nrk.no

Fritidsmoro for hele familien

Kategorier: Gadgets & Internett


På planeten jorden finnes det ca 870 000 hemmelige skatter som er registrert i et spesielt system. Møysommelig plassert en etter en. Helt siden den første ble lagt ut i mai 2000.

Og her er det ikke snakk om noe nytt og hipt. Ikke web 2.0, Friendfeed, Brightkite, Dopplr eller Twitter. Det er snakk om en gammel traver som heter geocaching. Noe som helt sikkert mange av NRKbetas lesere kjenner godt til.

cacher

En hobby som kombinerer det teknologiske og virituelle med det veldig fysiske og jordnære på en fin måte. Og det er mye mer spennende og givende enn det kan høres ut med en enkel beskrivelse:

Den som gjemmer skatten tar en eller annen form for vanntett boks, legger inn en liten loggbok og noen småting. Gjemmer boksen et eller annet sted ute i verden, noterer de nyaktige GPS-koordinatene for hvor den ligger, og registrerer den på geocaching.com. Da dukker den opp på kartet over alle registrerte skatter, og etter kort tid begynner folk å finne den.

IMG_4345

De som finner den skriver seg inn i loggboken. Tar ut en ting eller to, og legger i noen andre ting. Så registrerer de funnet sitt på geocaching.com etterpå.

Jeg har fulgt med på fenomenet i mange år. Og media har skrevet om det med jevne mellomrom. Dagbladet og Aftenposten laget fine små reportasjer allerede i 2002, og Dagbladet tok opp igjen fenomenet i fjor. Her i NRK var geocaching tema i en av Sveips sendinger i vår.

Men selv om jeg har visst om dette lenge, har jeg ikke begynt å teste det før i sommer. En kollega med to gutter på fem-seks år har fortalt meg at dette er en ypperlig aktivitet for en liten familie. Så vi bestemte oss for å prøve. Og dette ble jo rene kinderegget. Eller enda bedre. Mer enn tre ting på en gang:
– Familien kommer seg ut i det fri
– De to guttene på fire og seks syntes det er rasende festlig med skattejakt
– Far syntes det er rasende festlig med internett, GPS og applikasjoner på mobilen
– Mor liker spesielt alle de fine stedene vi finner, fordi de små skattene ofte er gjemt på spesielle plasser


Jeg er spesielt imponert over hvor nøyaktige og informative beskrivelsene av mange av skattene er. De små hemmelighetene ligger ofte på steder som absolutt er verd et besøk. Og i beskrivelsen av skatten får du vite masse om stedet du snart kommer til å besøke. Med bilder, linker og historikk.

IMG_9974

Og hvorfor ble dette plutselig interessant å skrive om nå? Fordi denne aktiviteten har blitt langt mer tilgjengelig i løpet av det siste året. Den er ikke lenger forbeholdt de klassiske nerdene som forstår seg på GPS-systemets mange underlige koordinatformater og vanskelige koblinger mellom datamaskiner og lite brukervennlige satelitt-enheter.

Flere og flere mobiltelefoner kommer med GPS. Og etter hvert har det kommet en del veldig fine programmer som kan assistere deg i skattejakten. De kan søke etter skatter i nærheten når du er ute og går. De kan vise deg informasjon, hint og logger. Og de kan hjelpe deg med registreringen av dine funn.

Noen av dem:
Apple iPhone: Groundspeak Geocaching
Android: GeoBeagle
Symbian (Nokia N95 etc…): Geocache Navigator
Windows Mobile: GeoScout, BasciGPS og GCz
Windows SmartPhone: CacheMate

Og her må dere gjerne komme med flere forslag i kommentarfeltet.

Kult, jeg vil ut og finne en skatt nå!

For å finne en slik liten skatt trenger du egentlig ikke så mye. Tilgang til nett og en printer er det enkleste. Søk opp en skatt i nærheten, print ut kart, satelittbilder, beskrivelse og hint for hvor den er plassert og dra ut for å finne den.

IMG_4831

Du kan jo allerede nå sjekke om det finnes en i nærheten av deg. Jeg foretrekker å søke basert på Google Maps.

Det vanligste er at du har med deg en ren GPS eller mobiltelefon med GPS. Da kan du skrive ned koordinatene, ta med deg GPSen og stirre på tallene etter hvert som du nærmer deg. Eller enda bedre, overføre koordinatene for skatten du vil finne til GPS-enheten og gå ut. Din lille elektroniske medhjelper vil da lede deg frem.

IMG_9976

Skattene kalles «cacher» og de fleste løsningene på mobiltelefoner gjør det hele enda et hakk enklere. Når du er ute klikker du på «finn cacher i nærheten» og de popper opp på kartet. Når du har bestemt deg for en, klikker du «naviger til cache», og den viser deg hvor du er og hvor skatten ligger.

IMG_9978

Men dette blir jo for enkelt?

Avhengig av hvilken GPS du har og hvor god dekning det er på stedet, vil det være en unøyaktighet på 1-20 meter. Dette er en del av spillet. Noen ganger står du nesten oppå skatten når GPSen sier at du er på plass, andre ganger er du et stykke unna. Da er det bare å begynne å lete. Cachene, eller turboksene som noen kaller dem på norsk, har forskjellig vanskelighetsgrad. Alt fra bokser som poden på fire finner lett til dem som det tar flere timer å finne.

IMG_4127

Selve boksen kan være alt fra en stor flott vanntett boks, en tom isboks i en plastpose eller en gjennomtenkt utspekulert boks som ligner på en stein, en kongle, en koblingsboks på veggen eller noe annet som faller naturlig inn der den er gjemt. Størrelsen varierer også. Alt fra bitte små bokser som ikke har plass til annet enn en liten loggbok til store esker med plass til mye moro.

Legg ut din egen skatt

For å kunne skrive seriøst om geocaching måtte jeg jo prøve å legge ut noen cacher selv også. Så langt har jeg lagt ut fire. Og jeg må innrømme at dette gjør det hele enda morsommere. Det er av en eller annen grunn både spennende og givende å se at andre finner skatten du har lagt ut. Spesielt når de skriver i loggen at du har ført dem til et fint sted de ikke visste om eller at de syntes cachen din var spesielt bra.

Det er gode beskrivelser av hva du trenger å gjøre for å legge ut en skatt selv på geocaching.com og på den norske siden gcinfo.no.

IMG_3849

Når du legger ut en ny cache må den godkjennes av geocaching.com før den dukker opp i systemet. Dette er veldig bra. Det fører til at det er høy kvalitet på de skattene som ligger ute, og at ødelagte eller manglende skatter fort blir deaktivert.

Her er noe av det jeg lærte meg ganske fort:
– Du må føre opp dine hjemmekoordinater i profilen din på geocaching.com for å få skatten din godkjent. De må kunne sjekke om du bor for langt unna til at du kan vedlikeholde cachen. Dette er ikke en veldig stor eller tidkrevende oppgave, men du må legge i ny loggbok om den er full, eller ordne ting dersom boksen blir skadet eller flyttet. Jeg la ut to cacher i området der familien har hytte på vestlandet. Da måtte jeg forklare at vi er der ganske ofte, og at jeg har folk på stedet som kan vedlikeholde dersom jeg ikke er i området. For de to boksene jeg nettop la ut her i Oslo var ikke det noe problem.

– Det må være minst 160 meter mellom to cacher. Dette fordi unøyaktighet ved GPS-systemet kan føre til forvirring om de ligger for nært hverandre. iPhone-applikasjonen som jeg brukte for å sjekke om det var noen cacher i nærheten da jeg la ut en av mine, viser i utgangspunktet kun vanlige cacher. Det finnes flere typer. Spesielle cacher som du må løse flere gåter for å finne osv. Det viste seg at en slik lå for nært den jeg la ut, en som jeg ikke fikk opp på min iPhone før jeg etterpå endret innstillingene til å «vis alle cacher». Det hele ble enkelt løst ved at jeg flyttet cachen noen hundre meter.

IMG_9983

– Når du har lagt ut en ny skatt kommer FTF-jegerne. Dette er erfarne skattejegere som er ute etter en «First To Find», eller FTF som det heter i miljøet. Det er hyggelig å legge inn en ekstra liten overraskelse til denne personen. En ting som er litt finere enn de andre. En pengeseddel eller bare et lite sertifikat som du har signert. Jeg la inn en liten radio i en av mine. Og for en NRK-ansatt var det jo ekstra hyggelig å lese i loggen etterpå at den ble brukt til å høre på P1.

– Det kan være lurt å merke boksen veldig tydelig utenpå. Slik at en som eventuelt finner den helt tilfeldig også skjønner hva det er. Og blir hekta på geocaching selv. Eller pent lar den ligge.

IMG_4923

– Jeg fant fine vanntette bokser som også tåler frost hos både Clas Ohlson (av typen Lock & lock) og på Living (som har et ubrukelig nettsted der jeg ikke kan finne produktet og linke til det). Ellers finnes nettbutikker som selger alt du trenger. Også de offisielle boksene med ferdig informasjon og annet utstyr. Flere norske leverandører er listet litt ned på denne siden. Men, dette behøver ikke å koste så mye. Du kan bruke en hvilken som helst boks som tåler miljøet der den skal ligge.

– Når du legger i loggbok bør du også legge i noe å skrive med. Her i Norge er det en fordel med en god gammeldags blyant fordi en penn vil bli ødelagt av frost. Og legg gjerne ved en blyanspisser.

Oppdatering:
Etter en kort diskusjon i kommentarfeltet. Enda et tips: vær litt kresen ved valg av sted. Prøv å finne et sted som byr på litt mer enn bare en liten skatt. Et sted som har en historie, noe fint å se, noe å lære. Noe av det fine med geocaching er som nevnt tidligere at man finner nye og spennende steder. I tillegg til at man finner en liten skatt.

Enda mer avansert

I tillegg til små enkle gaver ligger det også av og til såkalte sporbare ting i boksene. De vanligste er «travel-bugs». En liten metallmerkelapp som du kan feste til en gjenstand. Denne merkelappen har et unikt sporingsnummer. Når man finner en slik tar man den som oftest med til neste cache. Av og til kommer de små reisende tingene med et eller annet oppdrag. «Ta bilde av meg i nærheten av nærmeste fotballbane» eller lignende.

IMG_4845

Så kan man gå inn på geocaching.com og se på kartet hvor langt enheten har reist, hvor folk har funnet den osv.

Da er det bare å løpe ut og lete. Og dele morsomme geocachingshistorier og linker i kommentarfeltet!

Linker:

Offisielt nettsted: geocaching.com
Wikipediainnslag: Geocaching
Norsk geocachingnettside: GCinfo.no

50 kommentarer

  1. Jørn Støylen

    Bra artikkel! Har drevet litt med det sjøl, og nå fikk jeg sparket i baken som fikk meg til endelig å legge ut 55 kroner for iPhone-applikasjonen.

    Men hvorfor framheve stereotypene? De er unødvendige, synes jeg. Jeg, som er mann, liker skattejakta. Joda, jeg liker dingser og data også, men det å komme seg ut, prøve å finne noe som noen har gjemt, og å se de fine stedene man ellers aldri hadde tenkt på å besøke er det beste – det trenger jeg hverken å være barn eller «mor» for å sette pris på.

    Svar på denne kommentaren

  2. Marianne Siebke

    Morsomt. Takk for instruktiv artikkel.
    Har lest om dette med interesse i noen år, men aldri forsøkt.
    Vha Google Maps-søket som du linket til, fant jeg ut at det er mange bokser i gangavstand fra der vi bor. Så dette må prøves!

    Svar på denne kommentaren

  3. Eirik Solheim (NRK)

    @Jørn Støylen:
    Hehe. Enig i den. Det er satt på spissen i den lille listen min, selv om jeg har sett en slags tendens i hva som er familiemedlemmenes favoritter. Men: Jeg liker også stedene vi ser, gutta digger også GPS-enheten, mor har installert app på iPhone hun også, vi syntes alle at selve skattejakten er spennende…

    Svar på denne kommentaren

  4. Bjønnåsen » Blog Archive » Geocaching

    […] Trenger du ekstra underholdning i skogen? En cache er plassert på Bjønnåsen. Nåtidens orientering er selvsagt digital. NRKbeta gir deg en god introduksjon til fenomenet. […]

    Svar på denne kommentaren

  5. Harald Jacobsen

    Takk for en god og informativ artikkel. Jeg er vel en av den som kan kalles en liten nerd:-) Har til nå funnet ca.1500 cacher. Grunnen til at jeg driver med denne hobbyen er følgende:

    Jeg kommer meg ut i naturen
    Opplever nyye steder
    Sosialt, drar på event som arrangeres rundt i Norge.

    På eventer treffer man andre geocachere, kan utveklse erfaringer, vise det siste innen «gadgets» osv.
    Har man et problem, så blir det som regel løst på slike event.
    I tillegg treffer man jo nye mennesker med samme interesse.

    Svar på denne kommentaren

  6. Trodde litt av poenget her var at man ikke skulle avsløre en cach? Altså når man kommer til en cach skal ingen andre en de som er med på skattejakten se at den blir funnet og åpnet.
    Så hvis det står personer ved en cach, må man pent rusle videre og komme tilbake når man kan åpne skatten usett?

    Svar på denne kommentaren

  7. Eirik Solheim (NRK)

    @Trond Viggo Håpnes:
    Har fikset bildet. Vet du grunnen til at man ikke skal publisere bilder av TB-nummer?

    @Trondert:
    Ja. Geocachere prøver å lete opp cachene uten å skape oppmerksomhet. Hovedsaklig fordi tilfeldig forbipasserende som finner de små boksene er hovedårsaken til at boksen blir flyttet eller ødelagt.

    På steder der det ofte er mye folk blir cachen ofte merket med «stealth required».

    Svar på denne kommentaren

  8. Har drive mykje med Geocaching tidlegare, og har mellom anna funne turboksar i 10-11 land. Har vore lite aktiv i det siste, hovudsakleg på grunn av at det dukka opp alt for mange boksar i ein del område.

    Tidlegare førte Geocaching oss til plassar me ellers ikkje ville visst om, men med ein boks på nesten kvart gatehjørne, i tillegg til minst ein rundt kvar einaste attraksjon (som me likevel ville besøkt), utanfor kjøpesenter og på rasteplassar langs vegane, synes me det er blitt for vanskeleg å finne dei turboksane me faktisk bryr oss om (for dei finnst!).

    Svar på denne kommentaren

  9. Anita Salamonsen

    Vi elsker disse multi-cachene. Det er jakten på flere poster du må innom for å løse oppgaven og finne skatten. En av disse multi-cachene laget vi en filmsnutt om fra Lucca i Toscana i Italia. Her leide vi oss tandemsykkel, freste rundt i byen på jakt og fant skatten til slutt.

    Du finner video og historien om Skattejakt i romerland på Dolcevita.no ->dolcevita.no/toscana/lucca-skattejakt-i-romerland/

    Reiser du til Italia og Castiglioncello i Toscana kan jeg tipse om en flott multi-cache som er verdt å få med seg. Castiglioncello panorama er herved anbefalt på det sterkeste. Den er også kåret til Cache d’Oro, en virkelig gullskatt av andre.

    Grunnen til at vi følger så godt med denne er at det er vi i Dolcevita.no som har lagt den der. Hver gang noen finner den får vi en e-post med hyggelige hilsninger og bilder fra folk fra hele verden som har vært der å funnet den. Sånt er moro.
    Vi kunne legge den der fordi vi har bodd der nede i fire år. Nå er vi hjemme igjen og har da flere som passer på skatten for oss.

    God jakt videre!

    Svar på denne kommentaren

  10. Eirik Solheim (NRK)

    @Karl Olav:
    Det klassiske problemet når et fenomen blir større. Skjønner godt hva du mener. Og jeg savner litt mer sosial funksjonalitet på geocaching.com. Som går mindre på vanskelighetsgrad og hvor mange cacher man har funnet eller lagt ut. Noe som kunne hjulpet folk å finne de flotteste stedene.

    Men jeg syntes cachebeskrivelsene hjelper godt. Vi bruker dem aktivt for å bestemme oss for hvor vi skal gå. Enten fordi vi leter etter en stor cache med spennende ting til barna, eller fordi vi vil finne et spennende sted.

    Svar på denne kommentaren

  11. David Steinsland

    Har fulgt med på dette en stund, og tok det nylig opp med noen venner etter at vi oppdaget det var mange cacher i kommunen som vi lett kunne få tak i. Nå er det lenger ikke spørsmål om «hva skal vi finne på?,» men mer type «skal vi cache i dag?».

    Vi bruker ikke mer enn informasjonen vi får om cachen på nettet, samt norgeibilder.no for å få gode flyfoto over koordinatet.

    Svar på denne kommentaren

  12. Harald Jacobsen

    @Eirik Solheim

    Jeg har jo cachet i snart 3 år. Må si jeg har hatt mange fine opplevelser. I Haugesund er det kommet en god del bokser. Og jammen har jeg opplevd nye steder i forbindelse med boksene.
    Skal være enig at det er en del rart ute å går når det gjelder turbokser.
    Slev prøver jeg å vise frem et sted eller fortelle en historie når jeg legger ut en boks. Men skal innrømme at jeg har et par rasteplassbokser:-)

    Svar på denne kommentaren

  13. Harald Jacobsen

    @Eirik Solheim

    For all del. Har et par slike bokser. Det er jo godt med stopp av og til og strekke på beina. Tar man frem fotoapparatet, så kan det jo være man finner et fint motiv

    Svar på denne kommentaren

  14. @eirik solheim

    Flott 🙂 Eit anna tips i tette strøk, er å gøyme ein multi-cache i staden for fleire individuelle boksar, noko som gjer at ein må ta ein runde for å samle hint før ein har opplysningar nok til å finne boksen. Då slepp ein og problemet med at ein skundar seg til skatten og dreg vidare, utan at ein eigentleg har sett så mykje av plassen.

    Er og enig i at fleire sosiale funksjonar kunne vore bra. Ein ‘I like’ funksjon eller anna system for rating kunne vore nyttig. I tillegg kunne eg tenkt meg fleire lokale godkjennarar, som og kunne vurdert om den beste cache-typen, plassering og liknande er brukt (som og er i stand til å finne grove faktafeil i cache-tekstane).

    @Harald Jacobsen

    Du har gøymt mange bra skattar på plassar med mykje historie. Ein og annan rasteplass gjer ikkje så mykje, men av og til får eg inntrykk av at nokre gøymer boksar berre for å betre statistikken sin. Ein del slike kunne eg tenkt meg å kunne ‘filtrere’ ut. 🙂

    Svar på denne kommentaren

  15. Vi er en familie på 2 voksne, 1 barn på 3 1/2 år og en firbeint på snart 6 år som startet med geocaching i sommer. Sålangt har det blitt 8 cacher fordelt i Norge og Danmark.

    Det som er så bra med geocaching er:
    1. Mål for turen (cachen)
    2. Komme seg ut på tur
    3. Gjøre noe sammen som alle kan være med på
    4. Se steder man ellers ikke ville oppsøke – flotte naturopplevesler
    5. Få en liten ting med hjem
    + mer

    Gutten synes det er gøy å være med ut og finne «boks med leker». Det er stas å finne boksen og velge seg en ting med hjem og en ny ting som skal i boksen. Hunden er i ekstase når vi skal på tur. Har såvidt begynt å utforske det nye hjemstedet vårt med geocaching og det er en bra måte å bli kjent både hjemme og ute når man er på ferie (reise).

    PS: Det er jeg som har startet familiens nye aktivitet med nyinnkjøpt håndholdt GPS. Men mannen måtte hjelpe til med innlegging av geokode…hmm….stereotyp?…kanskje litt….

    Svar på denne kommentaren

  16. Thomas Paulsen

    Hvis du, som jeg, har en Windows Mobile SmartPhone (ikke PocketPC) og ikke får BasicGPS til å fungere, kan jeg anbefale CacheMate fra Smittyware. Den er ikke gratis, men heller ikke noe stor investering. De har en begrenset testversjon som du kan teste først. Den fungerer sammen med GPS’en på min HTC S740 og vi har faktisk brukt den til å finne en cache, en gang vi var uten Garmin’en.. 🙂

    Svar på denne kommentaren

  17. nina didriksen

    Fin artikkel! Aner jeg starten på et lite gc-miljø i NRK…?

    Jeg begynte med gc for snaut tre år siden og har ikke angret. Kan til tider bli nesten litt travelt… Men jeg hadde jo ALDRI kommet på Litauens høyeste topp hvis det ikke var for geocachingen, eller vært snushane på Den røde plass!
    img.geocaching.com/cache/log/3b6f23e4-c5ce-4897-bc02-c208f81535ff.jpg

    Mine favorittcacher er de som ligger lengst inne i Nordmarka!

    Svar på denne kommentaren

  18. GCzII er en genial applikasjon for de som bruker Windows Mobile. Ser at den har i applikasjonsoversikten blitt linket til et forum, hva med å linke den direkte? nicque.com/PQz/GCz.htm

    Den finnes både i en winmo standard versjon (smartmobil) og winmo prof (touchscreen). Begge kan lastes ned fra overnevnte link, og applikasjonen er gratis!!

    Svar på denne kommentaren

  19. Odin Hørthe Omdal

    Hoho 😀 Dette såg jo verkeleg superduper moro ut.

    Kann sikkert hjelpa godt på motivasjonen til å gå ut. Hev jo alltid likt skattejakt. Når eg tenkjer meg um hev eg gravd ned eit par boksar heime i Stavanger då eg var liten, — eg skreiv naturleg nok aldri upp nokon koordinatar, men hadde vore moro um eg fann det att lell.

    Svar på denne kommentaren

  20. vi har fått oss en par skuffelser. det ser ut som om cacher på mye trafikkerte plasser har en lei tendens til å bli plyndret/forsvinne.

    tror vi tar noen som ligger litt mer usjenert til neste gang ja 🙂

    MrM

    Svar på denne kommentaren

  21. Eirik Solheim (NRK)

    Vi har bare blitt skuffet en gang. Og jeg ser i loggen for den cachen at det ikke tok lang tid før eieren la ut ny boks og logg.

    Det er viktig at man markerer behov for vedlikehold dersom det ser ut som om en cache har blitt ødelagt. Og det er kanskje lurt å sjekke loggen for de cachene man drar ut for å finne også. Der vil man jo fort se om det er fare på ferde.

    Svar på denne kommentaren

  22. Hei!
    Geocaching har lagt grunnlag for heldagsturer i fjellet og på sjøen, kortere lufteturer, sykkelturer og berget bilturen fra å bli et sant (ja, dere vet) med barn i baksetet. Jeg ser også utviklingen med mange «rasteplasscacher» som mest er egnet for å pynte på funnstatistikken. Dette problemet er imidlertid ikke større enn at man ved å lese logger og kikke på kartet relativt greit plukker ut godbitene. Men jeg ser en annen ting også: mange logger funnene sine som de twitrer. Jeg vil oppfordre til å utdype loggene noe mer på de cachene som fortjener det. Slik blir det enklere å velge de bra turene.

    Svar på denne kommentaren

  23. Ja til (pedagogisk) bruk av mobil på skolen! « Eva 2.0

    […] med ekstrapoeng om man får fra noen som er utenlands). Bruk av GPS-funksjonalitet til f.eks geocaching eller “rebusløp”. Søk etter annen informasjon […]

    Svar på denne kommentaren

  24. NRKbeta viser deg sine favorittapplikasjoner

    […] Trykk på en knapp og du får opp en liste over geocacher i nærheten. De yngste i familien digger det fine skattekartaktige navigeringsbildet de får opp når vi […]

    Svar på denne kommentaren

  25. Gratis duppeditter og en glimrende ferieaktivitet

    […] Det gikk mot slutten av sommerferien da vi skrev om geocaching i fjor. En form for elektronisk skattejakt som egner seg perfekt som aktivitet når man er på ferie. Derfor tillater vi oss å komme med en liten påminnelse og henvisning til fjorårets artikkel. […]

    Svar på denne kommentaren

  26. Bjørn Asle Valde

    Vi har hatt vår første geocaching runde (brukte geocaching.com sin Iphone app) og det var virkelig gøy – vi fant tre skatter på første runde 🙂 Men et praktisk problem er allerede påtrengende. Jeg hadde ca 90% strøm på Iphonen når vi startet og med GPS på hele tiden var mobilen tom for strøm etter ca 3,5 timer. Det er altfor lite for vårt vanlige turformat… Nå som jeg vet om det kan vi selvsagt spare litt strøm/tid ved å ikke ha GPS på hele tiden men da er jo litt av morroen borte. En annen ting er beskyttelse av mobilen i evt dårlig vær. Har noen erfaringer med løsninger for eksternt batteri / batterilader for turbruk samt «værbeskyttelse» for Iphone?

    Svar på denne kommentaren

  27. Sommeråpent: mobile sommer-apper

    […] er en interessant, spennende og underholdende rekreasjonsaktivitet for hele familien. Vi har tidligere beskrevet Geocaching i en egen artikkel, og selv etter mange år synes både voksne og barn at det er kjekt å finne skjulte plastbokser i […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.