nrk.no

TikTok forteller at europeiske brukerdata sendes til Kina

Kategori: Samfunn

KINA-FRYKT: Kinesisk eierskap har flere ganger skapt kontroverser rundt TikTok. Foto: Michael Dwyer/AP Photo/NTB

I en oppdatert personvernerklæring opplyser TikTok at ansatte i Kina får begrenset tilgang til informasjonen appen samler inn.

Den populære videoappen TikTok har blitt enormt populær i Norge, men med veksten har det også kommet mange bekymringer. Den største har vært at appens kinesiske tilknytning kan brukes av myndighetene til å spionere på TikToks brukere.

I sin oppdaterte personvernerklæring opplyser TikTok at europeiske brukerdata sendes til ansatte i Kina. Det skriver The Guardian onsdag.

TikTok omtaler selv overføringene til Kina som en «begrenset fjerntilgang» for å «tilby viktige funksjoner», ifølge et vedlegg til personvernerklæringen.

Personvernerklæringen trer i kraft 2. desember og oppdateringen inngår ifølge TikTok i et større åpenhetsarbeid for å vise hvordan informasjon blir delt utenfor Europa og hvordan appen samler inn lokasjonsdata. TikTok forteller også at ansatte i Brasil, Canada, Israel, Japan, Malaysia, Filippinene, Singapore, Sør-Korea, og USA har tilgang til informasjon om europeiske brukere.

– Vårt arbeid handler om å begrense antallet ansatte som har tilgang til europeiske brukeres data, minimere datastrømmer ut fra regionen, og å lagre europeiske brukerdata lokalt, skriver selskapets europeiske personvernsjef Elaine Fox i en pressemelding.

Fox understreker at tilgangen til «enkelte ansatte» i land utenfor Europa kun skjer i tråd med «robuste sikkerhets- og godkjenningsrutiner».

Overvåkingsfrykt

Det er ByteDance, et teknologiselskap med hovedkvarter i Kina, som eier TikTok. At appen har et kinesisk eierskap har ført til en rekke problemer for selskapet.

Donald Trump forsøkte under sitt presidentskap å få selskapet tvangssolgt til nye eiere. Det førte til en kompromiss-avtale hvor det amerikanske selskapet Oracle fikk en større rolle i driften av den amerikanske virksomheten.

TIKTOK-BRUKER: Emilie Enger Mehl (Sp) har blitt kritisert fra flere hold for sin bruk av TikTok. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Her i Europa åpnet Irlands datatilsyn en etterforskning av TikToks dataoverføringer til Kina i 2021, ifølge TechCrunch.

Flere var derfor kritiske da det ble kjent at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) begynte å bruke appen i høst. Til sine 16.100 følgere har hun til nå delt seks videoer om livet som politiker.

Dette samler appen inn

  • Informasjon du har delt om profilen din som brukernavn, e-postadresse, telefonnummer, og profilbilde.
  • Direktemeldinger brukt til å kommunisere med andre på plattformen.
  • Telefonkontakter om du har tillat å dele dem.
  • Upresis lokasjonsinformasjon basert på IP-adresse eller SIM-kort. Ifølge selskapet er det snakk om by- og landsnivå.
  • Informasjon om hvordan appen brukes som hvilke innhold en har sett, lengde og tid brukt i appen, og andre aktiviteter som søkehistorikk og innstillinger.

Kilde: TikToks personvernerklæring

Komplisert juridisk farvann

Personvernadvokat Eva Jarbekk forteller til NRK at TikTok opererer i et komplisert juridisk farvann. Europas personvernregler setter strenge krav til å overføre brukerdata ut av kontinentet, noe Jarbekk mener mange selskaper ikke har tatt skikkelig innover seg.

– Vi vet at overvåkningstrykket i Kina overhodet ikke tilsvarer hva vi tillater i Europa. Det er åpenbart at terskelen da er ganske høy for at det skal være OK å overføre brukerdata til Kina, sier Jarbekk.

– Når det kommer til personverntrusselen avhenger det av hvilke menneskers data som blir overført. Trusselen vil avhenge av hvem man er, og om det er relevant for Kina å påvirke eller spionere på personen.

Oppdatert etter publisering med faktaboks og en ekstra setning etter sitatet til Elaine Fox.

1 kommentar

  1. Jeg ikke installert TikTok på min mobil og mine nærme. Ikke bare fordi app’en nødvendigvis sender data til Kina, men fordi denne type media er avhengighetskapende og antakelig skadelig for barn å bruke over lang tid.
    Det at regjerninger også nå forbyr TikTok er et tegn på at vi bør tenke over hva TikTok egentlig er.
    Når det også ser ut til at meta-data (og innholdsdata?) fra TikTok blir kopiert over til Kina, som er et diktatorisk brutalt regime, så bør vi være forsiktige.
    Mitt råd er å unngår TikTok så langt mulig er.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.