nrk.no

Dette stoffet fikser det meste. Nå klarer vi oss knapt uten!

Kategorier: Forskning,Gadgets & Tester


Det revolusjonerte verktøykassen vår over natten. Finnes det noe som er bedre enn både strikk, binders og gaffatape?

Ja! Og vi skammer oss over at vi ikke oppdaget det for lenge siden. Jane Ní Dhulchaointigh studerte produktdesign og likte å forbedre eksisterende produkter fremfor å kaste dem.

Det liker vi også. NRKbetaredaksjonen og mange av våre lesere gir sine små bidrag i kampen for et bedre miljø fordi vi fikser ting. Men da trenger vi verktøy, lim, silikon, strikk, binders og gaffatape. Og nå: sugru.

Som en eller annen så treffelig formulerte det: om epoxy møter silikon og får et barn. Da har du sugru. Et mykt stoff som du kan forme like fritt som barnas modellérkitt. Men som herder i luft og blir til halvfast gummi som tåler både kulde og varme. Det blir vanntett og fleksibelt. Kan formes tynt og tykt. Og klistrer imponerende godt til de fleste materialer. Inkludert glatte overflater som hardplast og glass.

Du åpner den lille pakken og har ca 30 minutter på å forme, tette og fikse det du har foran deg. Så venter du 24 timer og forbedringen er klar.

Jane begynte på jobben med å skape sugru i 2003. Og hun mener selv at første desember 2009 var selve dagen da produktet var en realitet. Og siden vi ikke oppdaget det før nå regner vi med at enkelte andre heller ikke har fått øynene opp for dette produktet.

Vi kom oss fort inn på sugru.com og bestillte en pose med tolv små pakker i forskjellige farger. Så var det bare å teste. Holder sugru hva det lover?

Gjengen bak produktet har satt opp en forbilledlig nettside. Bestilling av sugru går som en lek. Det kom i posten få dager senere. Hele historien bak er tydelig fortalt og du finner masse inspirasjon og eksempler. Og i god internett-ånd har de satt opp sugru.com/gurus. Der samles folk som har brukt dette produktet med slagordet «hack things better». Gurusiden har derfor slagordet «things hacked better». Inspirasjon og tips.

Vi lot oss inspirere av noen eksempler og testet.

Først, den klassiske: ledningen som har fått en knekk ved støpselet. Det er like før selve metallet får et brudd og ledningen blir ubrukelig. Men om du klarer å forsterke dette svake leddet kan den leve lenger. Vi fant en ledning som var i ferd med å bryte sammen i begge ender. Den ene enden hadde vi til og med prøvd å fikse med noe dårlig gaffa. Og jada: vi vet at dersom du ikke kan fikse det med gaffa har du bare brukt for lite. Men vi ville se om dette kunne løses med sugru i stedet for mer gaffa. Det var bare å åpne en av de små porsjonspakkene og prøve.

Litt fomlende og uvant. Men etter en stund hadde vi støpt en forsterkning i hver ende.

Etter 24 timer kunne vi sjekke. Og stoffet holder hva det lover. Fremdeles fleksibelt og klistrer så bra til både selve ledningen og den glatte plasten i støpselet at den ikke faller av igjen.

På tide å ta den et hakk videre. Vi prøver å gjøre ting skikkelig her i kroken vår, så vi kan ikke anbefale uten å ha testet mer.

Vi lar oss inspirere videre og finner frem den gamle potetmos-stapperen som har sine mangler. Først og fremst er den ubehagelig å bruke fordi den er for spiss i enden.

Du skal jo legge håndflaten hardt mot den og mose poteter. Da må den ha en større flate i enden av håndtaket. Dessuten har den trehåndtak. Noe som ikke er spesielt kompatibelt med vårt ønske om å la den gå i oppvaskmaskinen etter bruk. Men utover det har den usedvanlig høy kvalitet i stålet den er laget av og fortjener derfor absolutt livets rett i mye større grad enn en ny lavkvalitetsdings fra en eller annen stor svensk møbelbutikk.

Vi har bare den første posen med sugru. Og trenger opptil flere porsjoner for å fikse hele håndtaket. Dermed får det nye skaftet litt preg av «art-by-accident». Det fikk stå til med de fargene vi hadde. Vi legger et tynt lag med sugru på hele det gamle trehåndtaket og støper en komfortabel knott på toppen.

Og 24 timer senere stamper vi potetmos mer komfortabelt enn noen gang. Rent fysisk var reparasjonen en suksess.

Men hva med oppvaskmaskinen? For anledningen satte vi maskinen på det hardeste programmet. 70 grader og ekstra lang runde. Ut kommer en stamper som er like fin. Ser ikke ut til å ha tatt noen som helst skade av maskinen.

Ulemper

Som dere skjønner er vi imponerte. Dette er rett og slett genialt. Om det er noen ulemper, så måtte det være at 24 timer kan være lenge å vente om du fikser noe du bruker ofte. Og som med andre ting som herder i luft har stoffet en holdbarhet. Ca 6 måneder i lukket pakning. Lengre om du legger den i kjøleskapet.

Og når du først har åpnet en pakke må du bruke opp alt. Derfor kommer sugru i små porsjonspakker. Men noen ganger trenger du veldig lite. Vi har løst dette ved å ha en liten eske med ting som trenger reparasjon liggende. Så tar vi frem og reparerer noe mer om vi ikke brukte opp alt til det vi holdt på med.

Enn så lenge er ikke sugru godkjent for matoppbevaring. Så du bør ikke lage matboksen din av sugru. Eller fikse innsiden av thermosen din. Og selv om sugru er fargerikt og fint å støpe små ting med er det ikke godkjent som leketøy for barn.

Oppdatering:
Du bør også være klar over at som med alle syntetiske produkt kan enkelte få allergiske reaksjoner ved hudkontakt. Spesielt når du former og jobber med uherdet materiale.

Og vi skulle gjerne sett at sugru var enda billigere. Litt over hundre kroner for en pose med 12 pakker gir ca 10 kroner pr. porsjon. Potetmos-stamperen fikk seg en runde sugru til en verdi av kr. 60,- så vi kunne helt fint kjøpt ny stamper for samme prisen i akkurat det tilfellet. Men: vi hadde ikke fått en med samme kvalitet og perfekt utforming!

Vi vil ha mer!

Vi tar en liten runde og fikser diverse andre ting. Flere ledninger blir forsterket. Og vi fester kamera til helikopteret vårt bedre enn det noen tape eller lim har klart.

Og vi demper en irriterende vinduslås som smeller mot karmen.

Vips. Så hadde vi ikke mer sugru igjen. Og vi er ikke i tvil. Rett på nett og bestiller mer. Dette er heretter fast inventar i verktøykassen sammen med tape, superlim, epoxylim, silikon, strikk, binders og alt det andre.

Hva med dere?

Har dere hacket noe bedre med sugru? Vet dere om andre tilsvarende produkter? Og generelt: hva er din favoritt når du skal fikse ting?

Oppdatering 2:
Som mariannesi nevner i kommentarfeltet. Du kan også finne mye inspirasjon ved å søke på sugru på flickr.

72 kommentarer

 1. Hans-Petter Fjeld

  Kult, dette må jeg prøve. Jeg fant for ett par år siden noe som heter ShapeLock. makershed.com/product_p/mkshl1.htm?1=1&CartID=0

  Det er hardplast som blir gjennomsiktig og veldig formbar ved ca 71grader celsius (tenkt varmt vann), for så å bli hvit og hard plast ved romtempratur. Det tar minutter før den stivner, avhengig av hvor tjukt materiale man jobber med.

  Det har sin egen bruk, gjerne til prototyping av div fikse løsninger. Det har også en fordel ved at man kan gjenta prossessen om igjen og om igjen.

  Svar på denne kommentaren

  • Dette har jeg og prøvd. Det limer og meget bra når det bare er varmt nok. Ellers har det en noe begrenset bearbeidingstid fordi den først er for varm, og så blir den for kald. Men det at man kan forme det på nytt ved å varme det opp igjen er en kjempefordel!! Absolutt noe som burde være i enhver verktøykasse. En liten pose med slike kuler fåes kjøpt på Clas ohlson for rundt en hundrings.

  • Katrine (svar til Erikus)

   Hva heter dette produktet på Clas Ohlson? Prøvde å lete litt, men fant det ikke? De shapelock-kulene altså.

  • Hans-Petter Fjeld (svar til Erikus)

   Jeg husker de var på Clas Ohlson tidligere, men de har slutta med dem nå, AFAIK.

  • Frank Dank (svar til Erikus)

   Clas Ohlson solgte polycaprolactone for 89 kr/100g i 2008, men har ikke sett det senere. (polycaprolactone blir solgt under merkevarer som ShapeLock, Insta Morph mm).

   Det er en fantastisk plast, som du kan forme med hendene. Det er ikke det samme som sugru, for denne plasten fester ikke på så mye, og så er prisen mye billigere.

   Søker du etter formbar plast på finn, så finner du det der. Annonsen der har
   300g for 150kr (+20kr i porto), bor du i nærheten av indre østfold, kan du hente det, og da slipper du porto 🙂
   Det er begrenset mengde som skal selges, så det kan være annonsen forsvinner snart.

  • Frank Dank (svar til Jan)

   Takk for tips om eposky på biltema. Har kjøpt formbar plast og er kjempe fornøyd med det.

   Skal teste denne epoksyen på biltema også. Den er en del dyrere enn plasten ser jeg, så blir nok mest plast på meg.

  • Martin P (svar til m.ulvund)

   Kjapp og midlertidig fiks av bensintanken gjør du enkelt med et såpestykke. Sugru ville uansett ikke være noen varig løsning her.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til m.ulvund)

   Dette er litt på siden av kompetanseområdet vårt. Men på generelt grunnlag: NRKbeta anbefaler ikke fiffige løsninger i kombinasjon med bensin, ikke bare fordi bensinlekkasjer kan være fatale, men også fordi det kan reagere på uventede måter, sugruen kan avgi stoffer som avleirer seg steder du ikke vil ha det (har selv hatt en båtmotor som ikke likte coatingen på innsiden av en billig-bensintank og derfor stadig døde midtfjords), eller det kan skje reaksjoner over tid. Så vi ville nok sett på andre løsninger først.

  • Bjørn (svar til m.ulvund)

   Det finnes egen 2-komponent pasta for å tette bensintanker – husker jeg brukte noe slik for å tette en mopedtank på 90-tallet.

  • Magdalena (svar til Per)

   Kan det være hvilken som helst såpe? Bare det er sånn hard såpe, som fåes som oftest i terningform.

  • Erling Weiseth (svar til m.ulvund)

   Gasolin.no selger POR tanksealersett for å reparere lekkasje i bensintanker. En 3-stegs prossess med grundig rengjøring – syrebehandling – og til slutt sealing. Alt skjer ved å riste tanken frem og tilbake og vende den opp og ned. Dvs sørge for at stoffet kommer til absolutt overalt. En tynn film blir liggende igjen på innsiden, og tørker til en glatt, sammenhengende «pose» som
   Dette produktet tåler kondensfjerner! De fleste andre gjør det ikke! Styr unna såpe, kitt og epoxy! Bensin er dyr, farlig og lukter vondt! Og skal du fikse lekkasjen, må det gjøres skikkelig med en gang. Ellers bør du kjøpe ny tank…
   Jeg har brukt sealeren flere ganger, og er veldig fornøyd.
   Grov rust kan fjernes med ett bilbatteri, krystallsoda, to startkabler og noen offeranoder. En elektrolytisk prossess som fjerner alt, og som lager en 100% bar metalloverflate – klar for behandling med sealersettet.

 2. Er dette det som kalles «Sekundenkläber» i Tyskland tro? Brukes til reparere hull i veger med blant annet. du har kort tid på deg til å gjøre det, og etter en halv time er det størknet og steinhardt, og ikke noe mer å gjøre noe med

  Svar på denne kommentaren

  • Espen Olsen (svar til Stian)

   Smør nå endelig ett tykt lag på rettekaren isåfall… 24 timer er lenge å vente før bruk i visse tilfeller, og da må man jo ha noe igjen for ventetiden…

 3. Robert Johansen

  Hallo der!

  Lurer på om det er giftig for fisk. Kunne tenke meg å bruke det i en hagedam jeg har. Skulle gjerne vist hva tekniske spesifikk innhold er.

  Er det noen som vet?

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Per)

   Ja. Men bare delvis. Må innrømme at sugru ble kjøpt for egne penger og at alle reparasjonseksemplene i denne artikkelen ble gjort på fritiden. Men selve artikkelen ble skrevet innenfor vanlig arbeidstid. Så litt lisenspenger gikk med. 🙂

   …og da er det kanskje verd å merke at denne artikkelen allerede er en av de mest populære vi noensinne har skrevet.

  • Bård Ressem (svar til Per)

   Kan jo hende at noen andre har andre interesser enn akkurat deg. Som også betaler lisens 🙂

  • Magnus Alvestad (svar til Per)

   Jeg betaler også lisenspenger, hvert eneste år. Ser aldri på TV, hører aldri på radio. Det eneste NRK-produktet jeg benytter meg av er NRKbeta.

   -Magnus

  • Betaler heller ikke lisens,,har ikke fjærnsyn,men er en ræser på radio,,,OG,har «nettopp» oppdaga Beta,og takk for d.
   .Sugru ser ut som et vidunderstoff,,.

  • Frank Dank (svar til Olav)

   Du får kjøpt sugru fra sugru.com
   Det er et helt fantastisk materiale og anbefales på det sterkeste.

   I tillegg kan jeg anbefale polycaprolactone. (Det er det samme som ShapeLock som blir nevnt over). Søk på finn etter formbar plast, så finner du det der. Det er billigere enn sugru, men fester ikke så godt, og stivner litt raskere, så du må ofte varme plasten på nytt.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Kjell)

   Sugru er nok mer beregnet på småreparasjoner. Det blir fort både dyrt og i mange tilfeller uegnet til større jobber. Husk at det ferdige produktet er en form for fleksibelt silikonmateriale.

 4. Sugru er supert 🙂 Det eneste irriterende er den begrensede holdbarheten.
  Jeg har bl.a. brukt det til å lage nytt «ben» på en søppelbøtte som sto ustøtt. Et tips for å se flere Sugru-hacks er å gå til Flickr og søke på Sugru.

  Svar på denne kommentaren

 5. Bare husk på at databladet advarer mot allergiske reaksjoner ved hudkontakt, og at det miljømessige ikke er helt avklart.

  Det de færreste vet, er at også epoxy er allergifremkallende ved hudkontakt. Det finnes produkter av epoxy der ute som er laget for å knas med fingrene. Det er IKKE særlig sunt!

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Sven)

   Takk. Dette er viktig med alle syntetiske materialer. Har oppdatert saken.

  • Få syntetiske materialer er allergifremkallende. Epoxy er svært ofte allergifremkallande. Innholdet i sugru kjenner jeg ikke godt til, men merkingen viser at det er farlig på mange måter. Alle bør bruke plasthansker for å unngå hudkontakt.

 6. Men hvor mye «vekt» kan det tåle? Har fikset en seng med gaffateip under, vil dette tåle like mye eller er det begrenset? Er det slikt at dess mer jeg bruker, dess bedre? Eller trenger man ikke like mye siden det skal være mer slitesterkt.. Var et utrolig spennende konsept da!

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til iria isa)

   Vi er ingen eksperter på dette område ennå. Mulig at andre som leser artikkelen her kan svare mer nøyaktig på hvor mye vekt ting tåler om du fester med sugru, men regner med at det mest blir snakk om prøving og feiling. Det kommer jo an på hvilket materiale du limer osv.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Ole)

   Om sugru er overmalbar er vi usikre på. Det ferdige materialet er fleksibelt, så maling vil jo eventuelt kunne sprekke på grunn av det.

   Men for flere detaljer og eksempler er det best å ta turen innom sugru.com/gurus og sjekke hva folk har gjort der.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til May)

   Det kommer an på hvilket trykk det er snakk om. Ville ikke på noen måte brukt sugru på inntaksrør. Men til vannkanner, bøtter, avløp og annet uten høyt trykk vil det sikkert fungere fint.

   Vil likevel pressisere at reparasjoner gjøres på eget ansvar! Vannlekasjer kan gjøre stor materiell skade.

 7. Onsdag 21.03.2012: Sug r u el? | En feit manns bekjennelser

  […] eller kanskje lage med sugru. Men det er ikke noe behov for meg å finne opp kruttet på nytt, når NRK Beta har en fantastisk bra artikkel om dette. Om du ikke har noen interesse av å lese det, så bør du […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Oppdaget Sugru for ikke så lenge siden, og har hatt en 12-pack liggende i påvente av «det perfekte første-forsøk-case’t».. Artikkelen her ga sparket bak jeg trengte, så nå får vi smøre oss med 24T-tålmodighet og se om det ble brukbart….

  Svar på denne kommentaren

 9. Altså kaldvulkanisering. Ikke noe nytt, men epoxy utvikler ubønnhørlig helseskader. Har du først begynt å reagere på det, er det for sent.Da kan du aldri nærme deg stoffet igjen.

  Svar på denne kommentaren

 10. Også interessant markedsføringsmessig. Så vidt jeg vet, kun brukt «vil du fortelle om dette produktet til andre», som verktøy. Og med et godt produkt sprer det seg jo fort. Det var ihvertfall slik jeg fikk vite om det.

  Uformell, fin design, en god utviklingshistorie og vips, har de plassert seg som den hyggelige lille produktutvikleren. Det er vel ikke 3M som står bak.
  «Send us your best hacks» gir gamle og nye kjøpere flere ideer til hva de kan bruke det til.

  Og med artikkel på NRK, ser de kanskje en liten økning i bestillinger fra Norge om dagen?

  Svar på denne kommentaren

 11. Det ser jo veldig bra ut, men 24 timer.

  Foresten så mangler dere limpistol i arsenalet. Jeg bygde et quadkopter med gaffa, strips og limpistol. Limpistol virker til alt, det er ikke så lett å forme da.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Chris)

   Enig. Hotglue er viktig. Spesielt angående det du nevner: 24 timer. Limpistol lar deg fikse ting raskere.

   Men det er ja takk, begge deler! De har stort sett hvert sitt bruksområde.

 12. Sugru | LangTynnMann

  […] har mistanker om hvem bestilleren kan være. Her om dagen ble jeg tipset av en god kollega om en artikkel på NRKbeta som omtalte et fantastisk produkt. En slags plastelinaaktig masse du former som du vil og kan bruke […]

  Svar på denne kommentaren

 13. Om du uttaler navnet på Norsk blir det f.eks. «Suger u», og om man i tillegg former innholdet i pakken litt på forhånd kan det virke som om det ligger noe helt annet inni pakka. (Kondom)

  🙂

  Svar på denne kommentaren

 14. Min sønn har rappelånt scooteren til sin søster med det resultat at han kjørte i grøfta og den ene skjermen sprakk (faktisk flere små sprekker).
  Er Sugru noe å bruke her eller er det bedre med tradisjonell glassfibersparkel/plastsparkel?

  Svar på denne kommentaren

 15. Skuffet!
  Har prøvd det to ganger nå, og begge ganger feilet det totalt. Kanskje andre har hatt nytte av det til hva de har brukt det til, men min anbefaling er: Ikke kjøp dette.

  1. Fikset en slipper-tøffel av plast som var sprukket, og revnet. Holdt i noen dager, med vanlig bruk, så røk alt opp
  2. Fikset et oppvaskmaskin som hadde mistet en gummidel. Laget en ny med Sugru. Den røk i det jeg tok på den.

  Svar på denne kommentaren

  • Sugru har begrenset holdbarhet. I følge produsenten vil oppbevaring i kjøleskap forlenge holdbarheten. Den er ikke egnet til alle typer plast:

   «Some certain kind of plastics are regarded as «impossible» to glue with the conventional glues such as epoxies etc. These are among the most commonly known Polyetylene and polypropylene. look for a mark on the polastic, often shorted PP or PE (PEHD, HDPE, LEPD etc.)».

   Ytterligere tips om liming av plast:

   sugru.com/questions/sugru-doesn-t-stick-on-plastic

   Festet kan bli bedre hvis glatte overflater rubbes opp med sandpapir eller stålull.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.