nrk.no

Hvordan tilgjengeliggjøre NRKs fjernsynsarkiv?

Kategori: Gjestebloggere

Slik fordeler innholdet vårt seg utover tidslinja
Slik fordeler innholdet vårt seg utover tidslinja

NRK har et enormt fjernsynsarkiv, og nå ønsker vi å gjøre det litt enklere for deg å bli kjent med alt dette innholdet.

Gamle, kjente titler som Fleksnes, Fredrikssons fabrikk og Lille lørdag er alle å finne i arkivet, sammen med litt mindre kjente produksjoner som Dansebåten, Datastart og God bok.

Litt hummer og kanari, altså, men vi tenker at alt skal visualiseres så det blir enklere å finne.

I 2013 inngikk nemlig NRK en avtale med Norwaco om å publisere alt innhold produsert og sendt av NRK før 1997. Norwaco er en opphavsrettsorganisasjon, som ivaretar utnyttelse av innhold bla. sendt på TV,og dette gjør at vi de siste årene har fylt opp NRK TV med godt over 20 000 gamle programmer.

Spørsmålet vi nå prøver å besvare er hvordan vi kan vise alt dette innholdet frem for brukerene våre?

Prototypen som presenteres her er et foreløpig resultat av et studentprosjekt som har pågått siden august, og inneholder et begrenset utvalg innhold. Som interaksjonsdesignstudent ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, har jeg gjennom faget “Systemorientert Design” dykket ned i brukerbehov og arkivmaterialet for å utvikle et best mulig tilbud for NRKs brukere.

saksbilde

Kort forklart er én av idéene at arkivmaterialet presenteres som en tidslinje, og det er dette som nå skal testes ut. Brukeren vil kunne se alt materialet presentert fra årene 1960 og frem til 2015, og deretter filtrere seg ned til det han eller hun er interessert i – det være seg etter årstall, sjanger eller begge deler.

Ønsker du å se mengden innad i hver sjanger for hvert år kan du gjøre det. Ønsker du å kun se humortitler fra år til år er det også mulig. Å utforske spesifikke titler i arkivet vil igjen foreslå lignende titler for deg å se.

Som sagt er dette bare et utkast og en prototype, og ingen endelige beslutninger er tatt rundt presentasjonen av arkivet.

Ofte synes vi designere at vi har laget noe smart. Når vi brukertester det, så viser det seg at det ikke var så smart likevel. Dette er hvor du kommer inn.

Prototypen finner du her.

Prototypen tar 2–3 minutter å teste ut, og vil hjelpe oss på veien til en god løsning for fjernsynsarkivet. Klikk deg rundt i prototypen og utforsk tilbudet som er der.

Alle kommentarer, store og små, som tikker inn i kommentarfeltet setter vi pris på.

80 kommentarer

 1. Dag Hansen Skage

  Dette ser spennende ut! Kribler litt i fingrene.

  Er det slik at man velger tiår på linjen øverst, og år på linjen nederst?

  Er det tenkt «statiske» valg på tid, eller endres utvalget månedsvis når man drar seg mellom år/tiår?

  Hvilken oppløsning er det tenkt på søk, eksempelvis søk på sendingsdato/måned? Eller er det rene søk på programnavn?

  Vil kategorien som har flest treff per år være den som vises størst, eller hvordan er det tenkt å prioritere visningsstørrelsen?

  Gleder meg.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Haugen Murvold (svar til Dag Hansen Skage)

   Takk for gode spørsmål!

   Årstallslinjen er det flere som har stilt spørsmålstegn ved, og den er nå under en liten endringsprosess. Tanken var, som du sier, at linjen øverst skulle fungere som en snarvei til tiår istedet for å måtte bla seg hele veien fra f.eks. 1963 og helt frem til 1997 på den nederste linjen.

   Noen år har veldig mye materiale å publisere, noen mye mindre. Å dele opp årene i måneder vil derfor være aktuelt i noen av årene. Dette er ikke inkludert i denne prototypen, men er noe vi skal se på i videre arbeid.

   Tanken bak visningsstørrelsen er i utgangspunktet at den skal representere en mengde. F.eks at det er vesentlig flere musikkproduksjoner i 1992 enn hva det er i «Hjem og hage». En annen idé er å basere størrelsen på hva som har mest «likes», hvis et rating-system viser seg å være aktuelt å inkludere.

  • «Å dele opp årene i måneder vil derfor være aktuelt i noen av årene» – det er vel ytterst sjelden at noen vil velge ut programmer basert på at de ble sendt i mars 1971, ikke i februar eller april 1971, men i mars.

   Søkekriterier er bare meningsfylte hvis en signifikant andel av brukerne kunne komme til å spesifisere meningsfylte søkeverdier. Jeg har svært vanskelig for å tro at mange brukere vil forholde seg til måneden når programmet ble sendt.

   Det maksimale som kunne ha noen verdi var «Begrens søket fra/til ved å trekke de to markørene langs tidslinja». Setter du «fra»-markøren til litt etter 1971-merket og «til»-markøren nesten halvvegs til 1972-merket, da søker du i «våren 1971». Mer eksakt enn det er meningsløst (og strengt tatt tror jeg det uansett blir få søk over kortere intervall enn minst ett år).

   Et annet spørsmål er om det bør være en avkyssingsboks for «Først sendt» og «Inkluder repriser». Jeg ville komme til å søkt i et tidsintervall der jeg så først gangs sending, min datter ville søke i en tjue år nyere reprise!

  • Kjell-Magne Skjævesland (svar til Eirik Haugen Murvold)

   NRK sitt arkiv representerer en gedigen kulturskatt som helst&best bør være lett tilgjengeligt.
   Så sats på det enkle, som ofte også er det beste, noe som vel vil tilsi «flest treff»
   Synes i så måte nåværende alfabetiske søkemotor fungerer bra:-)

  • flavio duarte andersen (svar til Dag Hansen Skage)

   Kult, men hvorfor dukker fleksnes opp når du går inn på fredrikssonsfabrikk?

   Og dere må ha e t søkefelt for eks: mye kult om styttitalls-kameratene. Men det må bli enkelt å finne det,
   Og det er kult med årstall, men vanskelig å huske om 70talls kam ble sent på 80 eller 90-tallet
   Hva med å kategorisere etter skuespillere,, slik imdb.com gjør , det er jo et genialt system
   mvh fda

 2. Flott at det gjøres noe her, selv bruker jeg arkivpubliserings-nettsiden jevnlig for å få med meg favoritter som legges ut.

  Det viktigste i arkivet er at kategorier og tagger er korrekte. Filmer og serier må splittes. Filmer må legges inn med korrekt tittel, og ikke Film: Filmtittel, da kommer alle filmene på F, og det er maksimum irriterium.

  Tidsromsmuligheten kombinert med sjanger høres supert ut, dersom sjanger og metadata framover blir korrekt.

  Og: Når man søker opp en gammel serie, kan ikke det komme opp som hele serien i appen, ikke som nå, når siste episode kommer opp, og man må velge «alle episoder». Veldig få ønsker å se siste episode i en serie først.

  Ellers er appen nå super, bortsett fra en ekstremt irriterende ting. Etter ferdig avspilling frigjøres ikke AirPlay-enheten. Appen må tvangsavsluttes. Spilling – ferdig – Airplay kobles tilbake til null, se for eksempel Netflix for å se korrekt funksjon for dette.

  Svar på denne kommentaren

  • Ola Nordbryhn (NRK) (svar til Erik Lundhaug)

   Tenker du på at avspillingen fortsetter etter at man har gått ut fra avspilleren? Dette er gjort slik med vilje. Tanken er at appen skal fungere mer som en fjernkontroll når man er i AirPlay / Chromecast-modus, der man bruker den for å navigere i innholdet uten å avbryte den pågående strømmen. Hvis du vil spille av annet innhold på AirPlay kan du bare begynne å spille av dette, appen blokkerer ikke for andre videostrømmer. Dersom du vil se startskjermen på Apple TV, kan du trykke tilbake/menu eller koble enheten av AirPlay.

   Vi har lurt litt på om vi skal ha en måte å terminere avspillingen, men har ikke helt sett hvordan vi skal gjøre det. En egen eject-knapp i avspilleren? Dra den runde knappen til en X nederst på skjermen, litt som Facebooks chat heads? Jeg er åpen for forslag.

   Ola, iOS-utvikler i NRK

  • Erik Lundhaug (svar til Ola Nordbryhn)

   Dette er selvsagt helt uproblematisk i det store verdensbildet, det er bare annerledes enn andre løsninger, der appene kun bruker enheten når det er avspilling.
   Jeg synes det skal skje automatisk, altså ikke koble enheten fra airplay, men å slippe den fri så appleTV går til hovedmenyen. Mye ryddigere.
   Det er litt harry når den blir stående på en frosset Monna Tandberg eller rar logo fra 80-tallet:)

   Trekk bobla til en eject-funksjon hadde vært gull i tillegg. Da kan jeg avslutte midt i noe som går også.

   Min iPad er konstant koblet til AppleTV, og jeg bruker NRK, SVT, Netflix, HBO og masse utenlandske kanaler direkte fra den. Det er derfor mye ryddigere når ikke Ingvild Bryns ansikt står frosset på skjermen når et program er ferdig. AppleTV skrur seg heller ikke av automatisk når den får det pausede sluttbildet sendt konstant.

   Forstår at dette er flisespikkeri, altså. Jeg overlever fint å dobbeltklikke hjemknappen og kaste ut NRK-appen når jeg har sett ferdig:)

 3. Dere forvalter en fantastisk arv og gjør et kjempearbeid med dette. For meg vil søkefunksjonen være viktig, ikke bare det å søke på programtittel og sendedato samt sjanger, men også på annen metadata som geografi, innhold, tema, personer(hvordan håndterer dere personvern her?) og i programomtale. Jeg ønsker en søkefunksjon som ivaretar dette, gjerne delt inn som gjengs enkel/avansert. Dere laget en Norge Rundt-database med kartsøk, kanskje denne kunne omfavne flere programmer?

  Oppsettet så fint ut og fungerte med de programmene dere hadde lagt inn.

  Svar på denne kommentaren

 4. Marielle A. Lien

  Vil si at jeg synes det ser litt rotete og uoversiktlig ut – hadde nok foretrukket noe litt mer likt fx slikt oppsett som diverse strømmetjenester har, eller slik biblioteker har. Ellers er jeg enig i det som er nevnt ovenfor – riktig merking er alfa og omega.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Haugen Murvold (svar til Marielle A. Lien)

   Takk for innspill! Målet er å gjøre arkivet enkelt å bruke for alle, men samtidig skille seg fra andre lignende strømmetjenester. Om dette er mulig må vi prøve og feile for å finne ut av, og vi må nok ta noen runder på den grafiske visualiseringen for å gjøre det intuitivt for alle.

  • Hvorfor skille seg fra andre strømmetjenester? Gjør gjerne forbedringer, men for «folk flest» er det enklest å bruke kjente grensesnitt.
   Innholdet gjør at dere uansett unike.

 5. Flott.
  Søket blir ikke bedre enn metadataene. Mens vi venter på at talesynteseprogram for norsk er gode nok til at det kan kjøres firtekstsøk i ord som er sagt i programmene, er vi stuck med vanskelig navigasjon fordi NRKs interne metadata neppe ble utfylt for å gjøre nettsøk enkel. Tidslinje er jo en god tilleggsnavigasjon. En kan jo gjøre søk i avisarkiv som Retriever og nb.no for å finne ut omtale av når et vanskelig finnbart program har gått og så gjenfinne det i tidslinja.
  Ellers vil det bli bedre hvis det historiske arkivet lenkes sammen med andre metadatakilder som Imdb og Wikipedia, slik at det går an å hente inn søketekst herfra for å forbedre søkbarheten i arkivet.

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Børdalen (svar til Harald)

   Hei Harald

   Bedre søkefunksjonalitet mot de historiske programmene og koblinger mot nettet (semantisk web) er allerede under arbeid «litt lenger inn i NRK-systemet». Origo prosjektet jobber med sammenstillig av metadata og ny struktur for disse. Dette vil gjøre programmene letter søkbare både for publikum og for NRK internt. Allerede nå er første deler av dette arbeidet i ferd med å rulles ut mot publikum, og det er NRKs radiomateriale som først nyter godt av dette ved at NRKs nye radioarkiv nesten er ferdig (i første utgave).

   Neste fase i prosjektet er bedre struktur under alle korte klipp som publiseres mot nett/mobil, deretter TV-arkivene / TV-produksjon, deretter alle sidearkiver (musikk, stills, kontentum, dokumenter mm).

   For å sitere BBC – «It´s no point in having fabulous content – if people can’t find them».

   Geir Børdalen (hovedprosjektleder, Origo)

  • Utallige fantastiske NRK-arkivprogrammer forsvinner helt og blir ufinnbare med en gang de er ute av førstesiden eller toppen av RSS-strømmen.

  • Jeg har oppdaget i ettertid (litt smålflau, jeg skulle selvsagt ha trukket slutningen på forhånd) at teksting av dialogen er svært verdifull til å finne igjen programmer. Den opprinnelige tanken jeg hadde ved å laste ned den norske tekstingen i norske programmer var å kunne presentere den på leselist (punktskrift) for synshemmede som ikke ser godt nok til å lese på skjermen, pluss å lettere kunne oversette dem til en tekstfil for kollegaer og kjente som ikke behersker norsk.

   Bieffekten av at det også fungerer som en utmerket søkeindeks hadde jeg ikke tenkt på. Men nå bruker jeg det stadig vekk for å lete i video/filmarkivet mitt!

 6. Dette ser veldig spennende ut!
  Mulig et spørsmål som er litt på siden: Men er alle nyhetssendinger fra 1990 og fremover tilgjengelig?
  Dette som et eget felt som med egen tidslinje og emneordregister ville vært et fantastisk research-verktøy.

  Svar på denne kommentaren

  • Nina B. Fleischer (svar til Dan)

   Takk for tilbakemelding, Dan.

   Nyheter helt tilbake til 60-tallet vil bli et eget prosjekt etterhvert, så nei, de eldre sendingene ligger ikke ute i dag, men det vil de gjøre i en ikke alt for fjern fremtid.

   I mellomtiden kommer vi til å publisere Filmavisen, for de som setter pris på enda eldre «nyheter».

   Nina Fleischer
   (NRK Arkiv)

  • Dette ser interessant ut, og som nevnt over av Dan, kan være et fantastisk research verktøy innen mange forskjellige felt. F.eks. ble jeg interessert i eldre intervju osv av Johan Galtung da dere nylig sendte et program med noen klipp av et eldre intervju med ham. Vil tro han var vesentlig mer i media før han ble persona non grata her i Norge, f.eks. på 60-, 70- og 80-tallet. Hadde vært interessant å se noe av dette, eller selvsagt av andre personligheter opp gjennom tidene. Å søke på ting i nett-tv er ofte en skuffende opplevelse, dessverre. Håper mer kommer opp etter hvert, og at søket der blir bedre.

 7. Det er vanskelig å lage et grafisk grensesnitt for så mye innhold som tilfredsstiller de mange med smale interesser. Derfor håper jeg at dere som et tillegg til grafikken, lager et godt , tekstbasert databasesøk med mange grupperingsvalg, i tillegg til fritekstsøk. Presenter gjerne resultatet på en hierarktisk måte.

  Svar på denne kommentaren

 8. * Jeg forstår ikke hvorfor noen fliser er større enn andre. Er det som finnes i en stor humorflis mer morsomt enn det som finnes i en liten humorflis? Eller finnes det mer innhold under en stor enn en liten flis?
  * Jeg forstår ikke logikken bak rekkefølgen. Hvorfor er Helse bortgjemt nederst til høyre i skjermen, Humor midt på skjermen og Monarkiet øverst til venstre? Det er enkelt å se innholdet nå som det er så lite der, men når denne siden fylles opp med hele arkivet deres blir det kanskje vanskelig å klikke seg frem til riktig informasjon på en rask og effektiv måte?
  * Hva skjer når innholdet fyller mer enn én side (altså flisene)? Skal man scrolle ned for å se flere fliser og sidelengs for å scrolle mellom tiår?
  * Hvis jeg skal lete i et arkiv er det søk som vil være mitt naturlige første steg. Hvis jeg for eksempel får lyst til å se på Fleksnes, så vil det være enklere for meg at søket står i fokus på forsiden med en svær søkeboks midt på skjermen og eventuelt fliser under. Jeg ville aldri giddet å lete meg frem til riktig kategori og tiår. Jeg som synes Fleksnes er artig vet ikke engang hvilket tiår episodene ble produsert 😛 Hvis vi gjør dette til et dagsaktuelt tema: hvilken flis skal jeg besøke for å se Blåfjell? Jeg er for gammel for Blåfjell, men jeg tenker meg at det kan naturlig gå inn under Høytid, Humor, Spenning, Underholdning og Barn.

  Svar på denne kommentaren

 9. Skulle gjerne ha hatt en oversikt over TV-programmet fra starten i 1960 slik at du kunne se hva som ble sendt hver kveld og så streame det som er tilgjengelig. Så kunne jeg se Dagsrevyen, Barne-TV og mer fra bursdagen min i 1979, f.eks.

  Svar på denne kommentaren

 10. Svante Thorsteinsson

  Hei! Dette er et fantastisk. Men mye mangler indeksering. Dette gjelder f.eks musikkprogrammer fra 70-80-tallet, hvor man må nå må åpne et dusin episoder av en serie for å finne hva man leter etter.

  Svar på denne kommentaren

 11. Er litt interessert i gamle nyheter og debatter, jo eldre, jo bedre. Håper det blir mulig å se gamle utgaver av dagsrevyen eller av debattene. Har sett noe gamle ting, bla Åpen post (debattprogrammet), samt isme-debattene. Flotte greier. Tusen takk NRK

  Svar på denne kommentaren

  • Nina B. Fleischer (svar til Michael wynn)

   Hei Michael. Takk for skryt!

   Gamle nyhetssendinger og også Filmavisen vil bli tilgjengeliggjort etterhvert, så da har du noe å glede deg til.

   Nina Fleischer
   (NRK Arkiv)

  • Vil dere også legge ut hele nyhetsdekningen/døgnet fra 9/11 og 22. Juli? TV2 har allerede lagt ut deler av sistnevnte.
   (Og selvfølgelig andre viktige hendelser eldre enn dette. På f.eks. en temaside?)

 12. Hei,
  Vil bare si tusen takk for gjennoppliving av fordums minner.
  Mine aller høyeste favoritter er programserien Billedbrev med Erik Diesens, spesielt de fra USA (Florida/Hawaii m.fl.)
  Vil disse programmene også bli gjort tilgjengelig for kjøp? Vet at de ligger på nett, men det er ikke det samme som å eie sin egen boks med programmene 🙂
  mvh Kjetil

  Svar på denne kommentaren

  • Det er helt kurant å laste ned programmene til egen harddisk, f.eks. med Replay Media Catcher.

   Eneste svakheten er at om du er avhengig av teksting, lastes den ned separat (forutsatt at den er tilgjengelig – det er ikke alltid tilfelle på de gamle programmene), og da er den uten noen form for tidsstempler. Vil du ha tidsstempler, f.eks. på srt-format, slik at en videospiller kan vise tekster automatisk på skjermen, må du legge dem på selv.

   En gang i mellom endrer NRK på hva slags metadata de leverer ut, og nettlesere skifter litt på hva de registrerer av metadata. RMC trigger på videofiler som hentes av nettleseren. Tidligere kunne den «se» programtittelen om jeg åpnet TV-programmet i Opera, og brukte det som tittel på fila, mens i Firefox fikk den bare tak i et generert navn uten tilknytning til tittelen. Så endrert NRK metadataformatet, og også Opera glapp taket på tittelen; du må selv omdøpe filene. RMC plukker opp de fleste videofiler, uansett, men det hender (det gjelder ikke NRK) må jeg faktisk bruke IE for å få trigget RMCs til å lagre videostrømmen. (aftenposten.no klarer fortsatt å kode noen videoer slik at RMC ikke klarer å plukke dem opp, men det er det eneste «problem-nettstedet» jeg har oppdaget. De fleste videoer går greit også på aftenposten.no.)

   Det er ingen dårlig idé å lese åndsverkloven §12, både for å forstå at du kan føle helt ren samvittighet når du bevarer programmene for din egen private bruk, men også for å forstå hvordan du ikke kan bruke videoarkivet ditt uten å komme i konflikt med de begrensinger åvl setter.

 13. Hallvard Sandnes

  Hei.
  For å teste arkivtjenesten søkte jeg på Jens Bjørneboe og valgte lenken nederst på siden «Uten en tråd » Arkiv. Videre klikket jeg på lenken :Hør forfatteren og riksadvokaten 1966.
  Siden som kommer opp viser: Ingen tilgang.
  Dette er et lydopptak og ikke bilde, men betyr det enkelte historiske programmer ikke er tilgjengelig tross at de ligger på nettet ?

  Svar på denne kommentaren

  • Det krever vel nye forhandlinger, vil jeg tro!

   Hvis jeg hadde rettigheter til et sett verk, og solgte rettighetene til en del av det, ville jeg blitt ganske sur om noen kom et par år senere med et krav om at «Nå har det gått flere år siden du solgte en del rettigheter til oss, og siden det er lenge siden må du nå overlate oss mer enn det vi betalte for den gang da vi gjorde avtalen.»

   Prøv å overføre det til andre typer salg: «Vi kjøpte jo denne tomta på et mål for fem år siden, og nå har vi lyste til å utvide den med hundre kvadratmeter til, siden det har gått noen år.»

   Det er ikke slik det fungerer. Vil du ha utvidede rettigheter, må du regne med å betale for det, tilsvarende det du betalte i første runde.

 14. Vi digitaliserer hele NRK arkivet og vil etter hvert publisere så mye som mulig av det NRK har rettigheter til å dele. Det omfatter blant annet filmavisen, nyhetssendinger og filmer og serier som er produsert av NRK. Pr i dag har vi lagt ut mer enn 20 000 program fra arkivet i tv.nrk.no. Det er gøy at det eksperimenteres med måter innholdet kan brukes, deles og gjøres tilgjengelig på.

  Ingrid Belt
  (NRK arkiv)

  Svar på denne kommentaren

  • Per Einar Bergstøl (svar til Ingrid Belt)

   Her er virkelig masse historie. Jeg er så glad for at alt dette verdifulle stoffet nå etter hvert blir tilgjengelig for alle. Det er noen få serier og programmer som ligger ute som jeg ikke kan få åpnet på min Apple TV.
   Hele serien «Strandhogg i Sørlandske uthavner» sendt fra 25.10 92.
   Hele serien «Streiftog i Sørlandsk kystkultur» sendt fra 30.01.88.
   Programmet «Sørlandsbanen skyr byer»
   Programmet «Marnardalsprosjektet»
   På slutten av 70 tallet, eller kanskje det var på begynnelsen av 80 tallet, gikk det flere år på sommeren en serie som jeg tror hette «Langs landeveien» . Her kjørte fjernsynet rundt og besøkte forskjellige steder hver kveld. Jeg husker spesielt noen programmer her fra Sørlandet. Blir disse seriene snart lagt ut?

   Med hilsen
   Per Einar Bergstøl

 15. Hva med å tilgjengeliggjøre metadata i et Elasticsearch/Kibana miljø (eller inspirert av Kibana). Eller eventuelt, generelt bare tilgjengeliggjøre metadataene i formater folk er kjent med som JSON? La folk søke, finne morsome grafer, men også lede dem til det faktiske innholdet. Usikker på hva dere har av innhold, men alt fra år, skuespillere, tittel, produksjonsteam, forfattere, løpelegnde, utgivelsestidspunkt, hva nå enn. Kan bli mye morsomt å i det heletatt gi folk insikt i metadataen (og, at det da er linker til det å kunne se innholdet av de forskjellige metadata postene).

  Svar på denne kommentaren

  • Antagelig er du urealistisk optimistisk med hensyn til hva som finnes av metadata. Det er ikke spesielt mye tilgjengelig, for de gamle programmene.

   Siden du kommer med ønsker om spesielle formater antar jeg at du har en viss IT-kompetanse. Sett at du fikk tilgang til kildekoden til 20.000 store programsystemer utviklet fra 1960-tallet fram til 1995 – hva slags metadata ville finnes for dem? Programnavn, så klart. Kanksje programmeringsspråk. Tidsrom da det ble vedlikeholdt, eller ihvertfall dato lansert. Men det ville ikke være mye beskrivende metadata rundt 20-50 år gamle programmer av den typen som brukerne ville ønske for å se om de kunne finne noe verdifullt der.

   Det er mye det samme med NRK: Det som er bevart av metadata er det teknikerne hadde bruk for der og da, for sitt eget bruk. Det var jo litt om innholdet, men mest som «huskelapper», ikke med tanke på bruk i et søkesystem for publikum, femti år senere!

   En annen side: Du nevner JSON og Elasticsearch/Kibana. Det gamle Tannenbaum-ordet holder fortsatt stand, om at «Det gode med standarder er at det er så mange å velge mellom. Og hvis du ikke liker noen av de alternativene som finnes i år: Vent til neste år, så har du et par til å velge mellom».

   Selvsagt bør ikke NRK kun begrense seg til profesjonelle, internasjonalt standardiserte metadata-formater – de bør også ha verktøy for å ekstrahere data til formater som i øyeblikket brukes av hobbyister og gratisprogram-folk. Men det må være en biaktivitet. Det nytter ikke å prøve å holde følge med skiftende format-moter i hobbyist/frikode-vedenen; der kan hva som er moteriktig formater på få måneder. NRK må ha langt mer stabile formater, og så kan man diskutere hvor ofte de bør legge på nye ekstraktorer for det som i øyeblikket seiler opp som det nye mote-formatet. Så blir det neste spørsmålet: Når kan man kutte ut støtten for et format som ikke lenger er moteriktig?

   Det gjelder i og for seg også innholdsformater: NRK har hatt venstrehåndsaktiviteter (jeg tror en det av det har vært gjennom distriktshøgskolen i Østfold) for å publisere radiosendinger i et antall ulike «frie» formater, for å tilfredsstille frikode-folkene. Utenom dem er det ingen som bryr seg, og når frikode-moten skifter til noe annet bryr heller ikke de seg!

   Kanskje man burde ekstrahere data til JSON-format i år og neste år. Kanksje det er nok; det vil tiden vise. Men den basen man ekstraherer fra bør være i et langt mer permanent format.

  • Maja Wettmark (svar til Andreas)

   Vi har ett stort prosjekt just nu som vi kallar Origo, där vi bl.a. konverterar hela arkivet till en ny plattform som bygger på semantisk teknologi. Vi har startat med Radioarkivet och har ett produksjonsarkiv i betaversjon igång internt i NRK. Vi får alltså snart all programmetadata i RDF – JSON – och bygger också upp ett SPARQL Endpoint.
   Vi har otroligt mycket metadata om de gamla programmene, men de ligger i ustrukturert form i ett fritekst-metadatasystem. Vi har jobbat länge för att vaske data från Radioarkivet och börjar absolut få en brukbar versjon! Snart ska vi kasta oss över fjernsynsarkivet och göra detsamma med metadatan där.
   Läs mer om Origo här: nrkbeta.no/2015/05/19/alt-du-vil-vite-om-filbasert-produksjon-i-radio-og-tv-men-ikke-vager-a-sporre-…
   Poster från en konferanse vi besökte i februari: pro.europeana.eu/files/Europeana_Professional/EuropeanaTech/Readings/EuropeanaTech2015_posters//Orig…

   Hälsningar
   Maja Wettmark
   Arkiv : utvikling
   NRK Arkiv

  • Kjetil Kjernsmo (svar til Maja Wettmark)

   Jeg har nettopp satt opp en Kodi-boks mot NRK Nett-TV, og jeg er også blant dem som greit kunne nyttiggjøre meg RDF og SPARQL, men det jeg kjenner plager meg er at det er så utrolig mange sendinger på hver enkelt løv-node, eller altså, kategoriene som er der i dag er ikke så veldig nyttige. Så jeg lurer på om dere har et vokabular, SKOS-basert eller noe slikt, der hver enkelt sending klassifiseres med flere konsepter, slik at det er mulig å finne fram til en konkret sending ad flere veier, og gjerne ved SPARQL-spørringer som begrenser på flere termer?

   Forøvrig, ville det være greit med dagens løsning å legge ved den RDF dere allerede har som RDFa? Bare det ville hjulpet meg til å lage en bedre løsning enn det Kodi har i dag.

   Kjetil

  • Dette er nok bare en hel-enkel «konsept-prototyp», som slett ikke er ment å være fullstendig. Meningen er at du skal se på de få småtingene som virker, og på det som er antydet uten enda å virke, og kommentere på det. Ikke vurder dette som om det skulle være et fikst ferdig system!

 16. Det jeg personlig kunne ønsket meg er en historisk tv-guide med en kalenderfunksjon, slik at man kan velge en gitt dato og få opp hele tv-programmet for denne dagen. De programmene som ligger i arkivet vil man da kunne se ved å klikke på programtittelen. Litt på samme måte som TV-guiden som ligger på tv.nrk.no i dag fungerer, men den går bare et år tilbake i tid.

  Ellers så savner jeg mulighet for avansert søk, der man bl.a. kan søke i den interne arkivbeskrivelsen, på dato o.l.

  Svar på denne kommentaren

  • Tror det kanskje går litt utenfor dette prosjektet, men kommentaren min fikk meg til å tenke på min barndoms «Programbladet». Antagelig finnes det arkivert på Nasjonalbiblioteket, tilgjengelig på digital form. Hvis jeg kunne hente opp en scannet utgave av Programbladet, bla opp på en gitt dag og klikke på den programposten jeg ville høre… Jeg ville blitt sittende og mimre over gamle sendinger hver eneste kveld…

   Eneste ulempe med Programbladet er at TV-programmet var presentert i en liten rute med grå bakgrunn. En altfor stor andel av den avfotograferingen Nasjonalbiblioteket har gjort har vært på grafisk film som kun skiller mellom kullsvart og kritthvitt, ingen gråtoner. Risikoen er stor for at bakgrunnen til TV-ruta i Programbladet har falt i «svart»-kategorien og er uleselig. (Jeg håper at Nasjonalbiblioteket i dag skanner i gråtoner, men de har neppe ressurser til å skanne på nytt det som allerede er mikrofilmet – der har de bare skannet de gamle grafisk-film avfotograferingene med automatisk utstyr).

 17. Mats Rune Gullikstad

  Veldig fint prosjekt! Jeg syns tidslinja er fin, men liker ikke helt at programmene er sortert etter sjangre for hvert år. Når jeg går inn på f.eks 1993, vil jeg heller se et tilfeldig utvalg av alt som ble sendt det året, og at utvalget fornyer seg hver gang jeg går inn på sida, og kanskje også når det gjelder månedsnivå.

  Kanskje man kunne hatt en y-akse med ulike verdier man kunne kombinere med tidsaksen, som «sjangre», «tilfeldig utvalg», «måned» og andre måter å sortere innholdet på.

  Men dette var gøy. Lykke til videre!

  Svar på denne kommentaren

 18. Svein Åge Bertelsen

  Veldig bra at dere spiller på lag med publikum. Det står det respekt av.
  Jeg som ivrig bruker mener at dere helt klart må ha knapper for årstall og kategorier.
  Viktig at man kan søke på forskjellige behov. (helst mange)
  1. søk etter ord fra tittel og omtaleteksten (mye historie og navn i omtalen)
  2. kategori fra alt fra nyheter, Livssyn, natur, etc. er viktig.
  3. Valg av årstall er viktig.
  (Dato for første sendedato, er også en artighet, hvis noen lurer på hva som sendtes på en bestemt dato)
  4. siste utlagte må ligge for synlighet i nøyaktig 7 døgn, før dem f.eks automatisk forsvinner ut av rullelisten og inn i publiseringslisten. (Er spenning i å følge med, hva som kommer hver dag)
  5. Ha en forside med en avansert søkeside. Der man kan søke på ett ord, år, tittel eller hva som helst, sammen, eller hver for seg. (slik som f.eks MyHeritage etc)
  — så til slutt. Uansett, er det viktig at alle sammenhørende episoder, ligger samlet i episodeliste. Slik som nå. Det får holde fra meg 🙂

  Svar på denne kommentaren

 19. Jeg får ikke til å gjøre særlig mye i prototypen – gjetter på at den faktisk ER et så tynt skall foreløpig. Men hold den tilgjengelig etterhvert som prosjektet utvikles!

  Det jeg tar for gitt at blir mulig (men som jeg ikke ser) er at jeg kan krysse av flere ulike kategorier samtidig, og utelate andre. Å gjette hvilke kategorier et program er plassert i kan være å skyte i mørket! Å prøve den ene kategorien etter den andre etter den tredje, da blir man fort lei. Jeg må kunne krysse av for «Søk i Nyheter og i Fakta». Og helst i tillegg «Men ikke Barn».

  Jeg tror at selv vanlige folk kan klare å handtere to sett avkryssingsbokser for kategorier: En av disse, men ikke disse. – Du vet at det ikke var et barneprogram, selv ikke et dokumentar-program for barn.

  Super-fancy brukere vil selvsagt komme med krav om et generelt søkespråk: «Hvis det er et barneprogram, og handler om dyr, men ikke er en animasjonsfilm, ….», så gi dem det gjerne i en «Avansert søk»-dialog. Den vil bli brukt av en kvart promille av brukerene. Men mange vil ønske å både inkludere visse kategorier og eksludere andre. Det behersker de fleste!

  Svar på denne kommentaren

 20. Når dere først tydeligvis gjør en innsats for å få frem alt som ligger i arkivet, må jeg si at jeg hadde håpet på noe bedre.
  Prototypen er forsåvidt ok, men med risiko for å gjenta noe som alt har blitt sagt, så synes jeg noen valg er unaturlige, og at det hele sannsynligvis bør kunne gjøres på en annen måte for å få alt mer oversiktlig.
  En ting er å gå gjennom ulike sjangre, årstall e.l. «for gøy», bare for å se hva en finner og om en kommer over noe som virker interessant; noe annet er å faktisk ha en god metode for å filtrere ut de programmene/sendingene en sannsynligvis vil ha en interesse for, altså en form for «bevisst»/fokusert leting.
  Dvs., det er ikke alltid slik at jeg vet hva jeg leter etter (skal/må søke på), men jeg har allikevel lyst på muligheten til å «smalne inn» det som vises på en relativt enkel og logisk måte.

  Min personlige opplevelse av NRK TV på nett, er at det funker ok, men har et stort forbedringspotensiale. Dette dreier seg i stor grad om de samme tingene som jeg er redd vil mangle i plattformen dere presenterer som en prototype her.

  Det jeg ønsker mulighet til, er å filtrere ut fra elementer som årstall/-intervall (første sending, sendt mellom e.l.), ord i tittel/navn på programmet, kategori og sjanger (film, nyheter, sport, thriller, drama, folkeopplysning osv.), demografi programmet rettet seg mot (eldre/voksne/ungdom/barn), skuespiller(e)/programleder(e)/regissør osv. og antall visninger (totalt, siste måned o.l.) – f.eks.

  Etter å ha «valgt med» noe, filtrert inn f.eks. alt som kom under kategorien «film» og ut alt som først ble sendt før 1980, så tror jeg det ville vært fint om resultatene ble presentert i form av en oversiktlig liste, kanskje i utgangspunktet sortert etter årstall/dato.
  Denne listen burde det være mulig å sortere videre på ved å bruke de elementene en ikke har filtrert på, f.eks. sortere i alfabetisk rekkefølge, etter antall visninger eller etter hvor lenge programmet varer.
  Jeg ville også ønsket at en slik liste ble presentert i et lignende format som de fleste nettbutikker bruker, dvs., som sider en kan bla frem og tilbake i – dvs., unngå å ha en «knapp» e.l. nederst for å «vise mer» (slik at en kan ende opp med å måtte trykke svært mange ganger på for å vise alt/finne det en leter etter, eller at en må bruke mye tid for å «gå bakover» ved å vente på at alt lastes inn på samme side).

  Kort oppsummert, så tror jeg at et format mer likt det de fleste nettbutikker benytter for å presentere varer – hvor disse både kan filtreres og sorteres – er en bedre løsning, eller i hvert fall mer oversiktlig og enklere å bruke for å sile ut det en er interessert i, enn det som presenteres her.

  Jeg opplever prototypen litt som flisene for Windows 10 – ser kanskje fancy ut, men ikke nødvendigvis så brukervennlig (slik jeg oppfatter det).
  Kanskje musikk bør ha en større flis enn fakta, men er ikke det egentlig bare å «peile» brukerne inn mot spesifikke elementer?
  Jeg regner jo med at NRK ikke har noen god grunn for å «favorisere» visse kategorier fremfor noen andre, og da kan jeg heller ikke se noen god grunn til at rutene – de elementene brukerne må bruke for å velge og komme seg videre – skal ha ulik størrelse.
  Målet her må vel være at alle ting fra arkivet skal ha like stor sannsynlighet for å bli oppdaget (om det i utgangspunktet er ukjent)?
  Anbefalte programmer e.l. får da heller være en egen kategori f.eks.

  I tillegg vil jeg tro jeg bruker ganske mye lengre tid på å finne f.eks. rubrikken for «nyheter» slik det er presentert her, mot om det var sortert alfabetisk og i en logisk rekkefølge. Å få på et bakgrunnsbilde vil sikkert hjelpe, men ser allikevel ikke noe videre poeng med at tingene er plassert litt tilfeldig rundt omkring.
  Estetisk er dette kanskje en god løsning, men regner med at tidsbruk og funksjonalitet/brukervennlighet er viktigere.

  Jeg forstår at det sikkert mangler en del metadata e.l. for å kunne implementere et slikt system fult ut, men tenker det burde være mulig å lage noe som i hvert fall ikke utelukket muligheten.
  Kanskje dere kan implementere et system hvor brukerne selv legger til ting som navn på personer som deltar i programmet (skuespillere osv), hvem programmet passer for (voksne, barn etc.), sjanger/kategori osv.?
  Kanskje en i tillegg kunne gjort det relativt fritt å legge til og stemme på «etiketter» – f.eks. «friluftsliv», «fotball» o.l., slik at brukerne over tid var de som bidro til å kategorisere/merke alt innholdet på en god måte?
  Hvis dere er redde for misbruk, så bør det enkelt kunne løses ved å ha en liste over «godkjente» elementer som bygges opp etter hvert som forslag blir sett på og godkjent av noen (element som har blitt godkjent kan brukes på nytt også andre steder uten videre godkjenning). Regner med at avstemming via «etiketter» over tid vil medføre at de viktigste/mest sentrale «etikettene» vises øverst/først, og at enkeltpersoner ikke vil «ødelegge» systemet.

  I tillegg, funksjon for å vise et tilfeldig program fra arkivet kunne sikkert vært morsomt, og bidratt til at de mer skjulte programmene kanskje får en sjanse til å bli sett.

  Godt mulig det jeg skisserer er urealistisk, unødvendig e.l., men dette er i hvert fall den løsningen jeg ser for meg vil være best for å presentere arkivmaterialet (og forsåvidt også det som ligger på nett-tv nå) på en enkel måte. Mye rart det er mulig å gjøre med teknologien i dag, så håper dere benytter alle gode muligheter.

  Lykke til med arbeidet! NRK gjør og har gjort mye bra, men har også noe å gå på, så håper at dere får på plass en god ordning slik at alle klarer å finne frem, også til de sære og spesielle programmene langt nede i arkivet, uten å nødvendigvis måtte ha fullt navn e.l. å søke på 🙂

  Svar på denne kommentaren

 21. Der brukeren spesifiserer mer raffinert søk enn bare ved å klikke på bilder: Ikke vær redd for å lage for mange kategorier – bare det gjøres ryddig! La meg velge inn Historie, og hvis jeg vil detaljere det nøyere, så kan jeg detaljere det som å velge inn bare oldtiden og vikingetiden.

  Når det er gjort, vil jeg ikke ha med meg programmer rettet mot barn – det vil si: Jeg vil ikke skjære alle unger over en kam. Ungdomsprogrammer er interessante, programmer for barn 6-12 og barn 3-6 vil jeg filtrere vekk.

  Mye programvare har denne typen valg; konvensjoner for brukergrensesnitt finnes. Er avkryssingsboksen grå, med hake, er noen delgrupper valgt. Er den hvit, med hake, er hele gruppen valgt. Er den hvit uten hake (dvs. tom) er ingen i denne gruppen valgt. Vil du se undergruppene, klikk på trekanten eller plusstegnet ved siden av avkryssingsboksen.

  I noen systemer ER det mulig å gjøre slike delgruppe-valg i to eller flere nivåer nedover. men jeg mener at ett nivå undergrupper holder til 99,9% av behovene – selv om «enkle sjeler» bare kan la være å klikke på trekanten/plusstegnet, og kun se øverste nivå.

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til j b)

   Gode innspill! Vi har i utganspunktet mer granulerte kategorier, og det kan godt være at vi skal vise disse frem som filter i søk/navigasjon. Kategoriene du ser er «oversatt» og samlet, for å være best mulig navigasjon. Jeg er helt enig at det kan være nyttig å vise disse større gruppene frem i filter.

 22. Så BBC demonstrere en «pivotal browser» for sitt arkiv noen år siden – den var vel i grunnen en word cloud, og når en klikket seg inn ble den om til en ny word cloud innenfor valgt tema. Hovedpoenget var at både serier og beskrivelser ble vist, så klikker du inn på «Drama» får du en del store ord («kjærlighet», «krig», «herskapelig», …) samt en del direkte innhold (de største?). Klikker du på kjærlighet får du også «humor» f.eks, så det er ikke en enveis bore seg ned, men snarere snur du deg rundt det punktet du har valgt (altså, pivot punktet). Går du inn på en serie (Fleksnes) kan det være ord for relevante serier (Fredrikssons fabrikk), samt de ordene som ofte går igjen i metadataen (for å finne spesifikke episoder, temaer etc). Var kombinert med zooming og greier, for å gjøre det litt enkelt for folk å se hva som skjer og skjønne sammenhengen (zoom ut igjen for å få grovere oversikt).

  Tenkte iallfall det så griselekkert ut når jeg så det!

  Svar på denne kommentaren

 23. Jan-Erik Løken

  Hei!

  Jeg bruker allerede NRK-arkivet ganske mye, både privat og i jobben som lærer.

  Jeg savner fortsatt muligheten til å finne frem til eldre utgaver av blant annet Dagsrevyen fra 70 og 80-tallet for å kunne vise hvordan viktige eller mindre viktige hendelser ble fremstilt i samtiden.

  I den forbindelse er det viktig å kunne ha en tidslinje hvor man også kan søke etter måned og dato, ikke bare årstall.

  Svar på denne kommentaren

 24. Hei,

  Veldig godt initiativ! Imidlertid er jeg usikker på om sendedato er et smart søkekriterie. Jeg ville som nettbruker og nettjournalist tro at det var mer nyttig å søke etter emner/temaer. For en som er interessert i naturprogrammer er det ikke så relevant når det er sendt eller hvilke program det er , så lenge det handler om det han er interessert i : jakt, fiske, havørner, natur eller hva det måtte være.

  Og fritekst-søk basert på metadata selvfølgelig er et must, men det har dere sikkert tenkt på.

  PS. Nå har jeg ikek lest alle kommentarene så det kan hende du har fått denne tilbakemeldingen før, isåfalle rjo det bare bra hvis flere etterspør, for da tyder det på at det er et reelt brukerbehov 🙂

  Masse lykke til! Viktig prosjekt!

  Svar på denne kommentaren

  • Et problem er vel at for svært mange av de eldre programmene finnes det svært lite metadata overhodet. Selv for «halvgamle» sendinger er en betydelig del av «teknisk» natur, ikke med de nøkkelord du som bruker ville finne på å søke på. I nyere programmer har det blitt en del bedre, men det koster mye arbeide og ekstremt god koordinering mellom de som gjør jobben for å få dem til å bruke de samme nøkkelordene på de samme begrepene, omtrent samme terskel for å vurdere et nøkkelord som en signifikant beskrivelse etc. etc. Selv å holde følge med dagens nyproduksjon er arbeidskrevende nok, og har du femti års produksjon liggende ubehandlet, får du det ikke gjort på null komma null.

   Selvsagt ville det vært flott å ha det, og når NRK-ansatte sitter og tvinner tommeltotter uten å ha noe å gjøre, kan de jo kikke på noen gamle programmer og sette på noen nøkkelord 🙂 Men der ingen metadata finnes, har selv søkemotorene tapt sin rett.

   Som deg er jeg skeptisk til om sendedato er et «viktig» søkekriterium (men det er det første som er registrert i metadata – det er derfor NRK foreslår det).Med ett lite unntak. «Det var et program som pleide å gå på søndagskvelden, men jeg husker ikke hva det heter…». Ukedag kan faktisk være et nyttig søkekriterium!

   Programnavn, navn på programleder, opptredende og bidragsytere er mye mer seer-orientert. Hvis det et snakk om ikke-norske programmer/produksjoner (det er vel få av det, men det kan være innslag i større programmer) bør man kunne søke både på norsk og på orginialspråket – enkelte begreper har i ettertiden blitt mer kjent under originaltittel. Navn på regelmessige innslag i programmene (f.eks. «Smil til det skjulte kamera» – det var vel alltid et innslag i et annet program.) Kategori, målgruppe. Og hvis programmet er tekstet: Innholdet i replikkene. (Dessverre er ikke all tekstingen bevart – jeg har funnet fram til flere programmer der det åpenbart må ha vært teksting da programmet ble sendt, men den er borte nå. Det er bare helt nylig NRK har startet med at replikker på norsk blir tekstet.)

   Og så skulle jeg ønske at vi kunne fått norsk teksting på de samiske seriene, spesielt for barn og unge. Det er på enkelte, men ikke alle.

 25. Kanskje litt på siden, men ble veldig nyskjerrig, For noen år siden var jeg på et besøk hos NRK. Vi ble bla. fortalt om jobben med å digitalisere gamle magnetbånd. Det var da et stort problem med at lesehodene på avspillingsmaskinene deres var utslitte og nye var ikke å få tak i. Faktisk kjøpte dere vel brukte maskiner i utlandet for å kannibalisere de. Det ble sagt at kanskje ville ikke alt materiale kunne bli digitalisert. Er dere kommet forbi dette nå?

  Svar på denne kommentaren

 26. Først vil jeg gi skryt til NRK for raushet. Jeg er en med relativt god «tidslinje-hukommelse», så jeg tror jeg kan bla meg greit frem basert på enkle kategorier og årstall.

  Noe jeg ønsker er å lett søke opp personer, band, karakterer osv. Dette er noe som kanskje kontinuerlig kan forbedres etter at selve løsningen er releaset? Jeg tenker da på en slags «tagging» slik at jeg f.eks kan skrive inn «Thor Heyerdal» og får opp den komplette remsen med reportasjer eller programmer hvor han var med. Kanskje dette søket kan skilles med en hake for om du vil ha personen i selve tittelen eller som innhold.

  Svar på denne kommentaren

 27. Jochumsens Nese

  Det ser noe rotete ut. Minner en del om de «tags-clouds»ene som var så populære en kort tid på nett for flere år siden. Vi slutta jo med de som navigasjonsverktøy fordi det ble knotete å trykke på de små tingene, særlig på enheter med små skjermer / touch.

  Alle ordene er i store bokstaver. Dette er ikke ønskelig da det er vanskeligere å lese. Det anbefales å bruke normal tegnsetting, verktøyet skal også kunne brukes av svaksynte. Fontstørrelsen er også for liten på de minste ikonene. Det foreligger masse informasjon om minimumsstørrelser på fonter, ta en titt på WCAG 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines)

  For tiden har vi kommet fram til at like store ikoner, gjevne marger og god utnyttelse av skjermflaten gir en bedre brukeropplevelse enn tilforlatelig plassering og arbitrære størrelser. Ting kan også lett sorteres alfabetisk eller via andre parametre når informasjonen er strukturert, så det blir lettere å finne fram.

  Bortsett fra dette er filtering på år / tidslinjer en kjempeidé. Gjerne med søkefelt og flere parametre / avanserte søk.

  Svar på denne kommentaren

 28. Jostein Paulsen

  Så bra at noe av lisenspengene går til historie og arkiv, dette er så viktig å gjøre.
  Eg håper dere ikke gjør løsninga for vanskelig å søke i og å vedlikeholde, endringer i plattformer er vel også en utfordring

  Svar på denne kommentaren

 29. Jeg ser flere nevner programoversikter fra gode, gamle Programbladet som mulig inngang til streaming av arkivprogram.
  Vi har nøyaktig samme tanke. Derfor har vi i sommer sendt komplett samling av Programbladet (også Hallo Hallo -som det het før 1946), til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana for digitalisering (skanning).
  Jeg tør ikke love når vi får koplet skan av programoversikten med arkivinnholdet i radio- og fjernsynsspillerne våre. Men det kommer.

  Svein Prestvik
  Leder Arkiv & Research, NRK

  Svar på denne kommentaren

  • Morten Bakkeli (svar til Svein Prestvik)

   Det er veldig fint at «Programbladet» blir tilgjengelig på nettet. Det er mange serier og programmer som få husker i dag, særlig fra 1960- og 1970-tallet. Jeg husket glimt fra en 1970-talls serie og etterlyste den. Tittelen var «Major von Knarren». Hvem husker serien «Et lite grøss?». Jeg erindret to av episodene, og takk og pris er serien tilgjengelig på internett. Erindrer også at NRK tidlig på 1970-tallet filmatiserte en historie av Ray Bradbury (oversettelse av Bing & Bringsværd) betitlet «Mørke var de, med skinnende øyne». Den er ikke på nettet, og det samme gjelder Odd Eidems flanerier, som ble filmatisert for en del år siden.

   Det er ofte de mest kjente programmene og seriene man lettest får se, men jeg er overbevisst om at NRK også har produsert en del i dag glemte, men like fullt interessante programmer. Problemet (og det gjelder ikke bare NRK) er vel at mange tidligere programmer ikke lenger eksisterer i dag, fordi videobåndene var plasskrevende og kunne anvendes flere ganger. Har en viss anelse om at det finnes få komplette Dagsrevy-opptak før 1980. Og hva med Melodi Grand Prix? At 1960-finalen ikke er bevart, er greit, for NRK hadde ikke kjøpt videoopptaker da, men finalene fra 1961, 1962, 1963, 1964 og 1965 er heller ikke bevart. Ble de noen gang tatt opp på bånd?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.