nrk.no

En sosial, billig og brukervennlig maskin

Kategorier: Internett,Konferanser og messer,Linux & Software


IMG_1666

Tariq Krim er mest kjent i nettverden for å ha skapt Netvibes. Men det siste året har han jobbet med et nytt prosjekt. Et operativsystem for de populære små og bærbare datamaskinene som også kalles nettbøker. Eller om jeg var litt rask med å bestemme meg for den oversettelsen: «netbook» på engelsk.

Disse maskinene har ofte liten skjerm, lite minne, svak prosessor og lite tastatur. Og Tariq Krim har sett noen utfordringer han har lyst å løse:

– Lage et system som utnytter den lille skjermen optimalt
– La maskinen jobbe tett med nettet slik at du fort kan få igjen alle data osv
– Gjøre det enkelt å installere programmer og nett-tjenester
– La deg få anbefalinger om ny programvare fra venner

IMG_1820

Jeg fikk en liten prat med Tariq da han nylig presenterte JolicloudMonaco Media Forum. Og det gjorde forsåvidt ikke noe at en usedvanlig smart finne ved navn Jyri Engeström slo seg ned sammen med oss. Da var det bare å vippe kamera over i videomodus og la de to prate litt om nettbøker, operativsystem, iPhone og diverse.

Direktelink for å laste ned videoen (512×288, H264)

Invites

Oppdatering: vi har nå delt ut våre 10 invitasjoner. Og håper at dere som har fått invitasjoner kommer tilbake til kommentarfeltet her med deres erfaringer!
Har du en NetBook som står på listen over de støttede og ønsker en invitasjon til Jolicloud kan du poste en kommentar her så fyrer vi avgårde en av de ti invitasjonene vi har. (Bruk korrekt navn og epost når du poster kommentaren. Din epostadresse vil ikke bli publisert.)

Teksting av videoen

Vi får bare beklage at vi ikke har fått tekstet hele praten. Det beste vi kan tilby akkurat nå er en veldig tynn begynnelse som vi har laget vha. subtitle-horse. Der kan dere gå inn og bidra slik at vi kanskje får tekstet hele saken. Legg på så mye tekst dere orker og velg «File->Generate File» og klikk «OK» på at du ønsker å lagre.

Får vi til slutt ut en ferdig SRT-fil kan vi legge den inn på saken på YouTube.

24 kommentarer

 1. Jeg har brukt Jolicloud i 4-5 måneder og det funker supert på min Eee PC, anbefale å testkjøre det, dog har jeg litt problemer med å legge fra meg mac’en som sofasurfbrett… Men det er nytt og det må prøves!

  Lurer litt på om Jolicloud ikke er helt i mål på optimalisering i forhold til maskinvare, jeg har litt problem med at viftene går svært ofte, noen som har samme erfaring?

  Svar på denne kommentaren

 2. Tore Sinding Bekkedal

  Det er da fælt som ordet «operativsystem» blir slengt rundt av alle for tiden. Chrome OS er Chrome oppå Linux, ikke Chrome OS. Det der er jo bare et grafisk brukergrensesnitt teipet oppå Ubuntu Netbook Remix…

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim: Tusen takk! Kommer med tilbakemelding når jeg har fått testet.

  Tore Sinding Bekkedal: Hvor tar du det med Ubuntu Netbook Remix fra? Det har enda ikke kommet noen previews av Chrome OS. Du sikter kanskje til noen screenshots av en build av browseren Chrome, som ble kjørt på Ubuntu Netbook Remix. Det var en build av browseren som lekket, ikke OS-et.

  Svar på denne kommentaren

 4. Skriver fra Jolicloud på en Asus Eee 900 nå. Må si det er merkbart kvikkere og mer responsivt enn feks Ubuntu Netbook Remix. Ble imponert over hvor vanvittig enkelt det er å installere programmer — enten det er lokale programmer som Chrome Browser eller snarveier til nettsider som kan brukes som programmer. Har ikke støtt på nevneverdige problemer enda.

  Melder også om at alt av maskinvare ser ut til å fungere umiddelbart. Wifi var rask og fin, koblet til uten å klage. Webkamera fungerte også, om enn ikke med Flash. Det fulgte også med en sak for å styre CPU, enten med forskjellige klokkefrekvenser eller med settinger som «powersave» og «performance». Blåtann får jeg ikke testet, for det er ikke netbooken min utstyrt med.

  Det er dermed mye jeg liker, og tror nok det skal littegrann til før neste gang jeg bytter OS på Eee-en min.

  Når det er sagt, må jeg også si at jeg ble nok liiiittegrann skuffet over hvor likt det var nevnte UNR. Det er ikke noe problem å se hva som ligger i bunnen, for å si det slik.

  Svar på denne kommentaren

 5. På min Dell Mini 9 fungerte også det meste «rett ut av boksen». Og veldig grei installasjon av selve systemet. Samt enkel installering av programvare og oppdatering av både operativsystem og programvaren som allerede er installert.

  Eneste store minus er at når jeg lukker lokket går ikke maskinen i dvale. Har heller ikke funnet noen innstilling for det. Og dette var en funksjonalitet som fungerte helt fint da jeg hadde Mac OSX installert på samme maskin…

  Svar på denne kommentaren

 6. Christoffer Steinsvåg

  Litt of-topic..Eirik, du nevnte MacOS på Dell Mini 9. Liker både den maskinen og MacOS og lurer på å kjøpe en slik Dell for det formålet. Har dette funket bra på din maskin? Hvordan kjører det på en så begrenset hardware? Kan du gjøre noe i f.eks. iPhoto før den kneler?

  Svar på denne kommentaren

 7. Har testet Dell Mini 9 med både OSX 10.5.7 og nå nylig 10.6.2. Med 10.6.2 fungerer alt bortsett fra den interne mikrofonen. Fant forsåvidt en driver som fikk aktivert den også, men den driveren hadde et problem med at lyden forsvant etter «sleep», så jeg rullet tilbake og kjører nå uten internmic.

  Jeg har en Mini 9 med 2GB RAM og 16GB SSD-disk. Det er ca 10GB igjen på disken etter installasjon av OSX. Har bestillt en RunCore 64GB SSD for å få litt mer fart og plass.

  I betaredaksjonen har vi eksperimentert med både Dell Mini 9 og Lenovo s10e som «reserve-macer». Begge deler fungerer utmerket. Ytelsesmessig er de i retning en litt gammel 13″ MacBook. Og installasjonen går ganske smertefritt om du tar utgangspunkt i en retail-versjon av OSX.

  Spiller ikke HD-video, men jeg har til og med testet Final Cut Pro på min Mini 9. Det fungerer, men kan vel ikke anbefales… 🙂

  iPhoto, browsing, skype, Picasa osv. fungerer helt greit. Jeg vil si at den største begrensningen er den lille skjermen. 1024×600 er litt i minste laget når man er vant til en 17″ MBP. Håndtering av råfilene fra min Canon 5D MKII er heller ikke å anbefale, men funker til nød. Er man ute i felten med en 5D2 og en Mini9 ville jeg skutt RAW+JPG for å ha JPG-filer å titte på i den lille maskinen.

  Og kjører man KeyNote er det en del av de mest avanserte effektene som ikke spiller pga. det svake skjermkortet.

  Svar på denne kommentaren

 8. Christoffer Steinsvåg

  Takk for utfyllende svar Eirik. Ja, oppløsningen er nok et stort ankepunkt..men de siste Netbooks har det blitt bedre skjermer på, så kan hende jeg drøyer det litt og ser hvilke av de nye som støtter OSX. Nå er jo «bærbarheten» (nytt ord?:0) til en 9-10″ laptop uovertruffen, det samme er sofavennligheten!:0) Så det blir en prioriteringssak som mye annet. Jeg har nå en 7″ EEE med veldig lav oppløsning. Men den tikker inn på under 1Kg og har vært en god reisekamerat i et par år nå! Men til blogging og lett fotobehandling så trenger jeg mer lagringsplass og litt større skjerm. Da er det ikke vondt med MacOS heller, da kan jeg (teoretisk) synce innhold på kryss og tvers med mine andre macer!:0)

  Svar på denne kommentaren

 9. Last ned Jolicloud

  […] operativsystem for netbooks – små, lette datamaskiner. Vi skrev om det for noen uker siden og ga bort invitasjoner til betatesten. På LeWeb i Paris viste Tariq Krim fram siste versjon, og kunngjorde at operativsystemet nå er […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.