nrk.no

Web 2.0-kaos

Kategori: Nettjenester


Maaaange innslag om samme artikkel

En del av jobben til oss som skriver her på NRKbeta er å følge med på hva som skjer på nettet. Det betyr at vi er ganske godt representert på tjenester som Facebook, Flickr, YouTube, Twitter, Dopplr, Friendfeed osv. Som mange andre kobler vi tjenestene sammen og leker oss med automatiske oppdateringer på kryss og tvers.

Det hele blir en herlig sammenblanding av profesjonelt arbeid, fritid og ren lek med nye tjenester. I det siste har jeg brukt Twitter ganske mye. En tjeneste som jeg har koblet sammen med Friendfeed og Facebook. I tillegg er min egen blogg, eirikso.com også koblet mot flere av tjenestene jeg bruker.

Kaos

Da jeg postet en artikkel på eirikso.com for noen dager siden så jeg at ting begynner å gå litt over styr på min Facebook-konto. Fem innslag i min Facebook-mini-feed handlet om samme bloggartikkel. Og jeg har bare så vidt begynt å koble sammen tjenestene det er snakk om.

Slik jeg har satt det opp nå fungerer det slik: Jeg poster en artikkel på bloggen min, den importeres automatisk som et notat i Facebook. Twitterfeed poster så automatisk linken til Twitter, som poster dette videre som en status på Facebook. I tillegg har jeg satt opp Blogfriends på Facebook, som også poster artikkelen på min Facebook-feed. Så plukker Friendfeed opp artikkelen fra Twitter og poster den i min Facebook-feed. Dessuten plukker Friendfeed opp det jeg poster på Flickr og melder fra om dette på Facebook.

Nesten Facebook-feedback

Et fint diagram som viser mitt Web 2.0-kaos

Det er et under at ikke hele systemet har gått inn i en uendelig loop. Noe vi har lekt oss med før

En strategi

Etter hvert må man rett og slett legge en strategi for hvordan man skal koble disse tjenestene sammen. For min del kunne det kanskje vært fornuftig å ha Twitter som hovedpunkt og koblet alt inn dit. Men så kommer Friendfeed og gjør det mye enklere. Og så har vi jo Pownce og Tumblr. Dessuten sier ryktene at SocialThing er veldig bra…

Er det noen av dere som har klart å få noen av disse tjenestene inn i en uendelig løkke? Egentlig så bør jeg vel anta at Thordur har opplevd det siden han foreslår «feed-bakrus» i kommentarene til artikkelen om Facebook-bakrus.

Og ellers så er vi interesserte i å høre deres løsninger. Hvordan oppnår man den beste kombinasjonen?

Den enkleste løsningen er selvfølgelig å gi blanke i hele internettkjøret og melde seg ut, men en fornuftig bruk av disse tjenestene kan gi oss som er litt interessert i hva som skjer på nettet og i verden forøvrig et veldig kraftig verktøy for oppdatering. Det vi er ute etter er jo bare en eller annen kombinasjon som gir oss den riktige informasjonen og som setter oss i kontakt med de mest spennende folkene.

16 kommentarer

 1. Svein Wisnæs

  Jeg har så langt ikke lagt inn noen blogger inn mot Twitter. De har jeg lagt inn direkte i Facebook. Twitter oppdaterer status i Facebook, Skype, MSN og Plaxo Puls.

  En mulig løsning på feed-back problemet ville være en kombinasjon av kategorier og filtre slik at man kan sette opp i f.eks. i FriendFeed at meldinger fra bloggen din IKKE skal videresendes. Kunne kanskje være gjort på bakgrunn av tags? Ref. artikkel om å lage en egen tag for ditt firma på eirikso.com .

  Svar på denne kommentaren

 2. fred Moerman

  i stede for å krysskoble som en elektrikerlærling på sukkerrush kan man heller bruke en dedikert koblingsboks som pageonce.com [eller lignende].
  så samles alle tråder ett sted og tilbakekoblingen minimeres.
  litt.
  kanskje..

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg hadde et lignende problem og løste det med Yahoo Pipes. Med den laget jeg en feed som bla filtrere ut twitter-elementer fra min tumblr-blogg, som igjen oppdaterer twitter via tweeterfeeds.com.

  I bunn bruker jeg friendfeed.com som oppdaterer facebook og tumblr.

  Svar på denne kommentaren

 4. Du er velkommen til å sjekke ut http://secondbrain.com.

  Vårt mål er å løse problemet med «content disparity» og derigjennom lage verdens største innholdsbibliotek.

  Vi er fortsatt tidlig i betafasen, men nysgjerrig på dine tanker rundt S|B – håper du har muligheten til å ta en titt.

  Svar på denne kommentaren

 5. Eirik Solheim (NRK)

  @lars:
  Syntes secondbrain ser spennende ut. Det er på min liste over steder jeg har tenkt å sjekke litt nærmere.

  Hva er din «elevator pitch» i forhold til hvorfor jeg skal bruke Second Brain fremfor Friendfeed, SocialThing eller for eksempel Netvibes universes?

  Svar på denne kommentaren

 6. Asbjørn Ulsberg

  Løsningen på duplikatproblemet heter Atom (RFC 4287) og den ultimate løsningen på de aller fleste publiseringsutfordringer på nettet heter Atom Publishing Protocol (RFC 5023). Hadde alle tjenestene du nevner basert sin kommunikasjon med omverdenen på disse to teknologiene ville duplikater og stort sett alle andre problemer vi har med sammenkobling av tjenester i dag, forsvunnet automatisk.

  Løsningen er altså ikke en ny tjeneste, men hvordan man limer disse sammen. Med Atom Publishing Protocol kan man enkelt publisere fra ett punkt til mange forskjellige mottakere og ved hjelp av atom:id vil man kunne unikt identifisere hvert publiserte «entry» slik at hundre forskjellige entries med samme atom:id kun vil fremstå som ett entry.

  Google snakker allerede Atom Publishing Protocol i stort sett alle deres API-er og Microsoft Live har kommet etter og gjør nå det samme. Det er et godt og langt skritt i riktig retning, men det er fortsatt en haug med større og mindre sosiale tjenester der ute som kommuniserer dårlig med omverdenen og det er snart på tide at disse kommer diltende etter også.

  Svar på denne kommentaren

 7. turn_self_off

  sitter her å undres, kan ikke folk bare treffes en gang i uka og fortelle om hva dem har gjort siden sist? 😉

  heh, får meg til å tenke på nylig avdøde sir clarks kommentar om weben «er som å prøve å drikke fra en brannslange».

  noe som forøvrig minner meg på slashdot tjenesten firehose 😉

  Svar på denne kommentaren

 8. @Ole: vi jobber med å stramme opp informasjonsarkitekturen og fokusere mer på user scenarios. Dette er viktig for oss. Vi prøver å gjøre ganske mye, og det er en ekstra utfordring.

  @Eirik: FriendFeed etc. er som en Twitter around feeds. SocialThink er som en content-news feed. SB gjør også lifetreaming, men til forskjell fra de andre samler og organiserer vi alt innholdet i ditt personlige innholdsbibliotek. SB skal bli et sted hvor du kan styre dine tjenester og innhold og bygge opp ditt eget online content library. På sikt kan vi kombinere alt public content i et globalt bibliotek og hjelpe folk å finne bra innhold.

  Gir deg gjerne en personlig demo om du har tid? Hadde vært interessant med en dialog og dele tanker og ideer.

  @Øyvind: Jeg så den. Fine greier. Regner med dere får tid til å ta en oppfølging etter hvert. Vi planlegger en Beta2.0 nå med diverse opprydinger og litt ekstra features. Men det tar jo noen uker før vi er der.

  Som sagt, tar gjerne en dialog med dere. Dere har mange interessante tanker og jeg tror det kunne vært nyttig for alle å utveksle ideer og erfaringer.

  Svar på denne kommentaren

 9. from a social perspective.com » How to be heard?

  […] Including to this I also noticed a post by Eirik Solheim regarding his trouble with these services. As he describes it, when he published a post on his blog, it generated 5 entries in his news feed on facebook. Theese things goes out of hand from time to time don’t they? Take a look at his diagram about the Web 2.0 chaos describing the setup. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.