nrk.no

Hva erstatter Twitter?

Kategorier: Det sosiale nettet,Diskusjon & Nettkultur

Om Twitter brukes mindre, vil noe like bra følge etter – eller lukkes nettet i apper og andre tjenester? Foto: Kamil & Pawel Malinowski

Twitter var et perfekt verktøy, men tidene forandrer seg. Hva kommer etterpå?

Vi har hatt svært mye glede av Twitter siden det så dagens lys i 2006. Plattformen har vært populær blant mediefolk og journalister, noe vi i NRKbeta har nytt godt av. Det er en ypperlig plattform å følge hendelser og konferanser som vi både deltar på eller følger fra kontoret.

Derfor er det trist å se at aktiviteten minker, sammenlignet med tidligere år. Dette har vi observert på de fleste arrangementer med en egen hashtag vi har deltatt på i 2016.

På Twitter er det meste åpent, tilgjengelig og målbart – en drøm for oss som jobber med medier. Nye tjenester som Jodel er den diametrale motsetning med sin lukkethet og anonymitet.

Twitter kom seg gjennom en tøff start med store tekniske problemer og nedetid. De har vært en viktig plattform for revolusjoner, protester og svært mye annen kommunikasjon.

Demonstrasjonene i Ferguson fikk mye oppmerksomhet, takket være Twitter. På Facebook sørget algoritmene for at det var stille.

But I wonder: what if Ferguson had started to bubble, but there was no Twitter to catch on nationally? Would it ever make it through the algorithmic filtering on Facebook? Maybe, but with no transparency to the decisions, I cannot be sure.

Zeynep Tufekci i What Happens to #Ferguson Affects Ferguson

Twitter-fuglen ikledd gassmaske ble ikonisk etter en rekke demonstrasjoner i Tyrkia Foto: Ian Brown (CC BY 2.0)
Twitter-fuglen ikledd gassmaske ble ikonisk etter en rekke demonstrasjoner i Tyrkia Foto: Ian Brown (CC BY 2.0)
Nå sliter Twitter med å tjene nok penger på plattformen.

De mestrer heller ikke å fornye seg skikkelig. De mestret aldri (i likhet med mange andre sosiale medier) å håndtere trakassering eller opprettholde stabilt lederskap i krevende tider.

Twitter nekter for at det stemmer, men Business Insider melder at antallet publiserte tweets per dag er halvert siden toppen i august 2014.

Hvor drar alle sammen?

Nøyaktig hvor aktiviteten flytter seg til er ikke godt å si, for folk har ikke sluttet å gå med smarttelefoner. Er det Facebook, eller mer lukkede chat-grupper som stjeler aktiviteten?

Da Harvards Nieman Lab nylig skulle dekke konferansen «International Symposium on Online Journalism» droppet de live-dekningen de vanligvis har.

I stedet valgte de å flytte hele dekningen inn i plattformen Slack. Dermed fikk du kun tilgang om du registrerte deg. Mange brukere som vanligvis bruker Twitter aktivt var tilstede. Forumet eksisterer fortsatt for diskusjon om ny journalistikk og teller i dag nærmere 300 brukere.

Nieman lab flyttet dekningen til Slack Skjermbilde: Nieman Lab
Nieman lab flyttet dekningen til Slack Skjermbilde: Nieman Lab
Også Washington Post har benyttet Slack for å danne leserfellesskap. Om dette ligger i direkte konkurranse med Twitter er likevel vanskelig å si.

Nye sosiale medier

Vi vet at chat-plattformer som Facebook Messenger vokser. Samtidig ser vi at mastodonten sliter med å få folk til å dele innhold på Facebook:

I midten av 2015 hadde all deling på Facebook sunket med 5,5 % sammenlignet med samme periode året før. Deling der du selv deler noe personlig – som egne bilder eller videoer – sank hele 21 % i samme periode, ifølge konfidensielle data fra Facebook. Bloomberg skriver at personlig deling i høyere grad skjer i mer lukkede fora som Snapchat, Instagram og andre meldingstjenester.

Direktesending er medienes nye luftspeiling (NRKbeta)

Forskere ved SINTEF har intervjuet flere hundre ungdommer i en nylig publisert studie. Ungdommen sier at de kommuniserer i mindre grupper på Snapchat, KiK og Instagram – ikke på Facebook eller Twitter.

Den åpne delingskulturen blant unge ser ut til å forsvinne. De velger heller private og mer diskré kanaler som SnapChat. Dette er tendenser som blir bekreftet av statistikk.

Petter Bae Brandtzæg via Norges Forskningsråd

Når vennelisten på Facebook øker er det ikke godt å si hvem som er mottaker av det du sender ut. Som en konsekvens av dette sier medieviter Ida Aalen til E24 at folk selvsensurerer mer.

Bursdagsboka

Facebooks ambisjon om å «bli internett» er tydelig for mange.

Samtidig er det fascinerende å se hvordan facebook nå oppfører seg som en påtrengende venn, hver gang noen du har en kobling til har bursdag.

Om du bruker Facebook har du sikkert selv lagt merke til hvordan Facebook nærmest trygler deg om å interagere om noen du har en kobling til har bursdag.

Både på Facebook og etter hvert i Messenger-appen dukker det opp forslag om å planlegge fest, skrive en hilsen eller dele gamle bilder du er avbildet på sammen med vedkommende.

Facebook har til og med satt sammen en videosnutt hvor bilder av deg og bursdagsbarnet figurerer. Denne tilbys alle, bare at bildene byttes ut.

Facebook fremhever blant annet hendelser i nyhetsstrømmen, i håp om at brukerne skal dele dem Skjermbilde: Facebook
Facebook fremhever blant annet hendelser i nyhetsstrømmen, i håp om at brukerne skal dele dem Skjermbilde: Facebook
Hvis bursdager er et siste halmstrå for å få folk til å dele innhold på Facebook, står det nødvendigvis ikke så bra til for Facebook heller.

Dette toppes av at Facebooks «Free basics»-program som gir brukeren fri tilgang til Facebook, men ikke resten av nettet, ble erklært ulovlig i et av de potensielt største nye markedene: India.

Tror du Twitter vil finne tilbake til formen eller kommer det noe nytt i kjølvannet?

16 kommentarer

 1. Vet ikke om twitter klarer det, men håper de finner på løsninger som gjør det mulig for dem å fortsette like åpent.

  Vi trenger arenaer der det er fritt frem for alle, også for dem som har andre meninger. Når innhold og meninger flyttes inn i lukkede fora befolket med primært meningsfeller så segregeres vi istedenfor å integreres…

  Svar på denne kommentaren

 2. Facebook burde vært en protokoll, ikke et selskap.

  Deres iherdige innsats for å erstatte åpne standarder som e-post, RSS, XMPP med egne innhegna proprietære greier er ikke bra for nettet.

  Svar på denne kommentaren

 3. Alf P. Steinbach

  Jeg vil ha tilbake gode gamle Usenet og IRC.

  Slack er slik jeg har forstått det (har ikke brukt Slack) opprinnelig basert på IRC, og så har de gjordt det lukket og muligens med egen vri på ting. Problem for denne løsningen i Norge: vi har ikke lenger noen vaktmester eller kompetansegruppe for no-hierarkiet. Problem globalt: Google Groups står i veien, med aktiv sabotasje (historikken der er at Google i sin tid kjøpte opp DejaNews som fungerte som Usenet-arkiv, og så anvendte Microsoft-metoden EEE: Embrace, Extend and Extinguish).

  Slashdot, Reddit og slikt er jo fint da, men svært begrenset.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg mener at det ikke er tjenestene (og deres nye funksjoner) alene som er skyld i at delings-aktiviteten synker. Det har mer med at brukerne går over til noe nytt når aktiviteten blir for stor på ett sted – det er ikke så kult lenger når for mange venner, familie og bekjente, som man ikke tør blokkere, tar i bruk det som en gang var nytt. Da blir aktiviteten spredd ut over flere tjenester, og man gidder ikke være aktiv på alle tjenestene. Samtidig vil jeg påstå at folk har mistet noe av interessen for å dele, og heller har blitt tilskuere.

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg mener det har noen med signal/støy-forhold å gjøre, noe som igjen har med brukergruppen å gjøre. Når «bredere lag av folket» opppdager og kommer på en platform synker signal/støy-forholdet og de tidlige brukerne (som produserer mye signal) flytter til en plattform med mindre støy. Det skjer igjen og igjen.

  Svar på denne kommentaren

 6. Jens Chr Brynildsen

  Den viktigste grunnen til at jeg bruker Twitter mindre er faktisk alle de «nye funksjonene»?

  Før var det masse fine Twitter-klienter som brukte det åpne API’et. Twitter begrenset etter hvert API’et så mye at de drepte hele økosystemet sitt i et forsøk på å få flest mulig til å bruke sin egen klient (for å få annonsekroner).

  Når jeg bruker Twitter-appen nå må jeg vasse i gjennom kanskje 15-20 teite anbefalinger laget av dårlige algoritmer, samt masse annonser før jeg kommer til det jeg egentlig skulle se på. Er ikke rart at folk forlater plattformen når de jobber så utrolig hardt for å ødelegge den? Det er litt trist, men ja – lukkede tjenester som Slack/Snap tar over.

  Svar på denne kommentaren

 7. Facebook (med flere) vil med 100 prosent sikkerhet forsvinne. Det er ingen slike nåværende medier som har livets rett.

  Digitalt papir vil ble den store vinneren. Det vil få Facebook til å se ut som ren sabotasje.

  Kruttet er allerede oppfunnet. Brukere vil ha oversikt, enkel tilgang og lekende lett kunne velge ut hva de vil lese/oppleve.

  Velfungerende og riktig algoritme var allerede på plass. All automatisering og tilpassing, både av annonser og innhold, virker mot sin hensikt.

  På ett eller annet tidspunkt vil folk legge ned telefonen, koble seg ut og heller nyte/bruke livet.

  Det er allerede enorm forskjell i offentligheten. Folk med nesen i en telefon er ikke lenger i flertall over alt.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjarte Rundereim (svar til Jonas)

   Ser ut som langt den mest treffsikre antakelsen her.
   Mange av oss har tatt opp gamle manuelle hobbyer istedet for å sitte med nesen i en PC eller en telefon, hele tiden; alt fra sjakk til pistolskyting.

   Men, man må jo lese aviser.

 8. Jeg bruker mest twitter for underholdning og meninger.

  Jeg er ganske lei av facebook. Jeg har 547 facebook venner, og jeg kjenner de færreste av de. Jeg bryr meg lite om folk jeg ikke kjenner. De jeg står nærmest legger ikke ut ting på dette sosiale mediet. Når vi er sammen sitter vi ikke med øynene langt inn i skjermen.

  Har ikke vært på facebook siden mars i år. Jeg savner det overhodet ikke.

  Svar på denne kommentaren

  • Ove Kristian (svar til Rasmus)

   Da har du fått en overdose av venner. Hadde du hatt under 50 så kunne du lettere ha fulgt med på hva de gjør og så videre. Ellers så blir det hele overflatisk med flere hundre venner og man får da ikke tid til å pleie vennskap.

  • Det blir heller ikke noe bedre når de eldre kommer inn der heller. Bytter profil- og forsidebilde hver dag, skriver oppdateringer om hva de spiste til middag og hvem de hadde besøk av.

 9. Hehe, Jeg registrerte meg som Twitter bruker i 2008. Brukte det lite frem til nå. Mulig jeg er litt treg i oppfattelsen. Først de siste ukene har jeg begynt å bygge opp antall følgere. Motivet er å twittre mer aktivt på @huahin for å berike meg selv å få mer besøk på IT bloggen min.

  Svar på denne kommentaren

 10. Marit Elisabeth Larssen

  Kommunar som ønskjer å verte opnare i sin kommunikasjon med omverda treng kanalar som til dømes Twitter. Står vi ovafor ei endring der privatpersonar trekker seg ut, medan kommunar og andre offentlege instansar tar over? Det store fleirtalet kommunar er i tidleg fase av sin SoMe-bruk. Vi skal frå meldingsformidling til meir aktiv kommunikasjon via dei ulike kanalane.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.