Datatilsynet bekrefter også at de har sendt et krav på 82 millioner kroner mot Meta til Statens innkrevingssentral.
I sommer annonserte Datatilsynet at de ville gi Meta én million kroner i dagbøter for brudd på personopplysningsloven. Teknologigiganten, som eier Facebook og Instagram, saksøkte tilsynet og tapte i Oslo tingrett.
Meta saksøkte så tilsynet på ny i oktober. Dette søksmålet er nå trukket, bekrefter Datatilsynet til NRK.
– Vi fikk denne uken beskjed om at Meta ønsket å trekke saken, men uten at de trekker sine krav. Det vil si at de kan reise saken når som helst. De har ikke gitt opp kravet sitt mot tilsynet, sier direktør Line Coll i Datatilsynet.
Coll bekrefter samtidig at de har henvendt seg til Statens innkrevingssentral om dagbøtene. Summen tilsynet har bedt om er 82 millioner kroner.
– Vi føler jo virkelig at folk heier på oss. Vi blir stoppet på gata, og folk synes det er veldig bra at vi har vist muskler. Det har jo vært etterspurt av mange brukere som har stilt oss spørsmålet: ‘hvorfor er det ingen tilsynsmyndigheter som tar tak i de store amerikanske teknologiselskapene’. Det gjorde vi nå i sommer, sier Coll.
Vant frem i EU
Datatilsynets vedtak fra i sommer ble utvidet til å gjelde hele EØS av det europeiske personvernrådet (EDPB) i oktober. Rådet er en sammenslutning av europeiske datatilsyn og er en måte å koordinere håndhevelsen av personvernregelverket.
Kjernen i saken handler om hva som kreves for at Meta skal kunne bruke innsamlet data til markedsføring. I november lanserte selskapet en reklamefri versjon av Facebook og Instagram. Det mener Meta løser Datatilsynets og personvernrådets innsigelser.
NRK har vært i kontakt med Meta. En talsperson for selskapet opplyser at de har trukket søksmålet, men at formuleringen må forstås i lys av norske prosessregler. Selskapet mener det er mer riktig å si at deres ankesak er satt på vent i påvente av at deres anke mot personvernrådet har blitt behandlet av domstolene i EU.
Talspersonen opplyser også at Meta har til hensikt å betale boten.
Statens innkrevingssentral vil kun å svare NRK på generelt grunnlag.
– Statens innkrevingssentral er en del av Skatteetaten, og har blant annet ansvaret for å kreve inn tvangsmulkt og overtredelsesgebyr på vegne av Datatilsynet. Krav som vi får til innkreving, vil bli fakturert og tvangsinnkrevd ved behov, skriver seksjonssjef Stian Solheim i Skatteetaten.
David Pugh
Det hele minner meg om den gangen det ble sagt at 99-punkt-ettellerannet prosent av alle mail var spam (vår største plagen før sosiale medier kom til verden) og at 99% av alt spam skyldtes 100 (ett hundre) kjente individer. En daværende venns kommentar: «Why are these people still alive?»
A elisabeth Nitteberg
Det kan ikke være riktig at vi skal betale store summer i året for at personvernreglene skal følges. Nå kommer jeg ikke inn på facebook og instagram for å slette profilene uten å godkjenne at personopplysningene mine er fritt å videreselge. Dessuten så oppbevarer de opplysninger i en lang periode i tilfelle jeg ombestemmer meg.
Håper Datatilsynet klager på den siste vrien til meta.
Olav Bjørn Lygre
Du får slettet profilen din uten å godta dei nye reglane.
Info her: slettmeg.no/slik-sletter-du-deg-fra-facebook/
Audun Wold
Du har allerede godkjent at personopplysningene dine er fritt å videreselge – det gjorde du når du lagde en facebook bruker og det har alltid vært sånn. Skjønner ikke denne hysterien som er dukket opp. De prøver å slippe personvernskrav med denne muligheten til å kjøpe seg ut av reklame. Det er det varselet betyr. Det er ingen forskjell fra å trykke godkjenn på den kanppen fra hva situasjonen er i dag og hva den alltid har vært for deg som har brukt facebook.
Malvin Øvrelid
Jeg slettet i går min Instagram konto. Likevel går det 30 dager før dette skjer. Meta handler bare om å tjene mest mulig penger på alt. Grådige amerikanske «business» menn. Har slettet facebook også. Vil aldri mer ha noe med Meta å gjøre.
Geir Rimala
Er litt naivt å tro at de finnes fordi de er foto-entusiaster og vil hjelpe deg gratis. Alle selskap har som formål å tjene mest mulig penger.
Det store spørsmålet er om dette er metoden. Dessverre er folk flest mer interessert i innholdet enn privatliv.
Mikkel
Ikke bare heies dere på, jeg har flere ganger vurdert om det går ann å donere penger til dere så dere kan gjøre enda mer.
Ketil Pedersen
Hm. Donere penger sier du, er det skatte du mener? For å bl.a. finansiere statlige tilsyn?
Annemarie Abeler
Gode nyheter inntil videre, dette her, bra jobba Datatilsynet!
Er du på jakt etter alternativer til Meta, prøv ut nettverket Snabelen tilknyttet Mastodon, det åpne og desentralisert sosiale nettverket hvor du kan komme i kontakt med likesinnede i Norge og i resten av verden:
snabelen.no/auth/sign_up
Eiliv Ulvestad
Heilt riktig, og i tillegg til det er eit anna godt alternativ til Facebook å berre ha eiga heimside.
Roger Petters
Thanks for the recommendations, I’ll test it in my work.
Tomas Siqveland
I USA har rettsvesenet lenge «tatt seg av» spørsmål som burde ligget under det politiske. Altså der demokratiet har (skulle hatt) en viss påvirkning.
Det ser ut til at jussen også «tar over» i Storbritannia, og i EU når det er gnisninger mellom enkeltland og unionen. Særlig i USA og UK har tilliten til topp-politikken falt, særlig etter 2016 og deretter etter pandemien.
I begge land er det et særtrekk at de største partiene har maktgrunnlag i næring og eierskap, mer enn fra lønnsarbeidere – som uansett er det folkelige flertallet. Trenden er også synlig her hjemme, men vi er «rikere» så prosessen med ensretting av policy og politisk økonomi tar lenger tid – men den skjer, iflg. både OECD, FN og SSBs tall.
Kortere sagt; FANTASTISK at et tilsyn våger og kan, der politikken har meldt seg ut. Likevel synd hvis rettsvesenet må ta over der lovgiver selv holder igjen. Vi trenger «forskjeller» i politikken, ikke ensretting og konformitet.
Frie valg bygger på mangfold, ikke «likhet». Ellers er valgene våre ikke så «frie» som vi påstår…
bygda
Dette er så pinlig å lese. Det er en grunn til at det hele har vært latterligjort over hele verden. 82 mill er irrelevant og pinlig å spille politisk mynt på. Naturlig nok må disse som stopper disse på gata med nrk på slep vite hvem disse fjolsa er på forhånd. Det er så pinlig at man spiller mynt på 82 mill betyr noe som helst endring for folk. -og tilsynet naturlig nok ikke kan ta tak i saker som kan koste dem støtte fra staten. 5 mill mennesker og 82 mill var en seier mot meta hevdes det av bygda
Vidar Strand
For å kneble Meta litt mer bør ingen Norsk reklame vises på facebook/instagram. Det er jo mye av det synes jeg. Blir litt dobbeltmoral når datatilsynet gir Meta bot og Norske firma reklamerer fritt på fac/insta og vi må betale for å slippe å se reklamen.
Lans
Interesting!
Twinbro & Twinsis
Vi synes at dette virker som litt av et sirkus vi.
Hilsen: Twinbro & Twinsis.