nrk.no

Innspill om digitalradio til Giske

Kategori: Radio


Som enkelte kanskje har registrert, rører det litt på seg rundt digitalradio igjen. IKT-Norge og NRK har for eksempel gående en dialog rundt hvordan overgangen skal skje. Uenigheten er kanskje ikke så stor?


(Foto: Eirik Solheim, Creative Commons.)

I Frankrike legges det nå opp til at en overgang skal skje ved at alle radioer må være digitale fra 2013. I Tyskland planlegges det å starte opp sendinger på tvers av delstatene i 2010. Fra før er det kjent at Storbritannia ser mot 2017 for en fulldigitalisering av radioen.

NRK mener det nå er på tide at digitaliseringen av radio kommer på dagsorden igjen. I den forbindelse overleverte vi tidligere i vinter et kort notat til Kulturminister Trond Giske. Der redegjør vi for konsekvensene ved at overgangen trekker ut i tid og at det er vanskelig å få til en digitalisering uten en politisk plan. Vi mener for eksempel det hadde vært meget vanskelig å digitalisere tv uten en forpliktende plan for slukking av det analoge nettet.

I notatet foreslår vi blant annet at alle aktører som blir berørt må samles for å løse de praktiske utfordringene ved digitalovergangen og at det ikke bør lyses ut flere analoge konsesjoner etter 2014. De kan for eksempel fornyes på årsbasis inntil radioen er heldigitalisert og vi har fått et langt bredere kommersielt digitalt kanaltilbud enn vi har i dag.

Vi tenkte at det kunne vær interessant for brukerne av NRKbeta å få et innblikk i vårt innspill til Giske. Derfor legger vi ut notatet slikt det er, med noen få setninger som vi måtte fjerne av forretningsmessige hensyn.

Dere kan laste ned dokumentet her: Digitaliseringen_av_radioen.pdf

(Øyvind Vasaasen er distribusjonssjef i NRK og har jobbet lenge med digitalisering av radio i Norge.)

13 kommentarer

 1. Frank Eivind

  Å digitalisere radioen er lett, men å få den digitale radioen inn i de tusen hjem er ikke gjort i en håndvending. Jeg er vokst opp i et hjem der det finnes en radio i så og si alle rom. Og etter hvert som de blir eldre havner de på arbeids-/hobbyrommet i kjelleren før de ender sine dager som garasjeradio. Mine foreldre har en antikk radio fra 50-tallet som fremdeles holder koken. Til og med i min leilighet på 36 kvadrat har jeg to radioer (og da regner jeg ikke med MP3 spilleren og mobilen).

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Vasaasen (svar til Frank Eivind)

   Det er ikke tvil om at det er mange radioer som må skiftes ut. Men ting tyder på at det relativt mange FM-radioer rundt som ikke er i bruk. TNS Gallup har spurt om dette og det viser seg at folk har mellom tre og fire radioer i snitt, men at kun 1,7 av disse er i daglig bruk. Mange av disse radioene som ligger rundt i skuffer og skap kommer også til å blir et miljøproblem. I november blir det derfor en storstilt miljøkampanje i Norge hvor et av målene blir å samle inn mange av disse radioene som ligger ubrukt rundt omkring.

   Vi i NRK mener jo også at det hadde vært en stor fordel om utskiftingen hadde gått naturlig over en tiårsperiode ved at folk som trengte en ny radio kjøpte en med både DAB og FM. Men det virker som om refleksen hos mange er at FM er tryggest. Litt rart egentlig, siden alle DAB-radioer også har FM. Der har vi en jobb å gjøre for å si det mildt.

  • "Vi i NRK mener jo også at det hadde vært en stor fordel om utskiftingen hadde gått naturlig over en tiårsperiode ved at folk som trengte en ny radio kjøpte en med både DAB og FM. Men det virker som om refleksen hos mange er at FM er tryggest. Litt rart egentlig, siden alle DAB-radioer også har FM."

   Er det virkelig slik at folk som skal kjøpe en ny radio idag velger en radio uten DAB-støtte? Det virker litt absurd spør du meg, men folk er rare. Finnes det noe konkret data på dette?

 2. Skeptisk til digitalisering, men skjer det så håper jeg de dropper DAB for noe bedre. Får håpe man har lært av Riks TV fadesen ihvertfall. Her har man skapt et moderne monopol der kun en tilbyder for bestemme hva som skal sendes på frekvensene. Ikke har man plass til HD heller, både kabel og parabol er et mer overlegent produkt.

  Vedrørende FM båndet så vil nok ikke det bli noe problem hvis man satser i lang nok periode, og passer på å tvinge radioprodusentene til å produsere ny teknologi slik at den har vært i salg enn stund når Fm nettet slukkes.

  Svar på denne kommentaren

 3. DAB er bare en av flere plattformer for digital radio. I dag får HiFi-folket tilfredsstilt sine behov via nettradio, det digitale bakkenettet eller satellitt. I bil er dagens DAB-lyd mer enn tilfredsstillende. Så hva er problemet?

  Det virker som om DAB er skreddersydd for NRK, og ikke for kommersielle / private kringkastere. NRK sitt radiotilbud vurderes under ett og ikke kanalvis, mens P4 fikk avslag da de ønsket å kjøre to parallelle kanaler som til sammen skulle oppfylle konsesjonsvilkårene. Da var det like greit å legge ned Bandit. Rent teknisk kan alle kommersielle, lokale og private sendere få plass på DAB, og kranglingen om FM-frekvenser kunne vært en saga blott. Men det ser ikke ut til at dagens politiske ledelse ønsker dette.

  Jeg hadde stor tro på NRK Sport. En satsing på denne kanalen, i tråd med BBC Five Live, kunne bidratt til å øke DAB-utbredelsen kraftig. Men så viste deg seg at NRK ikke våget å satse likevel. Nå er kanalen lydløs bortsett fra overføringen av engelske fotballkamper, TV-lyd og samsendinger med P1 når det er norsk fotball. Hvorfor ikke samsende P1 utenfor sportssendingene? Og send sporten uten avbrudd av nyhetene. Gi det lille ekstra som gjør det verdt å lytte på Sport istedenfor P1.

  Det er ingen tvil om at den årelange diskusjonen om lydkvaliteten i DAB har skadet utbredelsen vesentlig. Det er egentlig ganske merkelig. Prøv å lytte på P2 i bil på FM og DAB, og sammenlign lydkvaliteten. Å komme utenfor dekningsområdet for DAB er alltid en nedtur. Men noen HiFi-friker har hengt seg opp i at "DAB sounds worse than FM", og det har skremt vekk mange som ellers kunne tenke seg å kjøpe DAB, og som ikke vet hva de skal tro. Mens kidsa foretrekker komprimert MP3-lyd …

  Frankrike velger DMB. Sveits og Tyskland går over til DAB+. Radioprodusentene må forholde seg til virkeligheten og lage mottakere som klarer alle systemene. Det er egentlig ikke så vanskelig, og produksjonsvolumet får prisene ned.

  Norge burde gjøre som Sveits, som har annonsert overgang til DAB+ og parallellsending av DAB og DAB+ fram til 2015. Med DAB+ får man tilfredsstillende lydkvalitet i lavere bitrate. Det kan endelig få slutt på diskusjonen om lydkvalitet. Da er tiden inne for å slukke FM.

  Det er lenge siden dampradioene fra 50-tallet sluttet å virke. Flere og flere land legger ned AM-senderne på lang-, mellom- og kortbølge. Kalundborg sender fremdeles på 243 kHz langbølge, men på gamleradioen hører du bare støy. Nå er det testsendinger i DRM som gjelder. Med en sender på noen få kW vil danskene dekke hele landet. Fremtidens radio er digital, også på langbølgen.

  Svar på denne kommentaren

 4. Nå er det vel slik at det er internett som er den dyre båndbredden og ikke kringkasting. Om 80% av Norges befolkning er innom NRK hver dag og vi kun skal sende dette på internett blir det store båndbredder. Jeg mener kombinasjonen av kringkasting av det mange vil ha samtidig, og nettet til alt det andre er en kjempeløsning. Tenk deg når du får interaktivitet knyttet til DAB radioen din …..

  Svar på denne kommentaren

 5. Gratis bøker og bedre journalistikk på nett

  […] på P2 to innslag som kan ha interesse for NRKbetas lesere. Og for de som ikke fikk hørt dette på DAB-radioen sin i går legger vi klippene ut her for avspilling og […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Arne Pihl Bordi

  1) NRK kunne gjort folk mer avhengige av digitalradio, feks ved å la tippeligaen gå på Nrk Sport på nett og DAB, og la P1 gå «uforstyrret». Jeg er selv fotballinteressert, og irriterer meg over den dårlige radiodekningen av mandagskampen. I dag dekkes den kun med korte innhopp på Kveldsåpent.

  2) Etter snart 10år med DAB-sendinger er fortsatt ikke Norges største(?) distriktssending Østlandsendingen levert med DABs tjenester som program- og artistinformasjon.

  3) NRK kunne vært langt klarere for et par år siden på å flagge at DAB+ ville bli støttet i «nær» fremtid, og dermed kommet mye kritikk i forkjøpet, og fått kunder og elektronikkforhandlere ned fra gjerdet.

  4) Nettradio kunne gjerne blitt bedre. Særlig skorter det på oppdatering av programinformasjon som ligger på NRKs avspiller. Informasjonen her er tynn, og ofte ikke oppdatert. Samme tekst som sendes på DAB-signalet burde vært et minimum. For oss som gjerne bruker andre avspillere som F.eks. ScreamerRadio (som bl.a. Har opptaksfunksjon) hadde det vært fint om også selve streamen hadde hatt metadata, slik F.eks. Radio Swiss Jazz.

  5) Nettradioen burde hatt funksjonalitet til å sette opp din egen radiohverdag. F.eks. starte dagen med P3morgen, så formiddagssending fra distriktet. Deretter NRK Jazz fram til 16, da den byttet over til Kulturnytt. Huller i programmet du selv formaterer kunne avspilleren fylle med musikk fra dine egne lokalt lagrede musikkfiler, eller fra din Spotify-konto. Kanskje ønsker man bare å «abonnere» på nyhetene hver time, og ellers ha stillhet eller egen musikk. Med slik dynamikk i en Nettradio kunne NRK ha kapret nye og beholdt gamle lyttere.

  6) DAB-spillere trenger ikke være så dyre. Jeg kjøpte vår på Coop Byggmix for 900 kr for 2 år siden. Men mange radioer har vært dyre og sære designmessig. Problemet med få solgte DAB-radioer tror jeg skyldes dette, samt at merverdien for lytteren for de fleste har vært liten/uklar. De fleste hører på P1, 2 eller 3. De fleste har vært fornøyd med FM-kvaliteten. Argumentene for å kjøpe DAB har for svært mange vært fraværende. Kombinér dette med rundt usikkerhet rundt formatets fremtid, og du har et underskudd på suksessfaktorer.

  7) Hold fokus på å fortsatt lage god radio, uavhengig av formidlingsplatform.

  Svar på denne kommentaren

  • Arne Pihl Bordi (svar til Arne Pihl Bordi)

   Retter meg selv igjen: DAB+ (pluss) skulle det stå. Visningen av pluss-tegnet jeg skrev fra mobiltelefon er av en eller annen grunn varierende. I Nokias nettleser synes plusstegnet, men i Skyfire på mobilen eller Opera på pc'en synes det ikke. Vel, vel. DAB+ (DABpluss) skulle det uansett stå i punkt 3 i min opprinnelige kommentar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.