nrk.no

Massivt opprop mot å skanne mobiler for overgrepsmateriale

Kategori: Samfunn

VIL SKANNE MOBILEN: EU-forslaget vil innebære å lokalt skanne etter mulig overgrepsmateriale på mobilen. Foto: Annika Byrde / NTB


– Dette vil invadere privatlivet til alle borgere i landet vårt, og vil være mer skadelig enn hva man prøvde å beskytte mot i utgangspunktet, sier én av over 300 forskere som har signert oppropet mot et lovforslag i EU.

I fjor lanserte EU-kommissær Ylva Johansson et lovforslag ment for å beskytte barn mot overgrep. Kritikere advarer mot at det i praksis vil undergrave retten til privatliv og innfører et massivt overvåkningssystem i Europa.

Lovforslaget vil innebære at selskaper i EU blir pålagt å «oppdage, rapportere, og fjerne overgrepsmateriale mot barn uavhengig av hvor det oppstår, samtidig som de fundamentale rettighetene til brukerne er beskyttet».

I et nylig publisert opprop argumenterer mer enn 300 forskere for at EU må justere lovforslaget.
– Vi advarer sterkt mot å forfølge dette eller lignende tiltak ettersom det ikke vil lykkes med teknologien vi har i dag eller som vil komme i nærmeste fremtid, samtidig vil potensialet for skade være stort, skriver forskerne.

Flere store selskaper, som Meta og Microsoft, skanner allerede i dag etter kjente tilfeller av overgrepsmateriale når det lagres hos dem. EUs lovforslag vil pålegge at også kommunikasjonstjenester som benytter seg av en teknologi kalt ende-til-ende-kryptering må skanne etter slikt materiale.

Ende-til-ende-kryptering gjør at kun senderen og mottakeren kan se innholdet av kommunikasjonen. Denne formen for kryptering har vært en viktig måte å gjøre digital kommunikasjon sikkert.

Lovforslaget vil høyst sannsynlig innebære å benytte seg av en kontroversiell teknologi der man skanner etter innhold lokalt på en digital enhet, gjerne forkortet til CSS. Slik kan man omgå ende-til-ende-kryptering.

Bakgrunnen for forslaget skyldes at det har vært en økning i internettrelaterte overgrep mot barn. I 2021 ble det avdekket 85 millioner bilder og filmer som viste seksuelt misbruk og overgrep mot barn.

EUs lovforslag vil også pålegge teknologiselskaper å oppdage forsøk på «grooming» og å bruke kunstig intelligens til å oppdage ukjent overgrepsmateriale.

Forskerne mener lokal skanning, slik det blir skissert i lovforslaget, ikke vil være effektivt til å oppdage overgrepsmateriale, og at det kan gjøre internett mindre trygt for alle.

BEKYMRET: Tjerand Silde ved NTNU mener EUs lovforslag gjør mer skade enn nytte. Foto: Martin Gundersen/NRK

– Jeg signerte oppropet fordi det er viktig at vi som er eksperter på digital sikkerhet og personvern sier tydelig ifra hva som vil bli konsekvensene av lovforslaget i praksis og hvilke svakheter teknologiene de ønsker å ta i bruk har, sier Tjerand Silde som er førsteamanuensis i kryptologi ved NTNU.

– Det er åpenbart en viktig sak både for lovgivere, teknologer, forskere og andre å lage systemer som beskytter barn mot overgrep, men det er viktig at slike systemer ikke gjør situasjonen verre enn det den er i dag. En analogi her er at man installerer overvåkningskameraer i alle rom i hvert eneste hjem for å passe på at ingen planlegger noe kriminelt. Dette vil invadere privatlivet til alle borgere i landet vårt, og vil være mer skadelig enn hva man prøvde å beskytte mot i utgangspunktet, sier Silde.

Sjefsforsker ved forskningssenteret Simula UiB, Helger Lipmaa, har også signert oppropet. NRKbeta har foreløpig ikke fått en kommentar fra ham.

Kontroversiell teknologi

NRKbeta har tidligere omtalt at Apple vurderte å innføre lokal skanning på sine mobiltelefoner, men planene ble stanset etter kritikk fra flere hold.

– Introduksjonen av skanning på våre personlige enheter – enheter som lagrer informasjon fra våre gjørelister, tekstmeldinger og bilder – går midt imot enkeltborgeres behov for personvern. Denne formen for masseinnsamling kan føre til omfattende nedkjølingseffekter på ytringsfriheten og faktisk på selve demokratiet, skrev en gruppe ledende ekspertene da Apple vurderte å ta i bruk teknologien.

I vår har EUs lovforslag vært på høring i Norge. Aftenposten omtalte da at det var steile fronter i høringssvarene mellom organisasjonene som jobbet mot nettovergrep og dem som fokuserte på retten til privatliv. Blant annet var Statsadvokatene i Oslo og Redd Barna tilhengere av forslaget.

EUs egne jurister vurderer det som sannsynlig at lovforslaget vil bli kjent ugyldig dersom det blitt utfordret i retten, ifølge den britiske avisen The Guardian. Det omtalte Morgenbladet først i Norge.

Oppdatert mandag 10. juli 10:25: Ny versjon presiserer at Helger Lipmaa jobber ved forskningssenteret Simula UiB, ikke Simulas avdeling ved Universitet i Bergen.

15 kommentarer

 1. Per Inge Omdal

  Det er et ordtak som lyder slik: Veien til helvete er brolagt med gode hensikter. Vi kan bytte ut ordet helvete, med diktaturstaten, hvor storebror ser deg.
  Hensikten er god den, men det vil bli et skritt på veien mot diktaturet.
  Det er bare et spørsmål om tid før dette vil bli brukt til andre formål, som å kneble, og kontrollere politisk opposisjon.
  Dette må stoppes!

  Svar på denne kommentaren

  • Kjetil Haaheim (svar til Per Inge Omdal)

   Støttes! Som sitatet til Snowden; “Arguing that you don’t care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don’t care about free speech because you have nothing to say.”

  • Kjetil Bakke (svar til Per Inge Omdal)

   Enig.
   Alternativt er der bare å vente til noen lager en mobil som ikke tillater, eller om man selv tillater slik teknologi på sin private mobil.

 2. Problemet med omgrepet ‘overgrepsmateriale’ er at dette fort inkluderer sjølvfien dottera di tok av seg sjølv på stranda med din telefon. Dagen etter får du politiet på døra og må tilbringe resten av livet i forvaring…

  Svar på denne kommentaren

 3. De kan få scanne min telefon så mye de vil hvis det hjelper å forhindre overgrep, men da vil jeg ikke ha bot fordi de så et bilde av at jeg fyrte meg en på stranda eller fisket uten lisens etc. Det burde være kun ment for terror og barneovergrep.

  Svar på denne kommentaren

  • Oskar (svar til Nino)

   Problemet er bare at det ikke er så enkelt. Hvis det bestemmes at det skal settes inn en scannefunksjon kan den fort bli «misbrukt».

 4. Vil berre sei tusen takk for at du dekker personvernsrelaterte saker som dette, for det er nesten ingen andre som gjer det.

  Håpar Nordmenn kan bli meir opplyst om problema rundt overvåkning og personvern.

  Svar på denne kommentaren

 5. Elisabeth Pedersen

  EU parlamentet har de siste år behandlet flere ganger saken med israelske Pegasus.
  Ikke bare total overvåking (lyd, bilder og tekst), men også mulighet til å ENDRE mail og bilder. Slik vinner og holder på makten fascister i flere EU land.
  Utrolig at kommisjonen ikke lærer!

  Svar på denne kommentaren

 6. Victor Brænd

  Når man har hatt mange mange år på seg til å danne en forståelse av problematikken rundt masseovervåking, kan jeg ikke si at naivitet er en god unskyldning. Det var jo ikke i går at USA (og andre) ble tatt i å drive med vilkårlig masseovervåking av både egne og andre lands borgere, og selv for et tiår siden var ikke problemet med masseovervåking nytt.

  Svar på denne kommentaren

 7. Alle hederlige mennesker ønsker å stanse både denne og andre typer grusomheter, men det rettferdiggjør absolutt ikke brudd på menneskerettighetene hvilket masseovervåking definitivt er. Skal vi gjøre oss til kriminelle for å stanse kriminitalitet så har vi neimen ikke kommet særlig langt.
  I tillegg så baseres eksisterende teknologi seg på at man bruker hashverdier fra tidligere avdekket materiale, disse må da nødvendigvis distribueres til ganske mange aktørerer og noe en da bør være klinkende klar over er at det finnes søkemotorer for omvendt hashverdisøk tilsvarende omvendt bildesøk, hvilket (i teorien ihvertfall) vil kunne ende opp med den forkastelige situasjonen å gjøre materialet lettere tilgjengelig.

  Svar på denne kommentaren

 8. Ole Gunnarsen

  Enig i at personvern er viktig! Det er skremmende å tenke på at mobiler kan bli skannet uten samtykke. Beskyttelsen av våre digitale rettigheter bør alltid være en prioritet. På en annen mer hverdagslig merk, jeg trenger virkelig å forbedre WiFi-opplevelsen min, kanskje jeg bør vurdere å oppgradere til en bedre wifi ruter.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.