nrk.no

Vi hacket Snapchat og ødela all moroa

Kategorier: Apps & Tester

Vi hacket Snapchat for å få utvidet funksjonalitet. Det endret opplevelsen av appen totalt. Illustrasjon: Snapchat og Freepik (CC 3.0 BY)

Snapchats begrensede funksjonalitet har ikke satt en stopper for appens popularitet. Vi prøvde oss som superbrukere, men det ødela hele opplevelsen.

Tenk deg å kunne se alle snapper du noen gang har fått – når du vil. Se for deg å lage ulike grupper med kontakter. Til og med få tilgang til alle «live stories» og ulike geofilter rundt omkring i hele verden. Hva om du også kunne lage dine egne?

For oss med en Iphone er det å kunne gjøre modifikasjoner med apper tradisjonelt forbeholdt telefoner som er jailbreaket, og lar deg kjøre programmer ikke godkjent av Apple. En «hack» til Snapchat vi kom over på nettet lovet alt det overstående, uten å gjennomføre en tidvis komplisert og risikabel jailbreak.

Vi prøvde selvfølgelig ut funksjonen, så du slipper.

Hacken

Varsellampene begynte selvfølgelig å blinke med en gang. Vi måtte laste ned en uoffisiell kopi av Snapchat-appen, åpne den i Apples utvikler-system Xcode, og signere den med vår egen Apple ID. Slik ville telefonen anerkjenne den som en test-app vi fikk lov til å kjøre på vår egen telefon.

Etter litt flikling lå appen «Snapchat++» inne på telefonen.

Blant de ulike funksjonene denne appen tilbyr, er også å lagre bilder uten at avsender får vite om det. Appen er på den måten en litt mer komplisert variant av Snapsaved, som har tilbudt brukerne å lagre snap’er de har fått i nettskyen, ved å logge inn med sin Snapchat-konto. Den danske tjenesten ble hacket i 2014, og titusenvis av lagrede snapchat-bilder – mange av svært intim karakter – ble spredd på nettet.

Appen vi nå tester kjører kun lokalt på telefonen, men som vi snart skal se får de full kontroll over Snapchat-opplevelsen vår.

Lysende varsellamper

En ubehagelig følelse kommer snikende i det passordet til Snapchat-kontoen skrives inn. Den informasjonen sendes nå høyst sannsynlig via en utviklers nettside som vi ikke vet hvem er, bortsett fra en Twitter-konto uten videre informasjon.

Mange vil kalle det ren dumskap å gi bort brukernavn og passord på denne måten.

At informasjonen ikke kun deles mellom meg og Snapchat merkes ganske fort. I den første snap’en åpnet i den «nye» appen dukker følgende melding opp. Den sier at vi fra nå av vil se bannerannonser på alle snaps, men at disse kan fjernes ved å betale utvikleren to dollar.

For å kunne tilby hacken gratis, skriver utvikleren at de legger inn bannerannonser. Disse kan fjernes for to dollar. Legg merke til telleren nederst som lar deg bla i, og lagre meldinger du har fått.
For å kunne tilby hacken gratis, skriver utvikleren at de legger inn bannerannonser. Disse kan fjernes for to dollar. Legg merke til telleren nederst som lar deg bla i, og lagre meldinger du har fått.

Ingen begrensninger

Det er de mange begrensningene som gjerne gjør Snapchat så tiltrekkende. Det sies at den er designet som den er, for å holde voksne unna plattformen.

Selv om navigeringen forblir den samme, er det noe ganske annet å være «superbruker» på Snapchat, som vår nye app gir oss muligheten til. Det har vært en etterlengtet funksjon for mange mediehus, som publiserer eksempelvis nyheter via Snapchat.

La oss ta en titt på de ulike funksjonene.

Appen lar deg laste opp egne filter, og søke opp andres filter på nett som du lan legge på egne bilder.

Gjennom appen kunne man laste opp egne filter, og finne andre på nett
Gjennom appen kunne man laste opp egne filter, og finne andre på nett

I tillegg fikk man tilgang til avanserte redigeringsmuligheter i appen, i tillegg til muligheten for å laste opp og ned bilder. her er vi på Marienlyst, men har muligheten til å legge på et geofilter fra Las Vegas, og manipulere bildet vi har tatt.

Et bilderedigeringsprogram var også tilgjengelig i appen
Et bilderedigeringsprogram var også tilgjengelig i appen

Det var også gøy å kunne se alle stories som pågikk rundt omkring i verden, som originalt gjerne begrenses til spesifikke geografiske områder. Appen lot deg også sende inn snaps til eksempelvis en pågående story i New York, selv om vi befant oss i Oslo. At Snapchat på den måten kan risikere å videreformidle falsk informasjon var noe vi drøftet i gjennomgangen av Snapchats satsning på nyheter:

[…] NRKbeta kjenner til ulike apper som gir deg muligheten til å late som du er et annet sted enn du egentlig er, og det kan representere et problem for Snapchat om de skulle videreformidlet en video hvor noen ønsker å villede andre.

Snapchats flørt med nyheter, NRKbeta

I tillegg kunne vi legge til grupper, og fylle dem med forskjellige kontakter:

IMG_6040

Ikke alene

Som nevnt tidligere, dukker det jevnlig opp beskjeder som signaliserer at vi ikke er alene. Det føles som noen kikker oss over skuldra, når det plutselig vises en melding om å følge utviklerens Twitter-konto for å få oppdateringer. Legg merke til at alle snaps vises som ulest, selv om de er åpnet.

Melding fra utvikleren i vår modifiserte Snapchat-app
Melding fra utvikleren i vår modifiserte Snapchat-app

Dommen

Snapchat er en ganske unikt sosialt medie, mye på grunn av at innholdet er flyktig.

Av de store sosiale mediene, er Snapchat det som ligner mest på en samtale. Når du snakker med en venn, er det (nødvendigvis) ingen som dokumenterer at samtalen har funnet sted eller hva som ble sagt. Du må følge med der og da, for å være en del av samtalen.

Gjennom den modifiserte appen gikk Snapchat fra å være et øyeblikks-medie, til å bli et arkiv. En føler oppmerksomheten svinner hen, fordi en ikke er nødt til å følge med. Det er bare å gå inn i appen senere, og bla seg tilbake i historikken.

Dette er en del av at moroa forsvinner. I tillegg stiller man ikke lenger på likefot med sine med-snappere, fordi man kan laste opp, redigere og manipulere bilder og stedsinfo. Sistnevnte gjør at en også kjenner på en konstant frykt for å bli utestengt fra tjenesten på grunn av brudd på vilkårene – eller at vår info og personlige data kommer på avveie via den ukjente utvikleren. Selv om dette strengt tatt er en modifisering av den opprinnelige appen (som Snapchat neppe liker), har vi opplevd å bli utestengt fra tjenesten ved bruk av andre tredjeparts-apper for å laste opp bilder tatt med andre kamera.

I sum gjør dette at Snapchat ikke blir like morsomt. Det er i høy grad begrensningene som driver kreativiteten og historiefortellingen på Snapchat. Selv om enkelte medier eller merkevarer nok gjerne skulle hatt disse superbruker-funksjonene, er det ikke kritisk for en ordinær bruker, i hvert fall ikke ut over det å teste funksjonene.

Da gjenstår det bare å slette appen, laste den ned på nytt fra App-store og bytte passord 🙂

Bekreftelsesmelding etter passordbytte hos Snapchat
Bekreftelsesmelding etter passordbytte hos Snapchat

Har du testet modifikasjoner av lignende apper? Hva er din erfaring med det?

9 kommentarer

 1. Jeg testet dette for en stund siden, fungerte utmerket. Brukte en modifikasjon som het phantom tror jeg. sitter ikke på en telefon med jailbreak for øyeblikket men det ryktes å komme en snart.

  Man kan endre på mue rart men vet ikke om jeg gidder, man kan jo bruke

  Svar på denne kommentaren

 2. Vi driver en slik kanale nå og det har vi gjort nå i 3 uker , men jeg har et tips og det er bruk deg med fornuft 😊 Men husk å add chatnorge på Snapchat så kan dere se mer av dette 😊

  Svar på denne kommentaren

 3. disse jailbreak folka trenger somregel ikke noe mer en feks facebook vil vite om deg, sikkert mindre, og føleslen av å ha noen som kikker deg over skuldra er også større på facebook, folk er bare mer vandt til det og aktøren et større.

  Påpeker det bare fordi det virker dumt når man skriver at man føler seg «sett over skulderen» her som om det var noe unikt eller nytt når det faktisk er hverdag for folk flest

  Svar på denne kommentaren

  • rohaib (svar til testkonto)

   hei hvorfor må dere hacke og ødelegge Snapen til andres snap hvis noen som blir hacket på snapchat vil ingen bruke snapchaten mer kan dere slutte med det vær så snill

  • Ståle Grut (NRK) (svar til rohaib)

   Hei Rohaib! Vi har kun modifisert Snapchat-appen på en enkelt Iphone, så vi har ikke hacket noen andre brukere.

 4. Ronny-André Bendiksen

  Hvis du har utviklingsverktøyet for iOS-apps, Xcode, kan du modifisere din egen lokasjon på telefonen og få sendt snaps til andre lokasjoners stories, samt geofiltere fra hvor enn i verden.
  Alt dette uten noen form for hacking eller modifikasjoner, annet enn å være utvikler.

  Svar på denne kommentaren

 5. Dette er grunnen til at alle sosiale medier begynte med «stories»

  […] stories-funksjon er relativt begrenset, og NRKbeta måtte ty til eksperimentell hacking av appen for å få noen av funksjonene Instagram nå tilbyr som standard. Men utviklingen står ikke helt […]

  Svar på denne kommentaren

 6. jeg har testet det og føler jeg får mye mer nytte av det, kan lage kjempe lange snapper, kan save snappene jeg har fått uten at de legger merke til det, og legge til videoer bilder fra albume som får folk til og tro jeg er der i den eksakte tiden, ikke nok med det, jeg kan både plassere meg en annen plass på kartet så folk ser at jeg er i utlandet for eksempel! morsomt, men man skal være forsiktig, man kan bli bannet av snapchat, happy snapping

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.