nrk.no

Slik får du flotte bilder av småfuglene på brettet

Kategorier: Foto & Tips & Tricks


Vi har testet fire fiffige løsninger som gir deg nærbilder av fuglene der du bor. Den enkleste tar bare noen minutter å sette opp, og du trenger kun en mobiltelefon du ikke er redd for.

Da jeg begynte med dette visste jeg ikke at jeg ville ende med det som trolig er en av landets mest nerdete fuglematere. Mer om det etter hvert, men først et eksempel på hvilke bilder du kan få:

Stillitsen ser ut som den har rømt fra en tropisk hage. Den finnes i Østlandsområdet. Her er den sammen med grønnsisik.

Fugleinteresserte venner hadde i mange år fortalt meg at Skøyen er et område med mange fine fugler. Og det stemte. Masse fugler. Og jeg ville jo gjerne ha bilde av dem. Jeg gjorde noen tester ved å bare rigge meg til i stuen med et teleobjektiv.

Spettmeis. Den har den spesielle egenskapen at den kan stå med hodet nedover mens den spiser. Det virker som den er veldig stolt av det. Så hos oss står den nesten alltid opp-ned.

Men med den løsningen kan jeg jo bare ta bilder når jeg er til stede. Og det er jo ikke alle som har kamera med kraftig teleobjektiv liggende. Så jeg begynte å tenke på en løsning der jeg kunne ha et automatisk kamera som tok bilder når det var bevegelse på materen.

Jeg endte med fire forskjellige nivå. Fra en enkel løsning som tar minutter å sette opp til nerdeløsningen som tar timesvis.

Ta hensyn til fuglene

Men før vi gyver løs på teknologien så er det på sin plass med litt informasjon om fuglemating generelt. Bruk sunn fornuft. Vask fuglemateren skikkelig en gang iblant. Prøv å variere foret litt.

Ensidig foring med solsikkefrø som har skall kan skade nebbet til enkelte fugler. Solsikkekjerner uten skall er meget populært i vår mater. Du finner mye bra informasjon om fuglemating hos fuglehjelpen, naturvernforbundet, NRK, moseplassen og som vanlig utover hele internett.

Når du har lært deg litt om fuglemating generelt kan du sette igang.

1. Telefon og tape

Du trenger: telefon med kamera, tape og en app for å ta opp video eller ta timelapse. Gjerne den allerede innebygde kamera-appen i telefonen.

Video eller intervallopptak

Jeg brukte en av mine avlagte litt eldre telefoner. En som i tillegg faktisk var vanntett, noe som er greit når du limer den fast på en stolpe ute i det fri.

Det er mange måter å få tatt bilder. Du kan satse på at det er stor trafikk på fuglebrettet og bare starte videoopptak og gjemme deg i nærmeste busk. Er batteriet noenlunde bra og telefonen utstyrt med litt minne kan den stå der og filme ganske lenge. Så redigerer du ut de beste klippene etterpå.

Kjernebiteren tar livet med ro mens stillitsene krangler.

Fjernkontroll

Eller du kan sette opp en funksjon for intervallopptak (timelapse) og få den til å ta stillbilder med jevne mellomrom. Så satser du på at noen av bildene blir blinkskudd.

Har du en selfiestick med bluetoothutløser for kamera eller en fjernkontroll så kan den også brukes. Om du ikke er for langt unna kan du fjernutløse kamera når det kommer fugler på materen.

Blåmeis. En vakker klassiker.

Spar strøm!

Skru ned lysstyrken på skjermen og aktiver gjerne det du har av strømsparingsmodus. Skal du bare la telefonen gjøre opptak lokalt en stund kan du sette den i flymodus. Da varer batteriet lenger.

Mer avansert opptak

Om du vil sette opp en løsning som tar bilder automatisk når det er bevegelse kan du lese litt om de to appene jeg har prøvd under «Bare bilder av action» lenger ned i denne saken.

Snarvei: for iOS brukte jeg Videography og for Android brukte jeg Camera Trigger. De fleste fuglebildene i denne artikkelen er tatt med Videography.

Her er både Herr og Fru kjernebiter på besøk. De er blant de flotteste og litt sjeldnere gjestene hos oss. Og en glede å få bilde av. Fuglen over dem er en grønnfink.

Vi vil ha mer

Batteriet går fort tomt. Og telefonen er veldig utsatt for vær og vind. Med litt ekstra innsats får vi en mye bedre løsning.

2. Telefon med vanntett boks og batteripakke

Du trenger: alt fra nivå 1 samt en vanntett boks, dobbeltsidig tape og en batteripakke. Verktøy: boremaskin.

Jeg brukte en boks av typen Lock & Lock. De finnes i mange varianter og er helt tette. Jeg boret hull til kamera og festet telefonen inne i boksen med litt dobbeltsidig tape slik at kamera passet nøyaktig i hullet.

Flaggspett. Når den kommer rømmer alle de andre.

Dette er en mye mer robust løsning som tåler mer vær og vind. Og med en litt skikkelig batteripakke kan du få dette systemet til å vare ganske lenge.

3. Telefon med tett boks, fast strømopplegg, skylagring og bevegelses-trigging

Stillits og grønnsisik

Du trenger: alt fra nivå 1 og 2. Samt litt silikonlim, en strømforsyning, lang ledning, adapter til 5V USB og programvare for bevegelses-trigging av kamera.

Jeg har fuglemateren på en balkong som bare familien har tilgang til. Så jeg kan lage en installasjon som står der døgnet rundt. Men da trenger jeg et opplegg for fast strøm til telefonen. Og en enda tettere boks.

Fast strøm

Jeg har ikke strømuttak på balkongen så jeg måtte først få en ledning ut slik at jeg kunne få kontinuerlig strømtilførsel.

Jeg valgte da å ha en liten strømforsyning som leverer 12V i veggen inne, og så sende 12V ut på balkongen. Da slapp jeg å forholde meg til det litt mer farlige prosjektet å legge en kabel med 220V ut.

Så førte jeg 12V-ledningen inn i boksen og koblet den til en liten omformer som gir meg to vanlige 5V USB-uttak. Her kan du for eksempel bruke en overgang for bil. Du må improvisere litt og eventuelt lodde ledningene på 12V-inntaket til adapteren.

Eventuelt gjøre det litt ryddigere ved å kjøpe en hun-kontakt for sigarett-tenner og sette biladapteren i den. Da var det bare å koble på den vanlige ladekabelen og sette i telefonen.

Enda tettere

For å skjerme telefonen enda mer la jeg litt silikon rundt kamera på innsiden. Og bygget en liten «solskjerm» av Sugru for å skjerme for vanndråper osv.

Bare bilder av action

Så måtte jeg finne programvare. Nå skal telefonen stå der døgnet rundt. Da må jeg ha en løsning som automatisk bare tar bilder når det er bevegelse på fuglemateren.

Det finnes ganske mange løsninger både for iOS og Android som kan surre og gå på telefonen og så gi deg stills eller video når det skjer noe foran kamera. Jeg ville ha en løsning der jeg kunne velge å kun lagre bildene i en eller annen skytjeneste og ikke lokalt på telefonen.

Det blir mange bilder og jeg ville ikke ha et system der jeg var avhengig av å rydde opp i internminnet på telefonen med jevne mellomrom.

Klassikeren dompap. Den liker ikke å sitte på pinnene.

Gammel men god

Til denne faste installasjonen brukte jeg en gammel iPhone med knust skjerm. Programvarevalget falt på Videography. Appen er dessverre ikke oppdatert på lenge, men den virker ennå. Og var den eneste jeg fant som ga meg mulighet til å kun sende bildene til dropbox og ikke lagre dem lokalt. Den har også et web-grensesnitt som du kan bruke for å endre på innstillinger dersom du sitter på en annen maskin som er koblet til samme nett.

Android

Jeg har også testet «Camera Trigger» for Android.

Gratisversjonen er pepret med reklame til det ubrukelige, og ifølge anmeldelsene på Google Play er det en del som ikke får den til å virke. Men den virket på min Sony og i motsetning til Videography for iOS kan denne ta stills med full oppløsning også ved bevegelses-trigging.

Den kan laste opp til dropbox, men jeg fant ikke ut om jeg kunne få den til å slutte å lagre internt.

Her tar jeg gjerne imot alternativer i kommentarfeltet. Både til iOS og til Android. Et tips er å begynne å lete blant alle de såkalte «security camera»-appene der ute.

Stillits på vei inn for landing.

Jeg satte opp Videography med bevegelsestrigget opptak. Dessverre tar den da kun stillbilder med full HD videooppløsning og ikke med full stillsoppløsning. Men det blir ganske bra bilder likevel. Og når jeg har tid går jeg inn ved hjelp av web-grensesnittet og knipser noen bilder i full oppløsning manuelt.

4. Bonus: nerdorama!

Du trenger: alt fra nivå 1, 2 og 3. Samt: en ESP8266, ledninger og diverse sensorer. Og: bonusen her er ikke en komplett how-to for nerdeversjonen. Den er ment som inspirasjon til de spesielt interesserte. Om kommentarfeltet skriker etter det lager jeg en egen artikkel med komplett info senere.

ESP8266, ledningskaos og mobiltelefon.

Siden det var plass igjen i boksen og jeg likevel hadde fast strøm ut dit valgte jeg å skru det hele opp et hakk. Så jeg la inn en liten datamaskin som kan lese av sensorer og publisere data på nett.

Jeg valgte en ESP8266. Den kan programmeres ved hjelp av Arduino-utviklingsrammeverket.

Vektsensor.

Så koblet jeg på følgende sensorer: bevegelse, temperatur, luftfuktighet, regn, lysnivå og vekt. Sistnevnte er montert slik at hele fuglemateren henger i den. Det gjør at jeg kan lese av nøyaktig hvor mye fuglene spiser hele tiden.

Alt publiseres til Thingspeak. Der kan man dykke ned i datamengden og for eksempel regne på om fuglene spiser mer når det er høy luftfuktighet osv.

For hvem har vel ikke lurt på det?

Har du spørsmål eller innspill eller tips så er kommentarfeltet her på NRKbeta som vanlig åpent og alltid fullt av kloke mennesker.

13 kommentarer

 1. Jan Erik Bakstad

  Det her var kult! Jeg har hatt planer om å få til noe lignende med Gopro eller med min Mobius kamera jeg bruker til RC fly.

  Men det her er jo ett mye enklere oppsett, da du får «alt» i en pakke ved å bruke en gammel telefon. WiFi, lagring til sky og rimelig godt kamera.

  Det med fange opp bevegelse er vel utfordringen som du nevner. Ettersom programvare kan være ett problem. Spesielt om du vil la kameraet stå en stund.

  Mitt formål ville være som ett viltkamera.
  Men oppsett blir jo det samme, minus det med avstand ett telefonkamera og en app kan detektere bevegelser muligens.

  Takk for innlegget, ga meg mange ideer dette 🙂

  Mvh Jan Erik

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Tarjei T. Jensen)

   Det har du helt rett i. Skal man fotografere er det alltid en del grunnleggende faktorer som kan være greit å ha på plass. Lys og komposisjon er to av dem. Men her handler det litt mer om kvantitet enn kvalitet på enkeltbildene. Man blir mer styrt av hvilke faktiske muligheter man har til å få festet kamera osv. Og kjører man systemet lenge slik som jeg har gjort så får du bilder i veldig mange forskjellige lysforhold uansett.

 2. Hei! Flott informasjon om hvordan best ta bilder av fugler. Husk at man nå IKKE skal ha sittepinne foran hullet i fuglekasser osv. Rovfuglene er flinke til å bruke disse til å ta egg og fugleunger i kassa. Dette lærer barna på skolen nå. Ha ei fin helg.

  Svar på denne kommentaren

 3. NRKbetas nyhetsbrev 2. desember 2020

  […] hjelp av foto og lyd. Bird Buddy (bildet) har først forventet leveringstid i september 2021, så Eiriks kreative fuglefototriks kan kanskje være en grei erstatter så […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.