nrk.no

Hele 2009 på 120 sekunder

Kategorier: Film, Foto & Video


Link til video på YouTube i HD.

Gjennom hele 2008 tok jeg stillbilder fra balkongen vår for å lage en video som viste hele året på få sekunder. I fjor kjøpte jeg nytt speilreflekskamera som også kan ta opp video. Så da bestemte jeg meg for å gjøre det samme trikset en gang til, men denne gangen gjorde jeg videoopptak hver gang jeg gikk ut på balkongen.

Det har gitt noen fine opptak av et helt år og ved hjelp av overtoninger har jeg satt dem sammen på en måte som viser ganske tydelig hvordan naturen endrer seg.

Lyden på videoen er enkelt og greit den virkelige lyden som ble tatt opp samtidig som jeg gjorde videoopptakene. For å lage en slik video trenger du ikke annet enn et kamera, et sted der du kan plassere det på samme sted hver gang du filmer, en porsjon tålmodighet og en mengde overtoninger i redigeringsprogramvaren. Jeg har prøvd å forklare nøyaktig hvordan det ble gjort i denne videoen.

Jeg gjorde opptak med et 15mm, et 24mm og et 50mm-objektiv. Videoen øverst i artikkelen er 50mm-versjonen. Men jeg satte også sammen versjoner av de andre opptakene. 15mm gir en bedre oversikt og viser tydeligere endringer på himmelen og på bakken.

Link til video på YouTube i HD

Og 24mm blir enkelt og greit en mellomting:

Link til video på YouTube i HD

Så da er det bare å sette igang. Finn et sted å plassere kamera og start dokumentasjonen av 2010.

53 kommentarer

 1. Utrolig stilig! Vil i grunnen si det ble veldig mye det samme som det du gjorde i fjor, men med litt flere «effekter» som mennesker som går, snø og regn som gjorde det enda mer interessant.

  Svar på denne kommentaren

 2. Til alle dere idioter som ikke har lært dere å skrive beskrivelsen av forrige år (fjoråret) :
  DET HETER «FJOR». I FJOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  En fjord er noe helt annet!! Fjorder ser du på Vestlandet!
  Jeg blir så forbanna lei av alle analfabete her inne!

  Svar på denne kommentaren

 3. @Ole:
  I kommentarfeltet på NRKbeta er det aldri nødvendig å bruke store bokstaver og syke mengder utropstegn. Da blir du bare sett på som en dust.

  Vi setter pris på alle former for korrigeringer. Inkludert skrivefeil og andre unøyaktigheter. Men bare gjør det på en høflig måte. Så blir du tatt mer seriøst…

  Svar på denne kommentaren

 4. @Ole
  Skrivefeil kan alle gjøre. Analfabetisme er betegnelsen på at en person i moden alder ikke er lesekyndig, hvilket vil si at hun eller han ikke kan lese eller skrive på noe språk.
  Det er derfor veldig vanskelig for en analfabet å kommentere noe som helst skriftlig.
  Veldig bra video

  Svar på denne kommentaren

 5. hei…

  veldig genialt dette. jeg forsøkte det samme selv i fjor med stillbilder. Men jeg måtte gå et stykke til det samme stedet, tok en time opp den bratte heia, litt øst, og så nedover.. så det ble ikke mer enn en uke i stillbilder. Ikke så mye forandring, men det skjedde på høsten, så noe forandringer ble det likevel på den lille uka. Deretter satte jeg de sammen i enkle windows movie maker, og så la jeg John Williams Cavatina oppå. Men jeg skal prøve igjen…
  Flott video Solheim!! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Synes det regnet skuffende lite i 2009, men i og med at du måtte ut på balkongen er det vel forståelig at det ikke ble med.

  Uansett veldig artig at du gjør dette. Det ligger jo mye arbeid i det, kanskje spesielt det å ha det liggende latent i hodet hver uke. Et kult stykke arbeid!

  Svar på denne kommentaren

 7. Er dette egentlig en ekte timelaps ?
  Ser da virkelig ut som flere videoer (riktignok filmet på forskjellige årstider) satt sammen og fadet imellom.
  En ekte timelaps er vel egentlig et fast interval mellom bildene hvor man viser hvert enkelt bilde i et bestemt antall sekunder ?

  http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/232608
  Det der er for eksempel en ekte timelaps, denne videoen var jo bare enkle videofiler med hver årstid.

  Skuffet Eirik 😛
  Men regner med neste timelaps blir en skikkelig en 😉

  Svar på denne kommentaren

 8. Jeg kan ikke se at jeg har skrevet at dette er en timelapse noe sted?

  Det jeg derimot skriver i artikkelen er:

  «…men denne gangen gjorde jeg videoopptak hver gang jeg gikk ut på balkongen. Det har gitt noen fine opptak av et helt år og ved hjelp av overtoninger har jeg satt dem sammen på en måte som viser ganske tydelig hvordan naturen endrer seg.»

  Så når du sier «Ser da virkelig ut som flere videoer (riktignok filmet på forskjellige årstider) satt sammen og fadet imellom.«. Så har du helt rett.

  Jeg har riktignok brukt ordet «timelapse» i en av taggene fordi jeg syntes at denne videoen kan legges i samme kategori. Men at du er skuffet fordi det ikke er en tradisjonell timelapse når hele poenget er at den ikke er nettop det… Jeg mistenker at du kanskje ikke har lest artikkelen så godt før du kommenterte? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 9. Hehe. Ikke noe problem.

  Jeg vet at veldig mange omtaler dette som en timelapse og du har helt rett i at den ikke er det.

  Og ja, jeg har tenkt på å lage en ekte. For min gamle Canon 400D er jo forsåvidt ledig til å bli skrudd fast et sted et helt år…

  Svar på denne kommentaren

 10. Da trenger du bare lagringsplass og strøm for et år 😛
  Kan du forresten sende dine kollegaer i troms en forespørsel om å lage en timelapse av 2009 ?
  De har jo fremdeles det kameraet gående
  ( http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.318524 ) prøvde å spørre via tips-mailen om det var mulig men fikk aldri noe svar, det har heller ikke blitt lagt ut noen ny timelaps siden 2008.
  Om de ikke har tid, så er det iogforseg greit nok, men dårlig av dem å ikke svare.

  Prøvde også å lagre bildet dems hvert 5. minutt automatisk, men for det første kræsjet maskinen etter en måned, for det andre så har jeg strengt tatt ikke rettigheter til å legge en eventuell timelaps fra andres webcam ut.

  Svar på denne kommentaren

 11. Hei! Veldig spennende prosjekt!

  Jeg får faktisk en assosiasjon til paret Eames’ prosjekt «The powers of ten» fra 1977, som viser hvordan det kan se ut når man zoomer ut fra et bakkenivå til 100 millioner lysår ut i universet, ett sekund per 10 ganger økt avstand. http://www.youtube.com/watch?v=A2cmlhfdxuY

  Ser ditt prosjekt er gjort med 5D, et proffkamera utenfor min prisklasse. Det siste halvannet året har jeg som amatørfotograf tatt stillbilder med 450D. Jeg har vært i himmelen, aldri før har jeg tatt så gode bilder, og jeg har tatt tusenvis. Jeg vurderer å bytte til 500D, som også tar film. Jeg kunne gjerne ønske å prøve slike eksperimenter som «årstidene» med et slikt kamera.

  Har noen erfaring med 500D? Er videoegenskapene på høyden med fotoegenskapene, eller er det bedre å gå for et letthåndterlig videokamera ved siden av? Setter pris på om noen vil svare meg på dette.

  Svar på denne kommentaren

 12. @Anki:
  Mitt forrige kamera var en 400D. Som jeg tok 30 000 bilder med og som fremdeles tikker og går. Var superfornøyd med det. Om du vil ha noen tips angående kamera: http://nrkbeta.no/2009/09/17/utstyret-er-ikke-halve-jobben/

  Så kos deg med din 450D. Og mitt generelle råd angående oppgradering eller ikke: med all teknologi lønner det seg å vente helt til du MÅ ha nytt. Så med mindre du MÅ ha video med en gang venter du til behovet er større. Det kommer alltid bedre og billigere kamera rundt neste hjørne.

  Svar på denne kommentaren

 13. @Eirik Solheim

  «Så blir du tatt mer seriøst…»

  Når du avslutter en setning med prikk-prikk-prikk skal det være mellomrom mellom den siste bokstaven og punktum, slik …

  Du skal derimot ikke ha mellomrom når du kutter et ord, slik jeg eksempelvis gjør med disse punktu…

  Svar på denne kommentaren

 14. Hei!

  Så en video på Youtube av «teknologi-segmentet» på en amerikansk nyhetssending, der de viste videoen din med navnet ditt.

  Tekno-programlederen ville vise nyhetsankeret «one minute of complete relaxation» eller noe sånt.

  De skrytte voldsomt av utsikten din 🙂

  Svar på denne kommentaren

 15. Bra Erik!
  Naturens utvikling over tid er fantastisk interessant synes jeg. Jeg har vært på flere kurs hvor vi har tegnet og malt planter som vokser og natur som endrer seg. På kontoret mitt har jeg fire malerier over et skogholt i forskjellige årstider. Jeg elsker å betrakte det. Og jeg tror jeg på samme måte kommer til å se din video mange, mange ganger.
  Hjertelig takk! Jeg har tatt den litt større videoen på bloggen min, http://www.iakttakelser.com

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.