nrk.no

Parkerte digresjoner

Kategori: Diskusjon


Frozen Brainstorm av jurvetson på Flickr, CC

Ikke alle kommentarene på NRKbeta er direkte relevante for diskusjonen som pågår. Slike kommentarer kalles gjerne Off Topic. Det behøver ikke bety at de er verdiløse, og noen ganger er det ikke engang noe stort problem. Andre ganger kan det komme i veien.

Som et forsøk har vi satt opp denne parkeringsplassen for off-topic-prat, og flytter noen kommentarer hit. Vi ser hvordan det går.

82 kommentarer

  1. Erling Rostvåg

    Artikkelen er grei nok, men du kan jo forsøke å skrive godt norsk? Bruk f.eks. «tilfeldig» istedenfor «random». Det er gode grunner til å ikke skrive som man snakker. Iallefall om man vil bli tatt seriøst.

    lizzom 🙂

    RED.ANM: Denne kommentartråden er flyttet over fra Kan du se hvem som sniker i Facebook-buskene?. Det er i og for seg en interessant diskusjon, men den har ikke så mye med tema å gjøre.

    Svar på denne kommentaren

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Erling Rostvåg)

      Jeg forsøker å skrive godt norsk, men det kan hende vi har ulik oppfatning av hva som er godt. For meg er det et mål å ha en viss flyt i teksten og da nærmer den seg uvegerlig slik jeg snakker. Jeg kunne gått igjennom i etterkant og drept min egen stemme, men er usikker på om det ville gitt en nettogevinst. Dersom de stilistiske valgene kommer i veien for at du klarer å ta til deg innholdet, er det selvsagt leit å høre.

      Om det er noen trøst, kan jeg fortelle at jeg er ganske god på han/ham og såvidt over landsgjennomsnittet på da/når.

    • Ord som «random» og «stalker» finnes ikke i noen norsk ordbok, og har ingenting med å ha en viss flyt i teksten å gjøre. Teksten flyter like godt selv om du for eksempel bruker ordet «tilfeldig».

      Når det er sagt synes jeg at artikkelen var god!

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Hans)

      Da har vi tydeligvis ulikt syn på det…

      Jeg kan være med på at tilfeldig dekker hovedbetydningen av random, men de er ikke fritt utbyttbare for meg. Random har en bi-klang av automatisering som gjør at jeg i denne sammenhengen foretrekker å bruke det. Jeg velger å tro at flertallet av leserne kjenner ordet.

      Stalker tror jeg ikke jeg har hørt noe dekkende norsk ord for noensinne. Hele Philip-Seymour-Hoffman-i-Happiness-pakka er kulturimport fra USA og jeg kjenner ingen norske begreper som makter å romme hele spekteret av uhygge. Da blir det for meg viktigere å uttrykke det jeg ønsker å uttrykke, enn å være språkpurist. All den tid NRKbetas leserkrets jevnt over er godt bevandret med amerikansk populærkultur bør det heller ikke være til vesentlig hinder for forståelsen.

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til random)

      Det får du selvsagt lov å mene, selv om jeg er usikker på om det opplyser debatten noe videre.

    • K. B. Moe (svar til Erling Rostvåg)

      Det heter vel «ikke å skrive», og ikke «å ikke skrive»? «Å» skal vel komme foran selve verbet, har jeg skjønt det riktig.

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til K. B. Moe)

      …og med det runder vi av språkhjørnet.

      Kommentarfeltet på NRKbeta er der primært for å diskutere innhold, ikke form – å arrestere hverandre for ting som måtte være feil kan man gjøre i nettavisene 😉

    • K. B. Moe (svar til Anders Hofseth)

      Du er hårsår for dette med rettskriving, Anders – dette er ikke første gangen.

      Mitt innlegg var med vilje svært kort, av årsak til nettopp faktumet form/innhold, og var i tillegg kritikk av startkommentaren.

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til K. B. Moe)

      Vi har så mange andre ting å snakke om som er mer til poenget og der de som samles her har mer av sin interesse og kjernekompetanse. Så ja, jeg er kortluntet på språkpirk. Jeg opplever det som lite fruktbart når kommentarfeltet fylles med kommentarer om hvordan dette og hint burde vært stavet og digresjoner rundt dette. Det vanner ut debatten.

    • K. B. Moe (svar til Anders Hofseth)

      Anders, hadde dette vært skrevet på hw.no eller dinside.no, så hadde antageligvis ingen reagert. Men fordi denne artikkelen er linket til direkte fra forsiden av nrk.no, er det lett for «hvermannsen» å lese dette her. Og da er det ikke annet å forvente at du får slike reaksjoner.

      Deal with it, eller unngå å linke fra nrk.no.

    • Kevin Brubeck Unhammer (svar til K. B. Moe)

      Språkpirk utan språkdata, kjelder eller logisk argumentasjon er berre synsing.

      Eg vil t.d. tru dei fleste ser på Dag og Tid som ein ganske velskriven avis:

      encrypted.google.com/search?hl=no&q=site%3Adagogtid.no%20%22%C3%A5%20ikkje%22&cad=h

      så konstruksjonen er iallfall i bruk.

      Men i tillegg er det ein logisk forskjell på «ikkje å skriva» og «å ikkje skriva». Forskjellen er altså nyttig for å skilja to tydingar:

      – Eg likar ikkje å melda frå om at eg kjem (fordi det er så kjedeleg)
      – Eg likar å ikkje melda frå om at eg kjem (fordi det er gøy å overraska folk)

      —–

      Når det gjeld lånord som «random», synest det ganske vilkårleg kva folk reagerer på. Hadde det stått «cookies» i staden for «informasjonskapslar» (ev. «kaker») hadde nok ingen reagert i det heile. («Cookie[s]» står forresten heller ikkje i Bokmålsordboka. Men det same gjeld «finno-ugrisk», som er ein heilt kurant norsk fagterm.) Sånn sett er nok ho/han som skreiv under signaturen «random» mest ærleg…

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til K. B. Moe)

      NRKbeta er ikke hardware.no/dinside.no, og jeg tror vi har et bedre kommentarfelt. Det skyldes (tror jeg) blant annet at vi som skriver på NRKbeta i stor grad er tilstede i diskusjonene, og at vi også ordstyrer når vi mener det er på sin plass. Dermed har vi etterhvert fått en unik kommentarfeltkultur.

      EDIT: ser nå at jeg har misforstått HW/dinside-referansen. Trenger kurs i å lese innenat.

      Når nye lesere kommer til (som for eksempel når saker ligger på nrk.no-forsiden), må vi sørge for at de nye leserne og det de kan tilføre samtalen inkluderes, men vi må også sørge for at vi viser hvordan vi ønsker samtalen skal foregå, dersom vi ønsker å beholde kommentarkulturen vår. Derfor altså litt tydelig styring. Vi har skrevet litt om dette tidligere, f.eks. i Hvem definerer formen på nettet? og Kommentarene og den store festen.

      Det er ikke slik at språkdiskusjoner ikke er interessante, men idet de er digresjoner som begynner å dominere andre diskusjoner, er det vel så greit å parkere dem. Men så fikk vi en sjanse til å teste parkeringsplassen igjen; diskutér gjerne videre her 🙂

  2. Kommunikasjon

    Det gikk på engelsk og norsk… het det seg i en gammel sang og det gjør det visst på nettet også.

    Litt mye fornorskring ute å går for tiden syns jeg.
    Og jeg har ærlig talt ikke klart å lese artikkelen ferdig før jeg bare må kommentere.

    Jeg kom til ordet «realtid».
    Her har det nok på engelsk vært brukt ordet «realtime» som gjerne kan oversettes til «sanntid».

    Jeg er bare så ufattelig lei fornorskingen man ofte gjør. Som ødelegger både for språket og kommunikasjonen.

    Og rett etterpå så leser jeg «curation» og med forslag om at man kan kalle det for «kurering».

    Referansen til museum var der jo, den bare endte feil tror jeg. Kuratorer har nok noe de vil si i denne sammenheng.
    Mulig de også tar seg av kurering. Min frie bruk av ordet betyr i såfall at de kurerer noe, altså gjør noe friskt igjen. Men det var vel neppe å gjøre desse kildene friske man siktet til – mer at man klarte å sile ut de sannferdige fra resten.

    Hvorfor ikke bruke et begrep flere vil forstå med det samme? At man med curation i denne sammenheng mener at man foretar en kvalitetskontroll, siler ut, modererer…alterantivene er mange.

    Kommunikasjon virker ikke når avsender bruker et språk mottaker ikke skjønner. Fornorsking fordummer og gjør det rett og slett bare tungt å lese budskapet.

    Mulig jeg leser resten av saken en annen dag.

    Svar på denne kommentaren

  3. Klarer ikke å irritere meg over musikkbransjen lenger. Det som irriterer meg mest er faktisk at du som journalist ikke klarer å bruke aksenttegn korrekt. Det skrives «barriere», ikke «barrière»

    Svar på denne kommentaren

  4. Oddvar Fharaos Eriksen

    Hvis man sperrer nyhetene for og komme frem, få dem inn som også TV2 også gjør det, og at man skjuler sannheter for og skjule Høye politikkere og ledere i Oslo’s
    Toppledelse, Hvorfor er vel en side av samme sak !
    Problemet og virkeligheten er vel Breivik og Statsminister Jens og Hans Majestet Kong Harald V REX. All bløff rundt Rettsaken Breivik og Libya Krigen til Statsminister Jens og hele Topp Politikkerne i Oslo, Storting og Norsk UD. og Hans Majestet Kongen som ga klarsignal til Libya Krigen og som Jeg sa, Den Krigen starter Dere ikke,,så startet de krigen, og kastet 540 bomber overalt i Libya, sykehus og Rekrutter og sivile ble drept uvilkårlig, slenger dritten uten og se hvor de treffer, og beklaget etterpå, Så kom Breivik og Diamentene og drapene på UTøya og Bomben,,Alle Politikkere fikk beskjed 14 dager før også Statsminister Jens og Kongen og UD Støre og Justisminister’n, men som de sa, Slikt skjer ikke i Oslo, det gjorde det, og >Breivik gikk fritt rundt og gjorde skiten, men hva skjuler Rettsystemet da de setter 60 år skjult hemmeligholdelse av hva da !!
    Alle katastrofene i verden og Norge som Nyhetsmedia hele tiden skjuler, prøver og dysse ned sannheter bare for og skjule Bondevik og Indoensia og alle falskhetene i Norges Regjering og Media som gjør alt for og skjule sannheter og korrupt Statsminister Jens Stoltenberg og Stesønn som skulle få 110 millioner for og gjøre Min Jobb og noe Han ikke kunne, og drepte da Sichuan Provinsen
    i 2008, og Erik Solheim som kasta nye Korrupte 90 millioner til Jan Egeland i 2010 og drepte Haiti og drepte over 200 000 og Katastrofen i Japan og alle så vel hvordan det gikk, Jan Egeland har ennå ikke gitt penga tilbake, Jeg varslet alle katastrofer siden 1970 frem til idag, som Indonesia 2004-2005 som Jeg varslet in 13 år før og Kobe Japan varslet jeg inn 5 år før 1995, men istedet for og la oss som kan, så jobber NRK media og TV2 media med Burma sensur, strup de som har rett og kan gjøre noe, men Når man bor i Norge og ikke Oslo er man på en måte Innvandrer i eget land !!

    Svar på denne kommentaren

  5. Nazistene ville elsket facefuck om de hadde hatt internet.
    De hadde kalt det VOLKESBUCHE og alle som ikke hadde vært der og delt alt om seg selv hadde vært en trussel mot stat og samfunn.

    10 år til så er det sånn.

    Svar på denne kommentaren

  6. Trygve Dyrøy

    Hei!

    Jeg ville trodd at nettopp dette nettstedet ville gå inn for korrekt terminologi og navn på størrelser, enheter og verdier.

    Derfor er det med stor forundring jeg ser at dere nå har innført noe som jeg ellers bare har observert hos virkelig ignorante folk – en millibit!

    En bit er ellers definert som den aller minste enhet for informasjon, og erklært som udelelig – da er det godt gjort å lage en tusendels bit!

    Nå dere sier «ti lag i et 30mb stort photoshop-dokument» håper jeg dere har ment «ti lag i et 30MB stort photoshop-dokument», hvor MB er offisiell betegnelse for megabyte – hvor mega (M) står for 1024 kB (kilobyte som igjen står for 1024 byte og byte (B) står for 8 bits).

    Megabits brukes oftest i samband med overføringshastigheter for bredbånd og forkortes da Mb.

    Harddiskprodusenter oppgir diskkapasitet i det de kaller gigabyte (GB), men de er som regel beregnet annerledes enn alle operativsystemer gjør – de sier at en gigabyte er 1 000 000 000 bytes, mens operativsystemer sier det er 1024 MB, noe som blir et helt annet tall (1024*1024*1024 – ‘do the math!’) – noe som igjen forklarer misforholdet mellom oppgitt kapasitet og den kapasiteten som OS’et oppdager.

    Alt dette er kjente ting som alle innenfor IT-verdenen burde ha fått inn med morsmelken. Det er forferdelig IRRITERENDE at folk som dere i NRK Beta gjør slike elementære feil – det finnes noe som heter korrektur – og stavekontrollprogrammer (innebygde i de fleste tekstbehandlere) – men det vil alltid være noen som mener at dette gjelder ikke dem!

    Dessverre gjelder det som regel akkurat dem…!

    Svar på denne kommentaren

  7. Jeg synes temaet er intersesant, men dette er så klønete skrevet at deter slitsomt å lese. Det er ikke greit å skrive dårlig norsk bare frodi man skal være et kreativt alibi! Og det handler ikke bare og ting som er direkte feil, eller om rar preposisjonsbruk. Det er også klønete valg av ord.

    Svar på denne kommentaren

    • Bortsett fra enkelte uheldige a-endinger og ikke minst «video’n», ser jeg ikke helt hva som var så ille her. Mindre feil og dårlig språkbruk her enn i den gjennomsnittlige NRK.no eller Aftenposten.no. Og da har jeg nevnt de to norske nettavisene som er klart best, språklig sett.

    • Simon (svar til kristian)

      Herre moses! Arrtikkelen var grei nok, men manglet eksempler og detaljer. Språket og stavingen var bra nok for en nrkbeta artikkel.
      Kommentaren din er derimot slett og skrevet med flere feil, FRODI, feil bruk av komma, komma,. OG begynne setninger med OG. IntereSSant nok er klagende kommentarer om språkbruk de med mest feil.

    • Det er desverre lov å skrive begge deler. Men du bør ihvertfall holde deg til det ene eller andre i samme paragraf.

      Jeg skriver desverre for jeg mener det er stor forskjell på å projektere noe, og prosjektere noe. Noe som mange med talefeil,(sj lyden som skal inn i absolutt alt), ikke helt forstår.

      Men lykke til med prosjektet, så får vi se om projektørene leverer varene sammen med resten av morroa.

    • Aarrrrggghhhh.

      Hater feilskriving.
      Så dette var leit.
      Men ser forskjell på uheldige tastetrykk og ordvalg gjort med vilje. Setter og større krav til journalister(kolleger), som har publisert saker og andre som kommenterer i affekt.

      Men ønsker ikke utvanning av språket, som for eksempel projektor vs prosjektor.

      Ordet bør sterkt relateres til mulige bøyninger av ord.

      Projektor den projekterer.
      Prosjektor, eehhh….. den prosjekterer?

      Håper noen deler ønsket om at f.eks. sj-lyden ikke skal innføres i alt mulig.

    • Tatt med buksa nede igjen.

      Vel, eg står egentlig bak innlegget mitt, men med bare synsere som meg rundt om på nettet og dansk ordbok til å lene meg på. Så må eg nok godta at verbet: å projektere ikke finnes på første siden i Google hos noen relevante norske kilder.

      Men føler fortsatt at ordlyden prosjektor/prosjektere ikke bør bukes i video-sammenheng.

      (det er nå norsklæreren min som gav meg g- sikkert hadde ledd av meg)

      Prøvde i utgangspunktet å henvise til bruken av projektor/prosjektor ble originalt brukt om en annen i saken, og min personlige preferanse. Samt at eg hater sj-lyden. Sjino, sjøp, sjapp……. osv.

      La merke til at Chrome ikke liker både prosjektor og projektere.

    • Ståle Grut (NRK) (svar til Kenneth)

      Kan se ut som vi har vårt på det tørre, men retter likevel til «projektor» i saken. Takk for innspill!

    • Beklager maset om rettskriving.

      Glemte jo å skryte.
      Flott artikkel. Flere av disse og gjerne gjør de med et videokamera. Har en ung kar på 9 år som er hekta på tv-teknikk.

      NB. Hils Åsmund fra Bergen.

  8. Todd Peterson

    «Husholdningsnavn» er Google Translate sitt svar på «Household name». «Journalistene» i NRK tror da selvsagt at det er norsk. Men det overrasker vel ingen. NRK tror også at «episk» er et norsk ord. Ansiktshåndflate! (facepalm)

    Svar på denne kommentaren

  9. Jeg prøver igjen. Elektromagnetisk stråling er helseskadelig, og det er ikke riktig å sette slikt utstyr på barn. Fra min side var ikke dette en debatt om eloverfølsomhet.
    Det er så mange vitenskapelige studier nå, at de største forsikringsselskapene ser den potensielle risikoen, se gjerne fra Swiss Re her:
    files.newsnetz.ch/upload/3/0/30072.pdf
    Gå til executive summary og se tabell over de største mulige truslene i kolonne > 10 år:
    – Unforeseen consequences of electromagnetic fields
    – Unforeseen consequences of nanotechnology

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.