nrk.no

Bilgigant utsatt for datainnbrudd – norsk nettløsning nede

Kategori: Samfunn

OFFER FOR DATAINNBRUDD: Her en lekker Toyota C-HR, men i denne settingen ikke brukt for å illustrere kjøreglede eller stilighet. Foto: Toyota


Hackergruppe hevder å ha stjålet data fra Toyotas finansieringsselskap. Selskaper har koblet fra IT-systemer og etterforsker.

Toyotas Europa- og Afrika-kontor gikk tidligere i november ut med en beskjed om at de hadde oppdaget «uatorisert aktivitet i våre systemer i et begrenset antall markeder».

NRK kan nå fortelle at datainnbruddet også har fått følger for norske kunder. I flere uker har nemlig nettløsningen til Toyotas finansieringsselskap vært nede.

– All kundeservice gjennomføres manuelt, det vil si per telefon. Vi har forsterket bemanningen vår for å kunne håndtere henvendelser på en best mulig måte i lys av at systemer er frakoblet, sier administrende direktør Per Magne Hansen i Toyota Financial Services Norge.

– En av årsakene til at systemene ble tatt ned var for å etterforske aktiviteten og redusere risiko.

– Hvor lang tid tror dere det vil ta for systemet å oppe i Norge?
– Det arbeides med å gjenåpne våre tjenester så snart som mulig. I de fleste land har man startet arbeidene med å få systemene i gang igjen, sier Hansen.

Hansen opplyser at de leverer tjenester som lån, leasing, privatleie og forsikring tilknyttet mer enn til 50.000 biler i Norge. Andre deler av Toyota enn Financial Services er ikke rammet av hendelsen.

Hackergruppe hevder å ha stjålet data

En hackergruppe hevder å ha stjålet data fra bilgiganten med trusler om å publisere informasjonen 25. november. På sin nettside påstår gruppen at informasjon de sitter på stammer fra Toyotas virksomhet i Tyskland.

– Har dere noen tegner eller indikasjoner på at norske data er på avveier?
– Vi har en pågående etterforskning rundt det du viser til, dersom spesielle tiltak blir nødvendig vil vi informere kundene om dette, sier Hansen.

Toyotas Europa- og Afrika-kontor har tidligere gått ut med at de samarbeider med politiet.

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.