestad Salthe

  Jeg har også et tips: ikke si ja eller nei. Begynner du svaret ditt med ja eller nei, er det ofte litt vanskeligere å følge opp med et logisk ressonement som stopper riktig sted. Begynn derfor heller med å forklare hvorfor du mener ja eller nei, og så avslutter du svaret ditt med konklusjonen.

  Svar på denne kommentaren

 3. som journalist vil jeg si:

  det hjelper å ha/trene opp evnen til å uttrykke seg konsist. det som er vanskelig for eksperter er ofte at ting er komplisert, og at man «må» forklare alt. det er nok noe som sitter igjen fra utdanninga/forskningsarbeidet. husk at publikum er «folk flest», og IKKE tenkt at de andre i fagfeltet synes du er en slubbert om du er upresis.

  tenk derfor gjennom på forhånd (når du kjenner temaet) hvordan du kan forenkle komplekse fenomener, og hvor du kan være litt omtrentlig. (så får arbeidet ditt på feltet ellers bevise kompetansen din.)

  spesielt gjelder det med å være kortfatta om du har en AGENDA. da bør du forberede visse formuleringer som er lett å huske (eller som er sexy på annet vis); da er sjansen større for at journalister plukker med seg din frase videre, og ikke minst at publikum biter seg merke i det du sier.

  Svar på denne kommentaren

 4. La være å drikke kaffe, cola eller andre ting med koffein minst 3 timer før du skal bli intervjuet.

  Koffein er greit hvis du gjør noe du kan godt, men hvis du skal gjøre noe du blir stresset av eller har angst for, øker det stressnivået i kroppen og det kan gjøre at man mestrer uvante situasjoner dårligere.

  Ellers er tipset om å si til noen at man ikke er i en vant situasjon veldig godt 🙂

  -Psykolog-

  Svar på denne kommentaren

 5. Det er greit å være bevisst på hva du gjør med hender / armer og på hva du evt holder i hendene. Hvis du står så er det viktig å stå stille.. Når en prater er det viktig prøve å holde ehhh og mmmm og andre fyllord til et minimum, selv om det kan være en utfordring for enkelte

  Svar på denne kommentaren

 6. Lasse Endresen Olsen

  Veldig bra innlegg!

  Jeg husker jeg var lydtekniker på en event Eirik holdt ett foredrag. Det var i Tønsberg for en god stund tilbake og handlet om plastforbruk osv.

  Du virket veldig selvsikker samt hadde en fin og behagelig presentasjon. Morsomt at du endte opp med å vise Will it blend YouTube videoer til en full sal fordi neste foredragsholder var for sen.

  Svar på denne kommentaren

 7. Et annet tips er å snakke saktere enn man normalt gjør. Hvis man legger merke til NRKs garvede nyhetsopplesere, så snakker de i et tempo som ligger en del lavere enn det man gjerne bruker i dagligtale. Hvis noen husker Vegard «Short Cut» Olsens TV-programmer, så fremstår han som et skrekkeksempel når det gjelder å snakke for fort. Mulig det fungerer for fjortismålgruppen, men et særlig profesjonelt inntrykk gir det ikke.

  Svar på denne kommentaren

 8. Hvis mulig; be om å få spørsmålene på forhånd. Da kan du stille forberedt, og da føler man seg tryggere. (Spørsmålene du får på lufta trenger ikke nødvendigvis å være helt lik de du fikk på forhånd, men du har i det minste en ide om hva du skal snakke om)

  Svar på denne kommentaren

 9. Noen enkle regler i uordnet rekkefølge:

  – Forbered deg skikkelig i temaet du skal snakke om. Da vil du være tryggere, og det synes godt på TV.
  – Spør om første spørsmål før intervjuet starter.
  – Snakk norsk til et norsk publikum.
  – Snakk som når du snakker til naboen. Da blir det lett å følge med.
  – Unngå tunge fagtermer, ingen forstår dem likevel.
  – Kom med konklusjonen først, og argumenter etterpå hvis du får tid.
  – Unngå fyllord som «eh» og «uhm».
  – Aldri begynn et svar med «nei».
  – Vit hva du skal si, og si det. Når du har sagt det, slutt å snakke (det flytter stresset til intervjueren som kanskje må komme på et godt oppfølgingsspørsmål) eller gå videre til neste poeng hvis du har ett.
  – Hold blikket på intervjuer, drit i kamera (det kommer til deg), så unngår du flakkende blikk og fremstår mye mer troverdig.
  – Bruk gjerne 3. person dersom du uttaler deg på vegne av noen «Vi i … mener».
  – Ikke si for mye, særlig i intervjusituasjoner. Da kan de ikke klippe for mye i det du har sagt.
  – Hvis du får valget mellom å gå live i studio eller i opptak, velg å gå live i studio.
  – Ikke vær redd for å ta en kort pause hvis du trenger å la et poeng synke inn.
  – Svar aldri uforberedt hvis en journalist ringer deg. Kjøp deg tid, be ham/henne om å ringe opp igjen litt senere slik at du «kan gi et godt svar».
  – Når du er i nærheten av en mikrofon eller et kamera, så gå ut ifra at alt du gjør og sier blir filmet/tatt opp. Oppfør deg deretter.

  Svar på denne kommentaren

 10. Selv om du har blitt kontaktet for å snakke om noe som journalisten velger vinklingen på, er det ikke noe i veien for at du på forhånd velger hva ditt «budskap» er. Hva vil du folk skal få med seg, hva er hovedpoenget ditt? Politikere er eksperter på dette. Spørsmål til samferdselsminister om en dårlig vei og hvorfor de ikke har gjort noe, og svaret innledes med «vi i regjeringen er svært opptatt av god veistandard osv osv osv».

  Og som med alle teateroppsetninger, er det ingen ting i veien med å øve på forhånd! Skriv ned spørsmål du tror kan være aktuelt og skriv ned svarene. Øv på å svare. Får du noen til å intervjue deg i treningen er det ypperlig! Ellers fungerer speilet også bra. 🙂

  Og til slutt: Ikke uttal deg om noe du ikke vet noe om. Journalister elsker å slenge på et spørsmål til slutt (som gjerne kan være en påstand), og vil gjerne at intervjuobjektet skal bekrefte deres konklusjon. Det er fullt lovlig å svare på et sånt spørsmål med «Det er nok ikke jeg den rette til å svare på. Det jeg kan si er… (og her kommer du med budskapet ditt nok en gang!).

  Ellers – enig i at flere burde tørre å ta skrittet ut og uttale seg i media (og kvinner spesielt, de er notoriske til å si nei!), spesielt hvis det er et tema du kan noe om og du ikke skal «grilles» (da bør du ringe et kommunikasjonsbyrå og få hjelp, he he he).

  Svar på denne kommentaren

 11. @Vri: mange gode teknikker. Kjenner igjen en del av dem når jeg jobbet i lokalradion. En gang var en lokal-artist så nervøs at jeg måtte sende han spørsmålene på mail, før jeg ringte han 15 minutter etterpå. da gikk det meget greit.

  Drikk alltid litt vann før du skal si en lang setning eller holde en lang tale. Blir du tørr i munnen høres det bare veldig rart ut og folk kan ha problemer med å følge deg. En annen ting, stå stille. Ikke vipp frem og tilbake eller rør mye på deg. Uromoment som dukker til stadighet opp på nye folk som er på TV :).

  Svar på denne kommentaren

 12. Moro å lese denne artikkelen.. For 2-3 dager etterpå fikk jeg en forespørsel om å delta på TV2 God Morgen Norge og takket være denne artikkelen, så svarte jeg ja og det ble en kjempemessig dag. Til og med en tur til Radio Norge ble det også.. 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.