nrk.no

Har periskop, søker ubåt

Kategorier: Det sosiale nettet & Mobil


Mens alle med en Periscope-konto kan være sin egen kringkaster, er rettighetene til det mest attraktive innholdet fortsatt forbeholdt de få. Derfor kan de neste diskusjonene om opphavsrett strømmes rett fra sofakroken.

Hørt om den norske, den svenske og den danske Periscope-brukeren?

Det er ikke starten på en vits. Det er den faktiske beskrivelsen av brukermengden en vanlig sommerdag for en app som bare i vår skapte overskrifter som «Periscope and live video are changing the Internet forever«.

Muligheten for å strømme video direkte fra mobilkameraet har vært tilgjengelige ganske lenge – Ustream og bambuser, for eksempel, ble begge lansert i 2007. Meerkat fikk stor oppmerksomhet under årets SXSW-festival, og Periscope i tiden like etter. Men om appene definitivt har vært mye omtalt, og tidvis også har vært mye nedlastet, vil det altså være feil å si at denne formen for videostrømming har tatt helt av.

Brukermassen på Periscope på en relativt gjennomsnittlig dag.
Brukermassen på Periscope på en relativt gjennomsnittlig dag.

Men uavhengig av brukermengde står dette fast: Det er lettere enn noen gang å være sin egen kringkaster. Å lage noe folk faktisk vil se på, derimot, det har ikke blitt noe lettere. Som NRKBeta konkluderte i mars etter å ha testet Meerkat:

Det er ikke veldig mye godt innhold der ute.

Det nest-beste kan da tilsynelatende være å videreformidle andres innhold.

Noen har allerede forsøkt seg med Game of Thrones, noe som raskt fikk HBO til å kreve game over. Også de som benyttet sin nyvunne kringkasterstatus til å videreformidle «tidenes boksekamp» kan gå en tung tid i møte.

I USA måtte en betale rundt 100 dollar for å strømme kampen, i Norge var prisen 499,-. Men noen betalte ingenting – de så kampen via private strømmekontoer. Ikke så greit, synes promotørene av kampen. De har varslet rettslige skritt, i første omgang mot dem som legger til rette for at innhold kan spres utenfor betalingsmurene, det vil i dette tilfellet si Periscope.

Jeg var ved mine fulle fem

Det bringer oss til Kristiansund stadion. Det vil si, vi skal til Kristiansund stadion via stua til Stavanger Aftenblads sjefredaktør Lars Helle.

– Hei Lars Helle. Jeg ringer fordi jeg så Viking vinne straffekonkurransen i Kristiansund via din Periscope-konto. Du så på TV2 Sumos sending, og filmet TVen i stua di?
– Det stemmer.
– Du er redaktør og dermed kanskje mer bevisst på problematikken i en slik sak enn mange andre. Var det en slags provokasjon?
– Hehe. Nei, dette var bare ment som humor. Jeg vet at det har vært en stor diskusjon i USA om dette, men kan bare si at jeg var ved mine fulle fem, og at det ikke var noen provokasjon.

Lars Helle valgte å streame straffekonkurransen mellom Kristiansund og Viking live på Periscope. Med TV2 SUMO som kilde.
Lars Helle valgte å streame straffekonkurransen mellom Kristiansund og Viking live på Periscope. Med TV2 SUMO som kilde.

Helle tror ikke TV2 Sumo føler seg truet. Han hadde “aldri giddet å overføre en hel kamp”, og mener Periscope er “en form for twitring med levende bilder”.

– Begrensningene er sammenlignbare, det er levende bilder-varianten av 140 tegn. Jeg sendte bare ut en flik av hverdagslivet mitt, viste fram stua via sosiale medier.

Men hva med sitatretten?

Kari Anne Lang-Ree er advokat i NRK. Hun mener situasjonen minner litt om piratkopiering slik det ble gjort tidligere, hvor en satt med håndholdt kamera i kinoen og solgte eller tilgjengeliggjorde opptakene etterpå.

– Å publisere opptakene via Periscope er en offentlig fremføring. Det krever samtykke fra opphavsmannen. Det eneste unntaket jeg tror er relevant, er sitatretten: Dersom en viser korte utdrag på Periscope og kommenterer det som vises, er det mulig snuttene kan vises som sitater.

Man kan si mye fint om sitatretten. Den er begrunnet i ytringsfrihet, og er en forutsetning for fri meningsutveksling. Men den fungerer ikke nødvendigvis som et “slipp ut av fengsel gratis”-kort. Man kan heller ikke si at det er en fast klipplengde som definerer et sitat, forklarer Lang-Ree.

– Den vil ikke åpne for å vise en hel episode av Game of Thrones, for eksempel, og det må gjøres en helt konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle. Sitater skal være i samsvar med det som i åndsverkloven paragraf 22 heter «god skikk» og «i den utstrekning formålet betinger».

Hva med de som ser på en Periscope-strømming av tvilsom karakter? Er man en lovbryter nå, fordi man så Kristiansund bomme på tre straffer på rad? Neppe, sier Lang-Ree.

– Dette blir noe annet enn den ulovlige Popcorn Time-tjenesten som ikke er strømming, men bruker Bit Torrent-teknologi. Så lenge seeren kun ser på strømmet innhold, tror jeg ikke de gjør noe galt.

Kan ikke se den store trusselen

Dette er gode nyheter ikke bare for undertegnede, men også for Gard Steiro. Sjefsredaktøren i Bergens Tidende var blant dem som var innom Helles overføring.

Steiro spurte underveis, på en kameratslig og fleipende måte, “Har du rettighetene til å sende dette, herr Helle?”.

IMG_4054

– Jeg ser at dette er del av en utvikling der rettigheter kan få mindre verdi fordi innhold kan viderespres på ulike måter. Men jeg tror ikke Periscope vil svekke disse rettighetene, ikke nå. Jeg kan ikke se den store trusselen i at noen filmer TV-skjermen sin.

– Takk. Det var egentlig alt. Skal jeg sende deg sitatsjekk på mail?

– Nei, nei. Så lenge det ikke fremstår som at jeg synes dette var en alvorlig sak, er det helt greit for meg.

En flik av livet

Hva så med TV2, synes de dette var en alvorlig sak? Tja.
– Vi føler oss ikke truet av Lars Helle, sier kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV2.
– Men hvis det kommer mange Lars Heller der ute, kan situasjonen bli en annen. Det å filme en Sumoskjerm og sende det rett ut, er selvfølgelig ikke lov. En redaktør burde vite bedre. Det er mulig Lars Helle ser humoren i dette, men det gjør ikke vi.

Dahl påpeker at Aftenbladet er blant avisene som nå har innført betalingsmur rundt deler av innholdet sitt.

– De tar vare på sitt materiale, på samme måte som vi tar vare på vårt. Så kan det være et spørsmål hvor stor skade dette gjør – hvor gode blir bildene, hvor mange følgere har man? Slike ting. Men er dette noe som blir veldig stort og utbredt, er det klart vi må ta det på alvor.

– Det virker vanskelig å skulle følge opp denne formen for innholdslekkasje?

– Ja, selvsagt. Det er litt som de som bruker illegale linker for å se fotballkamper, det er vanskelig for oss å slå ned på alt. Men sportsrettigheter er dyre, og de blir bare dyrere. Skal norske selskaper ha mulighet til å kjøpe disse rettighetene, kan ikke brukere videreformidle innholdet ulovlig. Teknologien går tydelig i én retning: det blir lettere for hver enkelt å være sin egen nyhetsformidler. Men rettigheter må man forholde seg til, også som privatperson.

– Helle sier selv at han videreformidlet en flik av hverdagslivet sitt via sosiale medier?
– Hehe. Lars Helle er utdannet jurist og kan lover og regler svært godt. Han visste helt sikkert innerst inne at dette ikke var lov.

Den svenske marinen

Helle anslår at han hadde “på det meste omtrent 20 seere innom” den aktuelle strømmen.

– Er det noen der ute som du synes har funnet en fin måte å bruke dette på? Noen du følger?
– Jeg har egentlig ikke noen favoritter, sier Helle.

Han har riktignok hørt at det en en svensk journalist som “skal være ganske bra til dette”.

– Men jeg sjekket innom han nå i helgen. Han var han på konfirmasjon i slekta, det var… Det var ikke så spennende.

Høres kjent ut. En kan til tider føle seg som den svenske marinen, der man sitter. Det er et og annet periskop der ute, men når man prøver å finne noe å ta med seg videre, er det svart hav.

Så: noen tips? Noen som lefler med sitatretten på en interessant måte? Noen som skaper eget innhold? Noen som helst?

4 kommentarer

    • Espen A. Eik (svar til Sigbjørn)

      Hehe. Dahl i TV2 foreslo noe lignende for å illustrere hvorfor han mener dette ble feil fra Helles side.

  1. NRKs korrespondenter tester direktestreaming på Facebook

    […] for livestreaming blir stadig flere. Apper som Meerkat, Periscope Bambuser muliggjør direktestreaming fra mobilen. Sigurd Falkenberg Mikkelsen har gjennomført […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.