Mac OS X Leopard kommer 26. oktober

Kategorier: Mac & Software


Leopard desktop

26. oktober kommer Apple med nyeste versjon av operativsystemet sitt, OS X. Denne gangen er det versjon 10.5 som også kalles «leopard». Den nye versjonen inneholder over 300 nye «features», i følge Apple.

Siden WWDC i mai, har jeg testet 10.5 i en beta-versjon, og er veldig imponert over endel av de nye tingene Apple har puttet inn. Dessverre har betaen vært ganske ustabil men det er forhåpentligvis rettet i den endelige versjonen som kommer om ni dager.

Time machine

Når tok du full backup sist? Tenkte meg det. Ikke jeg heller. Det er så lett å glemme, og det er tungvint og de fleste systemer er ubrukelige når du skal ha tilbake dataene dine. Det vil Time Machine endre på. I et noe kitschy Star Trek-aktig interface finner du en helt ny måte å ta backup og ikke minst – finne tilbake til dataene dine. Les mer hos Apple, eller denne videoen fra WWDC 2007:

Finder

Finder er pussig nok navnet på det programmet som er der du er når du ikke kjører noen andre programmer på en Mac. I Leopard har Finder fått en rekke kosmetiske endringer og masse ny funksjonalitet. Noe jeg har hatt veldig nytte av på betaen, er Cover Flow og Quick Look. Bruker du iTunes, så vet du hvordan det funker, at du kan bla i musikken din som om du blar i plater. Cover Flow finnes nå i Finder, slik at du kan bla i dokumentene dine på samme måte. Det høres trivielt ut, men det jeg synes det er veldig praktisk. I mappen for nedlastinger vil det. f. eks. være både lyd, video, dokumenter (Word, pdf, tekst mm) og andre ting. Med Cover Flow blar man raskt i gjennom alt sammen, og trykker mellomrom for å titte nærmere på dokumenter som vekker interesse.

Vi hadde en stor gjennomgang av Leopard i mai, og kommer selvsagt til å teste når det kommer i salg om litt over en uke.

7 kommentarer

 1. Mac-fan som jeg er (som dere selv har proklamert) har jeg selvsagt bestilt Leopard, og gleder meg til jeg får den. Da blir det fersk reinstallasjon, og skal kjøpe en dedikert backupdisk til Time Machine og de viktige dokumentene mine.
  Det beste med Leopard er at det ikke bare er eyecandy som mange Windowsfrelsere tror, men faktisk 316 nye features. (Til sammenlikning, noen som vet hvor mange nyheter Vista kom med?)

  Svar på denne kommentaren

 2. Da var den forhåndsestilt sammen med iomega minimac-lignende ekstern disk for Timemachine! 🙂 Jeg gleder meg til ny Mail.app og ny iCal. Virtuelle skrivebord skal også bli gøy. Jeg bruker det når jeg er på Linux, men har aldri funnet noen gode tredjepartsalternativer for Windows…

  Svar på denne kommentaren

 3. Hva med å skrive en sak om den nye versjonen av Ubuntu (7.10, Gutsy Gibbon), som kom i går, også? Den har fått seg litt eye candy den også (unntatt om du har ATI-skjermkort, da må du vente litt. Skal komme til slutten av måneden)..

  Her er en liste over nye features siden forrige versjon, som kom for 6 måneder siden. Her er hva som var nytt i den versjonen (noe jeg føler er relevant siden det er såpass kort tid siden). Windows migration tool og enkel installasjon av kodekser er spesielt kult!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *