nrk.no

Urban bærekraftighet med fisk, planter og en Arduino

Kategorier: Internett & Software

«Watercress in the aquaponics» av Justin Leonard på Flickr

Det tradisjonelle landbruket har i stor grad eksistert på bygda, men i en verden som stadig blir mer urban og industrialisert, må man se seg om etter nye metoder for å effektivisere landbruk og fiskeoppdrett. Ut av denne problemstillingen har begrepet aquaponics dukket opp; Et vedvarende og bærekraftig matproduksjonssystem som kombinerer fiskeoppdrett og plantedyrking.

«Watercress in the aquaponics» av

I et akvaponi-system bruker du samme vannreserven til både fiskeoppdrett og plantedyrking, som fører til et langt mindre vannforbruk. Avfallet fra fisken, som inneholder viktige næringsstoffer, tas opp av plantene. Og slik går vannet i en konstant loop, uten behovet for å bytte vannreservoaret som man finner i tradisjonelle vannkultursystemer. Andre fordeler er at systemet er algefritt, og tiltrekker seg ikke insekter på samme måte som et jordbasert system ville gjort.

Akvaponi og Arduino

Et kjapt søk på Google etter «aquaponics» returnerer over 3 millioner treff, så akvaponi er ikke noe nytt og ukjent. Ferdige akvaponisystemer kan kjøpes for rundt 5000 kroner og oppover. Men det finnes alltid noen som ikke er fornøyd med ferdigproduserte systemer, og som gjerne skal ha litt spesiell og uvanlig funksjonalitet. Som muligheten til å sende ut en tweet når fiskene har blitt veldig store. Eller når det er på tide å plukke med seg en plante eller to.

Eric Mandu er en slik mann. Med en bakgrunn i industriell robotteknikk, har han over middels greie på mikrocomputere og programmering. Og når man kombinerer det med et tidligere liv innenfor landbruket i Kenya, får man et utrolig smart akvaponisystem.

Bruker Twitter til å kommunisere

Eric Mandu har bygget sensorer for det meste inn i sitt akvaponisystem. Sensorer rapporterer vannets pH-verdi, temperatur og nivå. Og hvis det begynner å bli fullt for enten planter eller fisk, sier den i fra om det også.

Siden alt er kontrollert av en liten Arduino, klarer systemet automatisk å holde seg i live hvis det skulle oppstå feil – for eksempel ved å skru av pumpene når systemet merker lekkasje. Samtidig sender det ut en tweet til Eric, som tar turen innom og retter opp feilen.

Fremtidens landbruk?

Med urbanisering blir tradisjonelt landbruk en stadig mindre valgt yrkesvei. Eric mener derfor at det er viktig å undervise kommende generasjoner om at både planter og dyr kan dyrkes i et urbant bymiljø, gjennom akvaponi. Og ved å utnytte steder i byene som vanligvis står ubrukt, som hustak, bakhager m.m, kan man oppnå bærekraftig plantedyrking og fiskeoppdrett i urbane omgivelser.

5 kommentarer

 1. Uendelige muligheter med internett i alt

  […] En slags moderne lego om du vil. Vi har brukt arduino for å automatisere TV-produksjon fra radiostudio og for å gjøre all styring i NRKs automatiske intervju-boks som var med sommerbåten langs kysten. Og vi har skrevet om mannen som styrer sitt urbane gårdsbruk med Arduino. […]

  Svar på denne kommentaren

 2. Siv Lene Gangenes Skar

  Har du lyst til å lære om dette systemet? Kom til Bioforsk Landvik (Reddalsveien 215, 4886 Grimstad) og vær med på fagdag innen aquaponics. Her er programmet:
  SEMINAR PROGRAM:
  08:30 Registration / Registrering for deltagere
  09:00 Welcome to Bioforsk Landvik – Erling Stubhaug, director Bioforsk Landvik
  09:10 Introduction to aquaponics – Siv Lene Gangenes Skar, Bioforsk
  09:25 Experience from different Aquaponic systems in Europe:
  09:30 Aquaponics Vocational Training in Basque Country – BREEN, Spain
  09:50 Aquaponics in Iceland – Dr. Ragnheidur Inga Thorarinsdottir, Iceland
  10:10 Coffee and fruit
  10:20 Modeling the symbiotic effects in aquaponics using soil – Paul Rye Kledal, Denmark
  10:40 Questions [1] / Spørsmålstid – diskusjonsforum
  11:00 System design and economics in Aquaponics – Jan Morten Homme, AqVisor AS
  11:15 Sludge treatment/Slambehandling in aquaponics system – Dr. Helge Liltved, UiA
  11:30 Monitoring, Software and Equipment v/ Rolf Høgberget, NIVA
  11:45 Questions [2] / Spørsmålstid – diskusjonsforum
  12:00 Coffee and lunch / Enkel lunsj
  12:30 Future aquaponics – where do we go? – Asbjørn Drengstig, AqVisor AS
  12:45 Invitation to workshop – dialog-/gruppearbeid led by AqVisor AS
  14:45 Sum up the day / Oppsummering
  15:00 Closing / Avslutning av formelt program

  Påmelding innen 24.nov 2014 til siv.skar(at)Bioforsk.no Kostnad: NOK 500,-

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.