nrk.no

Se hvor lynet slår ned med Yr

Kategori: NRK-stoff

LYNKART: Det nye kartet til Yr viser hvor lynet slår ned. Bakgrunnen er vindkartet. Illustrasjon: Yr


Vi i Yr-teamet ruller nå ut et helt nytt kart som lar deg se lynnedslag i sanntid. I første omgang er kartet kun tilgjengelig på nettsiden, men det kommer i løpet av høsten til mobilappene.

I Norge er lyn og torden et typisk sommerfenomen selv om det kan oppstå hele året. Vi ønsket derfor å gjøre klart en testversjon av lynkartet før fellesferien, sånn at dere får prøve kartet så tidlig som mulig. (Her finner du kartet.)

LYN: Lynkartet blir nå et av fire kart. Illustrasjon: Yr

Lynkartet viser lynobservasjoner i nær sanntid i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Du kan se lynobservasjoner sekunder etter at de er registrert og opptil 24 timer tilbake i tid. De aller ferskeste lynobservasjonene er animerte og oransje, eldre observasjoner vises på kartet med to nyanser av lilla (1-60 minutter) og to nyanser av grått (1-24 timer).

Det er Meteorologisk institutt som har ansvar for sensornettverket for lynobservasjoner i Norge. For at en lynobservasjon skal komme med i kartet må den bli registrert av to eller flere sensorer vi får informasjon fra. En lynutladning har en «signatur» som gjør at sensorens programvare kan skille lynutladninger fra all verdens annen elektrisk støy. Treffsikkerheten på observasjonene er rundt 200 meter.

Tid, retning og en del annen informasjon om lynutladningene samles som en pakke informasjon som sendes inn til Meteorologisk institutt sine systemer. Her sorteres pakker fra alle sensorene og så grupperes de som hører sammen (til samme utladning). Jo flere sensorer programvaren kan bruke data fra, jo sikrere blir beregnet posisjon for lynutladningen.

En rekke nye værkart

Da Yr lanserte nye nettsider og mobilapper for noen år siden rendyrket vi vær tilknyttet et punkt. Sånn kunne man få presis værinformasjon om en million steder i Norge, og rundt 13 millioner steder på kloden.

Samtidig vet vi at det i mange sammenhenger er behov for å zoome ut fra et punkt for å få oversikt. Derfor har vi utviklet nye kart for nedbør og vind. Nedbørskartet forteller deg hvordan nedbøren beveger seg fra 90 minutter tilbake i tid til 90 minutter frem, mens vindkartet tar for seg omtrent 60 timer frem i tid.

KART: Nedbørskart til venstre og vindkart til høyre. Illustrasjon: Yr

Vi må understreke at vi foreløpig kun har lansert en testversjon av lynkartet. Det betyr at vi gjør kartet tilgjengelig for bruk selv om vi vet at det kan oppstå feil. Dersom du har innspill til oss er det best å bruke dette skjemaet.

Her kan du teste lynkartet – husk at det foreløpig bare er tilgjengelig i nettleser.

12 kommentarer

 1. Kul sak. Jeg regner med at det brukes mye av samme backend som lyn.met.no allerede bruker. Er det planlagt et feature for å se hvor mange sensorer som har vært involvert i å bestemme posisjonen til en gitt utladning?

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Trym)

   Hei Trym
   Ja, vi bruker data fra meteorologisk institutt, og det er samme datagrunnlag som lyn.met.no.
   For veien videre, så har vi så langt tenkt at vi skal lage en funksjon som viser antall lynnedslag, forutenom å gjøre tjenesten mer robust og stabil.
   Ut over dette samler vi erfaringer med denne testen, noe som hjelper oss med hva vi skal prioritere videre.
   Takk for innspillet ditt!

 2. Tom Hammersvik

  Burde vel kanskje ha beholdt rødfargen som dere har på lyn.met.no i 1 minutt for å lettere se om noe nærmer seg der man er.Selv om lyn kan «flytte seg» over stor avstand i neste sekund.Ellers veldig bra.

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Claudia Ritter)

   Takk, Claudia. Hvis du ikke klarer å vente helt til kartet kommer i appen, så kan du jo bruke det i nettleseren på mobilen så lenge😊

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Liljeberg)

   Lynkartet til meteorologisk institutt og lynkartet på Yr bruker samme data, så innholdet er i utgangspunktet det samme. Når vi gjør lynkartet tilgjengelig på Yr, så vil det nå ut til flere folk, siden mange er kjent med og bruker Yr.
   Og for ordens skyld; Yr er et samarbeid mellom meteorologisk institutt og NRK.

 3. Arne Helge Øverjordet

  Håper dere ikke klundrer til noe som faktisk er veldig bra. Lynobservasjoner på met.no har hele 7 tidstintervaller på én time. Dette kan, som en kommentar her påpeker, vise hvilken vei uværet går, om det kommer mot deg eller ikke. En fancy animasjon av lynnedslagene kan ikke oppveie dette, når det ser ut som om det blir grovere tidsinndeling. Men dette kan vel utvikles og forbedres? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Ronny Marvin Lange

  En av verdens beste værmeldingstjenester har nå blitt enda bedre.Den brukes gratis av mennesker over hele verden,dette er veldig god pr.for både Meteorologisk Institutt og Norge..
  Kan ikke si annet enn den blir bare bedre og bedre

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvor langt frem i tid viser nedbørskartet hvor det vil regne?

Hva er treffsikkerheten?

Hvor kjapt vises lyn hos Yr?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.