Det tradisjonelle landbruket har i stor grad eksistert på bygda, men i en verden som stadig blir mer urban og industrialisert, må man se seg om etter nye metoder for å effektivisere landbruk og fiskeoppdrett. Ut av denne problemstillingen har begrepet aquaponics dukket opp; Et vedvarende og bærekraftig matproduksjonssystem som kombinerer fiskeoppdrett og plantedyrking.
I et akvaponi-system bruker du samme vannreserven til både fiskeoppdrett og plantedyrking, som fører til et langt mindre vannforbruk. Avfallet fra fisken, som inneholder viktige næringsstoffer, tas opp av plantene. Og slik går vannet i en konstant loop, uten behovet for å bytte vannreservoaret som man finner i tradisjonelle vannkultursystemer. Andre fordeler er at systemet er algefritt, og tiltrekker seg ikke insekter på samme måte som et jordbasert system ville gjort.
Akvaponi og Arduino
Et kjapt søk på Google etter «aquaponics» returnerer over 3 millioner treff, så akvaponi er ikke noe nytt og ukjent. Ferdige akvaponisystemer kan kjøpes for rundt 5000 kroner og oppover. Men det finnes alltid noen som ikke er fornøyd med ferdigproduserte systemer, og som gjerne skal ha litt spesiell og uvanlig funksjonalitet. Som muligheten til å sende ut en tweet når fiskene har blitt veldig store. Eller når det er på tide å plukke med seg en plante eller to.
Eric Mandu er en slik mann. Med en bakgrunn i industriell robotteknikk, har han over middels greie på mikrocomputere og programmering. Og når man kombinerer det med et tidligere liv innenfor landbruket i Kenya, får man et utrolig smart akvaponisystem.
Bruker Twitter til å kommunisere
Eric Mandu har bygget sensorer for det meste inn i sitt akvaponisystem. Sensorer rapporterer vannets pH-verdi, temperatur og nivå. Og hvis det begynner å bli fullt for enten planter eller fisk, sier den i fra om det også.
Siden alt er kontrollert av en liten Arduino, klarer systemet automatisk å holde seg i live hvis det skulle oppstå feil – for eksempel ved å skru av pumpene når systemet merker lekkasje. Samtidig sender det ut en tweet til Eric, som tar turen innom og retter opp feilen.
Fremtidens landbruk?
Med urbanisering blir tradisjonelt landbruk en stadig mindre valgt yrkesvei. Eric mener derfor at det er viktig å undervise kommende generasjoner om at både planter og dyr kan dyrkes i et urbant bymiljø, gjennom akvaponi. Og ved å utnytte steder i byene som vanligvis står ubrukt, som hustak, bakhager m.m, kan man oppnå bærekraftig plantedyrking og fiskeoppdrett i urbane omgivelser.
Monsar
Ej, hvor er det smart. det er tiltag som disse vi har brug for, for at få et mere bæredygtigt landbrug, hvor ressourcerne anvendes bedst muligt. god innovation!
Pia L.
Det er så godt gjort!
Håvard
Gjort i Norge også! sonen.ifi.uio.no/wiki/Prosjekt:Krydderino
Uendelige muligheter med internett i alt
[…] En slags moderne lego om du vil. Vi har brukt arduino for å automatisere TV-produksjon fra radiostudio og for å gjøre all styring i NRKs automatiske intervju-boks som var med sommerbåten langs kysten. Og vi har skrevet om mannen som styrer sitt urbane gårdsbruk med Arduino. […]
Siv Lene Gangenes Skar
Har du lyst til å lære om dette systemet? Kom til Bioforsk Landvik (Reddalsveien 215, 4886 Grimstad) og vær med på fagdag innen aquaponics. Her er programmet:
SEMINAR PROGRAM:
08:30 Registration / Registrering for deltagere
09:00 Welcome to Bioforsk Landvik – Erling Stubhaug, director Bioforsk Landvik
09:10 Introduction to aquaponics – Siv Lene Gangenes Skar, Bioforsk
09:25 Experience from different Aquaponic systems in Europe:
09:30 Aquaponics Vocational Training in Basque Country – BREEN, Spain
09:50 Aquaponics in Iceland – Dr. Ragnheidur Inga Thorarinsdottir, Iceland
10:10 Coffee and fruit
10:20 Modeling the symbiotic effects in aquaponics using soil – Paul Rye Kledal, Denmark
10:40 Questions [1] / Spørsmålstid – diskusjonsforum
11:00 System design and economics in Aquaponics – Jan Morten Homme, AqVisor AS
11:15 Sludge treatment/Slambehandling in aquaponics system – Dr. Helge Liltved, UiA
11:30 Monitoring, Software and Equipment v/ Rolf Høgberget, NIVA
11:45 Questions [2] / Spørsmålstid – diskusjonsforum
12:00 Coffee and lunch / Enkel lunsj
12:30 Future aquaponics – where do we go? – Asbjørn Drengstig, AqVisor AS
12:45 Invitation to workshop – dialog-/gruppearbeid led by AqVisor AS
14:45 Sum up the day / Oppsummering
15:00 Closing / Avslutning av formelt program
Påmelding innen 24.nov 2014 til siv.skar(at)Bioforsk.no Kostnad: NOK 500,-