nrk.no

Nå kan du se Snøfall 2 i HDR

Kategorier: NRKTV & TV

Bilde av Noha og bluss. Foto: NRK
Bilde av Noha og bluss. Foto: NRK

Årets julekalender i NRK er et gjensyn med magiske og mystiske Snøfall. Serien ble tidenes seersuksess i 2016 da den samlet hele Norge og begeistret både barna og de voksne seerne.

Nå er sesong 2 i gang, og vi er stolte av at Snøfall 2 er NRKs første drama-produksjon som er tilgjengelig i HDR (High Dynamic Range).

Snart er "Ei isklad verd" også tilgjengelig som HDR i NRKTV.
Snart er «Ei isklad verd» også tilgjengelig som HDR i NRKTV.

Snart vil også den storslagne dokumentarserien «Ei iskald verd» (Frozen Planet) fra BBC også være tilgjengelig i HDR i NRK TV.

HDR betyr skarpere bilder, med flere og rikere farger. Kontrasten i bildet er større, og høylys er flotte og detaljerte. HDR har vært tilgjengelig fra internasjonale strømmetjenester en stund, nå tilbyr NRK som en av de første europeiske kringkastere denne kvaliteten.

Hva er High Dynamic Range (HDR)?

High Dynamic Range er enkelt forklart et nytt format som gjør det mulig å vise mer virkelighetsnære og fargerike bilder enn tidligere. HDR gjør kontrasten mellom sort og hvitt i bildet større. De lyseste elementene fremstår med en helt annen glød og intensitet, samtidig som vi ivaretar detaljrikdom i skyggene.

HDR kan vise en samtidig kontrast på over det dobbelte av SDR, og gjør at vi kan vise bilder som er nærmere det vi ser med øynene i den virkelige verden.

Da NRK gikk over til HD (High Definition) i 2009 skjedde det over natta. Støttet TV-en HD, så virket det med en gang. Med HDR er det mer komplisert, og vi må tilpasse NRK TV-appen til ulike TV-er, mobiler og strømmebokser.

Moderne mobiler, nettbrett og TV-er kan vise en bedre bildekvalitet enn hva NRK og andre kringkastere så langt har kunnet tilby. Bak kulissene har vi jobbet med å forbedre den tekniske kvaliteten på TV-produksjoner, for å gi deg skarpere TV-bilder med flere farger og høyere dynamikk.

Hvis du vil være en av de første til å oppleve høyere bildekvalitet fra NRK, må du bruke NRK TV-appen på en enhet eller TV som støtter HDR. For å sjekke om HDR virker med ditt utstyr, kan du søke etter «HDR-sjekker» i NRK TV. Da vil du finne et kort videoklipp som vil vise om din enhet er klar.

Tips: Favorittmerk ★ HDR-sjekker når du er logget inn i NRK TV for å enkelt finne det igjen på andre enheter.

Hvordan kan du se HDR-innhold fra NRK?

NRK har gjennom flere år arbeidet med å legge til rette for bedre bildekvalitet til publikum. Helt siden 2014 har mange av kameraene våre tatt opp i HDR, men vi har ikke hatt mulighet til å levere bildene i denne kvaliteten til publikum.

Nå kan vi det, og om du har en TV med Android TV (Sony, Philips, m.fl.) eller webOS (LG) kan du være blant de som har mulighet til å se HDR fra NRK. HDR er også tilgjengelig for strømmeboks med Android TV, eller en Apple TV 4K, koblet til hvilken som helst HDR-kompatibel TV.

NRK distribuerer innhold til en rekke forskjellige plattformer, og å løfte disse til å støtte moderne formater er en omfattende jobb. HDR-støtte på flere plattformer vil komme etter hvert.

På hjelpesiden nrk.no/hdr går vi nærmere inn på hvilke plattformer og enheter som støtter HDR, og hvordan vi anbefaler å sette innstillingene på disse.

HDR er tilgjengelig på innhold som man kan velge i NRK TV appen, ikke programmer som sendes direkte. Jobben med å få på plass HDR også for direktesendinger er allerede i gang, og vi vil trolig eksperimentere med distribusjon av HDR-innhold på enkelte direktesendinger i løpet av 2024.

Hva kan du se i HDR?

NRK har publisert noen HDR-programmer som har hatt begrenset tilgjengelighet. Nå er en bredere støtte på plass og det vil med jevne mellomrom komme nytt innhold i denne HDR-kvalitet. Program som ligger ut ved lansering er:

Hva med 4K?

NRK har gjennom omfattende blindtester undersøkt hva som betyr mest for en høyere opplevd bildekvalitet. Våre funn viser at vi bør prioritere bedre farger og kontrast (HDR) fremfor høyere antall piksler (oppløsning, kjent som 4K eller UHD).

Det store flertallet av testerne foretrakk HDR-video med høyere kontrast over den begrensede kontrasten som SDR-video kan tilby, uavhengig av oppløsning.

Din mening er viktig for oss, så vi oppfordrer deg til å dele dine spørsmål og tilbakemeldinger i kommentarfeltet under. Dine synspunkter hjelper oss å forbedre og tilpasse vårt innhold til dine behov – vi ser frem til å høre fra deg!

PS: For de ekstra nerdete: NRK bruker HLG (Hybrid Log-Gamma) og ITU-R BT.2100 standarden for produksjon og distribusjon.

23 kommentarer

 1. Henrik Svendsen

  Ved brukertesting kan det godt hende at forskjellen mellom 4K og HDR kommer enklere til syne, men det som er sikkert er at UHD-oppløsning ikke handler om formater, og at langt flere tv-er vil dra nytte av det, i motsetning til HDR. Håper ikke vi må vente lenge på 4K. TV2 har hatt sportssendinger i 4K i mange år nå. Får vi se EM i 2024 i 4K hos NRK??

  Svar på denne kommentaren

  • Odd Erling Høgberg (NRK) (svar til Henrik Svendsen)

   Oppløsning alene har begrenset verdi for de fleste av oss, unntak er hvis du har en svært stor skjerm og sitter relativt nære. Øyets evne til å se en gitt oppløsning beskrives av skjermens høyde, og avstand til denne Mange erfarer man ikke kan ha større avstand enn 1,5 ganger skjermens høyde for at øyet skal kunne se den reelle UHD-oppløsningen (3840×2160). Sportssendinger i UHD oppleves som skarpere enn hva man er vant til, den viktigste årsaken er at bildefrekvensen er p50. 50 helbilder i sekundet gir en helt annen bevegelsesskarphet sammenlignet med 50 delbilder (interlaced). Dette er synlig for alle uansett skjermstørrelse.

   NRKs mulighet for å tilby en høyere kvalitet på direkte-sendinger er avhengig av flere faktorer. Vi må utvikle egne verdikjeder, samtidig som vi er avhengig av at våre samarbeidspartnere gjør det samme. Kan dessverre ikke si noe mer konkret pr i dag enn at det er noe vi har startet å jobbe og at det ligger litt frem i tid.

   Sommerens EM i fotball vil produseres i HD-oppløsning. Det er et valg mange kringkastere er litt overrasket over, siden de foregående mesterskapene har vært i UHD. Det skal bli interessant å se hva som skjer videre, om dette blir et engangstilfelle eller om det peker mot en retningsendring i bransjen.

 2. Er dette mulig for eldre TV apparater? Hva med vanlige familier som ikke har råd med ny TV som har denne fantastiske oppløsningen? Må man ha fokus på bildekvalitet istedenfor å prate om innhold i julekalender, slik det var før, for alle? Det er vanskelige tider for mange om dagen økonomisk. Og det er ikke miljøvennlig å trigge folk å kjøpe nytt hele tiden. Reagerer ikke normalt på slike i-lands problem, men Julekalender skal i hvert fall være likt for alle.

  Vennlig hilsen,
  Maria

  Svar på denne kommentaren

  • Håvard (svar til Maria)

   Om du har en TV fra 2015 eller nyere, så har den sannsynligvis HDR.
   Uansett , dette gjelder jo bare det som ligger på NRK TV, med innhold som spilles via appen til NRK.
   Det har ingen innvirkning på sendinger som kringkastes.

  • Hvis du ikke allerede har en tv med HDR-mulighet så kan du fortsatt se alle programmene i helt fin kvalitet. Dette handler bare om at NRK låser opp en funksjon som har eksistert lenge men som man ikke har utnyttet fullt. Det er absolutt ikke nødvendig å kjøpe seg en ny TV og de uten HDR kommer ikke til å gå glipp av noe nevneverdig. Det er nok mest for spesielt interesserte.

   Og om du er interessert i å diskutere innholdet i Snøfall 2 så kan du jo begynne med å lese kronikkene om hvorvidt julekalendere skal ta for seg kreft som tema eller ikke. Det er ikke sånn at denne artikkelen er det eneste som har blitt skrevet om Snøfall den siste uken.

  • Gregard Pallotta (NRK) (svar til Maria)

   Det viktigste for NRK er alltid å skape sterke fortellinger som du og familien kan se sammen og nyte uansett hvilket TV-apparat du har hjemme i stuen. Vi er stolte av julekalenderen, og har hele tiden under produksjonen vært bevisst på at HDR skal ikke være en forutsetning for å nyte Snøfall 2. Det er innholdet som er i fokus. Det er derfor vi ikke kom ut med denne artikkelen før julekalenderen var godt i gang. Det er de tekniske gruppene i NRK som har jobbet med å kunne distribuere høyere bildekvalitet, uten at det går på bekostning av tiden eller fokuset til produksjonen av årets julekalender. De fleste merker kanskje heller ikke forskjell på om de ser SDR eller HDR. Selv om HDR gir flere muligheter, vil mange scener se helt identisk ut i SDR og HDR. Det som artikkelen over ikke nevner, er at vi har i samme periode gjort justeringer på hvilken oppløsning som sendes ut. Denne var inntil nylig begrenset til 720p på noen programmer, men er nå økt til 1080p, som vil være til glede for de aller fleste som har TV, uansett om den er 1 eller 10 år gammel.

  • Det er forårsakes av noe annet. HDR handler om kontrastene i fargene og da kanskje mest tydelig på hvitt lys som blir opplevd med flere detaljer og dermed mindre utblåst og mer «ekte».

   Såpeoperaeffekten skapes av bevegelsesinnstillinger på TV-en, som gjør raske bevegelser mer «smooth» og enklere å få med seg. Det kan være kjekt i for eksempel sport, men kan være mer plagsomt i andre type tv-programmet.

  • Syver –

   Jeg undres litt på om du også synes det er «plagsomt» å gå rundt i virkeligheten og se den uten at bevegelser rykker seg framover, 24 bilder i sekundet, men er helt jamne og kontinuerlige 🙂

   Jeg ser at en del av kritikken som mot å generere interpolerte bilder viser til at rykkete bevegelser for spillefilmer er en bevisst effekt for å at tilskueren skal «forstå» at filmen er en fantasiverden. For meg blir det på linje med dårlig geometrisk oppløsning, kamera som vifter hit og dit, og elendige farger. Sånt holder oss hele tiden oppmerksomme på at det er film, ikke virkelighet. Noen filmskapere bruker slike effekter bevisst. Men det bør være opp til skaperen av den enkelte film – ikke opp til teknologiske løsninger.

   Selv med en billedfrekvens på 240 bilder i sekundet kan en filmskaper gjenta hver 24 bps filmrute ti ganger, om han ønsker den effekten.

   Forøvrig: Alt som er filmed med et standard TV-kamera, med «interlacing» (linjefletting på norsk, men det har ikke slått særlig an), har en tidsoppløsning for bevegelser på 50 bps, ikke 24 eller 25 bps. Dessuten, den gang vi hadde kasse-TV-er (CRT), særlig i svart-hvitt-tiden, hadde fosforen så sterk etterglød at en ramme gled over i neste ramme, slik at bildene var fullstendig flimmerfrie og bevegelsene myke. At vi nå har en retro-bevegelse tilbake til flimring og hakkete bevegelser er forhåpentligvis noe som vil gå over. (Annet enn som spesialeffekt bestemt av en filmkunstner for spesielle filmscener.)

   Også verd å merke seg: Den gang kinofilm virkelig var film (35 mm, 16 mm) så vi også 48 bilder i sekundet – men det var to og to like like bilder. Hadde vi vist hver rute på filmen én gang, ville det gitt en uutholdelig flimring. Selvsagt gikk bevegelsene i rykk på 1/24 sekund.

   (For de som drev med 8 mm / Super-8 smalfilm, filmet med 16 / 18 bps, viste framviseren hver filmrute tre ganger, for å dempe flimmer – men bevegelsene var så grove at du nesten kunne telle hvor mange rykk de var på!)

  • Gregard Pallotta (NRK) (svar til Martin Fischer)

   Vi ønsker å støtte Tizen OS, men implementeringen er ikke i mål enda for Samsung. Det har dessverre vist seg å være en kompleks oppgave. Dermed tar dette en god del tid, og vi tør ikke anslå når vi kan tilby HDR i vår NRK TV app på Samsung.

 3. Her må det vel være mulig å ta en Ole Brum og si ‘ja takk begge deler’ ref HDR og 4K – det ene trenger jo ikke å utelukke det andre.

  Fint hvis dere også kunne prioritert å fikse kvalitetshoppingen i livestrømmen deres (Apple tv 4K).

  Svar på denne kommentaren

 4. «Med HDR er det mer komplisert, og vi må tilpasse NRK TV-appen til ulike TV-er, mobiler og strømmebokser.»

  Flott med standarder!
  Jeg har ikke sjekket opp hvordan det er i dette tilfellet, om hver eneste av de mange alternativene faktisk følger hver sin versjon av stanadarden (ulike opsjoner etc.), eller om det er en elendig formulert standard som tolkes på ulik måte av ulike leverandører.

  Begge alternativer får meg til å sukke tungt. Vi burde ha nok erfaring nå med hvordan standarder bør utformes. Tydeligvis har vi ikke det etter hundre år med kringkastings-standarder. Grøss.

  Svar på denne kommentaren

 5. » Våre funn viser at vi bør prioritere bedre farger og kontrast (HDR) fremfor høyere antall piksler (oppløsning, kjent som 4K eller UHD).»

  Har NRK bestemt seg for å fullstendig kutte ut «Full HD», 1920*1080 piksler?

  Det som tilbys på tv.nrk.no er konsekvent 1280*720 piksler. Full HD (2K) har vært så godt som standard i mange år alle andre steder enn i NRK – jeg kjøpte mitt første amatør 2K videokamera for 13 år siden. Når NRK viser 1280*720, da er det så å si alltid gjort en nedsampling av originalmateriale i høyere oppløsning.

  Er det virkelig nødvendig? Da vi fikk DVB ville altfor mange kanalaler ha plass i de første blokkene, så der kan jeg forstå det som en midlertidig løsning til flere blokker ble utbygget. I dag burde vi ha mange nok blokker. Og på tv.nrk.no har du ikke slike bitrate-begrensinger som du har, eller hadde, på en DVB-kanal!

  Svar på denne kommentaren

  • Jahn-Tore Skåland (svar til keal)

   Hei Keal,
   «Har NRK bestemt seg for å fullstendig kutte ut «Full HD», 1920*1080 piksler?»

   Det har vi ikke. Så det er en glede å kunne informere om at for cirka en måned siden, gjorde NRK en endring for alt nytt innhold som vi publiserer på NRK TV. Innholdet på NRK TV blir nå tilgjengelig med en oppløsning på 1080p som standard. Dette får man på enkelte plattformer som vi har valgt ut, som får nytte av denne høyere oppløsningen. Typisk vil dette være storskjermer. Alt nytt eller republisert innhold blir nå kodet til denne nye oppløsningen. Antall bilder pr sekund kommer an på kildematerialet, så dette vil variere mellom p25 eller p50. På prioritert innhold og serier legger vi ut opp til 2K (1440) p25/p50 (HDR). På innhold som vi ikke har rettigheter til å legge ut i vår nye standardoppløsning 1080p, så må vi redusere til 720p. Jeg håper du får gleden av den høyere oppløsningen og forbedringene vi har lansert.

 6. Hei. Noen spørsmål omkring dette

  1. Netflix sine filmer har «Dolby vision». Er dette det samme som HDR, nesten det samme eller noe helt annet?

  2. Hva med lyden. Kjører dere i 5.1 på filmer og serier som standard, eller har dere lyd som Dylby atmos der det er mulig?

  Svar på denne kommentaren

  • Odd Erling Høgberg (NRK) (svar til Sem Hadland)

   Hei Sem Hadland,

   1. Det finnes to standarder for å distribuere HDR-innhold; HLG og PQ. Dolby Vision er en av flere PQ-varianter.
   Som seer vil både HLG og PQ gi deg et flott HDR-bilde med høy skarphet, god fargegjengivelse og stor kontrast.

   2. Vi produserer i både stereo og 5.1 avhengig av program, og distribuerer i best mulig kvalitet til de ulike plattformene vi støtter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.