nrk.no

Hvor er vennene dine nå?

Kategorier: Det sosiale nettet,Moro & Spill


Det finnes endel sosiale spill for mobil, der du konkurrerer med deg selv, vennene dine og fremmede om å ha «sjekket inn» på ulike steder flest mulig ganger via mobilen. Kollega Hege, som vel fortsatt kan kalles en ivrig Gowalla-bruker, skrev om det i Hva er vitsen med Gowalla her på NRKbeta for en måneds tid siden. I kommentarfeltet på den saken, bemerker Cassiel syrlig at Gowalla er en slags sosial “obsessive compulsive disorder». Og for oss som ikke er bitt av basillen (og er i et ganske stort flertall) er det fort gjort å nikke gjenkjennende til det. Men kanskje ville det vært annerledes om flere bruker det.

For det kommer muligens flere til å gjøre ganske snart, når de 62% av Norges befolkning som ifølge Interbuss bruker Facebook ukentlig kan begynne å si «her er jeg». Idag lanserte Facebook tjenesten Facebook Places, som lar folk med telefoner som støtter såkalt W3C geolocation (noe flere og flere smarttelefoner gjør) fortelle hvor de er.

Og kanskje er det det som skal til for at denne leken skal gå fra å være tidtrøyte for spesielt interesserte til å bli like normalt som f.eks. spillet Farmville.

Da vi var innom AppStore tidligere idag for å se om det var kommet noe, fikk vi denne:

så vi gikk inn for å se hva oppdateringen gikk ut på:

Og slik fungerer tjenesten:

Det kommer helt sikkert til å komme endel moro ut av dette til slutt og Facebook kommer uten tvil til å bruke kunnskap om hvor folk er for alr det er verdt overfor annonsører, slik de allerede bruker annen personlig informasjon overfor annonsører. Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet sier idag til NRK.no at folk bør holde tunga rett i munnen om de begynner å bruke tjenesten.

For de av oss som er interessert i markedsutviklingen blir det spennende å se hva som vil skje med Gowalla og Foursquare. Det er ikke sikkert de vil overleve en ny aktør med kraftig penetrasjon – eller kanskje det går som det gikk med Google Video. De måtte bare gi opp i kampen mot YouTube, som de senere kjøpte istedet.

Vi kommer tilbake med mer så snart det er noe å melde, i mellomtiden tar vi imot veddemål og spådommer i kommentarfeltet. Ofte er det jo morsomt å kunne vende tilbake til gamle spådommer.

9 kommentarer

 1. Jeg som – nokså nyfrelst – skrev Hva er vitsen med Gowalla kjenner at jeg straks ble fascinert av den nye muligheten i Facebook.

  Nei, den har ikke «klistremerker» i premie, og jeg kan antakelig ikke bli Creator og Founder på Face, men kan jeg logge inn på opprettede steder, evt. opprette dem selv, vil jeg være mer fornøyd med å ha flere venner på laget, enn med å finne mitt 514. koffertklistremerke.

  Basert på egne, umiddelbare følelser vedder jeg dermed en pose seigmenn på at Facebooks Places danker ut Gowalla i Norge innen året er omme. (Egentlig ikke så modig veddmål ettersom jeg ikke har klart å finne tall på Gowallabrukere i Norge, men dere skjønner hva jeg mener).

  Svar på denne kommentaren

 2. Veddemål og spådommer? Tja, jeg vedder på at mediene snart resirkulerer følgende forbruker-sak, med bare et nytt avsnitt om Places:

  «Unngå å fortelle på Facebook at du ikke er hjemme, advarer forsikringsbransjen.»

  Svar på denne kommentaren

 3. Å «nei» – enda mer som viser hvor vi er til enhver tid 😛 Jeg ignorerer fullstendig den der negative holdninga til «storebror ser deg» og slenger meg på med en gang jeg kan. Er aktiv både på Gowalla, FourSquare og Latitude, og jeg kan ikke for mitt bare liv skjønne hvorfor det er så gøy, men det er det!

  Holder med Hege, Facebook Places kommer nok til å ta over for Gowalla ganske kjapt, i og med at omtrent alle har en profil der, samtidig som at du ikke trenger å registrere deg på nytt noe annet sted for å være med på moroa. Gleder meg!

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg håper at dette bare vil gjøre ting som Foursquare enda mer populært.. Foursquare og Gowalla er jo spill, i motsetning til Places.. Det kan jo også gå andre veien.. Poenget med Foursquare er jo å se hvor vennene dine er.. og hvis du heller kan se hvor alle vennene dine er via Places så er det jo kanskje bare å gi opp Foursquare/Gowalla..?

  Uansett, jeg kommer ikke til å bruke Places, med mindre det kan synkroniseres med Foursquare. Har valgt min platform og synes det er litt vel sent med et bytte nå..

  Svar på denne kommentaren

 5. Alexander Nossum

  Jeg har spådd i et par år om at Facebook kom til å hive seg på den geografiske bølgen. Mest fordi det er enda relevant og viktig hvor man er – spesielt for sosiale medier. Etterhvert vil det helt garantert komme tjenester som kan gi deg svar på «hvem av vennene mine er i nærheten og har tid og lyst til en drikke kaffe», «send kun til nære (geografisk) venner», «hvilken café, butikk, utested, område er det veldig mange mennesker på akkurat nå», «hvor mange venner kan jeg treffe på min vei til byen uten å tape avstanden jeg må gå» og for å gjøre det hele litt mer gøy for datainteresserte «hvis jeg skal innom alle vennene mine som er innen 2 km gangavstand og tilbake igjen der jeg er nå – hva er den raskeste veien?» 🙂

  Så, ja, dette blir nok noe vi ser mer og mer av. Men som det nevnes i artikkelen – personvern og sikkerhet er noe av det som er den aller største utfordringen med dette.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.