nrk.no

Sommeråpent: mobile sommer-apper

Kategori: Apps


Jeg har akkurat vært gjest hos Nadia Hasnaoui i Sommeråpent for å snakke litt om tekniske dingser og applikasjoner som kan være nyttige å ha om sommeren. For å gjøre det litt enklere å finne frem til det jeg har snakket om, har jeg laget denne listen over applikasjonene jeg snakket om — og et par jeg ikke rakk å snakke om.

Hvilke båter er egentlig i nærheten? Ved hjelp av marinetraffic kan du få et lite overblikk over i alle fall de større fartøyene rundt deg. Foto: Sindre Skrede / NRK
Hvilke båter er egentlig i nærheten? Ved hjelp av marinetraffic kan du få et lite overblikk over i alle fall de større fartøyene rundt deg. Foto: Sindre Skrede / NRK

Applikasjonene ligger i alfabetisk rekkefølge:

Action Movie FX

Det er ikke særlig lenge siden eksplosjoner på film enten var ekte eksplosjoner, eller generert av svært dyre effektmaskiner. Med telefonen du har i lommen kan du i dag gjøre det samme med filmene du tar opp — enten du vil ha eksplosjoner, jagerfly, star wars-kamper eller lignende, stilige ting i filmene dine.

Last ned:
iTunes
En lignende app finnes også til Android

Geocaching

Geocaching er en interessant, spennende og underholdende rekreasjonsaktivitet for hele familien. Vi har tidligere beskrevet Geocaching i en egen artikkel, og selv etter mange år synes både voksne og barn at det er kjekt å finne skjulte plastbokser i skogen ved hjelp av militære navigasjonssystemer til flere milliarder.

Den siste versjonen av applikasjonen er sterkt forbedret, og langt mer brukervennlig enn de forrige.
Google Play iTunes

Havneguiden

IMG_2329

Ferdes du på sjøen kan denne applikasjonen være grei å ha. Havneguiden finnes også i papirutgave, men vil du spare plass kan du heller ta den med deg på et nettbrett eller telefon. Her finner du beskrivelse av både havner og uthavner i hele Norge. Kjekt å ha om du er i ukjente farvann og vil finne en lun vik eller en vakker holme å slå opp teltet på.

Google PlayiTunes

Marinetraffic

Hvis du er ved sjøen, eller på sjøen, og lurer på hvilke store båter du har rundt deg, kan Marinetraffic være grei å ha. Marinetraffic tar i mot AIS-signaler fra alle båter som har slike sendere, og presenterer dem på et kart. Du kan se hva skipene heter, hvor fort de går, hvor store de er og så videre.

Google PlayiTunes

NaVida

Ut på tur? Turkart bør man alltid ha i sekken, men en digital utgave som får plass i hele lommen og som i tillegg er gratis kan også være kjekt å ha med. Foto: Sindre Skrede / NRK
Ut på tur? Turkart bør man alltid ha i sekken, men en digital utgave som får plass i hele lommen og som i tillegg er gratis kan også være kjekt å ha med. Foto: Sindre Skrede / NRK

Applikasjonen NaVida samler kart fra Statens Kartverk, som du kan bufre til din egen telefon i 14 dager. Her finner du topografiske kart og sjøkart fra Statens Kartverk, samt OpenStreetMap og Bing Aerial. Som en ekstra bonus viser de mer detaljerte kartlagene også grenser mellom eiendommer, som kan være kjekt å ha i noen tilfeller.

Google Play iTunes

Navionics

Sjøkart tar ofte stor plass, blir våte og fillete (selv om det finnes mer robuste alternativer — båtsportkart er for eksempel bedre enn standardsjøkartene i hovedserien). I en liten båt kan en kartplotter være tingen å støtte seg på — men hvis du allerede har en telefon eller tablet med god skjerm, kan et kartprogram til denne være en grei investering. Om ikke annet kan du bruke den hjemme til å planlegge på, og ha den som kartplotter nummer 2 i båten, eller ha en hvor passasjerene kan følge med.

Vi har gode erfaringer med Navionics sin kart-app, som gir god oversikt og godt detaljnivå. I de siste versjonene har den også kommet med en autoroute-funksjon, slik at det å plotte ruter og planlegge blir enklere. Vær dog obs på at auto-ruter kan være feilaktige og direkte farlige, så sjekk ruten før du legger ut på båttur!

Navionics, Google PlayNavionics, iTunes

UT.no

Egenreklame må være bedre enn all annen reklame: vi har også stor glede av ut.nos applikasjon, som gir deg lett og rask tilgang til turforslagene og kartene i ut.nos database. Kjekk å ha om du befinner deg på et ukjent sted, men har lyst på en tur eller en opplevelse.

Google PlayiTunes

Waze

Vi har skrevet en grundig anmeldelse av bilnavigerinssystemet Waze. Systemet har reddet oss unna mer enn én stillestående kø, og blir aktivt brukt under både kortere og lengre kjøreturer.

Google PlayiTunes

Det er selvsagt mange applikasjoner jeg kunne nevnt — men dette var de jeg kom på i farten.

Oppdatering:

LED-lykten

Noen lurer kanskje på hvor man får tak i den vanntette LED-lykten jeg viste frem. Min er en SSC P7 LED fra Dealextreme. Den har holdt fint ned til ca 20 meters dyp. Ellers har jeg også god erfaring med denne lille krabaten som tar vanlige AA-batterier. Ikke på langt nær så kraftig som den andre, men kjempefin som en robust og vanntett lykt til utendørsbruk.

Hvilke apper synes dere mangler? Og har dere eventuelt andre gode tips til teknologibruk i sommer?

6 kommentarer

 1. OsmAnd – Lar deg laste ned vektorkart over heile Norge frå OpenStreetMap. Fint å ha dersom du skal på tur der dekninga er bedre på OSM enn hos kartverket eller der du mangler plass til store rasterkart.

  Svar på denne kommentaren

 2. Marit Kjeksrud Amundsen

  Takk for fin oversikt – og intr tips i kommentarene.

  Jeg har også laget min egen oversikt i år . Helt kort er mine favoritter
  Layar og Indigoturen ved Akerselva
  Borrehallen på Midgardsenteret

  I tillegg skal vi i prosjektet Kultur- og naturreise (Direktorat for naturforvaltning, Kartverket, Kulturrådet og Riksantikvaren) komme med en beta til uka. Håper at jeg kan ha den som favoritt neste år:) Enn så lenge håper jeg å teste ut GeoKulTur som vant en kategori i apps4Norge.

  Svar på denne kommentaren

 3. Ole Christian

  Les deg opp på «Førstehjelp på barn». Nyttig app for småbarnsforeldre. Er man på ferie i Norge og uhellet er ute kan man søke opp nærmeste legevakt.

  Appen inneholder også en oversikt over forgiftninger barn kan finne på hytteferien. Her står det forklart hvordan man går frem, og hvor farlig dette kan være.

  Appstore: http://bit.ly/Xbl8Py
  Android: http://bit.ly/13kS4P4
  (Til informasjon, jeg har vært med i utviklingen av denne appen)

  Svar på denne kommentaren

 4. Marinetraffic er min favorittapp for tida. Full kontroll på alle mine seilende venner. Anbefaler i tillegg Tidesapp, greit å vite når det er flo eller fjære.

  Forresten, vær så snill å spandere litt rustvask på M/S Sjøkurs. Som tidligere lettmatros grøsser jeg av synet.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.