nrk.no

Gi alle ting et liv og en historie – på internett

Kategorier: Det sosiale nettet, Internett & Nettjenester


Vi er svake for tjenester som kombinerer den fine fysiske verden rundt oss med det fine elektroniske livet på internett. Geocaching er et godt eksempel.

Og noen ganger oppdager vi tjenester som er så enkle og geniale men samtidig så komplekse at vi ikke har peiling på hvor de kommer til å ende. The Tales of Things er en slik tjeneste. Den er i og for seg meget enkel:

Finn en ting, et hus, et sted eller egentlig hva som helst. Ta et bilde eller lag en film av det. Gi tingen din et navn og en innledende historie og registrer den på talesofthings.com

Der får tingen sin egen lille plass og sin egen kode. En kode som du kan printe på et papir og som kan leses automatisk ved hjelp av for eksempel en mobiltelefon.

Her er en video som forklarer det hele:

Trailer for Tales of Things from digitalurban on Vimeo.

Nå har tingen fått sin egen plass på nettet. Åpen for kommentarer og historier. Når noen kommer forbi og scanner koden kan de bidra til tingens historie.

Så setter bare fantasien grenser. Tingen kan få en egen Twitterkonto og begynne å twittre. Du kan følge den på kartet og se hvor den er. Tingen får på en måte sin egen hukommelse og historien om den blir lagret.

Og selvfølgelig har vi registrert NRKbeta-kontoret på talesofthings. Folk som besøker oss kan scanne koden på veggen og fortelle en liten historie. Var det faktisk så rotete som bildet viser? Hvorfor kom personen innom? Koden følger redaksjonen, så om vi flytter tar vi den med oss. Så har talesofthings en kontinuerlig historie om NRKbeta gående.

Eller vi kunne valgt å si at koden på veggen gjelder for selve lokalet. Slik at kontoret her kunne fortalt en historie.

Du kan lese kodene med alle mobilprogrammer som kan tyde QR-koder. Men Talesofthings har også laget en egen app. For Android og iPhone. For sistnevnte finner du den i iTunesbutikken. For Android søker du enkelt og greit etter «Tales of Things» i Android market. Begge applikasjonene er gratis.

Applikasjonen er absolutt en beta. Jeg opplevde ustabilitet med scanningen og savnet umiddelbart muligheten til å legge ved bilder og video til historien. Men folkene bak talesofthings kan melde at de har sendt inn en ny versjon til godkjenning. Den lar deg legge ved bilder også.

Det blir spennende å se hvordan The Tales of Things utvikler seg. Dere kan lese mer om tjenesten på Digital Urban.

3 kommentarer

  1. Den gang jeg gikk på videregående var vi inkludert i et eksperiment til en fra SINTEF. Eksperimentet het Cybersticker og gikk ut på det samme. Det var små lapper med et ikon (som varierte ut fra hva slags innhold du la på – fotball, hjerte, lyspære, osv.) og en 2D-strekkode (var ikke QR, så mer ut som EZcode). Du tok derfor bilde av koden, la til bilde eller tekst og sendte det som MMS til et firesifret nummer. Og for å få det tilbake gjorde du akkurat det samme, en MMS med koden.
    Det er jo for spesielt interesserte det her og jeg tror neppe det slår an hos mange, men det er så klart et interessant konsept.

    Svar på denne kommentaren

  2. Genialt! Jeg liker tjenester som kan inspirere fantasien litt. Zbar på iPhone klarte også å lese koden fint. Jeg slet litt med å få World of things til å virke, måtte restarte iphone – da fungerte app’en. 🙂

    Gøy!

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.