nrk.no

Last ned alt av «The Beatles» – og historien om hver enkelt låt

Kategorier: English-articles, Musikk og lyd & NRK


English summary at the bottom of the article!

Update

Beklager – men vi har måttet stenge podkasten.
Sorry – we had to pull the podcast.

The Beatles – bilde fra The library of Congress

Som du kanskje har fått med deg, kan vi i NRK nå legge ut alle programmer med mindre enn 70% musikk i til lovlig nedlasting i fire uker. Det betyr at vi nå kan legge ut alle de 212 episodene av «Vår daglige Beatles» som vi sendte i Norgesglasset i 2007 som podkast.

Finn Tokvam og Bård Ose forteller historien om hver eneste låt, og denne gangen får du også selve låten med på slutten av hver episode.

Første gang i verden!

Det er første gang du kan laste ned The Beatles’ låter lovlig noe sted i verden så vidt vi kan bringe på det rene. Musikken til The Beatles finnes ikke som nedlasting i store nettbutikker som iTunes og Amazon ennå, men vi i NRK har som sagt fått en avtale med TONO som gjør at vi kan tilby dette i noen uker.

De første episoden ligger alt inne i podkasten, og i løpet av januar kommer alle sammen på løpende bånd. Låtene ligger i kronologisk rekkefølge, altså i den rekkefølgen The Beatles ga dem ut.

Du kan lime denne adressen inn i det programmet du bruker til å laste ned podkaster med:

http://podkast.nrk.no/program/beatles_komplett.rss

I skrivende stund er de 14 første episodene oppe. De andre kommer tytende i løpet av januar!

Alle andre podkaster fra NRK finner du på våre podkastsider – sammen med instruksjoner om hvordan dette fungerer om du er usikker.

Husk at podkasten bare ligger ute i fire uker, så sørg for at du laster ned alle episodene innen utgangen av januar!

Hvis du likte dette, så gi oss et klikk på digg.com.

English summary

Some weeks ago, NRK – Norwegian Braodcasting – signed a deal with music rights holder organisation TONO in Norway. The new deal gives NRK right to publish podcasts of all previously broadcasted radio- and tv-programs that contains less then 70% music.

Podcast containing music may be up for four weeks, while our podcast without music stay up on our server forever.

One result of this deal, is that we now can publish «Vår daglige Beatles» – «Our Daily Beatles» in English – as a podcast.

In this series from 2001, journalists Finn Tokvam og Bård Ose tells the story of every single Beatles tracks ever made, chronologically. Each episode contains a 3 minute story about each track (sadly for our international visitors – in Norwegian) and the actual Beatles tune.

This is – as far as we know – the first time you can download the Beatles’ music legally. Neither iTunes nor Amazon have The Beatles in their music stores.

The first episodes are already in the podcast, available from this RSS-feed:

http://podkast.nrk.no/program/beatles_komplett.rss

At the time of writing, 14 episodes are in the feed. All 212 will be there by the end of January!

If you liked this, consider giving us a digg at digg.com!

All NRK podcasts are available at nrk.no/podcast

For more information about NRK – se our English about page. NRKbeta.no is NRKs Norwegian technology website with some occasional English articles.

85 kommentarer

 1. @Snorre: Hvorfor skulle TONO angre? Jeg vil tro dette øker oppmerksomheten om Beatles som band, som vil føre til økt salg. Folk liker tydeligvis å ha plater hjemme, og en haug med podkaster vil ikke endre på det. Tror dessuten ikke folk flest kommer til å gidde å editere bort herrene Tokvam og Ose for å få «rene» Beatles-tracks til festene hjemme.

  TONO burde heller sende Sir Paul et brev og spørre om han har sjekket kalenderen siden 1970-eller-noe. Helt merkelig at ikke Beatles er mulig å få kjøpt som nedlastet fil lovlig ennå.

  Svar på denne kommentaren

 2. @Kenneth: Nei, vi kan ikke gjøre det. Vi har ikke lov til å legge ut podkaster med mere enn 70% musikk. Og det vi podkaster må være tidligere sendt materiale fra radio og tv.

  Dessuten synes vi Finn Tokvam og Bård Ose gjør en glimrende jobb med å fortelle historien til hver eneste låt The Beatles har gitt ut. Skulle ønske noen kunne gjøre det samme med flere band. Lurer på om vi kan save hele hjernen til Harald Are Lund så wikifisere den automatisk…?

  Svar på denne kommentaren

 3. @Øyvind: Synes å huske at det var Neil Aspinail i Apple Corps som var en av hemskoene mht publisering av Beatles på nett. Ettersom han døde i 2008 blir det kanskje noe fortgang nå.

  Angående TONO-kommentaren: Dere forhandlet frem en utrolig bra avtale med TONO, og takk for det! Jeg er selvfølgelig enig i det du påpeker.

  …men Jeg tror nok ikke TONO forestilte seg at dere skulle gå så aggressivt til verks og legge ut hvert eneste Beatles-spor, og ihvertfall ikke så tidlig. De er muligens litt nervøse for hva deres internasjonale søsterorganisasjoner synes om avtalen nå.

  Svar på denne kommentaren

 4. […] NRK – Norwegian Broadcasting puts all 212 Beatles songs ever made in a podcast during January 2009. In the “Our daily Beatles” journalists Finn Tokvam og Bård Ose tells the story (in Norwegian) of every single Beatles tracks ever made, chronologically and plays the tune. This is the the first time you can download all Beatles music legally – and free. […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Wow. I wish the BBC was as progressive as this… (I know they’re pretty good in the grand scheme of things, but for podcasts, for instance, they all disappear after just one week, and they stopped their video podcast trial.)

  Svar på denne kommentaren

 6. Dette er kjempe bra. Jeg fikk med meg en del av sendingene da de gikk på radio, men kun en liten brøkdel av de 212. Derfor kommer jeg til å laste ned alt. Ikke bare pga musikken, men også for å høre bakgrunnen til sangen.

  Jeg er glad NRK fikk en så god avtale med TONO, takker alle parter.

  Svar på denne kommentaren

 7. […] Some weeks ago, NRK – Norwegian Broadcasting – signed a deal with music rights holder organisation TONO in Norway. The new deal gives NRK right to publish podcasts of all previously broadcasted radio- and tv-programs that contains less then 70% music. Including “Vår daglige Beatles” – “Our Daily Beatles” in English. Link […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Øyvind – First a google translation of your previous post:
  «If you record from the radio, and cut out all the voice, then I suppose it is ok? I’m really not sure.»

  To follow up on that…

  I’m not just talking about this podcast but the future podcast as well. When you start podcasting as an example the P3 shows with 70% music, they will contain the newest international tracks. If I follow your guidelines I then will have free access to «all» future music.

  Since everything is legal I can then start twittering the inn/out point of just the music to the Norwegian audience.

  Svar på denne kommentaren

 9. @Øyvind Solstad: sitat: «TONO burde heller sende Sir Paul et brev og spørre om han har sjekket kalenderen siden 1970-eller-noe. Helt merkelig at ikke Beatles er mulig å få kjøpt som nedlastet fil lovlig ennå.»
  Kjære deg, Paul er som vanlig «with it». Hele hans solo-katalog er ute på iTunes forlengst og hans nye album «Electric Arguments» er tilogmed tilgjengelig offisielt i flac-format. Saken om nedlasting av den offisielle Beatles-katalogen har vært gjennom saksbehandling i Apple (Beatles-selskapet, ikke dataselskapet) og er ferdigbehandlet. Paul er keen på å få den ut, men det er en propp ett eller annet annet sted i systemet. Han sa i sine siste intervjuer i romjulen at han håper problemene løser seg i 2009.
  Roger Stormo
  Webmaster
  Norwegian Wood – Den norske Beatlesklubben

  Svar på denne kommentaren

 10. Skulle bare mangle. En ber ikke Paul McCartney om å sjekke kalenderen. Mannen ble Mac-bruker (selvsagt) på det glade 80-tallet og lanserte for ti år siden sitt forrige Fireman-album i en streaming webcast.
  Dere burde forøvrig endre denne setningen i den engelske oppsummeringen: «In this series from 2001,» til 2007. Det er en trykkfeil som stadig blir repetert av de amerikanske nettstedene.
  Roger Stormo
  Webmaster
  Norwegian Wood – Den norske Beatlesklubben

  Svar på denne kommentaren

 11. @Fredrik: PR-kåt? Det er klart at dette er en sak som er interessant for alle som driver med rettigheter og musikk. Synes ikke saken er hypet opp heller, for det hadde vært en stor sak om dette var i orden. Nå viser det seg at det er en detalj i en kontrakt som vi ikke har sett ordentlig på. Det kommer en ordentlig artikkel på norsk og engelsk om dette snart.

  Vi har ingen interesse av å gjøre ulovlig ting. Vi er tross alt NRK. Så vi trodde vi hadde alt riktig, men det viser seg at vi ikke hadde.

  Vi skal forklare hvorfor slik at det er mulig å forstå for alle straks.

  Svar på denne kommentaren

 12. Rakk i det minste å få ned alle 28, men det er jo knapt 10% av totalen… (Jeg må vel slette disse nå som det viser seg at disse er ulovlige? 😉 )

  Håper denne glippen ikke får store negative konsekvenser for NRK og for den (egentlig) geniale Tono avtalen…

  Svar på denne kommentaren

 13. Jeg håper inderlig at dette ordner seg. For ca et år siden lastet jeg ned disse podcastene og fant de veldig interessante. Men det var et stort irratasjonsmoment at låtene ikke lå i podcasten. Jeg derfor måtte lete frem hver enkelt sang i mitt private platearkiv til den respektive podcasten. Jeg håper dere finner en løsning på dette.

  Jeg håper inderlig platebransjen slutter å skyte seg selv i foten snart. Det må jo gjøre vondt. 😉

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.