nrk.no

Hjelp oss med å sette Norge Rundt på kartet!

Kategori: NRK

I det nye Norge Rundt-kartet kan du velge hvilken tidsperiode du ønsker å se klipp fra. Vi har lagt inn tall som viser antall klipp i hver klynge, og du kan selv endre eller bekrefte posisjonen til klippene. Alle klipp med rød trekant er ikke verifisert og kan trenge noen med lokalkunnskap for å se om de er på riktig plass.

Norge Rundt-kartet vi presenterte på NRKbeta i november i fjor ble en stor suksess, og vi fikk i løpet av få dager 100 000 visninger av kartet. Norge Rundt er en del av vår felles kulturarv. Det gir et unikt tidsbilde av hvordan samfunnet har endret seg over flere tiår.

Vi ser at vårt publikum er svært interessert i innslag fra sitt hjemsted, og kart gjør det enklere å finne fram i NRK-arkivet. Vi er takknemlige for alle de gode innspillene vi fikk, og vi har nå laget en ny og forbedret utgave av kartet.

Hjelp oss!
Første gang vi la ut kartet var vi tydelige på at posisjonen til noen klipp ikke var korrekt på grunn av tynt grunnlag for å stedfeste dette. Denne gangen ber vi deg om å hjelpe oss med å sette alle klippene på riktig sted:

 1. Gå inn på kartet. Klipp med rød trekant trenger vi hjelp til å plassere riktig i kartet.
 2. Bruk knappene under klippet til å angi om klippet er på riktig sted eller ikke.
 3. Dra markør til riktig sted og trykk på «Bekreft posisjon». Forslaget ditt er nå sendt inn og vil komme ut til alle når det er godkjent av oss.
Når du åpner et klipp kan du bekrefte at plasseringen i kartet er riktig, eller foreslå en annen plassering.
Når du åpner et klipp kan du bekrefte at plasseringen i kartet er riktig, eller foreslå en annen plassering.
Hvis du vil endre plassering får du opp et detaljert kart fra Statens kartverk med mange stedsnavn. Dra markøren til riktig sted og klikk på “Bekreft posisjon”. Den nye posisjonen blir da registrert hos oss og blir synlig for alle etter vår godkjennelse.
Hvis du vil endre plassering får du opp et detaljert kart fra Statens kartverk med mange stedsnavn. Dra markøren til riktig sted og klikk på “Bekreft posisjon”. Den nye posisjonen blir da registrert hos oss og blir synlig for alle etter vår godkjennelse.

NB! Vi ønsker kun at du bekrefter eller endrer posisjonen hvis du er sikker på at stedet er riktig. Prøv å plassere markøren så nøyaktig som mulig i kartet. Hvis klippet omhandler flere steder, bruk stedet som omtales mest eller først.

Savner du et klipp?
Vi har fått ut rundt 200 nye klipp siden vi la ut kartet første gang. Det jobbes i NRK-arkivet med å få ut alle sendinger, men det er en stor jobb. Målsetningen er å få digitalisert hele arkivet i løpet av 2016, når programmet har 40-årsjubileum.

Dette er fortsatt en beta-versjon av kartet, og vi kan ikke garantere at det fungerer feilfritt på alle dingser. Fortsett med å sende oss tilbakemeldinger om hvordan kartet fungerer – med forslag til forbedringer.

Til slutt tar vi med en av våre favoritter fra Norge Rundt-arkivet – fergekø i Kvanndal anno 1980. Har du en favoritt? Del gjerne i kommentarfeltet under!

kvanndal

Gå til kartet

16 kommentarer

  • Bjørn Sandvik (NRK) (svar til Vegar)

   Rundt 25% av arkivet til Norge Rundt vises i kartet. Vi jobber med å få ut hele arkivet, men det tar tid med så mange programmer. Vi håper på å få ut alt i løpet av 2016 – når Norge Rundt har 40-års jubileum.

  • Martin H. Strømø (svar til Bjørn Sandvik)

   Hei! Vi har funnet et klipp med en bekjent fra sendingen 08.04.1983. Klippet det er snakk om er klippet «Frøya: Fisker i rullestol». Vi vil plassere dette klippet i kartet deres, men kan ikke finne det noe sted fra før eller hvordan vi kan plassere det selv.

  • Erlend Wiig (NRK) (svar til Martin H. Strømø)

   Hei, klippet er nå plassert mellom Nesset og Ervik på Frøya, like ved overkjøringen til Sørøya. Håper dere finner det og kan plassere det riktig 🙂

  • Bjørn Sandvik (NRK) (svar til Jutta Tørkel)

   Det skal være zoomknapper oppe til venstre i kartet. Vises de ikke på skjermen din? Takk for ditt bidrag! Vi har nådd 400 bekrefta posisjoner.

 1. Hei, Da har jeg rettet en god del posisjoner for Buskerud og noen andre plasser jeg er kjent med. Det tar mye tid og «Detektiv» arbeid for å få plassert posisjoner riktig bla. pga. dårlig info i repotasjer og at kartet deres fortsatt mangler mange detaljer i alle lag. Tror ikke jeg gidder dette mer uten at dere kan premiere de som bidrar med sin kompetanse på noen måte.En aldri så liten «GULLEROT» hadde nok vert på sin plass i et så artig konsept.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Sandvik (NRK) (svar til Geir)

   Vi ønska å teste ut den indre motivasjonen framfor gulrøtter i dette eksperimentet, og takker for ditt detektivarbeid. 🙂

   Vi tenkte også at gulerøtter kunne føre til en slags konkurranse om å endre på posisjoner, uten at brukeren nødvendigvis var godt kjent i området. Vi vil altså ha kvalitet på posisjonene framfor kvantitet. Vi har nå mottatt 600 posisjonsforslag.

   Kartene blir mer detaljerte når du går i endringsmodus, og dette er de mest detaljerte kartene vi har fra Kartverket. Vi kan også vurdere å legge inn flyfoto for å gjøre det lettere å finne fram til steder.

 2. Er dette helt uproblematisk? Flere av innslagene er laget «hjemme hos». Det er ikke sikkert intervjuobjektene syns det er greit at vi legger inn navn og adresse etter at de har stilt opp for oss. Det er vel saken de ønsker å fronte og ikke nødvendigvis sitt eget hjem? Når det gjelder offentlige steder er det jo helt uproblematisk, men et av innslagene jeg har laga ligger plassert i bysentrum. Jeg vil ikke uten videre sette det til riktig adresse før jeg vet at det er avklart at det er greit. Nå bor ikke folka heller lenger på den adressen, slik at helt intetanende folk risikerer å få nysgjerrige på døra.
  Hva gjør vi, og hva sier juridisk i forhold til personvernhensyn?
  Mvh Jorun Vang

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Sandvik (NRK) (svar til Jorun Vang)

   Dette er ikke uproblematisk og personvern er viktig. Målet er ikke å se huset hvor personen bor men å kunne finne klipp igjen fra sitt hjemsted. Så lenge det ikke er offentlige steder holder det å plassere klipp på nabolag – og gjerne i en vei framfor et privat hus. Vi kommer også til å ta bort de innerste zoomnivåene når dette eksperimentet er ferdig. Publikum kan også oppleve at vi flytter litt på posisjoner på grunn av personverhensyn. Vil også oppfordre folk å ta kontakt med oss hvis de opplever at en plassering er problematisk.

  • Karl Ove Hufthammer (svar til Bjørn Sandvik)

   Er dei inste zoomnivåa alt tatt vekk? Det hadde iallfall hjelpt veldig å hatt eit par zoomnivå til. No må eg bruka norgeskart.no (der ein kan zooma seg lenger inn) parallelt for å finna omtrentleg plassering, og det er unødvendig tungvint.

 3. Binære opsjoner

  Hva er motivet ditt for a ville vite navnet ? Ville jeg, kunne jeg jo dikte opp et. Eller mange, det star hauger av dataduppeditter pa jobben jeg kunnne ha brukt til det.
  Jeg foretrekker a bruke ett og samme nick i alle debatter jeg deltar i, sa kan jo folk trekke sine slutninger. Noe politisk parti har jeg ikke tilknytning til. Og om du er sa forbaska opptatt av det vi diskuterer, hvorfor blander du inn muslimer, kleskoder og sant ?
  For meg er hva folk skriver i debatter viktigere enn hva folk heter.

  Svar på denne kommentaren

 4. Crowdsourcing – idaeveline

  […] Norge rundt brukte crowdsourcing til å «sette Norge rundt på kartet«. Meningen var at vi som publikum skulle hjelpe til med å finne den riktige posisjonen på […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.