nrk.no

Informasjon er vakkert

Kategorier: Design & Konferanser og messer

Data er kunst!

timetravel_960_crop

Det er vanskelig å se sammenhenger og konklusjoner om man stirrer på komplekse tallrekker i et regneark. Heldigvis finnes det mennesker som er flinke til å visualisere store informasjonsmengder. Vi har skrevet om Hans Rosling tidligere. Han visualiserer og animerer.

IMG_0721

Men det finnes flere der ute som er flinke til denslags. David McCandless er programmerer, journalist og designer. Mange har sikkert sett hans enkle men effektive bilde av Twitter dersom der bare var 100 registrerte brukere.

twitter100_550

McCandless var på Grafill Edit 09 på Geilo for noen uker siden. Der viste han flere av sine ganske kjente visualiseringer. For eksempel den meget enkle fremstillingen av en del store pengebeløp. Og den usedvanlig nyttige oversikten over tidsreiser på film og TV. Visste du for eksempel at på et gitt tidspunkt møttes Marty McFly, hele besetningen fra StarTrek og the Terminator? Ultraparadox!

Den dyktige informasjonsdesigneren hadde selvfølgelig også visualisert sin CV, i stedet for å gjengi den med kjedelige bulletpoints.

IMG_0682

Og sist men ikke minst. Han har visualisert hvilke faktorer som må til for å utøve god informasjonsdesign. En modell som han fremdeles jobber med og ønsker innspill til på sin egen blogg.

good_infodesign_550

Krigen om vannet

Angela Morelli er en annen informasjonsdesigner som gjør spennende ting. Hennes siste prosjekt er et formidabelt stykke arbeid som visualiserer hvor mye vann vi bruker. Gjennom enkle modeller setter hun størrelser på hvor mye vann som må til for å lage maten vi spiser, klærne vi går i og alt annet som omgir oss.

IMG_0582

Resultatet er modeller, kart, en gigantisk bok og flere designpriser.

book_maps

På veien ned fra konferansen på Geilo fikk jeg en rask prat med Angela Morelli.

Direktelink til video.

Ellers er Jonathan Harris kjent for sine spennende visualiseringer. Og New York Times har gjort mye flott. Har dere andre favoritter? Linker til gode visualiseringer?

26 kommentarer

 1. Når du nevner XKCD og grafar, Holten, så må eg jo trekkje fram denne: http://xkcd.com/231/

  Eventuelt denne, som eg framleis tykkjer er heilt fantastisk: http://imgs.xkcd.com/comics/movie_narrative_charts_large.png

  Eg er veldig interessert i denne typen framstilling av informasjon, og ettersom eg studerar statsvitskap – eit fag med mykje tabellar – så skulle eg gjerne ha gjort noko tilsvarande med store datasett derfrå. Det kunne ha vore utruleg artig.

  Svar på denne kommentaren

 2. Bra lesestoff og det er noe jeg brenner for, men personlig er det det videoen på slutten av artikkelen som trekker ned helheten. Jeg har kraftig nedsatt hørsel og ikke kan høre videoen i helhet. Føles som at jeg ikke får lest ferdig artikkelen på grunn av mangel av tekst på video. Litt ironisk artikkelen handler om at visuell formgivining av informasjon er vakkert, men videoen i artikkelen mangler undertekst?

  Hjelp meg å «lese» ferdig artikkelen ved å tekste på Wave http://bit.ly/1C9ivv eller Google Docs http://bit.ly/1O5TMH

  Svar på denne kommentaren

 3. @Stian A. Giltvedt:
  Beklager manglende teksting. Både for hørselshemmede og de som eventuelt sliter litt med engelsk. NRKbeta er fremdeles litt på siden av det store NRK-systemet. Noe som gjør at tekstekontoret er «litt lengre unna» enn for tradisjonelle TV-produksjoner. Men jo større og mer innarbeidet vi blir jo mer relevant blir slike spørsmål. Og selv om vi tester og eksperimenterer bør vi være så tilgjengelige som mulig. Skal se litt på hvilke muligheter som er tilgjengelig for oss.

  Uansett et kult forsøk med fansubbing via Wave eller docs. Blir det noe vil vi seff linke og publiere.

  Svar på denne kommentaren

 4. Kim Åge Martinussen

  @Stian A. Giltvedt:
  Oppdaterte Google docs dokumentet (tror jeg). Det var noen steder litt utydelig, men jeg tror oversettelsen skal være nogenlunde korrekt.

  Forøvrig syntes jeg det var en interessant artikkel. Jeg har ikke tenkt så mye over kreativ og tydelig presentasjon av informasjon hittil, og denne artikkelen kom som en liten tankevekker.

  Svar på denne kommentaren

 5. Filen fungerer fint hos meg og det vises i VLC, men det trenger å dele opp slikt det er optimalt for lesning. Hos http://captiontube.appspot.com/ kan det fortelle deg om det er for mye tekst i gitt tid.

  Med filen din så har jeg tatt en skjermdump i et tilfeldig tidsspunkt i videoen hvor det er masse tekst på en gang. 01.47 ut i filmen med tekst.

  Uasnett takk for bidraget! Trenger å gjøre det litt mer sikkelig med å dele opp tekst utover på tidslinjen.

  Svar på denne kommentaren

 6. @Jon Ståle Carlsen
  Herlig! Tusen takk! Nå fikk jeg lest ferdig artikkelen og jeg er svært fornøyd.

  Takk til; Kim Åge Martinussen, Henrik Lied, Jon Ståle Carlsen og selvsagt Eirik Solheim.

  Håper dere på NRKbeta kan bli flinkere å bruke Wave, Docs eller ligende for å få tekstet video i senere anledning. Dere sitter jo med bevis på at det faktisk funker med hjelp av lesere så lenge noen gjør noe med det eller i det minste når dere kan oppfordre til å bidra.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.