nrk.no

En superstjerne innen krypto risikerer nå et helt liv bak murene

Kategori: Samfunn

MØTE I RETTEN: Bildet av Sam Bankman-Fried er tatt 11. august. Da møtte han i retten for å argumentere for hvorfor han ikke måtte sitte fengslet i påvente av rettssaken. Foto: Eduardo Munoz/Retuers/NTBTirsdag starter rettssaken i New York mot tidligere krypto-milliardær Sam Bankman-Fried.

En av kryptoindustriens mest kjente skikkelser, Sam Bankman-Fried, kjemper nå sitt livs kamp. Blir han dømt på alle syv tiltalepunkter i New York risikerer han 110 år bak murene.

31-åringens dramatiske fall kunne knapt vært mer spektakulært. På det meste var han ifølge Bloomberg god for 280 milliarder kroner og medienes yndling. Han var kryptomilliardæren som ville gi bort alle pengene sine.

Bankman-Fried tilhørte nemlig miljøet rundt effektiv altruisme, en bevegelse som tror på å tjene mest mulig penger for å kunne gi mer til veldedige formål.

opp, Opp, OPP!

Under pandemien fikk den uregulerte finansindustrien med utgangspunkt i digitale valutaer og blokkjede-teknologi et ekstra oppsving.

En av dem som red bølgen var Sam Bankman-Fried. Han styrte og eide en stor del av FTX, en børs som tillot brukere å kjøpe og selge forskjellige digitale valutaer.

Denne børsen ble over tid en sentral aktør innen kryptoindustrien. Og Bankman-Fried kastet om seg med penger til politiske partier og ulike markedsføringsstunt.

Han fikk for eksempel komiker Larry David til å stille opp i en super bowl-reklame forrige februar. Disse reklamene regnes for å være de dyreste man kan kjøpe i USA.

MEH: Larry David har ikke tro på noen oppfinnelser, selv ikke lyspæren. Eller krypto. Foto: FTX

Men bak fasaden av glamour, superstjerner, og super bowl-reklamer herjet det kaos i selskapet hans. Det forteller Michael Lewis, en forfatter som har fulgt Bankman-Fried i to år.

Selskapet med nesten 500 ansatte hadde ingen organisasjonskart eller helhetlig oversikt over hvem som jobber der, ifølge Lewis. Og Bankman-Fried mislikte også stillingstitler, noe som gjorde det enda mer uoversiktlig.

– Jeg tror ikke han var dårlig på å styre et selskap. Jeg tror han trodde at folk egentlig ikke trenger å bli sjefet over, sier Lewis i podkasten «Against the Rules».

Fester noe tungt til rattet på Teslaen og lar den kjøre deg hjem? Jeg vil gjerne snakke om bruk av autopilot. Nå meg på [email protected] eler 47756515 (telefon og Signal).

Dramatisk fall

Det var en artikkel i bransjenettstedet CoinDesk som veltet kryptoimperiet. Der fremkom det at investeringsselskapet Alameda Research, som Bankman-Fried også kontrollerte, var tettere sammenvevd med FTX enn tidligere kjent.

Det reiste tvil om kundenes penger i FTX var sikre, men det var ikke før sjefen for en konkurrerende kryptobørs tvitret sin bekymring at milliardene virkelig rant ut.

Over en periode på 72 timer ble det tatt ut omtrent 60 milliarder norske kroner fra FTX, ifølge bedriftsinterne beskjeder sett av Reuters.

11. november 2022 søkte FTX om konkursbeskyttelse og Bankman-Fried trakk seg sjef for FTX.

De nærmeste skal vitne mot ham

Et sentralt spørsmål i rettssaken mot Bankman-Fried er om han bevisst flyttet FTX-kundenes penger over til Alameda Research for å skjule tap hos investeringsselskapet, og visste det var ulovlig.

I retten vil tre av hans nærmeste kollegaer vitne mot han, inkludert eks-kjæresten som styrte investeringsselskapet. Det vil være hans største utfordring, mener en amerikansk advokat CNN har intervjuet.

– For kryptoindustrien i seg selv er det viktigste at dette ble avslørt. Det har vært en opprydning og den preventive effekten er allerede oppnådd. Nå handler det om å tolke omfanget og hvem som har skylden, sier Magnus Jones i rådgivningsselskapet EY.

Jones tror man fortsatt vil se svindler i kryptoindustrien, men spår at en ny EU-forordningen som trer i kraft neste år vil bidra til å gjøre den europeiske delen av industrien mer transparent og tryggere for investorene.

Rettssaken er ventet å starte tirsdag halv fire norsk tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.