nrk.no

Disse nydelige timelapse-videoene er satt sammen av dine bilder

Kategori: Internett

Ved hjelp av avanserte algoritmer har forskere fra Google og University of Washington klart å generere timelapse-videoer fra offentlige bilder. Animasjonen ovenfor viser Briksdalsbreen fra 2006 til 2014. Foto: Faksimile fra forskningsprosjektets video.

Spredt utover utallige nettsider, tjenester og apper deler verdens borgere hver dag millioner av bilder. Forskere har funnet en måte å bruke disse bildene til å dokumentere verdensutviklingen med fantastiske timelapsevideoer.

Timelapse er en teknikk som ofte brukes for å dokumentere utvikling over tid. Denne utviklingen kan for eksempel være løvfallet på trærne i Den engelske park, eller hver eneste atomeksplosjon siden 1945. Rent teknisk gjennomfører man vanligvis timelapse ved å plassere et stillbildekamera på et stativ, og får kameraet til å ta bilder av det samme motivet på en gitt tidsintervall.

Dessverre er det sånn at dette selvfølgelig må planlegges, og tar lang tid. Spesielt byggeprosjekter og miljøendringer tar lang tid å dokumentere med denne metoden, og det er nok en av grunnene til at det ikke gjøres ofte nok.

Dette har forskere fra Google og University of Washington nå funnet en løsning på.

Denne animasjonen viser hvordan Briksdalsbreen har smeltet fra 2006 til 2014, bare ved å bruke offentlig tilgjengelige bilder som er tatt hundrevis av turister over mange år. Bildene settes så sammen til en timelapse-animasjon ved hjelp av forskernes algoritmer:

Ved hjelp av avanserte algoritmer har forskere fra Google og University of Washington klart å generere timelapse-videoer fra offentlige bilder. Animasjonen ovenfor viser Briksdalsbreen fra 2006 til 2014. Foto: Faksimile fra Google.
Animasjonen ovenfor viser Briksdalsbreen fra 2006 til 2014. Foto: Faksimile fra Google.

Prosjektet Time-lapse Mining from Internet Photos bruker en rekke algoritmer for å analysere millioner av bilder som legges ut på nettsider som Panoramio og Picasa, og finner ut hvilke bilder som er av samme sted. Etter at mobiltelefonen har blitt vårt viktigste kamera, har det blitt enklere å forutsi utsnitt og brennvidde på bilder. Attpåtil har de fleste av disse enhetene GPS og kompass, som gjør det enkelt å bekrefte at to motiver er av samme sted.

Bildene rettes så opp og legges over hverandre i en 3D-konstruert versjon av motivet, forskyves og strekkes, og gjøres om til en animasjon som viser utvikling over tid.

Denne animasjonen viser for eksempel hvordan Goldman Sachs Building ble til, år for år:

Denne videoen er laget utelukkende ved hjelp av bilder tatt fra offentlige nettsider. Foto: Faksimile fra Google og University of Washington.
Denne videoen er laget utelukkende ved hjelp av bilder tatt fra offentlige nettsider. Foto: Faksimile fra Google og University of Washington.

Mens denne viser hvordan kratersjøen under Irazú-vulkanen i Costa Rica forsinner fra 2005 til 2012:

Denne videoen er laget utelukkende ved hjelp av bilder tatt fra offentlige nettsider. Foto: Faksimile fra Google og University of Washington.
Denne videoen er laget utelukkende ved hjelp av bilder tatt fra offentlige nettsider. Foto: Faksimile fra Google og University of Washington.

I alt hentet forskerne ned 86 millioner bilder. Fra dette enorme arkivet klarte de å generere over 10 000 timelapse-videoer av over 2900 motiver, og hver video er basert på omtrent 1000 bilder.

I videoen nedenfor kan du se mer av hvordan algoritmene fungerer, og flere eksempler på spennende timelapse-videoer som er generert av algoritmene:

Denne teknologien gjør det mulig å få overblikk over en rekke hendelser og globale endringer som vi ellers ikke hadde hatt muligheten til å dokumentere. Hvilke bruksområder ser du for deg at denne teknologien kan ha?

3 kommentarer

  1. Ole Henrik Ellestad

    Animasjoner er alltid interessant.
    Lurte på hvor mange av disse bildene som var fra 1930-årene da isen gikk langt tilbak pga. oppvarmingen i Norge, men også over hele kloden? Hvis de ikke er det – hva ville resulatet blitt om man klagde en ny animasjon mellom minimum den gang og nå? Fint å få det vist før den begynner å legge på seg igjen slik det gikk da varmeperioden i 1930-årene gikk over i en kaldere periode med voksende is.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.