nrk.no

Derfor tar USAs mest avanserte ubåter i bruk spillkontrollere

Kategorier: Gadgets & Spill

Xbox-kontrolleren testes på et laberatorie i Virginia. Foto: U.S. Navy


Kanskje er det ikke helt bortkasta å la ungdommen spille – nå tar ubåter av Virginia-klassen i bruk Xbox-kontrollere til å styre periskopet.

Kontrollrommet i amerikansk marines mest avanserte ubåter er i dag fylt med avanserte maskiner, flatskjermer, og sjømenn som vokste opp med gaming-kultur.

Det var The Virginian Pilot som først omtalte saken.

Ubåt av Virginia-klassen. Foto: U.S. Navy

Ideen om å bruke en Xbox-kontroller springer ut fra marinens forsøk på å bruke mer kommersielt tilgjengelig teknologi og verktøy sjømennene har efaring med.

Marinen spurte en rekke sjømenn hva som kunne gjøre livet deres lettere.

Junior Løytnant Kyle Leonard ved USS John Warner

Da selskapet Lockheed Martin testet ulike kontroller kom de fram til at sjømenn bare brukte minutter på å læres seg å styre periskopet med en xbox-kontroller, men trengte flere timer med joysticken militæret tidligere hadde brukt. Samtidig var spillkontrolleren langt mer behagelig å holde.

Kostnaden var også vidt forskjellige. Der man i dag kan få tak i en Xbox 360-kontroller til maksimalt noen hundrelapper, koster joysticken rundt 300 000 kroner.

Her i redaksjonen holder vi orden på om Christoffer er på kontoret en Raspberry Pi og har tidligere brukt en Playstation 2-kontroller til å styre en hjemmelaget ubåt til å filme deler av Saltstraumen minutt for minutt.


Hvilke andre smarte måter har du sett forbrukerteknologi blitt brukt?

2 kommentarer

  1. Steinar Sørensen

    Så en dokumentar om det amerikanske forsvaret som brukte x-box kontroll til å styre droner i kamp.
    Lurer på om om det var en fyr som het ross i Afghanistan eller noe som hadde programmet…

    Svar på denne kommentaren

  2. Rart å være i en verden hvor man kan styre en ubåt med eb Xbox-kontroll, mens NRK ikke klarer å lage et brukergrensesnitt som fungerer i nettleseren på Xbox. Man skulle nesten tro at det var gjort bevist.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.