nrk.no

Apples nye eplehage

Kategorier: Apps, Mac, Netthandel & Software

App Store for Mac
App Store for Mac

Med Mac OS 10.6.6-oppdateringen som i går dukket opp i de tusen Mac-hjem, legger Apple lista for softwarehåndtering et hakk opp. «App Store» for Mac har vært annonsert en stund, og kommer ikke overraskende på noen, spesielt ikke når vi kjenner den formidable sukessen Apple har hatt med «App Store» for iOS.

App Store for Mac
App Store for Mac

Konseptet med «App Stores» er på ingen måte nytt, eller Apples idé for den del. Linux har lenge hatt sine «repositories» som i prinisppet fungerer som «Apples App Store».

Apple lanserte sin første versjon av «App Store» 11. juli 2008, da kun for iPhone og iPod Touch. Butikken ble lansert med 500 programmer for nedlasting. Tre dager senere hadde butikken 800 programmer tilgjengelig og formidable 10 millioner nedlastninger. Grunnlaget for suksessen, og starten på en ny epoke for både applikasjonsdistribuering og betalingsvillighet var et faktum.

I oktober 2010 hadde «App Store» for iOS over 300,000 applikasjoner tilgjengelig, og ufattelige 7 milliarder nedlastinger.

Nå er det altså Mac OS som skal få være med på apps-karusellen.

Kunden i førersetet

«App Store» for Mac OS ser akkurat ut slik jeg forventet at den skal se ut. I grunnen så er den kliss lik iOS-versjonen. Og den fungerer da også på akkurat samme måte. Den er med andre ord akkurat like enkel, brukervennlig, ryddig og oversiktelig.

Store ikoner, tydelige priser, ratings med ett-klikk-for-kjøp funksjonalitet. Det er verdt å merke seg at Apple har valgt å gi ut «App Store» som et eget program for Mac, og ikke integrert det i iTunes. Veldig greit vil mange kanskje si, da iTunes allerede er en mastodont av et program.

Når jeg velger å kjøpe en applikasjon må jeg, i kjent stil, skrive inn passordet mitt og så… vips… Kredittkortet er belastet, uten at jeg egentlig tenker så mye over det, og applikasjonen hopper ut av «App Store» og ned på oppgavelinjen min. Fiks. Ferdig. Installert. Gratulerer.

Evernote i App Store
Evernote i App Store

På samme måte fungerer det også for oppgraderinger, fixer og applikasjonsvedlikehold. At dette også gjøres ved ett-klikk-prinsippet på «beskjed fra Apple», er noe de fleste dødelige vil sette enorm pris på.

Det kan kanskje virke flåsete og selvsagt, men for den gjennomsnittelige Mac-bruker er akkurat denne ekstreme enkelheten noe av det viktigste og mest kjærkomne med «App Store» konseptet. Det er ikke snakk om å måtte rote rundt på en softwareprodusents nettside etter en kjøpsside. For så å måtte knaste inn brukerinformasjon i alle bauge og kanter, kredittkortnummer, utløpsdatoer og CVS-koder. Tante Gunda slipper med andre ord å tenke på hvor det ble av det hun kjøpte, hva den heter, og hva hun skal gjøre med den litt mystiske .dmg filen. Når hun endelig fant den igjen.

«App Store» går utenpå alt dette og gjør kjøps og installasjonsprosessen så enkel at alle klarer det. Slikt blir det nedlastinger, og penger av.

Låst inne igjen?

Det er hevet over enhver tvil at det både er gode og dårlige sider ved Apples «App Store». Når det kommer til «App Store» for iOS føler vi oss fortsatt Innelåst i Eplehagen, frykten er at det går samme vei for Mac OS også, selv om det vel foreløbig ikke er noe som tyder på det.

App Store for Mac

Den prinsipielle forskjellen mellom «App Store» for Mac OS og iOS er at det fortsatt vil finnes et annet alternativ for Mac OS. Det er, heldigvis, ikke slik at Apple med introduksjonen av «App Store» skrur av muligheten for å innstallere programvare på annet vis. Det vil fortsatt være mulig å laste ned det du måtte ønske og installere dette på «gamlemåten».

I så måte blir «App Store» for Mac OS egentlig bare et kjærkomment tillegg. Kanskje mest kjærkomment for hordene som bruker Mac, uten og egentlig bry seg så mye om filer, installasjoner, systemer og terminalvindu. Og de er det svært mange av.

Alt er imidlertid ikke rosenrødt i denne eplehagen heller. Vi finner det litt merkelig at man må kjøpe applikasjoner på nytt, selv om man allerde har kjøpt de i «App Store» for iOS. Har du punga ut de 29 kronene det koster å kunne klippe filmer på iPhonen din med iMovie, må du likevel legge nye 85 kroner på bordet for å få det samme programmet til Mac.

Det kan nok argumenteres for at det tross alt er to forskjellige applikasjoner, og dermed må kjøpes hver for seg, men man skulle jo også tro at det kunne være en styrke og ha muligheten til å selge applikasjonenen sine i en og samme pakke til alle OS.

Utviklere blir også fratatt muligheten til å gi vekk prøveversjoner av  et program. Såkalte «trial-versjoner», hvor man kan prøve et program gratis i feks 30 dager, er forbudt i «App Store». En tap-tap situasjon for både uviklere og kunder spør du oss.

Apple viderefører også den nær fascistiske linjen hva restriksjoner for utviklerne anngår. I følge lifehacker.com vil det fortsatt ikke være mulig å la programmer kjøre i bakgrunnen på «ekte vis», ingen programmer får «root permissions», og progammer i «App Store» får ikke imitere allerede eksisterende Apple programmer.

iWork pakken skjønner at jeg har den fra før
iWork pakken skjønner at jeg har den fra før

Det ser heller ikke ut til at de ulike programmene i «App Store» skjønner at de allerede er installert hos meg fra før. Evernote er allerede på min Mac, men den tilbys fortsatt fra «App Store» for nedlasting. Apple programmer som Keynote, Numbers og Pages, som jeg også har installert, ser ut til å være istand til å «skjønne» dette, og jeg får dermed beskjed om at de er «INSTALLED».

Pris er alt

Det Apple har fått til med «App Store» for iOS, er den uslåelige kombinasjonen bredt utvalg og lave priser. Om det så hadde  gått an å stjele programmer til iPhone, virker det nærmest meningsløst å stjele et program til den prisen. Man gjør seg ikke til tyv for seks kroner.

Top Paid kategorien i App Store
Top Paid kategorien i App Store

Og man nøler heller ikke med å kjøpe en app eller to en kveld på byen. Denne mikroprisstrukturen har vist seg svært lønnsom både for etablerte programvareprodusenter og for gutteromsprogrammerere som skuffer inn store penger på programmer man ikke ville sett to ganger på i en vanlig butikk.

NRKbeta har merket seg at vi ikke har nølt med å betale 55 kroner for tekstbehandlingsprogrammet Pages, 55 kroner for regnearket Numbers og 55 kroner for presentasjonsverktøyet Keynote. Men skal vi betale 990 for iWork-pakken til en mac (som inneholder de samme tre programmene i mac-versjon) tenker vi en og to ganger før kredittkortnummeret er tastet inn. Dersom denne pakken hadde kostet 1/6 av prisen, ville det vært lettere å kjøpe den – kanskje så mye lettere at 6 ganger så mange hadde gjort det. Selvsagt krever det at alt er priset på det nivået. Hadde Apple tilbudt en nytteprogramvarepakke til Mac for 155 kroner, mens alt det andre var priset som idag, ville mange avskrevet pakken som useriøs.

Side om side

Så lenge «App Store» for Mac OS eksisterer side om side med muligheten for å innstallere egne programer «manuelt», er Apple langt innafor. Skrittet for å plutselig rammle utenfor er dog ikke så stort. I det hodene i 1 Infinite Loop starter å leke med ideen om å gjøre «App Store» til den eneste ene metoden for applikasjonsinstallering og håndtering, løper vi sporenstreks til banken for å sette sparepengene våre i Microsoft aksjer.

Forhåpentligvis holder Apple seg på matta. I tospann med sin litt mer uskikkelige tvilling «Frihet», fungerer nemlig «App Store» for Mac OS glimrende.

Kilder:

http://en.wikipedia.org/wiki/App_Store

http://lifehacker.com/5726393/why-you-might-really-like-the-mac-app-store-in-the-long-run

http://lifehacker.com/5726764/why-the-mac-app-store-sucks

32 kommentarer

 1. Sigurd Ljødal

  Jeg har ikke opplevd at programmer som er installert har vært mulige å kjøpe på nytt. Både Apple-programmer og ikke-Apple-programmer har blitt registrert som installert. F.eks. DrawIt fra Bohemian Coding står som installert, selv om jeg ikke har kjøpt det i App Store.

  Svar på denne kommentaren

 2. Michael Onarheim

  Selv om et program sier installert, så er det ikke integrert i App Store. Du vil ikke få nytte av oppdateringer osv gjennom App Store. Det vil bare program som er kjøpt gjennom App Store.

  For program som Evernote er det greit nok. Det er bare til å trykke kjøp siden det er gratis.

  For betalprogram så fungerer de allerede glimrende, så jeg venter nok til en ny full versjon kommer før jeg evt. kjøper de i App Store.

  Svar på denne kommentaren

 3. Fredrik Graver

  Så lenge “App Store” for Mac OS eksisterer side om side med muligheten for å innstallere egne programer “manuelt”, er Apple langt innafor. Skrittet for å plutselig rammle utenfor er dog ikke så stort. I det hodene i 1 Infinite Loop starter å leke med ideen om å gjøre “App Store” til den eneste ene metoden for applikasjonsinstallering og håndtering, løper vi sporenstreks til banken for å sette sparepengene våre i Microsoft aksjer.

  Hør, hør!

  Å ha app store som et alternativ er fantastisk, men anarkisten i meg stritter i mot enhver form for tvang i denne sammenheng. Det at app store er eneste måte å skaffe seg apps til iOS er ene og alene grunn til at jeg ikke har skaffet meg iPhone/iPad. Hvis det blir eneste måte å skaffe seg apps til MacOS også blir det Linux på både MacBooken og iMacen! 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Håkon K. Olafsen (svar til Chris Ronald Hermansen)

   Jeg tror nok ikke dette kommer til Leopard. Snø Leopard blir erstattet til sommeren (WWDC i juni vil jeg anta) av Lion så du må nok kjøpe SL eller vente til Lion kommer (akkurat som meg).

 4. Christian Meuche Haugstad

  Hvorfor i all huleste verden er det nødvendig å lage så stort oppstuss av at Apple har utarbeidet en egen Appstore. Dette er først og fremst Steve Jobs nye melkeku som først og fremst skal sikre at salg av programvare til Applebruker(den lurte menighet) skal sikre fortjeneste til Steve Jobs og hans Apple. Appstore eller programbrønner er forøverig bare keiserens nye klær! I linux verden er dette nærmest hovedregelen.Programvaren er stort sett basert på Åpen kildekode, og tilgjengelig(for det meste)gratis til sluttbrukere.

  Svar på denne kommentaren

 5. Faktisk så er det tillat for utviklerne å gi ut prøveversjoner, programmer kan kjøre i bakgrunnen og kan ha root-tilgang (det finnes allerede programmer i App Store som gjør alt dette). Den Lifehacker-artikkelen dere bygger informasjonen deres på, er altså full av pisspreik (les kommentarefeltet til artikkelen).

  Svar på denne kommentaren

  • «FWIW, there’s nothing stopping developers from releasing demo and beta software on their Websites. In fact, Apple encourages doing such in its Mac App Store Guidelines.»

   «Easy way around the not allowing a demo or trial (and I’ve already seen it in the new App Store): have a free «Lite» version and a full featured pay version»

   «The Alfred app runs in the background for the most part, it doesn’t even show as running, even when in the dock. Evernote also installs its own EvernoteHelper program to the login, and runs when the program has quit. How does that affect the «no background apps» rule?»

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Nobody)

   Joda. Det å lansere to versjoner, en light og en fullversjon, er forsåvidt en workaround. Men det er fortsatt ikke en trialversjon med full funksjonalitet som man kan teste gratis.

   Jeg ser at Evernote ser ut til å få kjøre den lille hjelperen sin oppe i «menubaren», så hvis det virkelig er tilfelle at de får kjøre i «bakgrunnen» er jo den saken ute av verden 🙂

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Nobody)

   Det er helt riktig. Så lenge det er et alternativ for applikasjonsinstallering utenfor App Store… noe det ikke er med iOS.

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Nobody)

   Vel… det har det med saken å gjøre at i den «utstrakte» modellen av «App Store», som iOS representerer, så har man ikke mulighet for å installere programvare for egen maskin. (Med mindre man jailbreaker)

   En litt ekkel tanke for de mange av oss er akkurat den at Apple i framtidige versjoner av Mac OS også går for den «ustrakte» modellen av «App Store».

   Så i dette tilfellet var iOS brukt som et eksempel.

  • Joda, en ekkel tanke, men meget usannsynlig hvis man tenker seg om.

   Uansett, poenget mitt var at Apple ikke forhindrer utviklere som selger programmene sine gjennom App Store å samtidig tilby trial/demo/beta-versjoner av de samme programmene andre steder.

  • Ja,Marius.Før (rundt 1995) virket det å kjøpe ein Macintosh som ein dårlig i det,eg likte det ikkje OSet virket tungvint og ulogisk på meg som hadde ein PC som kjørte Windows OS.MAC virket som noe for dei spesielt int. og grafikere.Trur ikkje mitt syn vart påvirket av ein «MACer eg kjente som var litt C4 og kom fra Hammerfest 😛

   Så begynnt Apple å lage veldig visuelt fine bærbare maskiner,og OSene virket enda meir gjennom tenkte og logiske,og eg ville kjøpe en.Men,rett før eg var klar for å gi MAC ein sjanse god meg,begynnte selskapet å låse brukeren gjennom iTunes og det som no er blitt iOS.

   Og så lenge eplet nektet/gjorde det veldig vanskelig uten å låse opp t.d mobilen for å bruke ønsket programvare etc.Var det uaktuelt å velge ein epletelefon når min gamle var gammel nok for døden.

   Det hjalp ikkje med eit fint økosystem.Da liker eg Android passerte mobiler der eg enkelt kan gjøre den personlig og tilpasset minebehov,uten å må velge Google sine løsninger (om vi ser bort fra ein Gmail konto),Google tvinger ingen oss til direkte bruke deres løsninger,sjølv om vi ofte ender opp med deres løsninger da dei ofte er enkle og godt gjennomtenkte.

   Ta Spotify som eksempel,dei er som ein narko dealer,som gir deg ein tjeneste som du ønsker deg og integrerer den med sosiale tjenester etc. Om dei «truet» med å kaste ut gratis brukerne som meg,så måtte eg vurdere å bli abonent.Trudde eg ville det etter at Android appen kom,men da eg hører mest på musikk via Spotify via PCen,og hører på radio,podcaster på veg til jobb (har kort veg),greier eg meg enn så lenge med den ikkje så alt for irriterende reklamen.

   Om Eplet vel å ikkje kjøre så strengt regime i den » nye» hagen sin så kan eg kanskje begynne å vurdere en bærbar igjenn.Men,er redd for at det ligger ein slange i paradiset..:( Så venter litt til..

 6. Michael Onarheim

  Leste også i går kveld om flere programmer som trenger root tilgang i App Store. Men finner ikke linken nå.

  Det var riktignok antatt at de snart var vekke med tanke på 2.27 i guidelines:

  «Apps that request escalation to root privileges or use setuid attributes will be rejected»

  Svar på denne kommentaren

 7. Kristian (Halogen)

  Det er riktig at App Store klarer å kjenne igjen at visse programmer er installert, så lenge det er samme versjon som er i App Store, samt at utvikleren bruker samme «bundle ID».

  Dette vil med andre ord ryke så fort det kommer en oppdatering til programmet – du vil ikke kunne få nye oppdateringer gjennom App Store for programmer som ikke er installert gjennom App Store.

  Dette ifølge en artikkel i MacWorld, som også kan fortelle at mange utviklere dumper prisen kraftig på produktene nå en periode for å få folk over i App Store-versjoner av produktene (se avsnittet om «Existing Apps» helt i bunnen):
  macworld.com/article/156962/2011/01/mac_app_store_faq.html

  Dette er jo forholdsvis svakt. Nå funker jo Software Update greit (og Apples egne iLife og iWorks benytter tydeligvis fortsatt den), men det skulle jo være en fordel også for utbredelsen av App Store at man hadde kunnet konvertere sine eksisterende kjøp inn der.

  Svar på denne kommentaren

 8. «Alt er imidlertid ikke rosenrødt i denne eplehagen heller. Vi finner det litt merkelig at man må kjøpe applikasjoner på nytt, selv om man allerde har kjøpt de i “App Store” for iOS. Har du punga ut de 29 kronene det koster å kunne klippe filmer på iPhonen din med iMovie, må du likevel legge nye 85 kroner på bordet for å få det samme programmet til Mac.»

  Jeg finner det merkelig at jeg må betale i dyre dommer for dvdutgaver av NRK-serier når jeg tross alt har betalt lisensavgiften.

  Svar på denne kommentaren

  • Kristian (Halogen) (svar til Tor)

   I tilfellet iMovie skulle jeg nå mene at iPhone/iPad-utgaven ikke er helt «det samme programmet» som den fulle desktop-versjonen.

   Jeg syns nok at iPhone-utgaver burde komme gratis (eller svært billig) med om man kjøper desktop-utgaven, men har forståele for at det ikke er motsatt.

   Litt som med musikk – nesten alle nye vinyler du kjøper nå kommer med koder for nedlasting av digital versjon, men kjøper du mp3-ene får du ikke med en vinyl på kjøpet. (Ok, en liten stretch, men likevel.)

 9. Hva skjer hvis man må reinstallere Macen, eller vil gjøre en clean install av et nytt system (les: Lion)? Vil Mac App Store skjønne det og tilby meg å installere appene jeg har kjøpt fra før? Eller er man nødt til å beholde brukerkontoen når man går til en ny systemversjon? Jeg liker å gjøre en clean install for å fjerne gammelt rusk…

  Svar på denne kommentaren

 10. Vidar S. Ramdal

  Jeg har en hjemme-mac og en jobb-mac, og på jobben kjøpte jeg og lasta ned spillet «Chopper 2». Da jeg skulle gjøre det samme på hjemme-mac’en (spillet koster ikke mer enn en tier eller to) fikk jeg beskjed om at jeg allerede hadde kjøpt programmet, så jeg kunne laste det ned en gang til gratis.

  Altså virker det som jeg kan bruke programmer på et ubegrenset antall maskiner. I allefall gjaldt det for dette programmet.

  Kan noen bekrefte om det gjelder andre programmer også?

  Svar på denne kommentaren

  • Vidar S. Ramdal (svar til Tor)

   Interessant. Men slutter programmene å fungere hvis man deautoriserer maskinen?

  • Hmmm, er jo ikke noe valg for deautorisering i appen, og fra FAQen står det følgende

   Can I use apps from the Mac App Store on more than one computer?

   Apps from the Mac App Store may be used on any Macs that you own or control for your personal use.

   samt

   Do I need to sign in to use an app?

   You may be asked for your Apple ID and password the first time you use an app. You won’t have to provide them again unless you use the app on a different computer.

   Så det tyder jo på at det ikke er noen grense for antall maskiner man kan installere på.

  • Vidar S. Ramdal (svar til Tor)

   Da blir det jo en ny prismodell. Altså bort med «familie»-lisensene på f.eks. iWorks, det er bare å installere på alle maskinene og betale én gang. Kult.

 11. Jeg tror nok Apple allerede leker med tanken om app-installering eksklusivt via App Store. Med tanke på hvor mange som helt ukritisk roser tjenesten opp i skyene, tror jeg ikke Apple vil miste så mange privatkunder på å gjøre det. Personlig bruker jeg ikke App Store på Mac, og installere programmer på den normale måten.

  Hovedgrunnen til at jeg ikke liker App Store er godkjenningssystemet. Det setter begrensinger på kreativiteten, og du er ikke garantert å få programmet godkjent selv om du faktisk må betale et årlig gebyr for å få utvikle for App Store.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.