nrk.no

julegave til nostalgikere

Kategori: Moro


Kjære NRKbeta-lesere. I en mer ideell verden skulle vi hatt tid til å lage en fyldig og god lesesak dere kan kose dere med i juleferien. Men slik er det ikke. Reiseregninger skal skrives, pulter skal ryddes og alt det der.

Men. Det kommer noe godt ut av rydding også.

Alt var MYE bedre før

Far min har ryddet i gamle skap og funnet ting som har ligget glemt siden den tidlige midten av 1980-tallet; nærmere bestemt reklamebrosjyrer for de to hjemmedatamaskinene Sinclair ZX Spectrum og Kontiki 100. Og nå har de ligget på pulten min de siste månedene fordi vi i NRKbeta har tenkt vi burde gjøre etellerannet med dem.

Jeg tror kanskje løsningen er å gi bort brosjyrene til en av våre nostalgiske lesere. Vi vet nemlig at vi har noen av dem – da vi skrev saken Det er på gutterommet det skjer for noen år siden og spurte om «din første datamaskin», kom det noen-og-åtti kommentarer som forherliget 8″-disketter, Leisure Suit Larry og 7168 bytes free.

Inntil 256 fargenyanser

Kontiki-100-innside

Kontiki-100-utside

Sound – BEEP command with variable pitch and duration

Sinclair-ZX-Spectrum-utside

Sinclair-ZX-Spectrum-innside

VIL HA!

Om det er noen av dere som mener dere fortjener en av disse brosjyrene tilsendt, bare skriv en kommentar om hvorfor akkurat DU fortjener den ene eller den andre (eller begge to), så kommer de til en analog postkasse nær den hederligste mottakeren på nyåret. Men IKKE SKRIV ADRESSEN DIN i kommentaren. Det du derimot gjør er å legge inn en mailadresse vi kan kontakte deg på i feltet E-post, så tar vi det derfra. Denne adressen er ikke synlig for andre, blir ikke delt og vi sender ikke ut «nyhetsbrev» du ikke har meldt deg på. OK?

22 kommentarer

  • Det begynner å bli en stund siden, men jeg mener å huske at tastaturet var ganske forferdelig på Kontiki/Tiki 100 maskinene. Og tastene hadde en lei tendens til å ramle av, noe som selvfølgelig førte til at neste «heldige» bruker hadde en noe mer kreativ layout enn qwerty 🙂

  • Øystein Skundberg (svar til Lars-Erik Østerud)

   Jeg samlet på og brukte ikke annet enn Tandberg/ND-tastatur hvis jeg kunne bytte ut de skranglete og lealause tastaturene som fulgte med gamle PC-er. De lave tastene på Tandberg var utrolig behagelige, på samme måte som Mactastaturet jeg skriver dette på. Tror ikke min godfølelse for de tastaturene bare er nostalgi, de var etter min mening mer effektive og komfortable å bruke.

  • Lars Monrad-Krohn (svar til Lars-Erik Østerud)

   Ja vi brukte de samme tastene fra Siemens med gullkontakter og «trykkpunkt» for god ergonomi. Men de var dyre! over 3 kr pr stk. Men jeg tror det var verd det, for maskinen levde faktisk ganske lenge, pga programvaren.

 1. Husker de hadde kon-tiki maskiner på barneskolen min på 80-tallet, men vi brukte dem aldri for tror ikke noen av lærerne visste hvordan de skulle skrus på. Spectrum hadde jeg aldri, men jeg fikk faktisk en kassett til noen Spectrum spill på et engelsk blad. I dag lurer jeg på om jeg burde prøve overføre den kassetten til ei lydfil, og se om jeg greier få den omgjort til .tap eller noe slikt, så jeg endelig kan spille av kassetten i en emulator og se hva det var for noe.

  Men ja, jeg tar veldig gjerne brosjyrene. For jeg blir alltid i godt humør av å lese gamle data- eller videobrosjyrer.

  Svar på denne kommentaren

 2. Jason Scott fra archive.org of textfiles.com samler på alt mulig historisk om data, kanskje han er interessert, i det minste i en scan av brosjyrene? Sikkert ikke mye material on kon-tiki som finnes i USA.

  Svar på denne kommentaren

 3. Kjell Inge Torgersen

  Fantastisk markedsføring! Den norske Kontiki-brosjyren er en kløpper på ‘ord deling’, og Sinclair bruker stor plass på sammenligning av kretskort….! Selv hadde jeg Oric-1 og var i sterkt (mobbet) mindretall. En kompis hadde 48k-versjonen av Spektrumen og vi brukte timer på programmering/innskriving av BASIC-listinger som var publisert i ymse magasin. Morsomt gjensyn! (For øvrig behøver jeg ikke brosjyrene – sterkt nok å se dem her…:) )

  Svar på denne kommentaren

 4. Da jeg har et par Sinclair ZX Spectrum liggende i kjelleren (dessverre er videoutgangen på begge gåen) hadde det vært artig med en brosjyre for å komplettere samlingen som ellers består av masse microkasetter, «kasettspillere» og skrivere!

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg er ganske sikker på at Datamuseet ved IDI på NTNU har lyst på disse brosjyrene. Der har de både tiki og sinclair på utstilling.

  Kontaktperson: Anders Christensen [adresse bortredigert av NRKbeta]

  Svar på denne kommentaren

 6. Daniel Lillegård

  Artig gjensyn med tiki-maskinen. Hvem har vel ikke blitt sendt ut på grupperommet for å spille mattespill på en slik? Den kjørte utelukkende program fra store, svarte disketter om jeg husker rett.

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg stemmer i at brosjyrene hører hjemme hos noen profesjonelle som kan ta vare på dem slik som museum, universitetet og lignende.

  Det dere derimot kan gjøre er å ta bedre bilder så vi kan fråtse i alle detaljer 🙂

  Svar på denne kommentaren

 8. Frode P. Bergsager

  Disse bildene bringer minner om gamle, trenger ikke papirbrosjyrer for å mimre.
  Navnet Kontiki måtte forøvrig endres til Tiki etter protester fra Thor Heyerdahl.
  no.wikipedia.org/wiki/Tiki_100
  Vi brukte disse da vi hadde data på videregående.

  Jeg hadde ikke ZX Spectrum selv, men ZX 81 var vår første datamaskin. Min far kjøpte den som et byggesett og loddet den i sammen selv.

  Svar på denne kommentaren

 9. Jeg hadde flere hjemmedatamaskiner fra 1979 til 1985 siden jeg jobbet i en databutikk .

  Mine maskiner var VIC-20, ZX-81 , ZX-Spectrum 32k, ORIC-1 , Enterprise, C-64, Dragon 32, Atari 800.

  Dessverre har jeg bare tatt vare på Commodore 64 , burde jo ikke kastet noen av disse maskinene.

  Jeg har også flere gamle datamagasiner fra 1979-1981 som jeg ikke kommer til å selge, veldig artig lesning .

  Svar på denne kommentaren

 10. Hans Smedsrud

  Sukk. Skikkelig nostalgi, det var tider det, da man hadde skikkelige datamaskiner og ikke var prisgitt drittsekkene Microsoft for å kunne gjøre noe som helst på data.

  Har brukt begge datamaskinene i sin tid. På ZX Spectrum lærte jeg meg først programmering i 1985, og siden laget jeg masse egne spill og programmer både på Spectrumen og på TIKI maskinene på skolen, i BASIC selvfølgelig.

  Om dere ikke har gitt bort brosjyrene enda, kan dere gjerne sende de til meg. Så skal jeg ta godt vare på dem 🙂

  Svar på denne kommentaren

 11. Egil Ravnanger

  Har en Tiki 100 i skapet. Brukte den mye, men ikke til spill. Hadde vert stilig å bygge den om, ta ut innmaten og sette inn et moderne hovedkort.
  Men om det lar seg gjør å koble seg til tastaturet vet jeg ikke.
  Ser at Lars Monrad-Krohn har svart på innlegg. Kanskje han kan hjelpe. Han var vel grunnlegger av Tiki Data sammen med en dame jeg ikke husker navnet på.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.