nrk.no

Priskrig i skyen

Kategorier: Apps & Nettjenester


Google introduserte for en tid tilbake skylagringstjenesten Google Drive. I et landskap hvor DropBox lenge har vært kongen på haugen, vil nå både både Amazon, Google og Microsoft ha sin bit av kaka, og har kastet seg inn i kampen med tjenestene Amazon Cloud Drive, Google Drive og MS Skydrive.

I tillegg er det nå mye som tyder på at også Facebook snuser på mulighetene for å bli din harddisk i nettskyen.

Vi har tidligerer skrevet om norske Jotta som også er med i nettskylagringskampen.

Modellene rundt hvor mye gratis lagring du får, hva ekstra lagring koster, og hva denne lagringen kan brukes til, er fortsatt på et svært tidlig stadium hos aktørene. Både når det kommer til funksjonalitet, hvor mye plass man får gratis og hva en GB koster i året, er det relativt store forskjeller på aktørene.

Hos Google ser det ut til at introduksjonen av Google Drive gir et litt uheldig utslag for Gmail-eiere.

Seksganger’n for Gmail

For de fleste brukerne av Gmail er produktet gratis, i den grad et reklamefinansiert produkt kan sies å være gratis.

Ønsker du imidlertid lagring ut over de ca 8GB du opprinnelig får utlevert er dette noe som tidligere har vært mulig å betale seg til gjennom er svært så hyggelig priset lagringsmodell.

Med introduksjonen av Drive har Google endret denne modellen. Gratistilbudet innbefatter nå riktingnok 10GB til Gmail, mens den billigste oppgraderingen har fått en prisøkning på nesten 600%.

Der hvor man tidligere fikk 20GB med ekstra Gmail lagring for $5 i året, må man nå ut med $2.49 i måneden for 25 GB på Gmail. Man får da også 25GB tilgjengelig på Drive/Picasa.

For de som kun skulle ønske å utvide Gmail-lagringen sin betyr dette altså at man må ut med seks ganger det man tidligere slapp med. Man har riktignok mulighet til å «downgrade» kontoen tilbake til en gratiskonto uten at man mister mail, men man vil heller ikke være i stand til å motta eller sende mail så lenge man da er over gratisgrensa.

Priskrig?

Med «alle» de store aktørene på banen ligger det an til en real priskrig og funksjonalitetskrig på nettskylagring framover.

Pris er absolutt ikke eneste faktor for de fleste som velger en tjeneste for lagring i skyen, men det er likefullt interessant å ta en titt på hvordan aktørene så langt har priset seg pr dags dato.

Microsoft Skydrive

Microsoft er på banen med sin Skydrive og gir deg 7GB med gratis lagring.

Ønsker du å oppgraderer denne til 20GB må du ut med 60 kroner i året. Skydrive kan videre oppgraderes til 100GB.

Dette gir en pris for lagring på NOK 3 pr GB pr år.

Amazon Cloud Drive

Amazon har lansert sin variant av nettskylagring kalt Cloud Drive. Her får du 5GB gratis, mens 20GB koster 120 kroner i året.

Tjenesten er oppgraderbar opp til 1TB.

Dette gir en pris for lagring på NOK 6 pr GB pr år.

Google Drive

Google Drive tilbyr en gratisløsning med 5GB tilgjengelig til Google Drive, 10GB til Gmail og 1GB til bildetjenesten Picasa.

Ønsker du å oppgradere koster en konto med 25GB lagring 178 kroner i året. (I tillegg får du da 25GB lagring til GMail)

Videre tilbyr Google muligheten til å oppgradere helt opp til 16TB med lagring.

Dette gir en pris for lagring på NOK 7,12 pr GB pr år.

Dropbox

Dropbox har lenge vært den dominerende aktøren og tilbyr en gratiskonto med 2GB lagring.

Ønsker du å oppgraderer, er minumum 50GB til 590 kroner i året. Dropbox kan videre oppgraderes helt opp til 100GB.

Dette gir en pris for lagring på NOK 11,8 pr GB pr år.

Jotta

Norske Jotta er på banen og kan tilby lagring av dine filer i norge. Jotta tilbyr 5GB gratis kapasitet, mens du må ut med 300 250 kroner for en konto med 20GB.

Jotta tilbyr ubegrenset lagring for 588 490 kroner pr år.

Jottas 20GB-alternativ gir en pris for lagring på NOK 12,5 pr GB pr år.

Box

Box.com tilbyr 5GB med gratis lagring, med mulighet til å oppgradere til 20GB for 715 kroner i året.

Dette gir en pris for lagring på NOK 36 pr GB pr år.

Carbonite

Carbonite.com tilbyr ubegrenset lagring av filer for kroner 352 pr år, men da er det kun mulig å ta backup fra en datamaskin.

Spennende utvikling

Nå når alle de store har lansert sine tjenester blir det svært spennende å følge utviklingen framover, både hva funksjonalitet og pris angår.

Foreløpig mangler flere støtte for de mest brukte mobilplatformene, og også integrasjonen og synkroniseringen mellom de ulike plattformene ivaretas på høyst ulikt vis. Med så mange spillere som nå har meldt seg på, er det liten tvil om at månedene framover vil bli svært spennende hva nettskylagring angår.

Hvilken er din favoritt og hvorfor? Vi tar debatten i kommentarfeltet.

32 kommentarer

 1. Jeg har brukt Dropbox lenge og har skaffet meg en del ekstra plass gjennom verving. Bruker denne spesielt mye for mapper jeg deler med andre kjente, samarbeidsprosjekter på jobb osv.

  Til min egen backup har jeg nå omsider gått for SpiderOak, som virker som tar mine rettigheter til privatliv mer seriøst. De har også et mer fleksibelt system hvor du kan velge hvilke mapper på maskinen din som skal synkroniseres.

  Ellers har jeg en Synology NAS boks stående hjemme, hvor jeg har installert ownCloud. Det er en meget enkel sak å installere, og ved hjelp av no-ip.org så har jeg da en (treig) synkronisering med over TB gratis.. ownCloud mangler riktignok en del funksjonalitet foreløpig, men det er få som kan slå den på pris!

  Svar på denne kommentaren

  • SpiderOak er veldig bra til backup, men etter eit par hundre gigabyte med bilete blir det litt dyrt igjen … det blei billegare å køyra nattleg rsync og kjøpa eit par ekstra harddiskar (ha ein heime og ein hos foreldra, byt når du er innom og få endå ein grunn til å halda kontakt med familien =P).

   OwnCloud ser veldig bra ut, spesielt det med synkronisering av kalender/kontaktar/bokmerkje og sånt, men blir det ikkje litt treigt viss du bruker det til full backup?

  • Yngve (svar til k)

   Jo, hvis du skal synkronisere hundrevis a GB så blir ownCloud helt klart litt treigt (foreløpig). Det er også naturlig nok avhengig av nettlinja di dersom du bruker den over nett.

   Jeg synkroniserer ikke alt av filer gjennom disse tjenestene. Bilder og lignende tar jeg backup av over hjemmenettverket en gang per døgn. Til det bruker jeg BackInTime, men antar det finnes mange alternativer som sikkert er like bra.

 2. Jeg har Dropbox, Skydrive (fra den gangen det het Mesh) og Drive installert, og jeg er mest fornøyd med programvaren til Dropbox. Den oppdaterer og overfører med en gang, i motsetning til Skydrive som jeg ikke føler jeg har noen kontroll over når jeg vil synkronisere noe mellom maskiner. Dessuten fungerer Dropbox’ integrering på Android utmerket.

  Hva jeg synes er dumt med alle er at jeg må putte mine synkroniserte filer i én mappe. I Mesh trengte jeg i hvert fall ikke å gjøre det. Dessuten er det ganske vanskelig å gi nytt navn til disse mappene, men det går an (i hvert fall til Dropbox).

  Skydrive vil nok bli en større del av mitt skyliv når jeg kjøper meg Windows 8 vil jeg tro.

  Svar på denne kommentaren

  • anonym (svar til aslet)

   det at man i det hele tatt *kan* gjøre noe sånt som å sammenligne retter bør vise at «skyen» ikke er riktig sted for noe som helst.

   (ingen av disse «gratistjenestene» er forresten gratis)

  • Sveinung (svar til aslet)

   Den sammenlikningen der har jeg sett før, og den ser ut til å være sakset slik at Google skal komme dårlig ut. Den sammenlikner *eierskap* til filene dine hos Skydrive og Dropbox med hva du tillater Google å gjøre med filene dine. Om du sjekker teksten som omhandler eierskap hos Google finner du:

   You retain ownership of any intellectual property rights that you hold in that content. In short, what belongs to you stays yours.

   Det er ikke noe vanskelig å få Skydrive til å se like "skummel" ut som Google. Se denne seksjonen her fra Microsoft:

   You understand that Microsoft may need, and you hereby grant Microsoft the right, to use, modify, adapt, reproduce, distribute, and display content posted on the service solely to the extent necessary to provide the service.

   Dropbox er flinkere til å få disse juridiske tekstene til å høres mindre skremmende ut. Jeg syntes denne artikkelen var nyttig lesning.

  • Du kan leggja til 20 GB (dvs. 25 GB) for $ 30, så 7 kr per GB for det alternativet. Proprietær tenar, men støtter iallfall Ubuntu …

   Den innebygde backup-tingen i Ubuntu er forresten ganske fantastisk (støtte for både Ubuntu One, Amazon S3, Rackspace, FTP, SSH, DAV, Windows-delte eller andre lokale eller nettverksmapper, full kryptering og versjonshandtering).

 3. Jeg bruger SparkleShare, som er Open Source og bruger dokument-versioneringssystemet Git underliggende. Det understøtter egen Git server (f.eks. Gitolite) såvel som Github og andre kommercielle udbydere.
  Det giver egen kontrol over filerne, og jeg er ikke et produkt som bliver solgt. Jeg er svært tilfreds med det, selvom det måske kræver mere at sætte op.

  Svar på denne kommentaren

 4. Geir Børdalen

  Dette er et stort og vanskelig marked og det er mange faktorer å ta hensyn til.

  Tror man først må ta hensyn til hvilken gruppe man selv er i forhold til behovene:

  a. Enkel lagring og utveksling av dokumenter i Skyen (bruk gratistjenester)
  b. Middels backup behov av dokumenter og filer
  c. Ubegrenset behov for en PC/MAC
  d. Ubegrenset behov for hel familie (mange enheter)

  Alle disse vil gi forskjellig prioritet i forhold til valg av løsninger.

  For min del lå mine behov i «d» kategorien med titusenvis av stillbilder, timesvis av video råopptak og masse dokumentlagring + backupbehov for multiple PCer.

  Jeg endte opp med Jotta som lagring (etter å ha «herjet» med Servage i en periode). Vurderte også Crashplan (som har en meget god pakke i «d» kategorien og kan gi ubegrenset for inntil 10 enheter. Når jeg endte med Jotta, så var det for å kunne gi letter support mot en norsk leverandør. (Og jeg har tatt opp saken med «familie» pakke med dem allerede – og de har lovet å vurdere dette :.) )

  Jottas ipad app er for øvrig en veldig viktig løsning som gjør tilgang til filer veldig mye enklere.

  Er for øvrig viktig for alle leverandører å teste programvare løsningene deres før man velger. Brukeropplevelsen av denne + supportløsninger betyr minst like mye som pris.

  Det kan ta måneder å laste opp i «d» kategorien, så da kan noen hundrelapper i forskjell ikke bety så mye. Problemfri lagring er mye viktigere.

  Svar på denne kommentaren

  • Per Ole Hagen (svar til Geir Børdalen)

   Jeg har også valgt Jotta for mitt private backupbehov. Har ca. 4 TB som skal tas backup av, og selv om jeg har en Synology NAS, er det greit å ha ekstern kopi i tilfelle brann eller innbrudd. Med en pris på 490,- for ubegrenset mengde, er det vanskelig å finne en konkurent som matcher på pris. Grensesnittet hos Jotta for opplasting er greit, men den har stoppet et par ganger, og det er ikke selvinnlysende å få den i gang igjen. Men folkene på Jotta er serviceminded, og når du har lært det, er det enkelt å resette.

   Hovedproblemet er selvsagt at det tar tid. De tar ikke i mot harddisker for første gangs overføring. Med 5 MB opplastingskapasitet via Get, tar det et par måneder, minst, å få over alt, er kommet til 1 TB så langt. Venter på oppgradering hos Get, men de er tomme for modem som tar 10 MB opplasting.

 5. Et annet alternativ er CrashPlan / CrashPlan+:

  crashplan.com/

  – Ingen gratis lagring i skyen, men gratis i «din egen sky», dvs. på andre lagringsbokser, hos venner, etc.
  – Støtter Windows, Mac, Linux (Java-basert).
  – Har mobilapp for iOS, Android og Windows Phone.
  – 10 GB backup av 1 PC for 149 kr pr år (14,90 kr pr GB pr år).
  – Ubegrenset backup fra 1 enhet for 298 kr pr år
  – Ubegrenset backup fra 2-10 enheter for 715 kr pr år.
  – Det blir billigere per år om du betaler for flere år om gangen. F.eks. ubegrenset backup fra 2-10 enheter koster 429 kr pr år om du betaler for 4 år.

  Svar på denne kommentaren

 6. Nils Thomas Nøkleholm

  Jeg bruker en tjeneste som heter Crashplan. De tilbyr online backup, men jeg bruker en annen mulighet, hvor man kan ta kryptert backup til disker andre steder på nettet (eller hos en venn). Dette er helt gratis, og man ta backup til og fra så mange maskiner man vil.

  Svar på denne kommentaren

 7. Roy Halvor Frimanslund

  Har lenge benyttet Dropbox, fungerer utmerket også når jeg jobber sammen med andre på prosjekter. Har skaffet ganske bra med ekstra plass der takket være verving og den ekstra plassen de gir når du fullfører alle «lage konto» stegene.

  Kan dere ikke ta tak i mulighetene for gratis ekstra plass hos alle også når dere gjør en sammenlikning? Dropbox kommer nok dårlig ut grunnet lav oppstartsplass, men det er ikke mye som skal til for å utvide denne gratis. Noen av de andre aktørene må da også ha noen tilsvarende tilbud?

  Svar på denne kommentaren

 8. Jarle Hammen Knudsen

  Jeg har bare testet Dropbox og Google Drive. En fin ting med Dropbox er at den bare overfører de delene av en fil som er endret, så hvis man har et stort TrueCrypt-volum og endrer en bitteliten fil, blir ikke hele filen lastet opp på nytt. Det klarer ikke Google Drive. Faktisk må man endre innstillingene i TrueCrypt for at Google skal merke når filen er endret.

  Svar på denne kommentaren

 9. Sondre Emil Torgersen

  Jeg bruker både Dropbox og Wuala.

  Dropbox er enkel og grei og brukes mest til å samarbeide med andre. Siden de fleste har dette programmet installert.

  Wuala har flere muligheter, med mulighet til backup og synkronisering. Man har også mulighet til å velge spesifikke mapper. Og fungerer på det meste, inkludert android.
  Wuala drives av Lacie.
  wuala.com/

  Svar på denne kommentaren

 10. Takk for artikkel.
  For min del har jeg så smått begynt å bruke SugarSync, etter at enkelte kunder har hatt problemer med å hente fra min gratis Dropbox.
  – SugarSync synes å funke greit til sync’et backup på mange dingser, og konkurrerer på pris. Topp rating i flere sammenligninger.

  – Noen andre som har erfaringer med SugarSync..? Noe jeg bør vite før jeg legger for mye tillit til tjenesten..?

  Svar på denne kommentaren

  • Reggie (svar til ivar)

   Ja, på generelt grunnlag, ikke bare når det gjelder Sugarsync, men også andre cloud tjenester som Dropbox som ikke har kryptering på klientsiden. SpiderOak har dette. Jeg brukte først Sugarsync, oppstod en feil og kontaktet deretter support og det viste seg at supporten der hadde tilgang til alle mappene mine. Forsøkte deretter Dropbox, og deretter SpiderOak som jeg nå bruker.

 11. Trond Hindenes

  Spennende artikkel. Jeg skrev litt om SkyDrive spesielt og sync-løsninger generelt i noen blogg-innlegg for en liten stund siden:

  goo.gl/e5OcD
  goo.gl/I8fMV

  De aller fleste artikler som beskriver disse forskjellige cloud-tjenestene fokuserer stort sett utelukkende på hvor mye lagring per dollar man får, noe som etter min mening er feil. For meg er DropBox ubrukelig (eller i beste fall ekstremt dyr), da jeg med den løsningen ikke kan velge å bare synce deler av dokumentmappene mine. SugarSync lar meg velge deler av filstrukturen min, som i praksis betyr at jeg klarer meg med kun etpar GB lagring – som er gratis.

  Kort fortalt: pris er ikke det eneste som betyr noe! Både DropBox og Skydrive har etter min mening laaangt igjen før de når funksjonaliteten SugarSync tilbyr.

  Ubuntu One er for øvrig spennende, men man er desverre låst i «C:\Users*» på Windows, som gjør løsningen ubrukelig for min del iallfall.

  Svar på denne kommentaren

 12. Litt feil når dere skriver «(…) Skydrive kan videre oppgraderes til 100GB.» Man legger til 100GB, for meg med 25GB gratis blir det en god del forskjell på om kontoen blir oppgradert til 100GB eller lagt til 100GB.

  Svar på denne kommentaren

 13. Selv er jeg veldig fornøyd med en tjeneste som heter Smugmug (smugmug.com/) som hovedsaklig er en tjeneste for bilder og film. Der koster det 40$ per år for ubegrenset lagring av bilder og 60$ per år hvis man også vil lagre ubegrenset med film. Ettersom prisen forblir den samme uansett hvor mye man laster opp blir kr/gb lavere jo mer man laster opp. Så hvis man bare vil ta backup av bilder eller film er dette en svært bra løsning.

  De har også en backupløsning kalt Smugvault (smugmug.com/price/smugvault.mg) som koster 0,125$ per gb per måned + en fast pris på 1$ per måned. Jeg regnet ut at lagring av 50gb i et år med Smugvault ble billigere enn 50gb hos Dropbox. Her er regnestykket mitt: ((0,125*50)+1)*12=87$ for et år vs 99$ hos Dropbox. Ulempen med Smugvault er at de tar 0,12$ per gb man laster ned igjen, så dette er først og fremst en backupløsning.

  Svar på denne kommentaren

  • Eg var like ved å laga konto då eg såg at RAW krev smugvault, og då blir det ca. 9000 kr per år for 1 TB. Kan jo kjøpa harddiskar og lagra dei på 10 ulike addresser for same prisen =P

 14. Jeg bruker Dropbox. Har i overkant av 10 gb i gratisløsningen, man oppgraderer kapasiteten lett med småting som å linke mot facebook, twitter, verve folk osv. Tror maks med gratisløsningen er 16 GB.

  Jeg syns Dropbox er veldig enkelt og greit. Kan dele ting med spesifiserte personer, eller til allmennheten via www. Umiddelbar sync. Gode klienter for både android og ios.

  Jeg har ingen hemmeligstemplede dokumenter som absolutt ikke på komme på avveie, og jeg har heller ikke terabyte på terabyte med private bilder og video, så behovet mitt er ganske enkelt. Dropbox funker utmerket for meg ihvertfall, og det er gratis.

  Svar på denne kommentaren

 15. Google Drive has arrived: Update | In the Googleplex

  […] most comprehensive write-up I found was an article in Norwegian language publication NRKbeta, Price war in the Cloud. It compared a wider variety of cloud services, both free versions and cost for extra space, […]

  Svar på denne kommentaren

 16. Erik Andreas

  Det mest geniale for oss forbrukere hadde vært en gratistjeneste som opprettet gratis kontoer på våre vegne hos alle disse aktørene. Slik hadde vi fått 8gb + 5gb + 10gb etc. Samtidig hadde vi kun trengt å forholde oss til denne ene klienten. Vær så god, lag en app!

  Svar på denne kommentaren

 17. Bruker du Google Drive og har litt tid til overs? I såfall er det mulig å få 1TB gratis lagringsplass der, noe som burde holde en stund fremover: hakasu.no/artikler/internett/fa-1tb-gratis-lagringsplass-pa-google-drive/
  Jeg har selv gjort det, og det tok en stund å skaffe nok bilder og informasjon, men ettersom jeg er for gjerrig til å betale en hundrelapp i måneden, var det vel verdt stresset for min del. Er nok ikke et tilbud alle kommer til å bruke, men fint for oss som vil 😉

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.