nrk.no

Norge Rundt på kartet

Kategorier: Nett-tv,NRK & Webutvikling

Norge Rundt klipp på kart. Foto: Skjermbilde

Av Erlend Wiig, Øyvind Holmstad og Bjørn Sandvik

Vennligst gå hit for en ny versjon av kartet: https://nrkbeta.no/2015/02/19/hjelp-norge-rundt/

Har NRK vært i nærheten av ditt hjemsted? Ingen programmer har besøkt flere steder enn Norge Rundt. Programmet ble startet opp i 1976, og til nå er det laget 1583 sendinger med over 7000 ulike innslag. Hva skjer hvis vi plasserer disse innslagene på et kart? Trykk her for å gå direkte til kartet , eller les videre for mer om kartet.

Norge rundt programleder i studio. Foto: Skjermbilde
Norge rundt programleder i studio. Foto: Skjermbilde

Dette startet som en idé i messa. Idéen festet seg, og vi fulgte opp med å dra i gang en hackday kort tid etter. Vi ville finne ut hvordan det oppleves å navigere gjennom store mengder videoinnhold i et kart.

Første prototype ble laget den dagen. Senere har vi brukt tid på å flikke på løsningen, og vi er nå kommet til et punkt hvor vi har lyst til å presentere kartet for et bredere publikum. Vi ønsker tilbakemeldinger fra dere på hva dere synes.

Norge Rundt klipp på kart. Foto: Skjermbilde
Norge Rundt klipp på kart. Foto: Skjermbilde

Hele arkivet til Norge Rundt er ikke digitalisert og stedfestet. Det du ser på kartet er 2064 innslag fra 347 sendinger.

Utfordringer med posisjonering

Dette er en test av kartet, på ingen måte en ferdig løsning. I de brukerførte metadataene har vi ikke nøyaktig posisjon for hvert innslag, kun en tekstlig stedsangivelse. Stedsangivelsene har vi brukt til å finne lengde- og breddegrad for hvert klipp. Noen ganger har vi hele stedshierarkiet (f.eks. Norge/Rogaland/Stavanger/Våland skole) og kan plassere klippet treffsikkert. Andre ganger er bare stedet “Nes” fyllt inn. Da har vi problemer.

For å kunne vise 2064 klipp samtidig i kartet, har vi delt de opp i “klynger” (cluster). Når du klikker på en klynge vil kartet zoome inn slik at du ser innholdet i klyngen. Bildet under viser innslag hvor “Bergen” er oppgitt som sted, men hvor vi gjerne skulle hatt en mer nøyaktig posisjon ned til gate/hus-nivå.

Utfordring med mange klipp fra samme sted. Foto: Skjermbilde
Utfordring med mange klipp fra samme sted. Foto: Skjermbilde

Tilbakemelding

  • Er dette en god idè, gir kartet deg lyst til å utforske NRKs arkiv?
  • Hvilke klipp trykket du på, hvorfor?
  • Er det andre programtyper som med fordel kan vises i et kart? Urix?
  • Er det alternative og bedre måter enn klynger (cluster) å presentere store mengder data i kart?
  • Vil det være nyttig å kunne søke i tid?
 • NRK jobber med å få på plass bedre verktøy og rutiner for stedfesting av innhold, men det er en omfattende jobb å få nøyaktig posisjon til vårt rikholdige arkivmateriale. Ville du hjulpet oss til sette riktig posisjon på et innslag hvis du oppdaget en feil?

All annen tilbakemelding du vil komme med leses og verdsettes.

Link til kartet

116 kommentarer

 1. Vidar Andreassen

  Jeg gjorde en kjapp test på klipp fra min hjemkommune, Rendalen. Da ser jeg fort at et klipp er plassert feil geografisk (i kommunesenteret ser det ut til).

  Og ja, hadde jeg fått muligheten til å flytte innslaget til riktig sted ville jeg grepet den med begge hender! Det samme med annet arkivmateriale, en dugnad på dette tror jeg langt flere enn meg også ville vært med på.

  Liker ideen veldig godt, bra jobba!

  Svar på denne kommentaren

  • Enig i at dugnad er en god idé. Hadde også vært fint om man kunne flytte seg rundt med piltaster etter at man ha zoomet.

   Jeg synes det er en fin måte å få oversikt over saker fra en region, så absolutt noe for Urix, der ingen skulle tru at nokon kunne bu, sporten osv. Det kunne vært fint å sammenstille kart hvis det er flere (åpne kart for: Norge Rundt, Der Ingen..)

   Grensesnittet har litt ærbe igjen, men det ser det ut til at dere er godt igang med 🙂

 2. Godt innspill Børre!

  Vi har oppdatert kartet med en lenke under hvert klipp. Denne lenken går til spilleren vår. Holder dette, eller vil det være bedre om klippet åpner seg i kartet når du deler?

  Svar på denne kommentaren

 3. Mats Gullikstad

  Dette er hakke meg det beste jeg har sett på lenge! Masse folkelig kulturarv på ett brett. Dette er stort! Trykket meg naturlig nok inn på mitt eget distrikt og hjemsted først.

  Liker at klippet man klikker seg inn på, ikke er isolert fra resten av programmet. Da kan man se hele om man har lyst. Savner dog at det oppgis dato og år for sending. (Men savner ikke søking i tid, ettersom programmene allerede er organisert i tid på NRKs Norge Rundt-sider.)

  Jeg ville absolutt hjulpet til med å korrigere et innslag hvis jeg oppdaget en feil. Kanskje sette inn link til et skjema eller liknende man kan fylle ut?

  Det slår meg at det også hadde vært svært interessant å kunne se innslagene sortert etter type, slik som samlere, musikk, håndverkstradisjoner osv.

  Gleder meg til kartet blir komplett!

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Holmstad (NRK) (svar til Mats Gullikstad)

   Takk for feedback! Gledelig å høre at folk er villig til å hjelpe oss med å forbedre dataene.

   Dato for sending har vi i databasen, men vi har ikke gjort det tilgjengelig i API-et som benyttes av kartet… ennå. Vi tar innspillet med videre, vil tro dette er noe vi kan få på plass ganske kjapt!

   Sortering/filtrering/fasetering av innslag basert på type er ikke dumt. Dette er dessverre ikke metadata vi har for øyeblikket, men kunne kanskje også vært noe i en evt crowd sourcing-del av applikasjonen.

  • Øyvind Holmstad (NRK) (svar til Andreas H. Opsvik)

   Godt innspill. Er allerede flere som har nevnt at de ønsker å se årstall tydeligere. Vi forstår nå at dette er en viktig dimensjon i presentasjonen av Norge Rundt.

  • Holger Lockertsen (svar til Øyvind Holmstad)

   Synst dette var moro, og eg sakna akkurat det som Andreas nemner her.
   Dette er for øvrig akkurat slik informasjonsteknologi verkeleg kjem til nytte på nett! Kudos!

  • Andreas H. Opsvik (svar til Øyvind Holmstad)

   Ja, i eit program med ei såpass stor tidslinje som Norge Rundt er det kult å kunne sjå litt nærare! Faktisk, ei slags «filtertidslinje» der du kan dra ein brytar gjennom åra som samtidig viser kvar Norge Rundt var «i det året»/»sidan starten» hadde vore tøft.

  • Bjørn Sandvik (NRK) (svar til Marit)

   Takk for tilbakemelding. Hvis dere liker idéen med å presentere arkivmaterialet vårt på kart, så skal vi sørge for at det fungerer bra på alle enheter. Dette er en beta-versjon, og vi jobber med saken!

  • å prøve å finne opp åttekanta hjul og småfuktig krutt funker ganske dårlig. rent generelt altså.

   dette er ikke google eller bing maps?

   det funker ikke spesielt bra i IE heller. knapt respons faktisk.

   men ett artig konsept, helt klart, rent bortsett fra eksepsjonelt dårlige tekniske valg.

 4. Trond Michelsen

  Jeg tenkte på å få gjort noe lignende med innslagene i Filmavisen for en stund siden. Det ble selvfølgelig bare med tanken. Men, da kan jeg kanskje spille denne ballen over til dere i stedet 🙂

  Jeg ville også gjerne ha registrert navn på personer i klippene. (kanskje viktigere i filmavisen enn Norge Rundt, der det er større sannsynlighet for å finne samme person i mange innslag). Men, da tror jeg det er viktig at noen går gjennom klippet først og registrerer samtlige personer som det er relevant å identifisere. Altså «ukjent 1» til «ukjent n». Hvis man bare registrer personer etter hvert som man kjenner dem igjen, vil man aldri vite hvor komplett registreringen er.

  Anyway – kjempebra tiltak. Håper dere tar for dere Filmavisen en dag også 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Holmstad (NRK) (svar til Trond Michelsen)

   Filmavisen er et bra forslag til et program som kan vises i kart.

   Grunnen til at vi har startet med Norge Rundt er at vi har relativt gode stedsdata liggende på klippene allerede, selv om (som vi nevner i artikkelen) det på ingen måte er perfekt. Derfor nevner vi hjelp fra publikum som et mulig remedie for å vaske dataene og gjøre det best mulig.

   Når det gjelder personer er nok det en enda større (og vanskeligere) jobb, som vi nok ikke vil prøve oss på med det første. Men jeg digger idéen!

  • Bjørn Sandvik (NRK) (svar til Kjetil)

   Takk for tilbakemelding. Beta-versjonen er ikke tilpasset mobil, men dette skal helt klart på plass hvis vi fortsetter med prosjektet.

 5. Hei! Synes dette er et kjempebra tiltak som absolutt bør utvikles videre! Helt enig med de som ønsker tidspunkt for sendingene tilgjengelig. Det er også viktig at ALLE tidligere innslag blir lagt ut. Ser blant annet at det mangler noen innslag fra Senja i Troms, f.eks. husflytting over Torsken-skaret på 80-tallet. Lykke til!

  Svar på denne kommentaren

  • Ja 😉 Husker denne hendelsen veldig godt. Var tilstede og så dette på nært hold. Etter at området Sildevika i Gryllefjord måtte fraflyttes pga. rasfare på begynnelsen av 80-tallet, var det to av familiene som valgte å få flyttet hele husene over et bratt og trangt fjell til nabobygda Torsken med kran og tungtransport. En imponerende jobb!

  • Erlend Wiig @ErlendW (NRK) (svar til Tonni Nylund)

   Hørtes som litt av en operasjon, ble det tatt bilder? (var kanskje ikke små mange som dro opp kameratelefonen på den tida:))

 6. Trond Michelsen

  Hvordan løser man forresten innslag som dekker mange steder? Det var f.eks. et innslag fra sykkelrittet Trondheim – Oslo i 1980. Her er det filmet både ved start og mål, og flere steder langs løypa.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Sandvik (NRK) (svar til Trond Michelsen)

   Interessant problemstilling. Så langt har vi bare støtte for å knytte et klipp til et sted/punkt, men dette kan utvides til å en linje, eller ved å knytte flere punkt til samme klipp basert på tidskoder. Og så må vi finne en god måte å vise dette på i kartet. Noen tips?

  • Hva med når man går nært nok på klippet til at det ikke blir forstyrret, at en stiplet linje kommer fra klippet der det «starter» til der det «slutter». Trondheim – Oslo ville da fex vært klipp på kart, når man zoomer litt inn, en linje der klippet dekker, med nye klipp-ikoner tidskodet til der de forskjellige filmingene er gjort.

   Problemet er selvsagt klipp som ikke på lik måte flytter seg fra ett sted til et annet, men kunne jo vært løst på samme måte det og for å vise en sammenheng?

 7. Fungerer ikke med Google Chrome. Ser kartet, og får zoomet meg inn, men ingenting skjer når jeg trykker på play-knappen. Prøvde med IE som jeg aldri bruker, da fikk jeg opp en spiral, og kunne så velge en video. Men så ikke thumbnails hverken i Chrome eller IE. Også litt dumt at dette krever flash.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Sandvik (NRK) (svar til Ivar)

   Se om du får opp thumbnails i kartet nå. Vi har nettopp retta en feil med denne visningen. Hvis kartet fortsatt ikke virker i Chrome, er det fint om du sender oss litt info om maskinen du er på. Spilleren vår skal også støtte videoavspilling uten Flash.

  • Fungerte fint i Chrome hos meg. Jeg fant igjen et innslag fra Porsanger som var på Norge Rundt for ikke så lenge siden 🙂
   Flott tiltak, ser mange har nevnt årstall.
   Hva med en mulighet til å kommentere det enkelte innslag (da i første omgang i forhold til geografisk plassering/årstall mv). Hvorvidt disse kommentarene skal være synlige for alle web-brukere får dere avgjøre.

   Flott tiltak

 8. Eg lurar på kor mange av klippa har teksting tilgjengelig. Dei fleste klippa startar jo med kvar dei er. Dersom ein kunne henta ut tekstinga hadde det ikkje vert for vanskelig å slå opp i SSR og prøve å finne fram til ein bedre posisjon.

  Svar på denne kommentaren

  • Erlend Wiig @ErlendW (NRK) (svar til Knut Karevoll)

   Hei, første versjon av betaen startet faktisk med å prøve å hente ut geoposisjoner fra undertekstene til klippene. Har ikke tallene her nå, men mange av klippene er tekstet. Vi søkte opp det vi kunne finne av stedsnavn og fikk dermed veldig mye. Veldig mange av «treffene» vi fikk var feil ettersom folk bare snakket om steder, de var ikke der. Vi benyttet i stedet den stedsinformasjonen som vi har i noe som heter «Programbank», men det kunne absolutt vært nyttig å bruke undertekst treffene inne i løsningen også.

 9. Jørn Are Torslien

  Hei! Husker at Norge rundt besøkte naboen min i hjembygda vesterfjell på Senja, men ser ut til at klippet har havnet i kommunsenteret Vangsvik. Ikke så rart egentlig, siden postadressen er var tidligere nettopp Vangsvik. Naboen driver med keramikk, og var ganske unik da han yok i vruk lokal leire i sine produkter. Han var blant annet ute å hentet leire i innslaget.

  Svar på denne kommentaren

 10. Go ide!
  Noe lignende kunne også vært gjort med programmet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» ? Som en slags avslutting på serien?

  Klarer ikke se innslagene på iPad

  Kjekt og lete etter innslag! Men burde vær noe sorterings mulighet vi vet jo ikke hvor og når programmene er innspilt

  Svar på denne kommentaren

  • Erlend Wiig @ErlendW (NRK) (svar til Kjell)

   Vi brukte «Ingen kunne tru..» en del under testing, er på mange måter et perfekt program for kartvisning ettersom det er så sentrert rundt steder.

  • Erlend Wiig @ErlendW (NRK) (svar til ellen)

   Det er 2064 klipp som er ute av potensielt over 7000 i hele Norge Rundt universet. Digitalisering gjøres fortløpende, men tar dessverre en del tid. Noen spesielle klipp/episoder du savner?

 11. Det burde kanskje være en knapp for å se alle klipp i det geografiske området som er åpent som en liste, kanskje med litt mere av metadataene. Mens en slik spiralcluster er en veldig artig ide er det ikke alltid like brukervenlig når du kommer over et lite titalls snutter og den mouseover’en kan bli litt liten og puslete.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Sandvik (NRK) (svar til Klaus Wik)

   Gode innspill Klaus! En liste eller en måte å bla gjennom klippene fra et sted hadde vært bra. Vi håper å unngå store spiralcluster når vi får plassert klippene mer nøyaktig.

 12. Fenomenal idé 🙂 Skulle gjerne sett flere innslag fra NR om igjen men synes det er tungvint å leite i det «vanlige» arkivet – denne greia gjør det mye enklere og morsommere. Dere er oppfinnsomme og flinke – stå på. Og forresten, dette er enda en grunn til at jeg betaler min TV-lisens med glede 🙂

  Svar på denne kommentaren

 13. Helt klart en god idé, men spørs litt hvor mye tid man bruker på steder man ikke har noe forhold til, som hvertfall i mitt tilfelle er mye av landet. Klikket bare på steder fra bygda jeg kommer fra, men likte det svært godt der (og veldig godt plasserte klipp!).

  Distriktnyheter kunne helt klart vært gjort, noe jeg tror er like så aktuelt som dette for min del hvertfall.

  Ville helt klart meldt fra om feil sted dersom jeg oppdaget det, kanskje ha en link til en mailadresse etc nederst i bildet?

  Svar på denne kommentaren

  • Erlend Wiig @ErlendW (NRK) (svar til Marius)

   Fint du vil bidra, når vi stiller det spørsmålet så ser vi helst at vi gir en løsning hvor du kan putte en markør akkurat der hvor du selv mener det er. Dette fordi vi håper å spare noe av jobben med å manuelt sjekke stedene, som vi måtte gjort hadde det bare vært per epost.

   Nyheter er aktuelt, veldig mye å ta av ettersom det produseres et utall antall innslag hver dag, både for radio og tv.

 14. Hei. Fantastisk tiltak. Jeg håpet å finne innslaget med tre nabogutter/klassekamerater fra 1970-tallet. De 3 guttene bodde på Våganeset i Åsane (Bergen kommune) og hadde laget museum (krigsgjenstander, tror jeg) i et uthus hjemme hos en av guttene. (I 1976 var de 14 år gamle). Hadde vært fint å fått plassert innslaget geografisk ettersom det er svært mange plassert i Bergen og derfor ikke lett å finne.

  Svar på denne kommentaren

 15. Super ide! 😀 ..selv om jeg nok scorer rimelig høyt på den teknologiske kløne-skalaen.. Fikk ikke «åpnet clusterne» på 3 av de 4 stedene jeg sjekket ut.. Vet ikke om jeg trykker for hardt, eller, lett eller lenge, eller hva.. Men jeg sjekket ut de områdene jeg har bodd i oppigjennom årene i alle fall! Hadde jeg fått det til hadde det vært morsomt å sett gamle klipp for å se om man kjente igjen noen, og nye for å se hva som har endret seg i lokalmiljøet etc.. Det hadde vært kjempefint om det sto årstall på sendingen etter tittelen, så man visste sånn ca ifall det er et spesielt innslag man leter etter! 🙂 lokalpatriotismen er jo glødende i live over mesteparten av landet, så å ikke gi folk muligheten til å stadfeste med millimetermål hvor i verden furua eller katta eller kona eller veteranbilen eller hvasomhelst befinner seg er nok å påføre både seg selv og seerne forhøyet sjanse for å utvikle magesår! 😉

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Sandvik (NRK) (svar til Hilde)

   Takk for god og artig tilbakemelding Hilde. Er du på iPad? Vi har registrert problemer med å åpne clusterne på berøringsskjermer, og jobber med saken. Årstall skal vi få på plass i løpet av kort tid. Enig i at vårt lokalpatriotiske publikum vil være de beste til å stedfeste hvor vi har vært.

  • Jepp ipad, og jeg og Padda er ikke godvenner.. Men kommer til å titte innom med ujevne mellomrom for å se om jeg greier å Norge Rundtomkring litt! 😀 Flott at årstall er på vei!

 16. Helge Heyerdahl

  Flott tiltak. I en lokalavis jeg skrev for hadde vi som mål å være innom alle kommunens postnummere i løpet av en måned. selv om det naturlig nok skjer mer på de mest sentrale postnummerne. Hadde vært morsomt om Norge Rundt kunne ha som mål å være innom alle landets postnummere, for da å virkelig kunne si: Vi er Norge Rundt. At de ba om tips til saker for å oppsøke alle landets kroker.

  Svar på denne kommentaren

 17. Hans-Petter Fjeld

  Dette er en kjempegod ide!

  Jeg ser for meg en «slider» på toppen hvor man kan filtrere ut årstall man er interessert i. Jeg tenker at enkelte kanskje er mest intr i årstall og stedet kanskje er sekundært.

  Kan Dagsrevyens innslag puttes inn i kart?

  Spørsmålet som stilles; Ville du ha hjulpet til om du fant en feil? Her har dere fortsatt litt å lære av fri programvare-verden. Bare åpne det opp! Legg ut kildekoden. Gi rå tilgang til kildematerialet og en måte å melde ifra endringsforslag på. Gjør det først.

  Det er ikke rent få som har blitt sjokkert over hva kildematerialet sitt ble brukt til, som de aldri i verden hadde klart å tenke ut eller få til selv. Ingen har blitt skuffet.

  Svar på denne kommentaren

  • Erlend Wiig @ErlendW (NRK) (svar til Hans-Petter Fjeld)

   Spørsmålet ble stilt fordi vi tenkte nok mer crowd source enn open source. Ikke fordi vi nødvendigvis har noe i mot open source (tvert i mot), men fordi vi ikke kan.
   Jeg vet vår juridiske avdeling jobber på spreng med problemstillingen «NRK og open source». Samtidig som vi skulle ønske å åpne dette er det nok mer aktuellt for «mannen på gata» å bidra en stedslokasjon enn en pull request.

  • Øyvind Holmstad (NRK) (svar til Nils)

   Jo, kommunegrenser kunne faktisk vært noe. Enig i at det kunne hjulpet for å gi oversikt. Takk for innspill.

 18. 1: Dette er en kjempeide – og kommer til å bli en «hit», tror jeg. Kartet inviterer definitiv til en tur i NRKs arkiver.
  2: Jeg trykka på Hitra og klippet «Vår på Hitra» fordi jeg har hytte der. Ville like lett har kunnet trykke på Narvik-traktene fordi jeg kommer derfra.
  3: Kart synes jeg er interessant å utforske. Ta f eks det gamle Østerrike-Ungarn før 1918. Et diger samling av språk og nasjoner med 55 millioner innbyggere. Etter 1 verdenskrig er Østterrike redusert til en liten flekk med 5 millioner mennesker og to av dem bodde i Wien selv om byen bare kunne huse ca en million innbyggere. Kart som viser denne drastiske endringen er interessant for å forstå historie.
  Og tenk på alle elvene i Europa (eller Norge): «Øst for Rhinen, men vest for Wisla» skriver historikere. Hvor er det? Elvene og grenser er greit å kunne sjekke i kart.
  Mer kart pluss andre formater: Å søke i tid høres forlokkende ut. Jeg ser (så) at BBC laget seg en oversikt over 1 verdenskrig og Versaillestraktaten: Der kunne man finne kart, grenser, frontlinjer – men også oversikt over soldatenes uniformer, utstyr, våpen – og de hadde på plass de mest populære soldatsangene – på begge sider av fronten. Historien gjentok seg jo bare tjue år seinere, 1939-45 – med et enda større tilfang av fakta og kilder. Vår siste produksjon – om evakueringen av Finnmark er jo en åpen invitasjon til å lage gode oversiktskart – med filmklipp.
  Jeg ville definitivt bidratt til å rette feil og «vifte bort fluer»

  Svar på denne kommentaren

 19. Lise-May Spissøy

  Om det er god ide? Det er ein overjordisk god ide.
  Eg klikka meg med ein gong inn på innslag i heimkommunen (Stord) og i hyttekommunen min (Bømlo), og såg to geografisk feilplasserte innslag. Dei ville eg med glede ha flytta til rett stad hvis det enkelt let seg gjera.
  Metadata som stad, tidspunkt, medverkande og ein setning om kva det dreiar seg om hadde vore perfekt. Og så er det sjølvsagt prima at det er lett å dela.
  Er det muleg å skriva kommentarar? Det kunne vore både tips og mimring når publikum får sjå igjen gamle innslag.
  Signe den messa, altså, der det blir klekka ut slike gode idear!

  Svar på denne kommentaren

 20. Geografisk kart er en veldig fin måte å finne frem innslag fra sitt hjemsted. Savner dato på klippene. Ser at clusterne blir et problem for store steder med mange innslag, kanskje kronologisk liste er bedre. På småsteder som f eks Kragerø hvor det kun er digitalisert tre innslag, har ikke clusterproblemer, men kanskje viser at NRK ikke er så altfor ofte her.
  Uriks på kart er en super idé. Veldig fin måte å lære på for både foreldre og barn.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Sandvik (NRK) (svar til Anders Semb)

   Takk for tilbakemelding! Vi skal få på plass dato for når innslaget første gang ble sendt. Inntil videre kan du klikke inn på «del dette klippet» for å se datoen. Vi skal prøve å redusere clusterne ved å få mer nøyaktig posisjonering av innslagene, og idéen om en kronologisk liste er god – det skal vi få til!

  • Erlend Wiig @ErlendW (NRK) (svar til Anders M.Hunstad)

   Det er en god del av klippene som ikke har lokasjoner ja eller veldig begrensede. Noen ganger har vi kanskje bare «Akershus».

   Det at klippene havner i Sverige når man zoomer ut har å gjøre med algoritmen for å klynge sammen klipp. Det er det ene klippet fra botniska viken som drar alle de andre inn i Sverige.

  • Erlend Wiig @ErlendW (NRK) (svar til Eva McKenna)

   Det er en del klipp fra utlandet i kartet nå, hvis du zoomer ut så finner du dem. Det er 1 klipp fra London.

 21. Flott ide!

  Noen forslag til endringer fra meg:

  Dere må ikke la det bli så «enkelt og elegant» at det går ut over brukervennligheten.

  Bilder/thumbnails:
  Bildene blir så små og «tilfeldige» at de har liten nytte om man leter etter noe konkret eller noen spesielle tema. De illustrer ikke sakene veldig godt slik det er nå.
  Hadde vært bedre om de var hakket større og om de var dem i formatet det var filmet i enn å klippe av kantene på siden så alle blir kvadrater – også passe på at thumbnailen er et godt/beskrivende bilde fra klippet.

  Titler og antall klipp:
  Om man holder pekeren over et bilde får man riktignok opp tittel. Men tungvint.
  Tar man pekeren over en bunke innslag får man opp antall innslag den inneholder. Også tungvint.
  Lite brukervennlig.
  Burde vises antall klipp under hver bunke/klynge permanent. Ikke bare ved mouseover.

  En større endring – kart og liste:
  Tror det hadde vært bedre om dere delte dette opp til et kart til venstre og permanent listevisning til høyre.

  Delen til høyre burde vise alle klipp i listevisning.
  Her burde man kunne sortere etter steder i Norge – mer og mer konkret – i et hierarki:
  Fylke – kommune – postnummer/stedsnavn – konkret sted/adresse

  Og man bør også kunne sortere klippene etter:
  – Dato filmet /dato sendt første gang
  – Tema, undertema og andre beskrivende ord («tagger»)
  – Navn på personer i klippet

  Flere programmer på samme kart:
  Det er jo heller ingen grunn til å kun ha ET program inne i dette flotte systemet. (Norge rundt).
  Det kunne heller være slik at øverst krysser man av hvilke programmer man er interessert i å lete i. Så kan man enten krysse av for «Alle programmet», eller enkeltvis hvilke man vil ha med. eks Norge rundt, Ut i naturen, nyheter, der ingen skulle tru at nokon kunne bu osv..

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Sandvik (NRK) (svar til Ruben)

   Takker for gode forslag Ruben. Vi skal prøve å gjøre bildene større og mer representative. Nå blir bildene automatisk henta fra klippene, og da blir det litt tilfeldig. Det vil være en stor jobb å gjøre dette manuelt for hele NRK-arkivet, men dette er kanskje noe vi kan få hjelp til fra vårt publikum – i tillegg til å sette mer nøyaktige stedsangivelser.

   Liker idéen med å vise antall klipp i hver klynge – det skal vi prøve ut i neste versjon. En listevisning er også aktuelt, særlig på større skjermer hvor det er plass til begge deler.

   Å gjøre dette for flere NRK-programmer er også planen – vi har starta med Norge Rundt fordi få, om noen, programmer har dekka landet bedre!

 22. Hei! Jeg har leita etter et norge rundt klipp fra 2007 (program 1257) fra Tromsø med et innslag fra neglvogna. Den var tidligere tilgjengelig på nett, men nå finner jeg den ikke på dette kartet og ikke i arkivet. Hadde vært artig å sett det 🙂

  Svar på denne kommentaren

 23. Hei! Dette er moro – viktig kulturhistorie å ta vare på og ikke minst gjøre tilgjengelig!
  Lette blandt annet etter et spesifikt innslag som er vanskeligere å plassere geografisk, det er fra fullriggeren Sørlandet på tokt i Nordsjøen. Jeg deltok selv i dette innslaget fra senhøsten 1985/86. Noen tips?

  Svar på denne kommentaren

  • Erlend Wiig @ErlendW (NRK) (svar til Ninni)

   Jeg kan sjekke opp denne på mandag, men sannsynligvis må den hentes fram fra arkivet, dvs digitaliseres.

 24. Dette tror jeg blir veldig bra! Men cluster-løsningen som er valgt syns jeg blir litt rotete. De små thumbnails’ene hopper frem og tilbake når man zoomer inn, og man aner ikke hvor mange TV-klipp det er under hver thumbnail. En «vanlig» cluster-løsning som man finner i marker-cluster osv. (der det står et tall på hver cluster som viser hvor mange som skjuler seg under) blir langt mer brukervennlig. Man kan jo gjerne kombinere med at man viser en representativ thumbnail for hver cluster om man ønsker.

  I tillegg tror jeg en form for filtrering hadde vært veldig nyttig. F.eks. å kunne klikke av/på årtier i en «legend»; 2010-2014, 2000-2009, 1990-1999, 1980-1989 osv. Det er gjerne andre data man kan filtrere på også, f.eks. ulike tema-kategorier.

  Når man kommer helt innpå og har mange klipp på et område (der man i dag bruker «spider») tror jeg kanskje sidebar-v2 (github.com/turbo87/sidebar-v2/) kunne være en fin løsning for å scrolle gjennom innhold.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Sandvik (NRK) (svar til Jan)

   Enig Jan. For dette beta-kartet har vi gjenbrukt en løsning vi allerede hadde laget for for å vise Instagram-bilder på kart. I den løsningen valgte vi å åpne et galleri når du klikker på en klynge. For Norge Rundt ville vi lede brukeren inn i kartet, etter en antakelse om at innhold i nærheten var mer interessant framfor å se gjennom x antall klipp fra Vestlandet. Vi bruker en modifisert utgave av marker-cluster som du refererer til, og vi skal få lagt på tall som viser antall innslag i hver klynge. Filtrering på tid og kombinasjonen kart og listevisning har vi også satt opp på planen. Takk for innspill!

 25. En strålende ide! Jeg støtter for øvrig foregående kommentar om en filtreringsløsning. Ellers leser jeg at ikke alt fra Norge Rundt er digitalisert ennå, og i likhet med flere andre så forsøkte også jeg å finne et bestemt innslag (som jeg var involvert i), men som tydeligvis ikke er tilgjengelig. Er det planer om å gjøre hele Norge Rundt-arkivet tilgjengelig på nett? Det er jo en kulturskatt!

  Svar på denne kommentaren

  • Oddvar Dahle (svar til Geir)

   Ta kontakt med Nrk. De er svært behjelpelige med å framskaffe det du ønsker.
   Jeg fikk tilsendt en DVD med et Norge rundt innslag fra 1983 elns. «Kåre med kråkene»

  • Erlend Wiig @ErlendW (NRK) (svar til Geir)

   Det er definitivt planer å om tilgjengeliggjøre hele Norge rundt arkivet. Men det er ikke bare NR som skal ut, målet er å få ut alt materialet NRK har.

   Utfordringen vi har er kapasitet, det er et spørsmål om å ha nok folk og nok maskiner som oversetter gamle kassetter til filer.

 26. Steinar Arnesen

  Jeg registrerer at i løpet av programmets eksistens har det aldri vært et innslag fra Groruddalen i Oslo. Jeg leder bydel Bjerke, en bydel på størrelse med Moss og Lillehammer. Vi har sikkert vår del av norske bygdeorginaler og rariteter.

  Svar på denne kommentaren

  • Erlend Wiig @ErlendW (NRK) (svar til Steinar Arnesen)

   Jeg ville ikke utelukket det, mange av klippene som er lokalisert i Oslo finner du ved rådhuset av mangel på bedre plassering. Kanskje ett av dem er fra Groruddalen?

 27. Jeg gleder meg til fortsettelsen av dette meget bra initiativet!

  Kart gjør det moro og intuitivt å søke. Dette med å kunne filtrere på tid som tidligere nevnt tror jeg kan fungere bra som et tillegg.

  Men jeg vil tipse dere på en annen måte å indeksere på som jeg ber dere se litt på:
  touchgraph.com/seo/
  Mvh.

  Oddvar Dahle

  Svar på denne kommentaren

 28. Anne Havåg Holter-Hovind

  Dette synes jeg var en kjempeide!
  Nå er ikke jeg en Norge rundt seer, men ja på generelt grunnlag, om jeg så at et tv-innslag var feil plassert så vil jeg gjerne bidra til å flytte det på rett sted. Men om jeg var så engasjert at jeg ville åpnet en bruker og logget meg inn og funnet ut av ting, se det er jeg litt tvilende til.

  Men. Jeg oppfordrer til at dere tar en diskusjon på personvern før dere åpner for gateadresseplassering. Det er ikke alle som har vært på tv som synes det er greit at det er svært tilgjengelig hvor de bor. En ting er at man fanger opp navn og kan søke opp en adresse (oppgir man etternavn på alle som er med?). Når adressen serveres med «uoppfordret» så veit jeg om folk som synes det ville vært ugreit.

  Svar på denne kommentaren

  • Erlend Wiig @ErlendW (NRK) (svar til Anne Havåg Holter-Hovind)

   En personvernsdebatt må vi ta, absolutt. Det blir bare mere aktuelt hvis vi får inn nyhetsinnhold hvor graden av sensitivt innhold øker astronomisk.

   Vi tenker i utgangspunktet ikke at man skal trenge å logge inn for å bidra. Vi ser heller for oss at vi trenger 5 eller flere rettelser til samme sted før punktet kan bli flyttet. Innlogging gir oss noe mer trygghet på brukerne, men er samtidig noe folk er veldig lei. «jamen jeg vil jo bare flytte stedet litt, hvorfor må jeg logge inn!»

  • Karl Ove Hufthammer (svar til Erlend Wiig @ErlendW)

   Fem eller fleire rettingar kan kanskje fungera greitt for innslag frå byar, men veldig mange innslag er jo frå små plassar, der det er få lokalkjende. Iallfall mindre flyttingar (<1 km) (som kanskje heller kan kallast ei finjustering enn enn ei flytting) bør godtakast sjølv om ho berre er gjort av éin person. Kan vera greitt om personen som gjer rettinga òg kan senda med ein liten kommentar med utdjupande opplysingar.

 29. Karl Ove Hufthammer

  Kjempebra system! Skulle gjerne sett noko slik for alle (fakta)program, eksempelvis for alle innslaga i heile dags-/kveldsrevyarkivet til NRK (ja, innser dette vil vera eit enormt arbeid). Med eit så komplett arkiv ville det òg vera gøy å kunna abonnera på stadar (geografiske polygon), og få ei melding kvar gong det vart lagt ut noko nytt frå lokalområdet.

  Ja, er gjerne interessert i å manuelt korrigera/forbetra stadfestingane. Då bør det òg verta mogleg å zooma eit par nivå lenger inn på kartet, slik at ein kan plassera innslaga meir nøyaktig.

  Angåande sjølve digitaliseringa, håpar eg 16:9/4:3-problemet som finst i nokre av klippa vert fiksa. Slik det er no, får ein inntrykk av det var ei stor overvekt av feite/breie personar på 90-talet …

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Sandvik (NRK) (svar til Karl Ove Hufthammer)

   Ja! Med riktig stadfesting kan dette nyttast til mykje meir enn å syna innhaldet på kart. Automatisk varslig når noko skjer i nærleiken er jo konge!

   Ekstra zoomnivå skal me få til. Me kan også tilby detaljerte flyfoto slik at det er lettare å sjå kor ein er. Stadfestinga bør vera nøyaktig, men kva me syner til publikum treng ikkje vera like nøyaktig av omsyn til personvernet.

 30. Norge rundt på kart! | kulturognaturreise.no

  […] tipper at hvis du er norsk så har du har helt sikkert kikka på NRK beta og Norge rundt på kartet. Hvis ikke så tror jeg at du kommer til å gjøre det hvis du leser dette. Og det håper jeg du […]

  Svar på denne kommentaren

 31. Supert tiltak og jeg håper dere etter hvert får plass til alle tidligere innslag! Jeg savner spesielt et innslag med telemarkskjøring på øya Tomma i Nesna kommune. Tror det må ha vært i 1991 eller -92.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Sandvik (NRK) (svar til Pål Vinje)

   Hei Pål, vi jobber med å få ut hele arkivet til Norge Rundt – men det tar tid med så mange programmer. Vi håper på å få ut alt i løpet av 2016 – når Norge Rundt har 40-års jubileum. Så med litt tolmodighet skal du nok få se telemarkskjøringa på Tomma igjen. 🙂

  • Maria Bjørnstad (svar til Bjørn Sandvik)

   Jeg har letet lenge, og lengre enn lenge etter ett innslag i Trondheim. Det er ett Norge Rundt spesial fra Landsmønstringen for Ungdommenes kultumønstring. Jeg tror det var en gang i mellom 1994 og 1996/97
   Mange koselige minner fra den mønstringen

  • Erlend Wiig (NRK) (svar til Maria Bjørnstad)

   Hei,
   det var dumt du ikke finner klippet ditt, men det er mye av arkivet som mangler. Vi kommer med nytt, forbedret og komplett kart i løpet av året så da skal du kunne finne det.

 32. Hjelp oss med å sette Norge Rundt på kartet!

  […] Norge Rundt-kartet vi presenterte på NRKbeta i november i fjor ble en stor suksess, og vi fikk i løpet av få dager 100 000 visninger av kartet. Norge Rundt er en del av vår felles kulturarv. Det gir et unikt tidsbilde av hvordan samfunnet har endret seg over flere tiår. Vi ser at vårt publikum er svært interessert i innslag fra sitt hjemsted, og kart gjør det enklere å finne fram i NRK-arkivet. Vi er svært takknemlige for alle de gode innspillene vi fikk, og vi har nå laget en ny og forbedret utgave av kartet. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.