nrk.no

Slutten på .torrents?

Kategorier: Fildeling,Internett & Software

The Pirate Bay Top 100
Faksimile fra The Pirate Bay Top 100

I en sak på Torrentfreak ble det i dag kjent at The Pirate Bay slutter å servere .torrent-filer. Hva betyr dette for piratene?

The Pirate Bay Top 100
Faksimile fra The Pirate Bay Top 100

BitTorrent er en omstridt teknologi, som blir brukt av både lovlydige (som – f.eks. – oss) og lovløse til deling av filer. I saken BitTorrent for din bestemor forklarer vi at du laster ned en .torrent-fil, som videre tar kontakt med en sentral server (tracker) som har oversikten over hvor filene er tilgjengelig.

Dette blir det slutt på nå.

Magnet

Mens .torrent-filer har informasjon om hvilke trackere som skal kontaktes, hashen til BitTorrent-pakken og navnet på filene, inneholder Magnet-linker minimalt med informasjon.

I en Magnet-link (ofte markert med dette ikonet: Magnet icon) finner du i all hovedsak én ting, og det er den såklarte hashen til BitTorrent-pakken. Resten av informasjonen er det opp til BitTorrent-klienten å finne ut av, noe den klarer ved å bruke teknologien DHT (Distributed Hash Table). Enkelt forklart spør klienten BitTorrent-svermen om hvem som har de ulike delene tilgjengelig, og laster de ned direkte fra brukerne, uten å gå via en sentral tracker.

For brukerene

Magnet har ingen store ulemper over å laste ned .torrent-filer, utover at det ofte kan ta litt lenger tid å komme i gang (da Magnet-linken setter i gang nedlastingen av den opprinnelige .torrent-filen). Men for nettsteder som The Pirate Bay har det i praksis to positive bieffekter:

 • Mindre båndbreddebruk: Siden nettstedene ikke lenger trenger å lagre .torrent-filene, sparer de mye i form av båndbredde.
 • Juridisk: Det blir mye vanskeligere å anklage de for ulovligheter, når de ikke lenger sitter på .torrent-filer eller trackere.

For brukerne gjør Magnet det i tillegg lettere å dele BitTorrent-pakker, siden linkene enkelt kan deles via sosiale nettverk, epost o.l. uten å sende vedlegg i form av .torrent-filer.

The rest will follow?

The Pirate Bay er som kjent en monolitt i den ulovlige fildelingsverdenen, og har ganske mye påvirkningskraft for resten av nettstedene. Tror du resten kommer til å følge etter?

17 kommentarer

  • Det står da slutten på .torrents. Som i filtypen .torrents. At du velger å lese det på den måten får være opp til deg, men jeg skjønte med det samme hva overskriften mente.

  • Henrik Lied (NRK) (svar til Steinar)

   Overskrifta føles for meg ganske riktig: Saken handler om at The Pirate Bay slutter med torrent-filer. Og som en pådriver i piratverdenen blir det kanskje litt snevert å bruke en overskrift som «The Pirate Bay slutter med .torrent-filer»?

  • Det Steinar mener er de kunne ha skrevet «thepiratebay går nå over fra .torrent-filer til magnet-filer». Istedefor å lage en «sensasjons overskrift» som kan feiltolkes av folk til å tro at thepiratebay nå slutter med «torrent filer».

  • Odin Hørthe Omdal (svar til Knarf)

   Men magnet er jo ingen fil… 🙂

   Same kva, eg tenkte litt sensasjonistisk…

   Og det tyder IKKJE slutten på torrent-filer. Eg nyttar torrent til å senda private filer (t.d. råfiler frå videoopptak) til andre folk, då er det fint å vita at det berre er dei to-tri eg sender fila til som kan lasta ned det eg sender.

   Brukar det av og til for å senda ein-til-ein òg, av di det fungerer mykje betre enn t.d. FTP på digre filer. Er sikrare…

 1. Ser ikke helt forskjellen på innholdet i en .torrent-fil og innholdet i en magnetlink juridisk sett. Ingen av delene inneholder annet enn metainformasjon om innholdet i nedlastningen? Det vil vel fortsatt bli tolket som om at nettstedet «linker» til opphavsbeskyttet materiale?

  Svar på denne kommentaren

  • Morten (svar til Anders)

   De inneholder forskjellig nivå av metainformasjon.

   Torrent:
   Torrent filen inneholder en liste over alle trackers som tracker torrenten.
   Klienten din tar kontakt med disse trackerne, laster ned en liste med andre som også er koblet til trackeren.
   Så kobler klienten din seg opp mot peers i den listen du lastet ned og laster ned biter av filen fra de.

   Magnet:
   Magnet er *bare* en hash av torrent filen. Det vil si hvilken output en enveisfunskjon over torrentfilen vil gi.
   Klienten din får denne hashen.
   Så gjør den et distribuert oppslag i en DHT.
   DHTen er en hash table, som er distribuert over alle torrent klienter i hele verden. Den kjører altså ikke på noen server slik som en tracker. Når DHTen returnerer lookupet får man en liste med peers som også har gjort samme lookup og altså har deler av filen.
   Disse laster man ned fra.

   Du ser den store forskjellen her er at trackeren har blitt distribuert. Alle som laster ned er like skyldige i at trackeren kjører, fordi aller er like mye med på den. Dette gjør torrent teknologien mye mer motstandsdyktig mot angrep siden det ikke finnes noen «single point of failure.»
   I dag kan man skru av trackeren og plutselig får ingen klienter noen peer-lister og altså får de heller ikke lastet ned.
   For å «skru av» en DHT tracker må du skru av alle klientene som har DHT teknologi samtidig, det vil si alle uTorrent etc. i hele verden.

  • Morten (svar til Homer)

   Det vil hverken være mulig å distribuere opp/ned ratioene eller autentisering i DHTen uten problemer. Da støter du på noe som heter consensus problemet i distribuerte systemer. Enkelt handler det om at hvis alle er like mye skyldige/annsvarlige for at DHTen eksisterer, hvordan kan du vite at ingen lyver om sin ratio eller identitet. Det finnes måter å unngå dette på men det er forskning og ikke implementert enda.

  • barereklame (svar til Homer)

   For private trackere med endel «sære» og sjeldne filer med kun én seed kunne det potensiellt være en fordel å forsatt ha .torrent’s tilgjengelig selv om det var mulig å bytte til magnet-links.

 2. NUUG påpeika dette i si høyringsfråsegn til den norske versjonen av SOPA. (Regjeringa ynskjer å innføre lovpålagd overflatisk sensur av opphavsrettsverna materiale utan at dei som har lagt det ut får høve til å forsvare seg, medan sensur av barneporno framleis skal vere ei frivilleg ordning i samarbeid mellom ISPar og Politiet. Er det ikkje fascinerande korleis musikk- og filmindustrien kjøper seg lover som går på tvers av alt ein moderne rettsstat normalt står for?)

  I framlegget skildrar Kulturdepartementet bittorrent slik det var for mange år sidan. Eg mistenkjer at skildringa er henta frå tiltala i den svenske saka mot The Pirate Bay, der aktoratet måtte la halve tiltala falle fordi dei hadde misforstått og trudde bittorrent var avhengig av ein tracker. Ein kan lure på om Kulturdepartementet har brukt ei utdatert skildring med vilje for å få presedens for internett-sensur på falske premiss. Både trackerar og torrent-filer er avlegs. Det er forsovidt òg søkemotorar som thepiratebay.org. Sistnemnde er berre nyttig for kommentarane sin del, og dei bør strengt tatt vere verna av ytringsfridomen.

  Berre å bruke ressursar på å finne og sperre alle kopiane av thepiratebay.org er fullstendig meiningslaus bruk av tid. Og ofte går mykje meir med i dragsuget. Til dømes må internett-tidsmaskina på archive.org sperrast, sidan den inneheld fleire fullstendige kopiar av thepiratebay.org med magnet-lenker (utan torrent-filer). Den hadde eg sakna om eg ikkje visste altfor godt kor enkelt det er å komme seg rundt sperringane. Og det kjem nok til å komme utvidingar til dei fleste nettlesarar som gjer omgåing til ein leik.

  Svar på denne kommentaren

 3. Når det er snakk om torrents.. Hvor blir det av «Ikke gjør dette hjemme» sesong 2 som torrent? Er litt bedre å se i 1080p enn i nett-tv der det ser ut som det er filmet med en mikrobølgeovn! 😉

  Svar på denne kommentaren

  • Odin Hørthe Omdal (svar til børge)

   Alle moderne netlesarar har no registerProtocolHandler-API til javascript, som gjer at du enkelt kann registrera protokollar til vevtenester. Gjeld ikkje magnet nett no, det burde kannhenda inn i spesifikasjonen, men t.d. mailto: kan du gjera det. Dessutan kan du «finna opp» dine eigne med web+ting:123412341234123421341234.

   Og magnet-lenkjer er klikkbare i alle netlesarar so lengje du legg han inn i ein <a href=magnet:klikkbar>. Som oftast vil du ha eit program inne som vil kunna ta i mot lenkja (t.d. Transmission i Ubuntu). Problemet er vel meir at folk ikkje puttar a-tag rundt, men berre skriv det rett fram i teksten.

   Opera har jo tilogmed ein integrert BitTorrent-klient, men den stør ikkje magnet-lenkjer eller DHT (so langt eg kjenner til).

 4. De seier vel litt om utbreiinga av piratkopiering når fleire mainstream medier slår stort opp ei mindre teknisk endring på piratebay.

  Burde ein ikkje likesågodt vie ein artikkel til at når du er inne og skal laste ned noko på piratebay så må du IKKJE trykke på den store grøne «download» knappen? Den er eigentleg reklame for ei betalteneste og ikkje relatert til torrenten du prøver å laste ned, men det er veldig månge som går på limpinnen og deretter klager i kommentarfeltet på piratebay.

  Dette til piratfolkeopplysning 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.