nrk.no

Lyden av et modem i 1/7 hastighet

Kategorier: Linux,Moro,Open Source & Software

Modemlyd (faksimile: noisemademedoit.com/dial-up-modem-slowed/)

Den nostalgiske og hyggelige gamle pipelyden fra et analogt modem får helt nye bruksområder dersom du kjører den svært, svært sakte. Søvndyssende eller rent skrekkfilmlydspor?

Dersom du har spillt plater på en ekte analog platespiller eller tatt i et video- eller lydredigeringsprogram, vet du at det er fullt mulig å endre hastigheten på avspillingen av lyd. En økning i farten fører til høy pitch, f.eks. hørt i The Smurfs. Senker man hastigheten får man en pitch som kan minne om stemmen mange får på en særdeles fuktig fredags- eller lørdagskveld.

Sånn brukte det iallfall å være. Men flere applikasjoner har nå gode nok algoritmer til å endre hastigheten uten å endre pitchen. Ett av disse programmene er Paul’s Extreme Sound Stretch, en åpen kildekode-applikasjon utviklet av Nasca Octavian Paul.

Akkurat denne applikasjonen har forfatteren av bloggen Noise Made Me Do It brukt til å gjøre lyden av et modem i 1/7 hastighet. Og resultatet er ganske fascinerende: Modemlyden har vel aldri vært spesielt ettertraktet. Men i 1/700 tempo er den veldig annerledes. Noen vil kalle den creepy, men vi synes rett og slett at det er en ganske søvndyssende og beroligende tone.

Hva synes du? Er det andre ting som er veldig kult og annerledes hvis det kjøres gjennom programvaren nevnt ovenfor?

Pio nevner i kommentarfeltet at NPR har en versjon av Beethovens 9. symfoni – strukket ut over 24 timer: Ruled By Time. Anbefalt!

16 kommentarer

    • Henrik Lied (NRK) (svar til Kay Bærulfsen)

      Hastigheten til klippet er senket med cirka 700%. Klippet, som opprinnelig var rundt 20 sekunder, har blitt strukket til 142 sekunder (142/20*100 = 720).

      Eller har jeg oversett noe? 🙂

    • «700% saktere» gir ikke så mye mening. Hvis du sakker noe med 100% har du stoppet det.

      Ut fra lengden på klippet tipper jeg at det er snakk om 1/7 av original hastighet, eller ≈14% hastighet. Hvis det virkelig er 1/700, som det står i artikkelen, blir det 0,14%.

    • Henrik Lied (NRK) (svar til Pio)

      …og her har som vanlig NRKbetas publikum rett! Det ble litt kjapt oversatt fra YouTube-videoen. Takk, artikkelen er oppdatert. 🙂

    • Kay Bærulfsen (svar til Henrik Lied)

      Prosent bare mening om du har en verdi å ta prosent av; I dette tilfellet så er opprinnelig tempo 100%, (prosent, «en hundredel»). Om du kjører klippet 100% tregere, så står lydklippet helt stille. Det går ikke an å spille noe tregere enn 0 (0% eller 0 tempo, benevnelsen mister mening), dermed gir det ingen mening å si «700% tregere».

      Enten spilles den av 0.1429% av opprinnelig tempo, eller så spilles den av i 1/700 tempo (Setningen «Men i 1/700 tempo er den veldig annerledes.» gir fullstendig mening). Regnestykket du presenterer i kommentaren sier bare at det orginale klippet er 720% lenger enn det korte; altså, du bruker det korte klippet som referanse.

      Jeg vet det er litt flisespikkeri, og jeg er nok ikke så flink til å forklare meg. De fleste forstår uansett hva du mener, men det gjør det ikke noe mer korrekt 🙂

  1. NPR-programmet Radiolab har en fin sekvens der man blant annet får høre utdrag fra en versjon av Beethovens 9. symfony strukket ut til 24 timer. Tror det er link videre til hele stykket fra siden deres..

    Anbefaler for øvrig å høre på de andre episodene deres også. Bra greier.

    Svar på denne kommentaren

    • Jo (svar til Dan)

      Ser for meg eksposisjoner med lyskunst og denne type musikk i røykfullte lokaler med kunstneren fornøyd i hjørnet. På 80-tallet, selvfølgelig.

      Men nå sitter vi bare hjemme…

  2. Roy Sigurd Karlsbakk

    Hva er det med NRK Beta og epostlista, egentlig? Man får tydeligvis beskjed om oppdateringer en gang i døgnet eller noe, lenge etter at artikkelen først er publisert. Er det en hensikt med dette?

    Svar på denne kommentaren

  3. Merk at programmet som er brukt, paulstretch, forandrer lydbildet veldig mye. Dette er ikke en «ren» strekking av lyden, mer et lydbilde lagd på bakgrunn av inn-lyden.

    En ren strekking ville vært mer interessant, men tror du må ned på 300 baud eller lavere for å få noe der det menneskelige øre kan skille mellom bit-ene.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.