nrk.no

Hurtigruten: FAQ – Ofte stilte spørsmål

Kategorier: NRK,NRKbeta,TV & Video


Have you got a FAQ in English as well?

Sure! Hurtigruten has been visited from 176 countries, Norwegian isn’t widely understood in most of these, so we made a FAQ in English as well. You’ll find it here: Hurtigruten: FAQ – Frequently Asked Questions.

Hvorfor en egen FAQ?

Det er mange spørsmål om Hurtigruten, og selv om vi har svart på mange av dem flere ganger, kan det være vanskelig å finne rett svar innimellom de over 900 kommentarene på disse 8 artiklene vi hittil har publisert på NRKbeta:
Hurtigruten: FAQ – Frequently Asked Questions
Hurtigruten: Noen glimt bak kameraene
Hurtigruten: hvordan sende direkte fra satellittskygge
Hurtigruten: 5 day TV marathon in the midnight sun
Hurtigruten: 5 døgn TV-maraton i midnattssol
Da er vi i gang : Hurtigruten – Minutt for minutt
Hurtigruten minutt for minutt: status
Hjelp oss å lage hurtigruten minutt for minutt
For å spare dere for å prøve å finne svar i kommentarfeltene har vi laget denne FAQ’en – svar på ofte stilte spørsmål:

Blir Hurtigruten tilgjengelig på DVD?

Vi gjetter vel kanskje at NRK Aktivum (som står for NRKs DVD-utgivelser) ikke kommer til å lage en 30 DVD/BluRay-boks av turen, men det forovervendte kameraet er lisensiert for bruk med Creative Commons, og kan lastes ned via BitTorrent, så om det er noen av dere som vil lage DVD av det, sett igang 🙂

Oppdatering: har sjekket litt og oppmerksomheten er såpass stor at NRK Aktivum ikke har lukket døren for en DVD-utgivelse ennå.

Kommer dere til å lage en timelapse?

VI tror ikke vi kommer til å lage en selv. Men antagelig blir det mange likevel; det forovervendte kameraet er lisensiert for bruk med Creative Commons, og kan lastes ned via BitTorrent, så om noen der ute vil lage noen, er dere hjertelig velkomne. Hvis dere lager noe kult, si ifra så vi kan lenke til det. Bruk kommentarfeltet her: Hurtigruten: Look what I did!

Blir TV-programmet tilgjengelig for nedlasting?

Maratonsendingen som gikk på NRK2 og som ligger i videovinduet på nrk.no/hurtigruten blir ikke tigjengelig for nedlasting, ettersom den inneholder opphavsrettbeskyttet materiale (hovedsaklig musikk, men også noe arkivmateriale). Nettsiden går imidlertid ingen steder, så du kan se programmet om igjen for alltid, selv om du ikke kan laste det ned og det ikke er lisensiert med Creative Commons.

Når blir torrentene tilgjengelige?

Vi prøver å få opp torrentene så raskt vi er ferdige med å kode dem, men vi har hatt endel forsinkelser og tekniske problemer, slik at f.eks. den første torrenten fortsatt ikke er oppe, og det kan bli flere forsinkelser.

Hvordan er BitTorrent-arbeidsflyten?

Det gjøres opptak av HDSDI på en Mac Pro, i DVCPRO100, deretter kopieres det til en 8 kjerners I7-Linux server med FFmpeg og x264 som deinterlacer, legger på NRKlogo og koder til h264.
De ferdig kodede filene leveres så via Sneakernet til NRKs distiktskontorer oppover kysten, hvor de kopieres til Marienlyst via det interne nettet.

Vil torrenter med lavere oppløsning bli tilgjengelige?

Vi forstår godt at mange synes det er ganske heftig å laste ned alle disse gigabytene med video og ønsker en versjon med lavere kvalitet. Vi kommer likevel ikke til å lage det; det er en monsteroppgave. Men ettersom alt ligger der med Creative Commons, er det fritt frem (så lenge du forholder deg til lisensbetingelsene) å lage en lavoppløsningsversjon – og å tilby den på en nettside hardtapetsert med bannerannonser, for den del.

Hvorfor inneholder ikke torrentene tiden i havn?

Det er en praktisk beslutning – det forovervendte kameraet er relativt uinteressant i havn. Det sparer oss endel tid, diskplass og båndbredde vi kan bruke på bedre ting.

Blir det mulig å laste ned sidekameraene, Cineflex osv. også?

Nei, dessverre. Hovedoppsettet på skipet er for direktesending. Det betyr at det ikke er koblet opptakere til de ulike kameraene, bare en ledning rett til kontrollrommet. Det eneste kameraet som er blitt innspilt kontinuerlig er det forovervendte. Det betyr at vi ikke får gjort så mye opptak far de andre kameraene. Hovedprogrammet som går ut fra skipet inneholder opphavsrettbeskyttet materiale som musikk og arkivopptak som vi ikke har rettigheter fra rettighetshaverne til å distribuere fritt. Det betyr at vi ikke kan gi dere det for nedlasting, men dere kan selvsagt streame av hjertens lyst fra nrk.no/hurtigruten.
Vi har blitt spurt om vi kan redigere ut all musikk og arkivopptak fra hovedprogrammet, slik at det kan gjøres tilgjengelig, men det er nok mange måneders arbeide. Bare det å se igjennom fra Bergen til Kirkenes er nærmere 4 uker, om man forholder seg til normal arbeidstid, så det er litt mye for oss. Sorry!

Hvor finner jeg de nedlastbare BitTorrentene?

Du finner alt tilgjengelig materiale på nrk.no/hurtigruten under fanen nedlasting.

Kommer dere til å lage en kjempetorrent med alt materialet i ett?

Det kommer vi ikke til å gjøre, det gir dobbel datamengde å håndtere for oss og dem som seeder, samt at det gir to ulike seeds, som gir lavere hastighet på lastingen. Abonnér på torrent-RSS’en i stedet, du får samme resultat, men på en smoothere måte.

Jeg har problemer med å laste ned torrentene

Gavin skriver i en kommentar:

I assume that you have been able to download the torrent files from the website successfully? and that you have and know how to download files from torrent files (I use Vuze).

Are your hard drives formatted in FAT32? If so, you won’t be able to download the files because FAT32 format limits files to 4GB and these files are bigger. On Windows you need NTFS formatted hard drive and for Mac there are a couple of options but I’ve chosen Mac Extended (Journaled) format, and so far Vuze has no problems. Well, I say that, but it is downloading but says it’s going to take about a day for me to download.

So guys if you’ve downloaded the files, stay online so we can share the data faster!

Jeg har fortsatt problemer med å laste ned torrentene

Artikkelen BitTorrent for din bestemor forklarer hvordan det virker. (Om du har lyst til å hjelpe oss å oversette den til engelsk, hadde det forresten vært fint!)

Videokvaliteten på torrentene virker litt løen innimellom, er det virkelig HD?

Ja, dette er 1920 x 1080 HD med h264-kompresjon. Det ser bra ut på dagtid, men når lyset faller kommer det både endel grums fra kamera og kompresjonsbiprodukter fra kodingen.

Hva er musikken dere spiller?

Vi lager en spilleliste med all musikken som er blitt spilt. Spillelisten blir tilgjengelig på nrk.no/hurtigruten under fanen nedlasting en stund etter at reisen er over.

Kommer dere til å tekste programmet?

Vi planlegger å la publikum fansubbe programmet. Mer om det på NRKbeta snart.

Kan dere fortelle mer om den tekniske siden av produksjonen?

Foreløpig har vi publisert disse artiklene:
Hurtigruten: Noen glimt bak kameraene
Hurtigruten: hvordan sende direkte fra satellittskygge
(Om du har lyst til å hjelpe oss å oversette dem til engelsk, hadde det forresten vært fint!)

Hvor finner jeg et kart over ruten?

Det er et kart på venstre side på nrk.no/hurtigruten, det viser hele turen i et zoombart kart, der du kan skru av og på Kartlag for Flickr-bilder, skip i nærheten (via AIS) og geotaggede arkivklipp fra NRK. Mens videoen spiller kan du trykke «Til båten» for å se hvor båten var på det punktet i videoen.
a map showing the flight of Hurtigruten, the travelled distance being red, the projected journey in green.

Hvor kan jeg finne arkivklipp?

Du finner geotagget arkivmateriale via kartet på venstre side på nrk.no/hurtigruten – velg Kartlag og kryss av for Videoer fra NRK-arkivet, så kommer det opp prikker på kartet som viser tilgjengelige klipp.

Hvordan kan jeg dele et spesifikt punkt i videoen med en venn?

Gå til punktet på turen som du ønsker å dele i kartet på nrk.no/hurtigruten.
Mens videoen spiller kan du så fin-navigere med slideren i videovinduet til du finner riktig punkt. Trykk så på del reisen over videovinduet og klipp ut Link til nåværende posisjon: – den ser ca slik ut: nrk.no/hurtigruten/#t=145818, tallet på slutten av lenken er posisjonen i videoen du lenker til (i sekunder fra sendingsstart). Du kan dobbeltsjekke at du lenker til riktig punkt ved å lime inn lenken i en ny fane.

Hvordan kan jeg navigere i videomaterialet?

Det er et kart på venstre side på nrk.no/hurtigruten, det viser hele turen i et zoombart kart, der du kan skru av og på Kartlag for Flickr-bilder, skip i nærheten (via AIS) og geotaggede arkivklipp fra NRK. Mens videoen spiller kan du trykke «Til båten» for å se hvor båten var på det punktet i videoen. Du finner også en tidsslider i videospilleren som lar deg bevege deg freom over og bakover.

Kan dere fortelle mer om kameraene som brukes?

Det er 11 kameraer ombord. 3 kameraer står fastmontert på broen; det fremovervendte, mot venstre og mot høyre. Ett kamera henger under baugen, et Cineflex V14 HD er montert foran, rett under broen. Sistnevnte leverer de ekstreme innzoomene. De øvrige 6 kameraene flyttes rundt og brukes i lettbåter, intervjuer, havner osv. Denne artikkelen forklarer mer: Hurtigruten: Noen glimt bak kameraene.
Om noen har lyst til å oversette videoinnslagene, skrik ut!

Kan dere fortelle mer om mikrofonene ombord?

Vi skal prøve å komme tilbake til det i en senere artikkel. Generelt har ambiensmic’ene blitt plassert steder der de kan plukke opp et realistisk lydbilde av skipets bevegelse uten å blåse ut, og uten å plukke opp passasjerer som prater.

Hvor mange jobber på produksjonen?

22 personer fra NRK er ombord, 4-22 av disse arbeider samtidig. Skiftene varierer, generelt er de 12-14 timer. Søvn er luksus man tar når sjansen byr seg, men primært spares den til man kommer hjem.

Hvem fikk den vanvittige ideen å lage dette?

Det er antageligvis en idé som har kommet fra flere omtrent samtidig, så det blir ikke riktig å kreditere en enkelt person for dette, men vi vet at vi skrev dette i september 2009, uken #Bergensbanen ble sendt på NRK2:

En av de bedre idéene som dukket opp på Twitter fredagskvelden var å gjøre et lignende prosjekt for hurtigruta. Sett et kamera i baugen og film hele turen Bergen-Kirkenes-Bergen. 11 dager – perfekt for NRK2 i romjula og nyttårshelg neste år!

Lærdom: Ikke avskriv vanvittige ideer med en gang, de er kanskje bare ukonvensjonelle – som er akkurat det som behøves for at noe skal stå ut.

Er det ikke forferdelig dyrt?

Det er selvsagt ikke gratis å ha 22 personer i jobb dag og natt seks dager i strekk, og det er også endel dyr leie, som satellittantennen, uplinken, utstyr som Cineflex’en etc, men når man først er oppe og står får man gangske mange timer TV ut av det. Du kan si at vi får rundt 150 dokumentar-lengder for rundt det 4 vanlige dokumentarer ville kostet. Det er antagelig vesentlig billigere enn mange større sportsarrangementer, og kanskje rører det også folk på en dypere måte. Vi er tross alt lisensfinansierte Norsk Rikskringkasting. Vi må gjøre ting som dette, for hvis ikke vi gjør det, er det ingen andre som gjør det.

Kommer det en reprise?

Alle de 134 timene? Vi vet ikke ennå. Men det BLIR en halvannen times highlights-sending på NRK1 allerede torsdag 23. juni kl 21:30, og SVT, Svensk TV, kjører et 2 x 120 min highlights-program senere. Vi sier fra når vi vet mer.

Får vi GPS-data osv?

Jada! Vi gjør en datadump fra skipets systemer, men formatet er relativt innfløkt, så vi venter til turen er over. Da gjør vi overføringen og konverterer til noe mer fornuftig. Vi gir til dere i JSON-format.

Har det vært mye interesse rundt Hurtigruten?

Ja. Sinnsykt. Mer om det senere.

Hvor store er torrentene i alt?

De er ikke klare ennå, men kollega Carlsen har estimert 250-300 GB totalt når alle 34 torrenter er ferdige.

Hvor mange har sett på Hurtigruten?

Vi kommer tilbake til det, her er en midtveis-rapport2,5 millioner tv-seere så livesendingen fra Hurtigruten

Kan jeg streame programmet?

Jepp! Det er her: nrk.no/hurtigruten. Og der blir det liggende.

Dingsen min støtter ikke Flash, hvordan kan jeg da se Hurtigruten?

Om du ikke har støtte for Adobe Flash på dingsen din (en typisk iPad/iPhone-utfordring), var det en forenklet fallback på nrk.no/hurtigruten/ios.html under sendingen (bruker NRK2s direktestrøm). VI beklager dette, men løsningen som er bygget, og som tillater spoling i direktesendt video er vanskelig å få til uten Flash idag.

Hvor lenge vil Hurtigruten være tilgjengelig på nett?

Ingenting varer evig, men la oss håpe på noe i nærheten…

Jeg ser bare hvite flater på nrk.no/hurtigruten – hva skjer?

Tryllingen som gjøres på nettsiden krever siste versjon av Adobe Flash. Noen moderne nettlesere, som Chrome, håndterer dette automatisk, men noen nettlesere krever at du gjør dette manuelt. Du kan sjekke versjonen din og få en nyere på Adobe Flash
Det er også folk som velger å ikke installere Flash. Vårt tilbud til denne gruppen underveis har vært iOS-fallback’en og NRK2 på TV eller via streaming. Nå som sendingen er over, er alternativene BitTorrentene eller å gå på besøk til noen som har Flash installert.

Om du sitter med ubesvarte spørsmål, spør i kommentarfeltet og vi skal forsøke å svare.

70 kommentarer

 1. Hanne Sofie Ramstad Andreasson

  Hei
  Denne forespørselen er kanskje litt på siden av deres flotte produksjon som du har besvart mange spørsmål om, men jeg lurer på om ikke NRK kan legge ut litt informasjon om selve M/S Nordnorge når det er stille og øde natur på skjermen?! Mulig det kom en del info da skipet la fra kai i Bergen, men det er kommet mange seere til etterhvert, og det kunne vært kjekkt å vite historien om akkurat den båten, hvor mange jobber ombord, hvordan er deres arbeidsskift, hvor mange er det plass til etc. Det kan stå i en oversikt på skjermen for oss som vil vite mer om skipet og driften. Kanskje mange lurer på å søke seg jobb ombord, eller som meg bare er nysjerrig på livet ombord og ikke bare langs leia.
  Lykke til på siste etapper!

  Svar på denne kommentaren

 2. Hei. Virkelig fantastisk program! Men et par skuffelser. Jeg har hatt anledning til å se noen timer (på nattevakt) underveis. Oppover langs Alstenøya la dere aldri ut bilde av De Syv Søstre – de har en kjempefin og karakteristisk profil. Samme sted – sør på Alstenøya er Alstahaug kirke og Petter Dass museet. Museet er skåret inn i berget ut mot leia, og er veldig spesielt. Så vidt jeg så, viste dere ikke dette. I kveld ble jeg også skuffet! Dere har kjørt langs den fantastisk fine Finnmarkskysten uten å vise den fram. Jeg har sett bølger og bølger, men kysten har glimret med sitt fravær. Veldig synd. Derfor ganske kjedelig at dere ikke har tatt opp annet enn frontkameraet.
  Par forslag: Vise innlands-Norge på langs fra luften i rolig tempo, f eks fra et styrt luftskip.

  Svar på denne kommentaren

  • _ad_ (svar til Ketil)

   Jeg hoppet av ett eller annet sted mellom Brønnøysund og Sandnessjøen, og før dette hadde De syv søstre blitt vist.

  • Paul F. Sørensen (svar til Ketil)

   Også jeg ble skuffet og sier meg 100% enig med Ketil. Alt for lite sideview til begge sider synkront med frontview. Og bare som et apropos. Nordlandskysten er ikke bare lave holmer og over- vaskede skjær. Det er også mektige fjell som troner lenger inne i landet. Det er jo det man ser hvis man som passasjer står i front på øverste dekk. Og hvorfor all denne fokus på baugen som pløyer gjennom vannet? Alt for mye. Dette kunne vært mer interessant med stamping i grov sjø.
   Bortsett fra dette, takk for et utmerket program.
   Hilsen Hurtigruteentusiast.

 3. Jeg klarte selvfølgelig å forsove meg og våknet ikke før 09:40, til tross for at jeg sovnet tidlig i går og at jeg hadde alarmene på. Hurtigruten ankom hjembyen min Kirkenes i dag klokken 09:40 og jeg skulle gjerne få sett de 2 – 3 siste timene i reprise, da venner og familie av meg fulgte båten inn til havn i lettbåter.

  Blir Hurtigrutesendingen sendt i reprise? Jeg er redd frontkameraet fra torrentfilene ikke er nok, spesielt fra den siste etappen.

  Takk.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til stonhans)

   Du får en 1,5-timers highlights-sending på NRK1 imorgen, torsdag kl 21:30. Hele kalaset i reprise er ikke programsatt foreløpig, men det er ikke utenkelig at det vil skje…

  • Kaare K. Johnsen (svar til stonhans)

   Jeg har tatt det opp, så du kan få en kopi av de siste to timene på en DVD, hvis du vil. Send i så fall postadressen din til [email protected], så sender jeg DVD-en til deg. Det er ikke HD-opptak, men tatt opp i den kvaliteten som kalles SP på Sony-opptaker, dvs plass til to timer på 1 DVD.

 4. Terje H. Hanssen

  For veldig, veldig mange av oss, så vart nettopp kombinasjonen av TV-bileta og materialet/kommunikasjonen på nett, det som gjorde opplevinga så frodig.
  Eg var konstant innlogga på FB-sida «Hurtigruten minutt for minutt» og fekk der umiddelbare reaksjonar på sendiga.
  Det er no lurer på er: Kan dei som administrerer denne sida på noko vis klare å hente ut alle innlegg og kommentarar til innlegg frå denne sida og lage ein pdf av det? Då er det søkbart og ein kan sjå i dette samstundes som ein ser om att dei strekningane ein ønsker på nett.
  Veit ikkje om dette er teknisk mogeleg, men det hadde i alle fall vore utruleg kjekt å ha. Å sitte å bla seg bakover kan ein stakar berre gløyme. Prøvde å klikke «Eldre innlegg» og vente i ein 8-10 minutt og var ikkje komen til sluttscena i Kirkenes ein gong 🙂

  Spent

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Terje H. Hanssen)

   Jeg vet ikke hvordan det er med Facebook-eksport, men vi har fått gjort en full import av Twitter med time stamp – har et visst håp om at vi (eller andre) skal klare å synce det opp.

 5. Hei
  Lurer på om det hadde gått an å lagt ut en spilleliste som kunne åpnes i Spotify av all den fine musikken som ble spilt under Hurtigruta minutt for minutt?

  Takk til Nrk som tørr å satse nyskapende og satse på noe slikt som dette!

  Svar på denne kommentaren

  • Æ gler mæ! Det var fantastisk mye bra musikk, variert, stemningsfullt…. Bare å lukke øynene så er man på havet igjen 🙂 Har dere noe estimat på hvor lenge vi «må» (storforlangende 😉 ) vente på herligheten? (Spilleliste). 1 uke? 1 måned?

 6. Er det bare mig men når jeg vil se repris via prik på kortet på /hurtigruten så lige pludselig kommer der klip ind med lokal fodboldkamp og andre tv-klip. Er der fejl i originalstreamen eller er det serveren der kommer til at klippe andre NRK-signaler ind. Det er slemt ved Bergen – der kom der en foldboldkamp ind på et meget lille norsk stadion. Også lige som om streaming-signalet «hopper/springer» mellem forskellige tider på ruten uden jeg gør noget?

  Svar på denne kommentaren

  • Anders (svar til BrianTT)

   Nei, det er ikke bare hos deg. Serverne er overbelastet for øyeblikket, ifølge NRK. I helgen var jeg i København (flott by forresten) og fikk ikke sett akkuratt da, men vi får håpe det ordner seg om noen få dager.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til VeO)

   Vi tror problemet ligger hos vår streamingpartner, håpet er at de får gjort noe med dette når de kommer på jobb mandag.

  • a-jay (svar til BrianTT)

   Jeg har opplevd akkurat samme problem. For min del har problemet vedvart siden i går. Håper det løser seg da som Anders sier.

 7. Jeg hadde lyst til å se innledningen på sendinga men det er et problem: Første prikk på kartet (nrk.no/hurtigruten/) er på 24 minutter. Forsøkte å reloade sida og bare starte avspilling, den starter da greit med starten men kun i noen sekunder før det hoppes langt ut i sendinga (som oftest Geiranger). Er dette et problem for alle eller er det meg? Har siste versjon IE.

  Svar på denne kommentaren

 8. En ting som er kjipt på nrk.no/hurtigruten er at det er så vanskelig å spole mer spesifikt på opptaket som er ute i Flash. Kjedelig om man ikke fikk med seg hva noen sa og må spole 10 minutter tilbake :S

  Skulle vært mulig å skrevet inn minutter, sekunder selv, for så å trykke enter.

  Ellers så vil jeg takke for et flott program 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Gaute Heggen (svar til Bjørnar)

   Hei Bjørnar. Det du ber om er mogleg, så vi får sjå om det er noko vi kan ordne i ettertid. Spolinga i så masse materiale er ei utfordring og kartet var den beste løysinga vi kom opp med, men det kan alltids bli bedre. Takk for bra forslag.

  • Hva med en wikiside eller noe med lenker til tidspunkt på nrk.no/hurtigruten? Da kan man linke til spesielle hendelser, forskjellige steder og forskjellige tidspunkt. Tenkte jeg skulle se om jeg kom noen vei med det selv, men vi får se.

  • Anders Hofseth (svar til Bjørnar)

   En workaround er å trykke på dele-knappen, klippe ut lenken, lime inn i nettleseren og trekke fra det antall sekunder man vil hoppe bakover. Ikke optimalt, men relativt effektivt.

  • Øyvind S (svar til ulf kristensen)

   Det lurer jeg også på……..E det lurt å ha en konkurranse der man ikke får vite svaret og hvem som vant til hvilken tid???????E me bare 2 stykker så lure på dette?

  • Rune Møklebust (svar til ulf kristensen)

   Det var to personar som tippa 071933 (!). Vi annonserte vinnarane to gonger i løpet av føremiddagen (har ikkje namna her no). Det kom inn over 8000 forslag..

 9. Kirsten Håkedal

  Var det ikke litt tidligt å sende «highligts» som dere sendte igår? Forslag: Send passe lengde distanser med kommentarer til hvor vi er og hva det er vi ser. Ble endda mer frustrert igår over å kjenne stederne igjen uten å ha pipling på hvor vi var. Nydeligt musikk accompagnement. Så det meste av den lange tur men følte meg satt ut over manglende forklaring på hvor vi var. Vennlig hilsen Kirsten Håkedal

  Svar på denne kommentaren

 10. Hei! Er det mulig at dere kan lage og legge ut en lydfil med bare havlyd på? Helst fra når Hurtigruten er «ute på storhavet», der det er en del bølger/sjølyd. Feks. mellom Mehamn og Berlevåg er det et strekke uten småbåter og kun voldsom sjø. Deilig å høre på! Vi snakket om dette på jobb og det var mange som gjerne skulle hatt et slikt lydklipp, for å ha i bakgrunnen mens man gjør andre ting/leser, digg å sovne til osv. Kunne gjerne vært på 30-60 minutter og kanskje med LITT musikk, men helst bare sjølyden egentlig 🙂 Bare å putte det opp som torrent sammen med resten av torrentene fra hurtigrutesendingen!
  Hadde satt stor pris på om dere hadde orket å lage et slikt lydklipp i grei kvalitet! Jeg aner dessverre ikke hvordan jeg kan hente ut lyd fra film…
  Vil forresten takke for en flott sending, vi fikk sett mange timer på nattevakt på jobben.

  Svar på denne kommentaren

 11. Flemming, Denmark

  Regarding:

  BrianTT
  Er det bare mig men når jeg vil se repris via prik på kortet på /hurtigruten så lige pludselig kommer der klip ind med lokal fodboldkamp og andre tv-klip. Er der fejl i originalstreamen eller er det serveren der kommer til at klippe andre NRK-signaler ind.

  Anders
  Nei, det er ikke bare hos deg. Serverne er overbelastet for øyeblikket, ifølge NRK.
  ———————-
  I have the same problem.

  I read, however, now at nrk.no/hurtigruten/ the following message

  VIKTIG MELDING: Vi har for tiden problemer med videoleveransen. Leverandør jobber med saken.

  I am looking forward to the solution.

  Svar på denne kommentaren

  • Jon Ståle Carlsen (NRK) (svar til Frode)

   Streaminglevrandøren vår klarte ikke å finne noen ut av problemet med at videoen stadig hoppet i tid, før vi startet ferien vår. Den løsningen vi kom frem til, var å skru av bitrateswirchingen. Resultatet er at nettsiden nå oppfører seg som den skal, med unntak av at videokvaliteten i fullskjerm, som ikke blir like god som før. Over sommeren har vi imidlertid ønske om å kode videoen i enda bedre kvalitet , og finne en løsning på bitrateswitchingen.

 12. Kaare K. Johnsen

  Jeg vet ikke om det er et ofte stilt spørsmål, men jeg spør i alle fall:
  Hvor lang distanse gikk M/S Nordnorge på denne bestemte turen?

  Jeg har lest flere steder at avstanden Bergen-Kirkenes er 2500 nautiske mil / 4630 km, men denne turen må ha vært kortere, fordi:
  Den totale reisetiden, minus liggetid på anløpssteder, var ca 108 timer og 26 minutter, eller 108,43 timer. Det tallet har jeg fra de nedlastede opptakene fra frontkameraet (mp4-filene). (De opptakene er litt lenger, men der er det med ca 70 min. mens båten ligger i Trondheim, i del 9b, og ca 37 min. i Honningsvåg, del 29.) Og 4630 km på 108,43 timer gir en gjennomsnittsfart på 42,7 km/t eller ca 23 knop, mens båtens marsjfart er oppgitt til 15 knop. Så enten må båten ha gått en kortere distanse, eller farten må ha vært langt over vanlig marsjfart.

  Er det noen som vet hvor lang distansen var på denne NRK-turen?

  Svar på denne kommentaren

  • Kaare K. Johnsen (svar til Kaare K. Johnsen)

   Nå har jeg regnet mer, og det er noe merkelig her, som jeg håper noen kan oppklare:
   Jeg har nøye regnet ut båtens gjennomsnittshastighet på grunnlag av to lange distanser, Florø-Ålesund og Rørvik-Brønnøysund (distansene fant jeg på http://www.hurtigruten-web.com), samt tiden i NRKs mp4-filer på disse distansene, og får da en gjennomsnittshastighet på ca 13,5 knop eller 25 km/t. Det passer jo bra med at marsjfarten er oppgitt til 15 knop. Men med ca 108 timer fartstid på hele distansen (summen av alle mp4-filene minus liggetid på anløpssteder), gir det en distanse på bare 2700 km, altså hele 1930 km mindre enn de 4630 km som oppgis for distansen Bergen-Kirkenes.
   Er det jeg som er helt på viddene med regnestykket mitt? Kan noen oppklare dette?

  • Rune Haaland (svar til Kaare K. Johnsen)

   Distansen som skipet tilbakelegger Bergen – Kirkenes – Bergen er totalt 4200 km (2268 nm) ifølge cruise.no/cms.cfm?nPageNo=7308.

   Distansen Bergen – Kirkenes blir noe lengre enn halvparten av dette, la oss si ca 1200 nm.

   Hvis skipet er i fart i 108 timer, som du oppgir, så tilsvarer dette en gjennomsnittshastighet på ca 11,1 knop.

  • Kaare K. Johnsen (svar til Rune Haaland)

   Aha! Takk for den oppklaringen!
   Da er det en del villedende opplysninger der ute på nettet, som også forvirret meg.
   Men jeg spør likevel NRK – eller Hurtigruten-ansatte som måtte lese dette: Finnes det opplysninger om nøyaktig hvor lang strekning M/S Nordnorge gikk på TV-turen?

  • Kaare K. Johnsen (svar til Kaare K. Johnsen)

   I NRK2-sendingen på strekningen Bergen-Florø ble det vist en ordentlig fin og interessant film fra 1968 som heter «Nordover med Hurtigruta» (29 min.), hvor vi følger MS Håkon Jarl hele veien fra Bergen til Kirkenes. Der opplyses det at strekningen er 1250 sjømil eller 2300 km. Også dengang gikk båten innom Trollfjorden, men neppe innom Geiranger – Geiranger nevnes i alle fall ikke i filmen. Ifølge hurtigruten-web.com/ruteplan.html er distansen Ålesund-Geiranger-Ålesund 70 sjømil el. 130 km, og når den kommer i tillegg, blir Bergen-Kirkenes 1320 sjømil el. 2430 km. Så lenge ingen i NRK eller hos Hurtigruten kommer opp med et tall, er dette foreløpig det beste.

  • Kaare K. Johnsen (svar til Eva)

   Jeg skrev sjømil i det innlegget stedet for nautiske mil, fordi kommentatoren i den nevnte filmen fra 1968 sa sjømil. Men jeg går ut ifra at han mente nautiske mil, for strekningen kan jo ikke være fire ganger så lang.

 13. Hør lyden av Hurtigruten | Frank Eivinds verden

  […] man kan gjøre hva man vil med materialet så lenge det deles videre. Så da Kristin M. spurte på NRKbeta: Er det mulig at dere kan lage og legge ut en lydfil med bare havlyd på? Helst fra når […]

  Svar på denne kommentaren

 14. Jon Ståle Carlsen (NRK)

  Hei Frode.

  Vi har jobbet en del med dette mellom ferieavvikling og annet her i sommer, og begynner å nærme oss en løsning. Vi håper å få ting på plass i løpet av noen få dager.

  Svar på denne kommentaren

 15. Kristian-Markus Pedersen

  Hei.

  Noen som kan fortelle hva «kjenningsmelodien» til Hurtigruten minutt for minutt heter? Jeg tenker da på musikken som er i introfilmen, som kom like etter at kringkastingssjefen klippet snoren…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.