nrk.no

NRKs første internettstrategi

Kategorier: Nettjenester & NRK


Det er tydeligvis mimreuke her på NRKbeta! Så vi har funnet fram igjen NRKs første internettstrategi – 250 sider lang, forfattet av Rolf Brandrud og Tom Ottmar, og overlevert Einar Førde & co 1. oktober 1995. Den kan kanskje være interessant å lese for flere.

Last ned som pdf-fil (1,19 MB)

Slik tenkte vi den gangen. Hva synes dere vi har fått fulgt opp godt i de snart 18 årene som har gått? Og hvor har vi langt igjen – både i forhold til hvor NRK burde være idag og i forhold til disse tankene fra 1995?

NRK Interaktiv

NRKs forside på nettet 12. november 1996 – ni måneder etter lanseringen. Hentet fra Wayback Machine, som har en rekke skjermbilder av nrk.no opp gjennom årene)

Litt om situasjonen den ble skrevet i

1995 var årene da internett tok av i Norge utenfor informatikkmiljøene. TV-programmet Rondo lå ute med sider med ”Ukas internettlenke” hos Oslonett i nov-des 1994. NRKs egen webtjeneste ble lansert 23. februar 1995 i samarbeid med Høgskolen i Østfold. Det skjedde i forbindelse med lanseringen av internettprogrammet Radionettet. Det var det første radioprogrammet i verden som ble kringkastet samtidig over eteren og på internett – via videokonferanseprogramme CU-SeeMe tre måneder før RealAudio ble lansert i USA.

Oppdraget om å komme med forslag til NRK-strategi fikk vi 15. mars. Noen dager senere kom nyheten om at Schibsted hadde satt i gang utredningsgruppe ledet av Aftenposten-direktør Kåre Frydenberg og konsulenter fra McKinsey til å utforme Schibsteds strategi. Lenge lå det an til at Microsoft ville bygge opp MSN som et verdensomspennende nettverk i konkurranse med internett – og Schibsted og andre vurderte hvilken hest man skulle satse på.
Men så gikk Netscape på børs med et brak 9. august – og få uker senere kjøpte Schibsted opp Oslonett og kjørte offensivt i gang med Schibstednett.

Dette var bakteppet da Einar Førde og hans direktører fikk denne utredningen på bordet 1. oktober. Med sine 250 sider var den mer omfattende enn de hadde ventet seg. Men de sendte den ut på høring til alle mellomlederne i NRK, fikk entusiastisk respons og fra februar 1996 var internettenheten NRK Interaktiv en realitet – med fire medarbeidere, en server, internettoppkobling, et lite basisbudsjett og rett til å tigge programredaksjoner om å sette av penger til å få utviklet nett-tjenester. Resten er historie.

God lesning – og morsomt å høre reaksjoner nesten 18 13 år etter!

18 kommentarer

 1. Hehe, denne husker jeg. Lagde Tidssignalet (internavisen på NRK) og intern-TV som freelancer i 93-94 og satt mange kveldstimer å modem-surfet sammen med Tom Ottmar som da jobbet i redaksjonen. Mr. ABC Startsiden fikk vann på mølla og begynnte å skrive da ja…

  Svar på denne kommentaren

 2. Morten Skogly (NRK)

  Hahahaha, jeg ler meg ihjæl, fant nettopp verdens morsomste bilde av meg sjøl på NRK Interaktivs nettsider fra 1997, for et skjegg!
  web.archive.org/web/19970720124937/www.nrk.no/interaktiv/personer.html
  web.archive.org/web/19970720171220/www.nrk.no/interaktiv/morten.jpg

  Forøvrig en ganske minimalistisk liste over ansatte selv i 1997, 15 mennesker.

  Også ganske festlig er er listen over «verktøy» NRK brukte for å lage nettsidene: web.archive.org/web/19970720125015/www.nrk.no/interaktiv/verktoy.html

  Svar på denne kommentaren

 3. Det som slår meg er hvor treffende innledninga egentlig er:

  «Men den handler også om noe mer; NRKs evne til å forholde seg til den digitale tidsalderen,
  hvor programmaterialet er konvertert til universelle databiter, distribusjonen skjer i allmenne
  nettverk og brukerne er blitt aktive innholdsleverandører like mye som de er passive lyttere og
  seere. I bunn og grunn handler den om en fremtid hvor publikum – og ikke NRK – bestemmer
  hva de vil se, høre og oppleve.»

  Det tok riktignok endel år, men vi begynner jo nå å nærme oss en situasjon hvor: «brukerne er blitt aktive innholdsleverandører like mye som de er passive lyttere og seere.»

  Svar på denne kommentaren

 4. Nytt annonsenettverk for mindre bedrifter (og nettsteder) | Webskredder.no

  […] NRKs første internettstrategi Lagde Tidssignalet (internavisen på NRK) og intern-TV som freelancer i 93-94 og satt mange kveldstimer å modem-surfet sammen med Tom Ottmar som da jobbet i redaksjonen. Mr. ABC Startsiden fikk vann på mølla og begynnte å skrive da ja… … nrkbeta.no/ — Fri, 18 Apr 2008 02:56:16 -0700 […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.