nrk.no

Steve Jobs 1955 – 2011

Kategori: Kommentar


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Han kan få oppgaven med å designe en strømforsyning til å virke som om det var et oppdrag fra gud.

Ordene kommer fra en tidligere Apple-ansatt som prøver å beskrive Steve Jobs som leder. I natt norsk tid kom meldingen om at Jobs gikk bort. Han har vært en av forretningsverdens tydeligste ledere. Samtidig som han har vært hemmelighetsfull og en person som ikke på noen måte har benyttet enhver anledning til å snakke med pressen.

Foto: ROBERT GALBRAITH/Reuters

Steve Jobs i korte trekk

Den korte versjonen av hans historie som forretningsmann er at han startet Apple og tok det til en suksess. Ble sparket ut av sitt eget styre og startet NeXT, et dataselskap som enkelt sagt var en teknologisk suksess men økonomisk flopp. Samtidig kjøpte Steve Jobs datagrafikkdelen til Lucasfilm og tok det fra underskudd til knallsuksess som animasjonsselskapet Pixar. I 1996 hadde Apple vært uten Steve Jobs i litt over 10 år. Og selskapet var på det tidspunktet på randen av konkurs. Så kommer Jobs tilbake og tar Apple fra rennesteinen og opp til det som i sommer ble kåret til verdens rikeste selskap.

Denne tidslinjen knytter Apples suksess ganske tydelig til Steve Jobs som person. Og det er fort gjort å konkludere at suksessen er ene og alene hans fortjeneste. Dette er nok en av grunnene til at han har fått så mye oppmerksomhet og at det har vært knyttet så mye spenning direkte mellom ham som person og Apples aksjekurs.

Og siden Apple etter hvert gikk fryktelig dårlig forrige gang den karismatiske lederen var ute av selskapet kan man fort konkludere med at det samme kommer til å skje nå. Men de to avgangene har lite til felles. Første gang ble han sparket ut fordi han var uenig med kursen som ble lagt. Han forlot et selskap som hadde takket nei til hans plan og strategi. Denne gangen har han hatt full regi og tid til å forberede selskapet på at han ville måtte trekke seg.

Satte tydelige spor

Likevel får Apple og Steve Jobs enorm oppmerksomhet nå når han er borte. Gjennom sin karriere har han påvirket teknologiverden så tydelig at du i dag knapt kan bevege deg på nettet uten å lese om Jobs. En periode har hele forsiden av det sosiale teknologinyhetsnettstedet Hacker News vært dekket kun med saker om Steve Jobs og Apple.

På Twitter handler flertallet av de såkalte «trending topics» også om Jobs og Apple. Dette er kort fortalt det folk snakker mest om på Twitter akkurat nå.

Det skulle bare mangle at bortgangen til lederen for et av verdens rikeste selskaper får oppmerksomhet, men så mye? Hva er det egentlig han har gjort?

Steve Jobs var uten tvil en god selger. Og en innsiktsfull teknolog. Og en karismatisk og motiverende leder. Og i følge dem som har jobbet med ham en kontrollfrik med utrolig tålmodighet, kompromissløshet og evne til å alltid få de siste detaljene på plass.

Det usynlige

Apple har ikke vært innovative i form av å tilføre verden genuint nye produkter. Det fantes datamaskiner før Macintosh, det fantes musikk-spillere før iPod og det fantes i aller høyeste grad mobiltelefoner før iPhone.

Det Steve Jobs og hans flinke team har hatt fokus på hele veien er å gjøre selve teknologien usynlig og fokusere på bruken og opplevelsen av produktet. Apple har blant annet investert store ressurser i hvordan produktene ser ut rent fysisk. Form og farge. I en verden der både bærbare maskiner, musikkspillere og mobiltelefoner hadde absolutt mest fokus på det praktiske og de tekniske spesifikasjonene fokuserer Apple vel så mye på det estetiske og de ikke så lett målbare egenskapene ved en ny dings. Kollega Anders Hofseth har filosofert litt over disse ikke så målbare detaljene i både artikkelen om hvordan fremtiden kommer snikende litt subtilt og i artikkelen om hvorfor vi ikke ble venner Samsungs Galaxy Tab.

Prosessorkraft og diskplass kan måles i tall. Enkle matematiske ytelser. Men Steve Jobs hadde nok svært gode koblinger mellom høyre og venstre hjernehalvdel. Og la til en ekstra og vanskeligere målbar ytelse i sine produkter. Følelse, lidenskap og estetikk. Noe som har gjort at mange får lyst på en av Apples tekniske dingser lenge før de har lest om de rent tekniske ytelsene.

I tillegg har Steve Jobs også hatt en enorm evne til tydelighet og forenkling. Både i produktene, men også i styringen av Apple som selskap. Firmaet er kjent for enkle lederstrukturer og en evne til å oppføre seg som et lite oppstartsselskap selv om det er et av verdens største firma.

Og fordi Steve Jobs også er kjent som en leder med sans for detaljer og styring langt ned på et nivå som andre ledere ikke ville brydd seg med knyttes det ekstra spenning rundt hvordan Apple vil klare seg uten ham. Det sies at han var med å bestemme alt fra hvilke salater de skulle ha i kantinen hos Apple til nøyaktig hvor halvgjennomsiktig trappene i Applebutikkene skulle være.

His Steveness

En annen egenskap ved personen Steve Jobs som nok har hatt mye å si for Apple er hans karisma og evne til å overbevise. Den var så kraftig at folk snakket om et eget virkelighetsforstyrrende felt rundt mannen. Et såkalt «reality distortion field» som fikk alle til å se enorm viktighet i mindre viktige lanseringer. Noe som også har ført til irritasjon og nærmest aggresjon hos dem som ikke liker de ofte litt kostbare og ikke alltid rent teknisk like revolusjonerende produktene.

Her på NRKbeta er vi velsignet med et usedvanlig ryddig og fruktbart kommentarfelt. Med diskusjoner som tilfører både oss som skriver og leserne våre viktig verdi. Men når vi begynner å snakke om Apple våkner fort aggresjonen. Både salgstall, publikums interesse og bransjeendringene Apple har stått for tilsier at vi bør kommentere mye av det selskapet foretar seg. Men det går nesten ikke an å nevne Apple eller Steve Jobs uten å bli kalt disippel, hjernevasket, fanboy og nikkedukke. Vi blir beskyldt for å drive reklame, for å være lite kritiske og for å være påvirket av Steve Jobs sitt virkelighetsforstyrrende felt.

Jeg skrev ned noen tanker om hvorfor Apple får så mye oppmerksomhet etter lanseringen av den første iPad-en i Norge for omtrent et år siden. Og det er nok ingen tvil om at Steve Jobs kan ta æren for mange av punktene. Nå gjenstår det å se om han har klart å videreføre nok av sin filosofi til resten av selskapet.

Om han hadde evnen til å få det å designe en strømforsyning til å virke som om det var et oppdrag fra gud, har han nok også hatt evnen til å plante de riktige tankene hos de riktige folkene rundt seg.

Foto: AFP PHOTO PHOTO / ROBYN BECK

Enten du liker produktene med det ikoniske eplet på eller ikke, så kan vi takke Steve Jobs og Apple for en forenkling og tilgjengeliggjøring av både teknologisk funksjonalitet og tilgang til innhold. En utrettelig fokus på bruk fremfor teknologien i seg selv. Og selv om jeg er både nerd, teknolog og ingeniør håper jeg at både Apple og teknologiverden kan videreføre denne fokusen. At vi støtter opp dem som kobler høyre og venstre hjernehalvdel. Og tør å tenke annerledes.

Mer

For dem som vil vite mer om Steve Jobs er artikkelen om ham på Wikipedia godt oppdatert. Og vi kan anbefale hans ganske personlige og nærmest legendariske tale til studentene ved Stanford i 2005. Ellers har Wall Street Journals Walt Mossberg en fin og personlig oppsummering og Jan Omdahl i Dagbladet en gjennomgang av de viktigste punktene i karrieren til Steve Jobs. Wired skrev bra om Apples bedriftskultur tilbake i 2008 og Fortune analyserte selskapet og Steve Jobs i august i år. Lydverket har saken Musikalsk revolusjonær? om endringene iPod og iTunes forårsaket i musikkbransjen.

28 kommentarer

 1. Det er synd for heile teknologiverden at Jobs har gått bort. Kvar hadde vi – både Apple og alle andre – vore i dag om det ikkje var for han?

  …det som virkelig blir spanande å sjå på framover er korvidt Apple klarar å halde oppe dei verdiane, måtane å tenke på og «the Apple feeling» i produkta sine. Det er nok mange flinke folk hos Apple som forstår mykje av dette, men at Jobs sjølv ikkje lenger kan kvalitetssikre ting trur eg kan endre ting.

  Vi får håpe eg tar feil.

  Svar på denne kommentaren

 2. Da jeg som kvisete tenåring skulle bygge min første skikkelige gutteroms PC ringte jeg Apple for å høre om det var mulig å kjøpe et separat power mac G4 kabinett. Da de skjønte at jeg skulle stappe en AMD prosessor inne i den gikk tonen fra skeptisk til hånlig. Jeg endte opp med noe grått(og trist) istede.

  Steve jobs skal hvertfall ha hatten av for å fostre et av verdens beste industridesign team.

  Svar på denne kommentaren

 3. Uten Steve Jobs og Apple hadde vi sikkert fortsatt brukt Windows98. Microsoft vet knapt hva innovasjon er – det samme gjelder Google og mange andre selskaper som har blitt store. Innovasjon for Google og Microsoft betyr å kjøpe det andre har laget. Med andre ord, helt ulikt Steve Jobs og Apple.

  Svar på denne kommentaren

  • Morgenfuglen (svar til Nils)

   Å si at Apple er så utrolig innovative er litt missvisende. Apple har vært en mester i å videreutvikle andres umodne produkter og lansere de med flott design, beregnet for bruk i et univers der alle helst handlet i eple butikker.

   For å lage en tendensiøs parallel; Iphone ble lansert i 2007, Nokia lanserte sin første GSM telefon i 1992. Det er 15 år på gjerdet det, om du legger godvilja til.

  • Den var ikke så rent lite tendensiøs heller, da.

   Skal du sammenligne telefoner, så bør du i hvert fall sammenligne iPhone med smart phones. Apple var selvfølgelig ikke først ute med dette heller. Langt derfra. Men, hvem hadde smart phones før iPhone? Og hvor mye brukte de dem? Endringen i både brukergruppe og bruksmønster viser med stor tydelighet at Apple var de første som faktisk fikk til smart phones. Fikk de til slik at folk faktisk gadd å bruke de. Om telefonen kanskje ikke var revolusjonerende teknisk sett, så var totalpakka milevis foran alle konkurrentene.

   (før du kaller meg iSlave, så bør jeg kanskje nevne at telefonen min er Nokia 3110)

   Akkurat dette har apple-antifanboyene aldri forstått. Det er den totale brukeropplevelsen som er viktig. De er sjelden først ute med revolusjonerende teknologi (selv om de for så vidt er veldig flinke til å gjøre eksisterende teknologi mindre). Men det spiller heller ingen rolle. iPod var ikke den første mp3-spilleren. Det var heller ikke den første mp3-spilleren med harddisk. Men, da den kom var den definitivt den minste spilleren med harddisk, og det var den første spilleren med harddisk og et grensesnitt som gjorde det praktisk å navigere et så stort bibliotek som en hdd har plass til.

   (for ordens skyld, så har jeg en iPod Nano 8Gb. Jeg har hatt flere mp3-spillere gjennom åra, med Diamond Rio PMP300 som min første)

   Samme med iPad. Man kan sikkert si mye drit om specsa til iPad, men faktum er at bransjen hadde prøvd seg med nettbrett i forskjellige varianter i 10 år uten å lykkes. Med en gang Apple lanserer sin versjon, eksploderer markedet. Det er ikke tilfeldig, og det er heller ikke fordi folk er lettlurte. Det er rett og slett fordi Apple er ledende på brukerinteraksjon og -opplevelse.

  • Fredrik Stai (svar til Morgenfuglen)

   Joda, men jeg tror du i så fall legger noe annet i ordet «innovasjon» enn det Nils gjør.

   Det er fort gjort å tenke på innovasjon som en revolusjonerende enkelthendelse. Spesielt med all oppmerksomheten Apple får ved hver nye release, eller enkelthendelser som det her. Men hvis du i stedet ser på innovasjon som en mentalitet, og noe som skjer konstant over lang tid, tror jeg du er mere innpå hva innovasjon egentlig er.

   Og det er det Apple er suverene på: å ha den innstillingen som gjør at de kan se muligheter i eksisterende produktkategorier, tørre å entre nye markeder og tolke de på nye måter, og gradvis endre på spillereglene. De gjør det så bra at man lett tar det for gitt.

   Og: iPhone er 10% telefon og 90% andre ting. Mens Nokia stort sett driver med mobiler, driver Apple med PCer, mobiler, musikk, TV + + og alt samlet i én visjon.

  • Fredrik Stai (svar til Morgenfuglen)

   Du preker til koret. Jeg er helt enig i artikkelen du linker til.
   Det jeg skrev om var Apple; jeg nevnte ikke mannen med ett ord.
   Tror du bare ønsket deg en fanboy å slakte…

  • «Men hvis du i stedet ser på innovasjon som en mentalitet, og noe som skjer konstant over lang tid, tror jeg du er mere innpå hva innovasjon egentlig er.»

   «Innovasjon» som uttrykk blir benyttet på mange forskjellige måter, med mange ulike betydninger. For eksempel vektlegges ulike sider av innovasjon innen politikk, næringsliv og fag. Syns dog du heller er nærmere å beskrive et paradigme enn innovasjon, ved å vise til en vedvarende mentalitet.
   En mye brukt definisjon av innovasjon er at det er en nyvinning som ender opp med å bli tatt i bruk av flertallet av befolkningen. I en slik definisjon er altså både utvikling og utbredelse viktig.

 4. Det kan vere verdt å nemne denne TIME-artikkelen òg. Det finst større ting her enn at Steve Jobs var ein mann som laga tidvis geniale teknologiprodukt. Heilt skandaløst at ikkje desse tinga kjem betre fram når minnet over Jobs skal skrivast.

  «I’m an Apple addict, too. But I’d be remiss if I failed to note that the bright white facade of Jobs’s dream had a dark side as well, that in between his faultless designs and his legions of dedicated fans was the often harsh reality of globalized manufacturing, one that can be tainted in blood.»

  ecocentric.blogs.time.com/2011/10/06/the-dark-side-of-steve-jobss-dream/

  Svar på denne kommentaren

 5. Ola Skjetlein

  Sitatet «Det fantes datamaskiner før Macintosh», foekommer litt merkelig for meg med tanke på Apple I og II. Apple II var nok den første minimaskinen eller personlige datamaskinen.

  For de som vil lese mer: apple2history.org/history/

  Etter dette dere muligvis endre oppfatning om at Apple aldri har oppfunnet noe nytt.

  Mvh
  Ola

  Svar på denne kommentaren

 6. Hva er det med folk? En kjendis dævver, og alle glemmer hvilke dårlige sider vedkommende hadde. Jobs var en BEDRIFTENS og KAPITALISMENS mann! Han var IKKE et veldig godt menneske. Han hadde klare psykopatiske trekk og var en kontrollFREAK som de fleste andre store bedriftseldere.
  Se ham for det han var. Ipod?? Hva faen er det??
  Slutt å glorifisere psykopater!

  Svar på denne kommentaren

 7. Anders Svenneby

  Jeg har aldri likt Apples lukkede verden, selvom produktene er utmerkede (om enn overprisede).
  Likte ikke Steve Jobs heller (men nei; jeg kjente ham ikke personlig), men så vidt jeg vet ga han ikke en dollar til veldedighet. Hvor mange vaksinasjonsprogrammer for barn i u-land har den mannen finansiert? Hvor mange kurs om kjønnssykdommer har han finansiert for indiske prostituerte?
  Riktignok var han en fattigper i forhold til Bill Gates, men likevel…

  Når det vel er sagt: Ingen – gjentar; INGEN – fortjener å dø i kreft i en alder av 56. Den !#¤%&/ sykdommen har tatt livet av et par av mine venner, og Steve må ha hatt det forferdelig siste gang han stod og produktpresenterte i jeansen og den høyhalsa genseren sin 🙁 Fatter ikke at han orket å gjøre jobben sin der og da, et vanlig menneske ville hatt nok med seg selv…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.