nrk.no

TV2 og SVT innfører Twingly

Kategorier: Det sosiale nettet,Nettjenester & Nettkultur


I dag skriver Twingly på bloggen sin at vår konkurrent TV2 innfører Twingly bloggsøk. For et par uker siden innførte Sveriges Television det samme. Og tidligere har både Dagbladet og VG gjort det. Samme med klikk.no, et nettmagasin fra Hjemmet Mortensen AS.

Twingly er et system som gjør at du kan lenke til en nettavis, og få en link til din nettside nederst i artikkelen som du lenket til. Her er en mer detaljert funksjon om hvordan det fungerer.

Og vi i NRK sitter fortsatt på gjerdet.

Min oppfordring til ledelsen i NRK er klokkeklar: Innfør Twingly bloggsøk nå.

Det er tre gode grunner til hvorfor nrk.no bør ha et slikt system:

1. Folkets kanal
NRK finansieres med lisenspenger fra alle i Norge som har en tv-mottaker. Vi er folkets kanal, vi skal underholde og informere, og skal gjennom våre tilbud speile den norske hverdagen, trekke linjer og vise fram. Derfor burde vi vært de første som innførte et slikt tilbud, ikke de som kommer diltende etter konkurrentene.

NRK burde være den første som går ut og viser hva folk mener om sakene vi skriver om. Vi burde hatt kommentarfelt på nesten alle saker vi publiserer, og systemer som Twingly bloggsøk for å fange opp hva folk der ute mener om det vi skriver om.

2. Lenker
Da VG innførte Twingly bloggsøk på sine sider for en tid siden, fikk de mellom 10 og 20 ganger så mange innkommende lenker til vg.no over natten. Det ble straks mye mer interessant å lenke og siterere VG-artikler fordi du får synlighet. Antall lenker til Dagbladet gikk ikke ned da VG innførte Twingly.

Jeg spår at TV2 kommer til å få en kraftig økning i innkomende lenker når de skrur på systemet.

Og som kjent – jo flere som lenker til en nettside, jo høyere pagerank får man hos Google. Høyere pagerank = flere treff på alle typer søk = mer trafikk.

Relatert sak: Hvorfor NRKbeta av og til skriver på engelsk.

3. Engasjement
På Hivand har et utmerket poeng på nettsiden sin: Hvis NRK lot bloggere få lenker, ville det øke det lokale engasjementet:

Hvorfor? Spesielt av hensyn til de mange lokale redaksjonene. Fordi lenking er en måte å skaffe trafikk fra egne og andres communities – og en gylden anledning til å bygge opp slike “lokalsamfunn” på nett på steder hvor de ikke finnes. Jeg tror manglende brukeraktivitet rundt lokalkontorene er det som fremdeles gjør at enkelte av dem lever i skyggen av sine konkurrenter: lokalavisene.

Pål Hivand skriver videre at han personlig ville lenket til NRK Sami Radio om NRK brukte Twingly. Fordi da ville de som ser sakene på Sami Radio se at noen mener noe om dem.

Motargumentene

Det er to gode motargumenter: Det første er at det bare er spammere og blogger fulle av annonser som benytter seg av Twingly. Og at det dermed tilføres lite til originalartikkelen ved å lenke til dem.

Det finnes et verktøy i Twinglys oppsett hvor man luker ut disse. Man kan sette at en bestemt bloggs lenker aldri skal vises eller at den ikke skal vises på en bestemt post. Dermed får man bort de verste tilfellene, og gir støtte til de som skriver bra innhold.

Der har vi i NRK en oppgave: Løfte fram andre stemmer enn de som vanligvis slipper til i media. Det vil være oppmuntrende for folk som har noe viktig på hjertet, og det vil stimulere til å bruke NRK som kilde.

Det andre motargumentet er økonomi: Skal vi i NRK bruke tid og penger på dette? Jeg vet at det å holde styr på Twinglys verktøy er en liten deltidsjobb for en person. Å få Twingly på artiklene krever noen endringer i publiseringssystemet vårt, og litt koding for utseendet.

Dette synes jeg vi skal prioritere, spesielt siden vi snart beveger oss inn i et valgår. NRK har som mål å være folks beste kilde til informasjon om valget, og da er den debatten som vil komme på blogger viktig å få med. Det gjelder både hva folk flest skriver, og hva alle de eetterhvert mange bloggende politikerne sier på sine sider.

31 kommentarer

 1. Christoph Schmitz

  Polopoly har da flagget for meg at det ikke er så vanskelig å implementere trackbacks? Jeg mener tilogmed at de skal ha det på trappene i forbindelse med community delen de jobber med. Ta en telefon og hør med dem.

  Svar på denne kommentaren

 2. jippi, flere steder for klaremeninger.com å spamme ned…

  eks: dagbladet.no/nyheter/2008/10/28/551917.html
  twingly lenker her til: klaremeninger.com/kommentarer/information/updateLockOpenStatusForBottomMenu/1/17/1499.page

  som bare inneholder en link til en urelatert VG(!) sak.

  problemet med dagbladets bruk av twingly er at du har disse spammerene, også har du de som skriver 2(!) linjer om en sak også lenker den opp, og får masse av kommentarer på bloggen sin (de fleste av en type man normalt ville moderert bort)
  eks: lillehimmel.blogspot.com/2008/10/okej-ingen-kveldstur-p-meg.html

  de eventuelle gode blogg postene som måtte dukke opp, dukker jo selvsagt opp en stund ETTER at folk flest har lest nyheten, da det tar tid å skrive noe vettugt…

  Svar på denne kommentaren

 3. Øyvind Solstad (NRK)

  @Christoph: Det er flere som jobber med utvikling av Polopoly internt i NRK enn i firmaet som lager det, såvidt jeg vet. Haha. Ja, det kommer sikkert men det er ikke tekniske grunner som er begrunnelsen for at NRK ikke har gått for Twingly,

  @K: Jeg skjønner heller ikke hvorfor Dagbladet ikke bare tar bort klaremeninger fra listen. Bare reklame og null innhold.

  NRK bør innføre Twingly for å få fram gode blogger som kommenterer det vi driver med. Dessuten jobber vi jo med et eget API for NRKs innhold og da bør vi ha en funksjon som fanger opp hvor alt dette fine innholdet brukes.

  Svar på denne kommentaren

 4. Øyvind Solstad (NRK)

  @Thomas: Trackback betyr at publiseringssystemet til bloggen din sender en melding til den eller de nettsidene du lenker til. Hvis nettsiden du lenker til har trackback-funksjon, vil den fange opp at noen har lenket til den, og så lenke til denne i kommentarfeltet under automatisk.

  Dette kan du f. eks. se i artikkelen

  nrkbeta.no/vg-lenker-na-ogsa-til-bloggere/

  …hvor det er hele fem trackbacks – markert med grønne piler i kommentarfeltbildet – de fleste interne fra NRKbeta men også noen utenfra.

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg ser heller ikke noen grunn til at man skal være avhengig av en tredjepart for å implementere noe slikt som ligner pingback/trackback. Kan man ikke implementere noe slikt i sitt publiseringssystem så bør man kanskje vurdere om en bør se seg om etter et annet system.

  Jeg synes og at det innbyr vel mye til klikkhorer hvis Twingly ikke kan fange opp om de som lenker inn mot Twingly-brukerene faktisk er relevant, slik som nevnt tidligere.

  Mitt største ankepunkt er at Twingly ser ut til kun å tilby en Javascript-snutt-liste over hvilke sider som lenker inn. For Google m.fl. (som foreløpig ikke tolker javascript) så vil det da se ut som om mange lenker inn til en artikkel, som det da Twingly oppmuntrer kraftig til, uten at artikkelen lenker tilbake. Nesten som om Dagbladet mlf da skulle ha opprettet en mengde spam blogs.

  Svar på denne kommentaren

 6. Henrik Lied (NRK)

  Slår meg eigentleg enig med Aslak her. Det å implementere ei funksjonell trackback-ordning burde ikkje ta meir enn eit par arbeidsdager – til og med i eit tungt språk som Java. Eg er fullt klar over at NRKs publiseringssystem inneheld enorme mengder innhold, men om systemet er såpass fastlåst i visse baner burde ein nok sjå seg rundt etter noko anna.

  Dette er problemet med at Det Norske Skolevesen™ satser på å utdanne folk innen «tunge språk»: Open Source-alternativa mister ofte prioritet pga. at desse gjerne er implementert i lettare språk, som Python, PHP og Ruby. Slik burde det ikkje være. Når Washington Post klarer seg med open source-løysinger (Django i dette tilfellet), burde NRK også klare det. Men dette er vel ein heilt anna diskusjon. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg skulle si det samme som Håvard Pedersen. @Øyvind: Da er det jo bare å legge det til, eller hva? Jada, skjønner at det nok ikke er bare-bare, men hey.. Vel, er jo egentlig ikke så nøye, så lenge man har en trackback-funksjon på en eller annen måte, via Twingly eller ei.

  PS: Fjern «reset»-knappen. Den er totalt unødvendig. Har du noen gang brukt den med vilje?

  Svar på denne kommentaren

 8. Martin Källström

  Hej,

  bra diskussion! Trackbacks är en utmärkt standard, och i många fall fungerar den lika bra som ping. Vi utvärderade båda teknikerna noggrannt när vi byggde Twingly. Jag tror vi ska skriva i ett blogginlägg i Twinglybloggen varför ping är en bättre standard. Kortfattat är anledningarna framförallt 1) ping är supportat av mycket fler verktyg, 2) genom att basera Twingly på ping får vi en massa metadata som inte trackback ger och 3) ping är mer robust mot fel. När man pingar Twingly hämtar vi hela RSS-feedet, inte bara senaste inlägget.

  Sen är frågan också varför det är bättre att använda Twingly än att utveckla en egen teknologi, underhålla den och sedan sköta all användarsupport själv. Svaret på det är helt enkelt kostnaden: Twingly blir mycket billigare än egna arbetstiden.

  Jag vill inte störa en intressant diskussion, bara förklara bakgrunden. Vi svarar gärna på frågor!

  Mvh
  Martin Källström
  VD Twingly

  Svar på denne kommentaren

 9. Thank you, mr. K!
  Bloggposten var iallefall ikke så dårlig, at den ikke kunne brukes som et dårlig eksempel. Det har du gjort, og takket være det har du kanskje gitt meg potensielle nye lesere.

  Svar på denne kommentaren

 10. Jeg en postet en kommentar i den noe eldre diskusjonen omkring twingly blogging her på nrkbeta.no. Den saken var jo en smule gammel da så jeg våger meg på en liten «repost» her..

  Jeg synes nyheten om at TV2 nå skal bruke twingly er helt fantastisk, og det er innlysende at de kommer til å få enormt mange flere innlenker som en følge av dette.

  Det er utrolig mange, inkludert meg selv om synes dette er veldig spennende. Men det er klart at det også finnes en del sorte får der ute som indirekte ødelegger for alle og drar ned kvaliteten på tjenesten.

  Den «bloggen» jeg hater mest er faktisk nevnt i en kommentar over her og selv om jeg har ikke omtalt den med navn selv.
  Jeg skrev forøvrig en sak om den aktuelle siden her: Stoppe en spamblogger!

  Jeg håper virkelig at Twingly tar dette problemet på alvor, for det skader kun tjenestens omdømme om man ikke ikke fjerne disse spammerne.

  Svar på denne kommentaren

 11. Jeg var ansvarlig for at Twingly ble implementert paa Dagbladet.no og senere paa klikk.no. Det har fungert bra for oss begge steder. Spesielt artig er det aa se at bloggerne oppdager eller gjenoppdager saker for oss. Paa klikk skriver vi rundt 400 artikler i uka. Paa denne siden kan du se hvilke saker hos oss som til en hver tid er mest lenket til:

  klikk.no/teknologi/article337090.ece

  Der er det selvsagt mye sex og slanking, men ogsaa tester og forbrukersaker.

  For eksempel er det flere interessante innvendiger via Twinlgy paa saken vaar om Skattesoek via Facebook:

  klikk.no/teknologi/article352431.ece

  Naar jeg valgte aa gaa for Twingly, var det fordi alternativene var vanskeligere aa faa gjennomfoert i praksis. Alle nettsteder har en lang koe paa oppgaver for utviklingsavdelingen. Twingly kunne tilby JavaScript det bare var aa lime inn i artikkelmalen. Utrolig lett. Primaert oensket jeg aa gaa for Technorati.com sitt API, men dette hadde tatt lengre tid aa implementere. Twingly har ogsaa et tilsvarende API men jeg vet ikke om det er i bruk paa noen store nettsteder.

  AA lage en generell modul for aa motta trackback direkte i artikler er en god ide. Men man burde kanskje heller vurdere aa proeve aa utvikle en ny teknikk som kan motta alle slags innkomne lenker, ogsaa fra Twitter, Facebook andre nettaviser osv. Kanskje referrer kan brukes til dette? Eller kanskje man kan bruke et Google Web Search API til aa tracke innkomne lenker via link: .

  Uansett. Jeg faar si som salgssjefen vaar: Det er bedre med en god start enn en daarlig start… 🙂

  Svar på denne kommentaren

 12. Jan Thoresen, Martin Källström: Dette er bra saker, det er så flott når aktørene selv kommer på banen og forklarer og samtaler!

  Jeg har også tenkt på at det hadde vært veldig kult å få til å trekke inn linker fra mer enn bare blogger, først og fremst har jeg tenkt på mikroblogger som Twitter og identi.ca. Disse to har 100% likt API, så det burde være nokså lett. Kanskje Twingly kan legge til dette?

  Og så er jeg enig i at det hadde vært kult å bruke Technorati. Kanskje NRK kan sjekke om det er lettere å gjøre det nå/for dem enn da Dagbladet.no vurderte det?

  Svar på denne kommentaren

 13. Øyvind Solstad (NRK)

  Trackbacks vil vel ikke funke så bra siden det vel forutsetter trackback-funsjon i begge ender? Ikke sant? Funker finfint hvis f. eks. begge ender bruker WordPress eller Movable Type/Typepad.

  Men mye bedre med et system som fanger opp pings. Skulle jo tro det var enkelt for Twingly å fange opp alt fra Twitter og Identi.ca siden de har en public timeline som Twingly kan fange opp.

  Svar på denne kommentaren

 14. Det er opptil flere blogger som kun inneholder reklame, men så lenge få andre linker til artikkelen kommer disse opp og tjener penger på spam. Andre igjen bruker redirects til rene reklamesider.

  Så lenge disse får drive på vil verdien av Twingly på nyhetssider være veldig liten.

  Svar på denne kommentaren

 15. Asbjørn Ulsberg

  Jeg må bare istemme alle som synes Twingly er en dårlig løsning, men er enig med Øyvind Solstad i at NRK definitivt burde fange opp hva blogger og eksterne nettsteder skriver om NRKs egne artikler. Pingback og trackback er åpne standarder som kan løse problemet, men begge er relativt elendig spesifisert og plaget med spam. Dessverre.

  Jeg tror imidlertid at med et godt back-end for håndtering av ping- eller trackbacks, med moderasjonsmuligheter o.l., så kunne dette fungert ganske godt. Moderering kan jo f.eks. for det meste skje på domenenivå, så det er ikke slik at man behøver å moderere hver eneste ping- eller trackback man mottar.

  Jeg vil tro at dét å bygge noe slikt inn i Polopoly ikke er all verdens jobb. Uansett er dette noe NRK og andre kunder/brukere av Polopoly bør presse på for å få inn i systemet, da dette er noe man i dagens sosiale web ikke kan klare seg uten. Etter min ydmyke mening, selvsagt. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 16. Det er vel min erfaring ihvertfall, at trackback/pingback fungerer litt sånn tilfeldig? Veldig mange bloggere bruker Blogger/Blogspot, og der har man vel fortsatt ikke implementert dette? Man har en funksjon koblet til Googles Blog Search som skal vise om noen linker til spesifikke poster, og noen ganger virker det, og noen ganger virker det ikke?

  Det samme opplever jeg i forhold til trackbacks både til og fra min WordPress-blogg. Noen ganger funker det ikke, uten at jeg kan se noen spesiell grunn til det.

  Så jeg heier på Twingly ja, spamblogger, reklameblogger, og dårlige blogger til tross.

  Svar på denne kommentaren

 17. Jeg flyttet nettopp bloggen min fra Blogger til WordPress nettopp fordi jeg aldri fant ut av trackback/ping der jeg var. Det fungerer ihvertfall bedre.
  Det jeg lurer på, er om Twinglys prisprofil gjør den interessant for de mange små publikasjonene (som Journalisten.no), eller om vi er best tjent med å tilpasse vår egen plattform, som i vårt tilfelle er Drupal.

  Svar på denne kommentaren

 18. Øyvind Solstad (NRK)

  Det er to sider ved dette som er viktigst for meg:

  1) At nrk.no må få opp mere brukerrespons – både i form av kommentarfelt på mange flere saker og automatisk lenking til blogger og andre nettsteder.

  2) At Twingly funker bedre enn trackbacks som er en løsning som bare fungerer når det er trackback i begge endene.

  Med Twingly får vi en løsning som funker bra, og med et interface som lar oss sperre ut de verste reklamebloggene. Det burde være raskt å implementere, nettopp fordi det er et lite javascript som bare legges inn i sidene.

  Jeg syns vi skal få det opp i går, og så heller jobbe mot å lage en evt. løsning direkte i Polopoly etterhvert om vi ønsker det.

  Generelt så bør vi bruke mere hyllevare og mindre egne løsninger i NRK. Men det er en mye større diskusjon…

  Svar på denne kommentaren

 19. Øyvind: Ja, trackback må være implementert både hos sender og mottaker, men poenget med pingback er at den skal oppdage alle linker inn, uansett om det er implementert hos sender eller ikke. Ihvertfall i teorien, men som nevnt av Hjorthen over, så er det vel ikke helt sånn i praksis, dessverre.

  Svar på denne kommentaren

 20. Blogglenking er strålende. Men en interessant og åpenbart utilsiktet side ved blogglenking, er at den nok kan friste til å begrense kommentarmulighetene. Nettdebatt direkte på sidene krever forholdsvis mye arbeidskraft til moderering, mens eksterne blogger jo blir andres ansvar.

  Når Twingly tilsynelatende heller ikke lister bloggpostene etter relevans, ihvertfall slik jeg oppfatter utfallet på db.no, kan det faktisk tenkes at brukerkritikken blir vanskeligere å få øye på, og over tid kanskje svakere.

  Svar på denne kommentaren

 21. Klart også NRK bør kjøpe tjenester fra twingly. Dette er med på å demokratisere eteren. Man kan lett utelukke uønskede webområder og la de med meninger slippe til.

  For store mediehus går alt for ofte i flokk, dette vil uavhengige bloggere kunne rette på ved modige og rett på sak innlegg….

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.