nrk.no

Kan Meerkat gjøre livestrømming viktigere?

Kategorier: Apps & Mobil


Den nye strømmingappen Meerkat er spådd en lys fremtid. Men hva er det egentlig folk bruker den til å vise?

Meerkat er en iOS-app som lar brukeren strømme hva som helst, fra hvor som helst, via Twitter.

Appen ble lansert 27.februar, og har fått en hjertelig velkomst: Flere medier mener at Meerkat har tatt tech-verden med storm, og at den er en game-changer for live-strømming. Business Insider har skrevet at folk «går crazy» over tjenesten, og Techcrunch kaller den live-strømmingsappen Twitter burde ha laget.

I løpet av lanseringsuka ble Meerkat lastet ned av 28 000 brukere. Torsdag 5.mars hadde 18 000 av brukerne sett minst en strømming. Dette tallet var doblet dagen etter.

Sannsynligvis har langt flere sjekket det ut: Alle kan nemlig se Meerkat-strømminger på Twitter uten appen. Du trenger kun å laste ned appen om du ønsker å strømme selv, eller interagere med andres innhold i form av å like eller kommentere.

Hva deler man egentlig via Meerkat?

Før jeg testet, leste jeg blant annet at CNN-journalist Brian Stelter kom over en Maroon 5 konsert med en gang han åpnet appen:

Wow. Det får man si. Et klikk, og jeg kan oppleve at Maroon 5 underholder meg (selvom de befinner seg i et annet land, og jeg ikke har billett til konserten deres). 

Et enkelt Twitter-søk på #meerkat viser at veldig mange ønsker å vise glimt fra hverdagen sin gjennom tjenesten.

Ingen konsertstrømminger kommer opp, så jeg bestemmer meg for å utforske noe annet. Her er to ting jeg gjorde:

Ble med Harriet på museum

Harriet skal vise meg rundt på the British Museum i London. Spennende! Eller? Hun holder mobilen i hakehøyde, og man blir nesten svimmel av det uklare og konstant roterende bildet.  Når det er sagt, virker hun opptatt av å vise følgerne sine hva slags gjenstander man kan se på museet. Hun tar seg tid til å stoppe opp og filme tekstplakatene som tilhører de utstilte gjenstandene.

Jeg får vite at 14 stykker ser på dette samtidig som meg. Disse har totalt lagt igjen 11 kommentarer til Harriet. Streamen er ganske dårlig, og det er mye irriterende støy i bakgrunnen.

Personlig får jeg ikke så mye ut av denne museumsturen, men vedkjenner at Meerkat er et interessant fenomen.

Deltok på en slags coaching-session

Den andre videoen jeg trykker på, strømmes av @koyalakeevan. Det tar sånn omtrent to sekunder fra jeg spotter linken til jeg trykker på den, og plutselig dekker ansiktet til Kolayah hele skjermen.

Det føles som om jeg deltar i en slags privat coaching-sesjon. Kolayah KeeVan forteller gjentatte ganger at det er meget viktig å forplikte seg til mål man setter seg i livet. «Don’t start tomorrow! Commit or get out!», forkynner han. Det hele varer i omtrent tre minutter, før det brått tar slutt.

Jeg er litt skuffa: Stelter får Maroon 5, men jeg må nøye meg med Harriet og Kolayah. Alle kan vel ikke ha like flaks. Eller? 

Endelig litt flaks

I tillegg til Harriet og Koyalahs videoer, utforsker jeg en rekke andre strømminger.  Ingen av videoene er spesielt spennende, og det er generelt dårlig kvalitet på alle. 

Hvordan får man med seg godbitene? Sannsynligvis gjennom å følge med hele tiden. Eller følge spennende folk som bruker Meerkat.

Etter noen timers leting har jeg flaks: CNBC skal livestrømme intervju med Meerkats CEO Ben Rubin. 

Meerkat var for Rubin et sideprosjekt han plutselig så potensialet i.

Akkurat nå er det 11 mennesker som jobber med tjenesten, men de har fortsatt ikke noe offisielt kontor.

Rubin blir av CNBC spurt om 11 stykker er nok til å håndtere arbeidsmengden akkurat nå. – Det kan hende vi må ansette et par stykker i løpet av kort tid nå, men foreløpig går det greit, svarer han.

Slik ser det ut når man ser en strømming på desktop (kvaliteten på bildet reflekterer i stor grad kvaliteten på videoen):

Skjermbilde 2015-03-11 kl. 16.12.17
Ben Rubin er mannen bak appen Meerkat, som lar alle livestrømme ved hjelp av et tasteklikk. Foto: Skjermdump av Meerkat.

Journalisten spør videre om Rubin er enig i påstanden om at «Meerkat is the future of content». – Jeg tror at publikum i fremtiden i stor grad kommer til å være med på å avgjøre og bestemme hva innholdet er, og at Meerkat kommer til å være en del av det, sier han.

Det kan virke som om Rubins tanker bak appen er mye mer enn å la folk ta med Twitter-følgerne sine på museum.

Ved lansering sa han følgende på Product Hunt

«Whether it’s civil rights issues being protested in Ferguson or musicians interrupting each other at an awards show, we kept wondering if we could get access to these moments in an easier way. We wanted to give you the option to press one button and stream live video over Twitter in the most frictionless way possible. Seamlessly moving the conversation that happens on the live stream to Twitter and vice versa.»

Hvordan bruker du det?

Etter å ha sett på andres videoer i et døgn, bestemte jeg meg for å strømme litt selv. Det var, som forespeilet, såre enkelt. For å strømme noe via Meerkat, laster du simpelthen ned appen og logger inn med inloggingsinformasjon fra Twitter.

Når du er inne på appen, kan du velge å strømme live, eller planlegge en strømming som skal starte senere.

Jeg ønsker å strømme Star Wars-figurene på NRKbeta kontoret med en gang, og kaller dette «Darth Vader sier hei».

meerkat_1

Da ser det slik ut på mobilen:

meerkat_3

… og slik på Twitter:  

To stykker ser på strømmingen, og en retweeter. Det blir en kort affære: Etter omtrent et minutt tar seansen slutt på grunn av dårlig Wifi-tilkobling. Det var kanskje like greit, jeg hadde allerede vist frem figurene tre ganger uansett, og hadde vel egentlig ikke så mye mer å vise frem.

Ikke hundre prosent overbevist

Konklusjonen etter å ha sett videoer og strømmet selv, er at jeg er fascinert, men ikke overentusiastisk.

Det er to årsaker til dette: Innhold og strømmekvalitet. 

Ingen av videoene jeg så var laget av folk jeg kjente eller visste hvem var. Jeg føler at jeg kun har sett halvdårlige videoblogg-innlegg laget av uproffe bloggere. Det er mulig at jeg hadde fått mer ut av tjenesten om innholdet var laget av noen jeg kjente, selv om kvaliteten hadde vært så-som-så. Man legger for eksempel ikke på midt i en Skype-samtale med en venn selv om kvaliteten er litt dårlig til tider.

Når det er sagt kan jeg for all del se potensialet i Meerkat: For å strømme nyhetsverdige hendelser er tjenesten genial. Se for deg følgende: En viktig demonstrasjon finner sted. Ingen TV-kanaler dekker det live fra start til slutt, så folket tar på seg oppgaven og strømmer. Alt som skjer kan ses direkte, og ingen tid går tapt til å redigere og velge ut hvilket klipp man skal laste opp på sosiale medier.

Om Meerkat brukes til denne typen strømming, har den et samfunnsmessig interessant og viktig potensiale.

Spørsmålet er bare om og hvor lenge folk gidder å holde mobilen oppe og filme for andre.

10 kommentarer

 1. Preben Frenning

  Om tjenesten tar nok av, kan man banne på at det kommer et eller annet produkt som tar seg av det. Kanskje en bridge til Gopro? Kanskje et eget fleksibelt minikamera? Noe må jo komme. Med mindre innholdet som blir populært er best egnet til et «holde-telefonen-i-hånden»-format, noe jeg tror er lite sannsynlig.

  Svar på denne kommentaren

 2. Løsningen er jo strengtatt ikke noen teknisk nyvinning. Eks. UStream har eksistert siden 2007 med integrering mot Facebook. Har brukt det selv flere ganger men da med målrettet seer gruppe (familie som pga. avstand ikke kan komme på barneidrett kamper).
  Innebygd er det støtte for både Facebook og Twitter, så vil hvem som helst kunne plukke den opp. Så eneste nyvinningen til Meerkat er å være enda enklere GUI.

  Svar på denne kommentaren

  • John Korsnes (svar til John Korsnes)

   Ser ut som Meerkat mer har en sterk kobling til Twitter (både autentisering og publisering til følgere), mens UStream er en helt selvstendig tjeneste hvor man styrer alt selv.

 3. Uke 11 – Making Waves Blog

  […] Hva kan man se, da? Alt fra konserter med kjente artister til mannen i gata som bestiller mat. Mao: Som Internett ellers, bare med live video. NRKBeta har en oppsummering. […]

  Svar på denne kommentaren

 4. En artikkel fra SXSW om Meerkat skriver at BBC benyttet seg av en betaversjon av Meerkat under opptøyene i Ferguson, MO. Dette hinter igjen til at livefeed ikke kan sensureres på samme måte som opptak kan. Det vil gjøre Meerkat veldig populært under markeringer, demonstrasjoner eller opptøyere for at pressefolk og andre som livestreamer ikke blir tvunget til å slette materialet sitt av noen form for autoriteter. Det vil nok heller ikke ta lang tid før noen kommer opp med en opptaksfunksjon av livefeed på nett. Meerkat er derfor et potensielt meget kraftig verktøy dersom noe lignende som den arabiske vår skulle skje igjen.

  Svar på denne kommentaren

 5. South-by-XXXL – Et slags speilbilde av Internett IRL

  […] i NRKbeta skrev om Meerkat når den ble lansert, og det kan se ut til at bruken av tjenesten har fått godt med fart når tusenvis av […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Har periskop, søker ubåt

  […] Men uavhengig av brukermengde står dette fast: Det er lettere enn noen gang å være sin egen kringkaster. Å lage noe folk faktisk vil se på, derimot, det har ikke blitt noe lettere. Som NRKBeta konkluderte i mars etter å ha testet Meerkat: […]

  Svar på denne kommentaren

 7. NRKs korrespondenter tester direktestreaming på Facebook

  […] for livestreaming blir stadig flere. Apper som Meerkat, Periscope Bambuser muliggjør direktestreaming fra mobilen. Sigurd Falkenberg Mikkelsen har […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.