nrk.no

Minitest av mini-OS

Kategorier: Linux,Open Source,Software & Windows


I julen bestemte jeg meg at det nå var på tide å oppgradere minipcen min litt. Operativsystemet som var installert på den – Xandros, en Linuxversjon spesiallaget for Asus Eee – var verken særlig tiltalende å se på, eller noe som jeg var særlig fornøyd med.

Det var en slags kombinasjon av noe som skulle være svært enkelt å bruke, men samtidig veldig vanskelig hvis jeg ville tilpasse den til egne preferanser. For et år siden, sist jeg vurderte å bytte ut OS-et var det ikke så mange alternativer. De som fantes virket svært halvferdige, men nå ser det ut som det begynner å skje noe.

Bildet er fra DecalGirl.com.

Et kjapt spørsmål om tips til hva som finnes og søk på nettet førte til følgende alternativer:

 • Xandros
 • Windows 7 Starter
 • Jolicloud
 • Moblin
 • EEEbuntu
 • Easy Peasy

Xandros

Dette er det som opprinnelig kjører på Eee. den finnes i to versjoner: Easy, som er det som starter når du har kjøpt den, og Advanced som du kan aktivere om du vil ha et mer avansert GUI som ligner mer på Windows. Det er fullt mulig å bytte mellom disse to når pcen kjører.

Mer info: Xandros desktop

Windows 7 Starter

Denne gikk fort ut, da det viste seg at det er en begrensning på maks 3 programmer som kan kjøre på en gang (kan mobiltelefonen min multitaske, kan jammen meg minipcen min få gjøre det også). Jeg vil selv bestemme hvor mye jeg kan gjøre på en gang og eventuelt ta konsekvensene av det, i form av en treg pc.

Mer info: Microsoft Windows 7 Starter

Jolicloud

Denne kopierte jeg ut på en minnepinne og kjørte i testversjon uten å installere. Det gikk helt smertefritt, og alt så fint ut. Kanskje jeg installerer det en annen gang, men at den fremdeles er i Betaversjon gjorde at jeg ikke gikk for denne nå. Jeg bruker PC-en min når jeg er bortreist, og vil ikke risikere at den plutselig slutter å virke da.

Mer info: Jolicloud
Les andre artikler på NRKbeta om Jolicloud.

Moblin

Denne kunne også startes fra en minnepinne og var allerede testet ut på en Eee 900 i følge websiden, men etter et par forsøk med å kopiere over på minnepinnen og boote fra den, med en feilmelding som resultat begge gangene gadd jeg ikke mer. Synd, for jeg synes Moblin så veldig fin ut.

Mer info: Moblin

EEEbuntu

Denne lignet veldig på vanlig Ubuntu, men uten tilpasset GUI, så jeg droppet å teste denne.

Mer info: EEEbunto

Easy Peasy

Dette er også en Ubuntuversjon, men med et GUI som passer mye bedre til minipcer. Her ble det mye styr med installasjonen, til tross for at det skulle være enkelt å kopiere ut på minnepinne og starte fra denne. Etter litt manuell kopiering av filer gikk det likevel. Her så alt fint ut, så jeg trykte på “Installer” og fjernet alt gammelt på pcen, så da var det ingen vei tilbake .

Installasjon/avinstallasjon av programmer gikk greitt. Lyden manglet, men etter en reboot og en tur innom BIOS for å aktivere alt som var avslått der var den tilbake. Nettverket derimot var litt verre, det tok år og dag å installere selv små program, og til tross for at bittorent som kjørte på den andre pcen ble slått av, var det fremdeles like tregt. Routeren kunne fortelle at jeg var koblet til med 1 MBps over trådløst nett. Her viste det seg at driveren for det trådløse kortet i min pc (Eee 900) ikke funket helt som det skulle, men det fikk jeg fikset med å kjøre “Hardware Drivers” og velge den ikke-anbefalte driveren.

Mer info: EasyPeasy

Så, nå er pcen klar med alt jeg trenger av program for enkel bilderedigering, sosiale nettverk og å se filmer, nå mangler bare flybilletter!

Artikkelen er også publisert på min egen nettside.

Dine erfaringer?

Har du testet noen av disse OSene, skriv gjerne om det i kommentarfeltet!

24 kommentarer

 1. Jeg har en Dell9 hvor harddisken har gått ad undas. Så jeg har Jolicloud på en minnepinne, og kjører rett fra den. Funker veldig bra. Bruker bare Dell9 til å se diverse tv-serier på senga, og sofasurfing, så trenger ingen ekstra programmer. Blir vel innkjøp av ny SSD, og da skal jeg installere Jolicloud. Veldig fornøyd med one-click-installeringene som ligger der. Hele den community-delen med OSet ser veldig bra ut.

  Svar på denne kommentaren

 2. Har selv samme netbook(eee 900). Jeg har også prøvd meg gjennom en hel haug av distroer. Av de «tunge» distroene så er jolicloud en sikker vinner, men selv så bruker jeg chromiumos på den.

  Det kan lastes ned her: chromeos.hexxeh.net/

  Oppstarten er ufattelig kjapp og alt virker ut av boksen(ikke norsk tastatur, men det kan man lett fikse ved å åpne terminalen og skrive » sudo mount -o remount,rw / «. så skrive inn «xkblayout nb».

  Svar på denne kommentaren

 3. Asbjørn Ulsberg

  EasyPeasy er knall og kan anbefales på det varmeste. Gratis er det også (i veldig stor motsetning til Windows 7). Utvikleren er sågar også norsk, så hva er det å ikke like? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Johan Xt. Olsen

  Jeg har en EEE900 og kom til å kjøre over Xandrosen med Ubuntu. Det var ikke berekna. Enig i at den ikke så spesielt god ut, men ingen OS jeg har testa på denne maskina starter så raskt. Jeg skulle gjerne installert Xandros tilbake (det var jo mulig å få et tradisjonelt skrivebort, ikke det med de store ikonene), men jeg har cd-en, men inge jeg kjenner har en usb-cd-spiller. Så hvis noen har tips om hvordan å lage en bootbar SD-brikke, please! Har prøvd Easypeasy, men jeg likte dårlig at alle programmer tok hele skjermen. Nå kjører jeg EEEbuntu og det er greit, ser pent ut, men det tar lang tid.

  Hva med FLuxflux og DSL? NOen som har prøvd de?

  Svar på denne kommentaren

 5. Men du glemte jo Ubuntu NBR… Etter den siste Ubuntu-releasen sist oktober gikk denne glatt forbi Easy Peasy som min favoritt. Alt funker som det skal out of the box, i alle fall på min Eee 901, og det ser så pent ut at du har lyst å ramme det inn. Med Chrome som browser på den har du en netbook som nesten føles som en seriøs maskin.

  Svar på denne kommentaren

 6. Sondre Husby Rostad

  Jeg har en Acer Aspire One A150 (1,5 Gb ram) og kjører Windows 7 Ultimate. Nå har jeg etterhvert blitt veldig lei av den svake ytelsen. Dette gjelder selv ved enkel surfing. Har noen testet de forskjellige 7-versjonene på en og samme maskin? Jeg mener at XP Home var bedre, men det var ikke mye.

  Svar på denne kommentaren

 7. Aina Småvik (NRK)

  @Torleif: Prisen på Windows 7 var et ankepunkt for meg, samt at min Eee 900 bare akkurat støtter opp om minstekravet mhp diskplass (16 GB) og ligger under på prosessorkraft (900 MHz).

  Svar på denne kommentaren

 8. Jeg har en Acer One 512 MB RAM / 8 GB SSD, som jeg har testet diverse OS på. Ubuntu og Ubuntu NBR i forskjellige utgaver, Easy Peasy og nå sist Jolicloud. På min maskin er det Jolicloud som hittil har fungert best. Eneste problemet jeg har hatt med Jolicloud hittil er at Nautilus (File browser) tryner når jeg prøver å nå ressurser på nettverket, hvilket er temmelig irriterende. Men som nevnt i artikkelen er Jolicloud fortsatt i beta…

  Svar på denne kommentaren

 9. Aina Småvik (NRK)

  Ubuntu NBR fikk ble jeg tipset om først etter at jeg gikk for Easy Peasy, så den ble dessverre ikke tatt med i vurderingen denne gangen. Begge kjører Netbook Remix GUI, så de burde jo være ganske like i bruk. Har noen kjørt både Easy Peasy og Ubuntu NBR og kan fortelle om forskjellene på de to?

  Svar på denne kommentaren

 10. @Aina: Selvfølgelig. Personlig har jeg ikke noe i mot software som koster penger og Windows er jo ikke akkurat noe smått noe så kan godt godta at det koster litt. Men noe billigere kunne det gjerne vært. (Men fikk det nå uansett gratis gjennom MSDN-avtalen som jobben har 😀 )

  Selv har jeg forøvrig 1000HE og ikke 900 🙂

  Svar på denne kommentaren

 11. turn.self.off

  om jeg husker rett så har microsoft gått bort fra 3 programmer begrensingen på win7 starter. Ikke det, den har en del andre underligheter, som ingen mulighet for å bytte bakgrunn.

  forøvrig så finnes eeebuntu i forskjellige varianter, hvor av en har samme «forenkla» grensesnitt som ubuntu nbr (netbook remix) og easy peasy (både eeebuntu og easy peasy har fått det fra ubuntu nbr), og jolicloud er rett og slett ubuntu med en launcher bygget rundt google gears or mozilla prism.

  nå bør det kanskje nevnes at nyeste ubuntu har svekket støtte for nettbøker som kom før intel atom, spesielt på grafikkområdet. Dette har ført til at eeebuntu folka planlegger å gå bort fra ubuntu-basisen og heller basere seg direkte på debian, med netbok-spesifikke tilpasninger.

  og sist men ikke minst, det er fullt mulig å installere nbr-grensesnittet oppå ett vanlig gnome skrivebord. pakkenavnet er «netbook-launcher», og om en ønsker fullskjermvinduer uten plasskrevende tittel-linje, «maximus». For å skru disse enkelt på eller av, «desktop-switcher». Men alt sammen er hektet til «ubuntu-netbook-remix» pakka.

  og for dem som ønsker å legge inn xandros, uten å snuse opp en usb-cdrom:
  unetbootin.sourceforge.net/ + ledig minnepinne.

  og ja, ga android-x86 en omgang her om dagen, skummelt kjapp selv på 900-en 😉

  Svar på denne kommentaren

 12. har selv prøvd en del på min epc901, den er omtrent slik som 900. Jeg har prøvd moblin to-tre ganger, men aldri helt blitt fornøyd, selv etter siste slipp før jul. grensesnittet er helt supert og kjappt, dessuten er oppstartstiden uten tvil raskest der.

  Jolicloud prøvde så snart jeg fikk sjansen, den er jo ubuntu bygd med et webgui som lar deg legge inn med antageligvis apturl eller noe annet (vet ikke jeg). jolicloud lar vistnok ikke cpu hvile og dreper batteriet raskere enn nødvendig. dessuten er det bare jolicloud-sosiale-hendelser som kommer med i strømmen på forsiden, ikke andre sosiale kilder som twitter/facebook. Her er mobil bedre og tar med twitter og last.fm foreløpig.

  easypeasy kom før ubuntu nbr, og var lovende da, men ikke kommet så langt utseendemessig da jeg første gang prøvde det. Andre gangen hadde ubuntu lagt sin NBR versjon og denne var absolutt lovende.

  Alt i alt faller jeg tilbake til Ubuntu NBR, og legger compiz på minimalt, men ikke avslått (blir ikke så mye raskere av det egentlig). Legger inn docky og Gnome Do, og ureadahead/sreadahead som tar oppstartstiden ned en god del sekunder. husk å starte docky med -n argument, dette gjør den kjappere på eee pc. slå av en meny og du får noe ligende som meg her:

  twitpic.com/w0xdz

  god fornøyelse.

  Svar på denne kommentaren

 13. Kjører OSX på Dell Mini 10v og vurderer å sette opp en dual boot med en av disse… hmmm. Kanskje Chromium OS. Prøvde Jolicloud fra USB-stick og det bar preg av å være uferdig, som artikkelen sier.

  Svar på denne kommentaren

 14. Jeg har hatt EEE900 men har nå en 1000H. Jeg skjønner ikke helt hvorfor det virker så nødvendig å ha en mini-pc layout? Jeg synes alle de på tross av store ikoner er knotete, uoversiktlige og tar mye plass.

  Jeg kjører en helt vanlig Ubuntu Karmic på min 10″ og bruker bare et tynt panel med de viktigste snarveiene på høyre side. Siden 1000H har en tilnærming til widescreen format gjør det at hele skjermen minus 25 piklser på høyre side er tilgjengelig for skrivebord, og programmer.

  Slik fungerer min mini-pc akkurat som en stor en. Den er oversiktlig og siden alt i Ubuntu uansett bare ligger et par tastesnarveier unna (jeg bruker deskbar-applet mer en noensinne) er det veldig raskt å bruke.

  Må tilslutt legge til at selv om den siste standard Ubuntu-versjonen fungerer rett ut av minnepinnen, er det lurt å installere programmet eee-control for å få full kontroll over prosessorhastighet og skru av og på minnekortleser, trådløst nettverk, bluetooth og kamera. Det er veldig enkelt å installere. Finn det i programvaresenteret eller åpne en terminal og tast: sudo aptitude install eee-control

  Et alternativ er eee-applet men det virker mer ustabilt.

  Svar på denne kommentaren

 15. @teppen og Aina: Jolicloud er ikkje eingong i beta. Han har vore i lukka alfa ganske lenge, men den versjonen som vart slept open i desember er ein altså FØR-beta(!), men eg tykkjer han er stabil nok. Det var Jolicloud Express-funksjonen til installering som solgte meg. Ingen minnepinne, ingen diskpartisjonering, men dobbeltoppstart og samme disk som Windows-filene. Ekstremt ekspressenkelt, og spesialtilpassa drivarpakker mellom anna min AA1 ZG5.

  Eg tykte òg det var veldig kult at innstillingane og installasjonane mine frå tida mi som alfatestar på live-minnepinne fortsatt var registrert da eg installerte før-betaen.

  @orjanv: Eg held med deg i at batteriytinga under Jolicloud ikkje vart spesielt forbetra. Akk ja.

  Eg òg kunne ha tenkt meg fleire feedar på heimeskjermen, men når han går i beta skal dette skjermbiletet rendrast i glorious HTML5, så da får ein forhåpentleg putte inn småprogram etter forgodtbefinnande. Kanskje?

  @HAL9000: Chromium OS ser slett ikkje ut som det er klart for praimtaim enno, det tør eg seie sjøl om eg ikkje har prøvd sjøl.

  Svar på denne kommentaren

 16. Har testet easypeasy, ubuntu, og eeebuntu på min eee 901. Er desidert mest fornøyd med eeebuntu. Kjørere «base» og installerer det jeg trenger i ettertid. Kjører relativt tunge programmer på den og har den til tider koblet mot ekstern skjerm og tastatur+mus. Det fungerer utmerket. Hadde noe problemer med skjerm og wpa-wifi med eeebuntu 2, men med de siste oppdateringene i eeebuntu 3 fungere det meste (du må kanskje koble deg til en nettverkskabel eller wep-wifi får å få de siste oppdateringen). Du bør bruke litt tid på å ordne med «disable tapping while typing» som er genialt for deg som skriver en del, eller bare er lei av at musa «hopper». Dessuten er jeg fornøyd med forumet til eeebuntu.

  Anbefaler å installere «eeebuntu 3 standard»

  Svar på denne kommentaren

 17. 7 måneder senere og Jolicloud 1.0 har nettopp blitt sluppet. Det har fått et forbedret GUI, masser av applets (one-click-install) og er vel nå overlegent som netbook-OS. Synes det fortjener en ny artikkel her på NRKBeta. Oppfordrer i samme slengen NRK til å lage en Yr-applet! (Det er lov å håpe.)

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.