nrk.no

Hurtigruten: vi har en vinner!

Kategorier: Design,NRK,TV & Video


Etter at vi la ut hele videoen fra Hurtigruten for nedlasting startet vi også en konkurranse der vi oppfordret dere til å remikse og bruke innholdet på nye måter.

Det har kommet mye spennende ut av dette. Vinneren startet et så omfattende og ambisiøst prosjekt at vi valgte å vente med vår kunngjøring til han ble ferdig.

Vinneren

Flemming Olsen fra Danmark har indeksert hele turen med informasjon om hva som skjer i god minutt-for-minutt-ånd.

Hele tabellen hans er tilgjengelig på nett. Vi skal også prøve å implementere alle disse dataene på nrk.no/hurtigruten slik at dere enda enklere kan finne frem i alt materialet.

Men dere kan bruke tabellen allerede. Gå inn på www.alltimes.dk/hurtigruten-nrk og søk manuelt i nettleseren. Klipp så ut lenken på linjen dere fikk og lim den inn i adressefeltet.

Vil du for eksempel ha et gjensyn med den lettkledde mannen på vannski kan du søke på «lightly dressed» og så lime adressen «http://nrk.no/hurtigruten/#t=271871» inn i nettleseren din.

Eller om du vil se en av de fine solnedgangene kan du søke på «sunset» og lime «http://nrk.no/hurtigruten/#t=188315» inn i nettleseren.

I de fem dagene da hurtigruten ble vist på NRK2 var plakater på TV siste mote innen kommunikasjon. SMS og Facebook måtte vike for tusj og papir. Og Flemming har indeksert mange av plakatene også.

Gutten som proklamerte at han ville bli sein på skolen? Søk på sein og lim inn linken.

Flemming har gjort en formidabel jobb som mange kan nyte godt av i ettertid. Vi takker og sender over premien som er et reisegavekort til en verdi av kr. 8082,- Dette tilsvarer en krone for hvert minutt av den faktiske sendingen. (Som altså ble 42 minutter lengre enn de planlagte 8040 minuttene).

I en verden der bare mer og mer innhold blir tilgjengelig blir det viktigere og viktigere å berike innholdet med gode beskrivelser og såkalte metadata. Innhold som det ikke er mulig å finne igjen er av liten verdi. Og Flemming valgte altså å indeksere verdens lengste direktesendte TV-dokumentar.

Men vi fikk inn mange andre spennende bidrag. Hederlig omtale går til:

Alt i ett bilde

Geir Bjerke har laget Hurtigruten i ett bilde. Han har rett og slett tatt ut alle bildene der båten er i bevegelse. Ganske nøyaktig 9 486 520 bilder. Så har han latt datamaskinen lage et bilde som gir gjennomsnittet av alle disse nesten ti millioner enkeltbildene.

Han har også laget et sett med tilsvarende gjennomsnittsbilder fra hver strekning mellom havnene. Der ser du tydelig hvordan fargene endrer seg gjennom turen.

Robotspiller


Jørn Knutsen og Einar Sneve Martinussen med «Robot Voyager«. En nettside som automatisk spiller tilfeldige deler av turen og lar deg enkelt klikke deg videre til riktig posisjon i Google Maps.

Alle de andre skipene


Kay Bærulfsen har laget «134 Hours«. Som viser alle de andre båtene Hurtigruten møtte på sin vei. Du kan gå inn i en liste over båtene og så klikke på den du vil ha mer informasjon om. Da kommer du til et kart som viser nøyaktig hvor og hvor lenge hurtigruten var i nærheten av den valgte båten. Du kan også gå inn på hver havn og få se hvilke båter som var i nærheten der.

Timelapse

Vi fikk mange såkalte timelapseversjoner. Det betyr at du tar ut et færre antall bilder og spiller dem av i høy hastighet. Dette kan gi hele turen i forskjellige lengder.

Frank Eivind Rundholdt har gitt oss hele turen på 1 time og 14 minutter. Og har tatt bryet med å dele turen opp mellom havnene og også gitt oss en spilleliste med alle klippene. Dessuten kan du laste ned turen for brenning på DVD eller BluRay.

Vi er også ekstra begeistret for Stanislav Sokolov sin versjon. Hurtigruten sekund for sekund. Hele turen med 25 ganger hastigheten. Som er nøyaktig et bilde pr. sekund.

Han har gjort det hele forbilledlig tilgjengelig for nedlasting i åpne format og har gitt dere tilgang på scriptene og verktøyene han brukte.

Marten har laget turen på 37 minutter.

Om det også er for lenge kan du se hele turen på fem minutter i Andreas Doppelmayr sin versjon.

Plakater

Jon Olav Eikenes har laget flere plakater av enkeltbilder fra videoen.

De viser turen på en annerledes måte. Du ser de flotte fargene og endringene underveis. Han har lagt dem ut i svært høy oppløsning også. Nok til å kunne skrives ut i stort format og rammes inn.

Vi deler ut fleecejakker og T-skjorter til dem med hederlig omtale så lenge størrelser og lager rekker!

Bare fortsett

Konkurransen er over, men vi har delt materiale med en åpen og fri lisens, så dere må bare fortsette å bruke det. Og melde fra i kommentarfeltet på samlesaken vår når dere har noe klart. Programmet er nå en del av norsk kulturarv så nrk.no/hurtigruten skal holdes tilgjengelig til evig tid.

Andre saker om hurtigruten minutt for minutt:

Hurtigruten: 5 døgn TV-maraton i midnattssol
Hurtigrutenbonanza! Julegave: Last ned hele sendingen i full HD
Hurtigruten: FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hurtigruten: Noen glimt bak kameraene

16 kommentarer

  • a-jay (svar til a-jay)

   Jeg ser allerede nå en feil i tags. Plakatteksten skal være «Æ bli litt sein på skolen i morra», ikke «skolan i mornå».

   (Men for all del, dette er bare småpirk fra min side. Arbeidet Flemming har gjort er helt fantastisk!)

  • Flemming Olsen, Denmark (svar til a-jay)

   Vedrørende:
   Vil det være mulig å legge til/redigere tagger?
   Flemming: Ja meget meget gerne – det foregår via email til mig – email adressen er nu på alltimes.dk/hurtigruten-nrk/

   Vedrørende:
   Jeg ser allerede nå en feil i tags. Plakatteksten skal være “Æ bli litt sein på skolen i morra”, ikke “skolan i mornå”.
   Flemming: Mange tak for oplysningen. Min fejl er nu rettet.

 1. Stanislav Sokolov

  En velfortjent første plass, Flemming Olsen! Det må ha vært et møysommelig og tidskrevende arbeid å gå med en tannpirker gjennom hele sendingen og indeksere alt!
  Og takk for hederlig omtale av mitt innslag. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Flemming Olsen, Denmark

  Tusind, tusind tak for at vælge mit bidrag som vinderen.
  Jeg er overvældet. Og overrasket. Det er så mange fantastisk gode bidrag.
  Jeg sender en hilsen alle jer der var med til alle disse bidrag til efter-tur oplevelser.
  Og I skriver «i god minutt-for-minutt-ånd». Tak, det har præcis været min hensigt.

  Som for så mange andre har en tur med Hurtigruten altid været i mine tanker. Nu fik jeg muligheden for at tage turen hjemme foran PCen.
  Og så kan jeg godt lide slow-TV. Man ser «alt», og ikke bare højdepunkter ude af sammenhæng, og kan leve sig ind i stemningen.
  Da NRK var så venlige at gøre hele udsendelsen tilgængelig på nettet bestemte jeg mig for at se den over tid.
  Og for at kunne finde tilbage til noget jeg tidligere havde set bestemte jeg mig til at logge dette indeks.
  Og når jeg nu alligevel havde indekset lagde jeg det ud på nettet i håb om at andre kunne have glæde af det.

  Jeg kan ikke skrive på norsk, så jeg bestemte mig derfor for at skrive på engelsk. Jeg tænkte at det vil passe bedre end dansk siden live udsendelsen havde net besøg fra 176 lande («I alt har personer fra 176 land sett deler av NRKs sendinger»). Tekst tilgængelig på norsk (displays, stednavne etc.) har jeg naturligvis beholdt på norsk sprog. Jeg har enkelte steder forsøgt at referere norsk tale på dansk.
  Jeg ved ikke hvad et skibs «bug» hedder på engelsk – så det blev til «baug camera», som man kan se mange steder i indekset.
  Mit indlæg her er så på dansk.

  Jeg er endnu ikke færdig med min indeksering.
  Anders Hofseth, NRK, har gjort mig opmærksom på, at de første 24 timer ikke er logget med sekunder men kun hh:mm. Det havde jeg glemt. Det er jeg i gang med at rette op på.
  I den anledning har jeg opdaget at jeg havde langt færre begivenheder («Event») med fra starten. Så der kommer også flere begivenheder nu hvor jeg gen-indekserer de første 24 timer.
  Når jeg er færdig med at gen-indeksere de første 24 timer er det min plan at udføre noget «kvalitetskontrol». Bl.a. har jeg mærket «(?)» visse steder som jeg har tænkt mig at checke igen.

  I skriver «Programmet er nå en del av norsk kulturarv så nrk.no/hurtigruten skal holdes tilgjengelig til evig tid» Det glæder mig – så kan jeg jo blive ved med at se det. I er meget velkomne til at inkludere mine data.

  Jeg forstår at det vilde projekt med «Hurtigruten minutt for minutt» måske var udsprunget af vilde ideer opstået i forbindelse med det dengang vilde program «Bergensbanen minutt for minutt»
  Det var min vilde ide med indeksering af hele «Hurtigruten minutt for minutt» måske også? Se min erfaring på alltimes.dk/bergensbanen
  Jeg har nydt Bergensbanenturen mange gange. Tak for den også. Jeg synes at begge parter lærte noget og blev bedre til Hurtigruten.

  Tak igen til NRK for den fantastiske Hurtigruten minutt for minutt tur og for at vi kan blive ved med at se udsendelsen på nettet.

  Svar på denne kommentaren

 3. Godt jobbet Flemming!!!
  Jeg har funnet noen småtterier i indekseringen som jeg synes er litt merkelig.
  Det er noen steder på strekningen fra Sandnessjøen og nordover det er litt merkelig.
  Det har blitt: Sandnessjøen-Nesflaten-Suldal. Det er litt feil. Nesflaten og Suldal er ikke i dette området. Det er litt nord for Stavanger… Dette fikser du lett.
  Noen steder litt lengre nord har stedet Ringebu kommet inn. Det er heller ikke i Nord-Norge. Dette stedet ligger i Gudbrandsdalen omtrent midt mellom Oslo og Trondheim. Dette fikser du også lett.
  Igjen; IMPONERENDE!!!

  Svar på denne kommentaren

 4. Ørsta skiftes ut med Ørnes.
  Nesflaten skiftes ut med Nesna.
  Suldal fjernes.
  Stura skiftes ut med Stamsund.
  Sigerfjord skiftes ut med Sortland.
  Ringebu skiftes ut med Risøyhamn.
  Så blir det meget bedre…

  Svar på denne kommentaren

  • Flemming Olsen, Denmark (svar til Knut)

   Jeg er interesseret i rettelser og tilføjelser. Så mange tak for kommentarerne. Min kolonne «Location» beskriver hvad der på nrk.no/hurtigruten vises i feltet «Du ser på:» oven over selve TV billedet. Jeg lige været inde og checke og her bruges Nesflaten-Suldal, Stura, Sigerfjord, Ringebu. Jeg forstår godt at byerne/havnene hedder hvad du foreslår at skrive. Men jeg har altså valgt at registrere hvad vi ser på nrk.no/hurtigruten. Måske skulle jeg indføre en ny kolonne med navne på byerne/havne. Navnene fremgår dog af kolonnen «Event».

 5. Mythbusters – The Pirates Cut

  […] vi la ut råmaterialet fra Hurtigruten med en åpen lisens kom det mye spennende ut av det. Mulighetene er der og legger du til rette kan folk komme til å lage spennende varianter av […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Hurtigrute-vinneren

  […] indekserte og tidskodet altså HELE Hurtigrutesendingen vår. Dermed vant han den utlyste remikskonkurransen, hvor vi oppfordret dere til å bruke innholdet fra produksjonen […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.