nrk.no

Nå kopierer både Instagram og Snapchat appen BeReal

Kategori: Kommentar

Skjermbilder fra Snapchat som viser tokamerafunksjonen
Nå kan du ta bilder med begge kamera samtidig i Snapchat. Illustrasjon: Snapchat

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Det sosiale mediet BeReal har herjet topplistene denne sommeren. Det har blitt lagt merke til av Instagram og Snapchat som nå sverger til et kjent knep – å kopiere utfordreren.

Mandag rullet Snapchat ut muligheten til å ta bilde med både front- og bakkamera samtidig. Akkurat den funksjonaliteten har vært noe av det som har skilt sommerens store hit BeReal fra konkurrentene. Denne muligheten gjør at du får med bilde av deg selv samtidig som du tar bilde av det du driver med.

Snapchat har gjort det hele litt mer avansert enn BeReal og gir deg muligheten til å velge mellom forskjellige måter å kombinere de to bildene. Og der BeReal bare knipser en selfie uten at du får se den først gir Snapchats nye funksjon deg forhåndsvisning av selfie-bildet slik at du rekker å rette på håret og smile pent.

Meta starter kopimaskinen igjen

Meta/Facebook har lenge blitt beskyldt for å kopiere konkurrentene. Nå er det bare litt over en måned siden Meta-eide Instagram rullet ut sin «Dual Camera»-funksjon som gjør mye av det samme som BeReal. Og akkurat Instagram har vært ganske raske til å la seg inspirere tydelig av konkurrentene. Først kom «Stories» som en mer eller mindre kopi av Snapchat sin tilsvarende funksjon. Og da TikTok begynte å ta skikkelig av kom plutselig Instagram Reels som minner veldig om TikTok.

Instagram har også bekreftet at de jobber med en funksjon de kaller «Candid Challenges» som minner veldig om BeReal sin daglige oppfordring til å ta et bilde på et tilfeldig tidspunkt.

Skjermbilder som viser tokamerafunksjonene i BeReal, Instagram og Snapchat
Tokamerafunksjonene i henholdsvis BeReal, Instagram og Snapchat. Illustrasjon: Eirik Solheim / skjermbilder fra appene

Kommer det til å vare?

Når en app tar markedet med storm slik BeReal har gjort i sommer blir det store spørsmålet om dette kommer til å vare. Apper forsvinner ofte like fort som de dukker opp. Om de ikke overlever kan det være fordi vi blir lei av den nye funksjonaliteten eller at de ble kopiert av en eksisterende mye større aktør.

Det kan likevel være små nyanser som avgjør om noe blir en suksess eller ikke. Det å ta bilde med begge kamera samtidig dukket opp første gang for nesten ti år siden i appen Frontback. I BeReal er en av de andre litt spesielle funksjonene det faktum at du ikke får se hva andre har postet før du poster noe selv. Noe som også er en funksjonalitet vi har sett før. Facebooks app Slingshot fungerte på samme måten i 2014.

Få venner

Likevel er kanskje det viktigste med BeReal at mange legger til relativt få venner, og da med fokus på mennesker som de faktisk er interessert i å få innhold fra. Det er ikke sikkert at Instagram blir så mye bedre av at du nå kan få med en selfie fra de hundre- eller tusenvis av veldig perifere menneskene vi fort har endt opp med der.

Snapchat derimot er nok en mer direkte konkurrent til BeReal. Det at Snapchat nå har kopiert noe av det som var spesielt hos nykommeren kan nok få en del til å bli værende hos den eksisterende giganten.

Les også:
BeReal er appen der alle er ærlige
Denne appen slo rekord – utfordrer Instagram
Appen sier nei takk til influensere – eksploderer på appmarkedet

4 kommentarer

  1. BeReal er forfriskende nettopp fordi man ikke har sine 500-1000 beste venner som følgere eller «venner». Den er heller ikke full av reklame. Hvordan de tjener penger aner jeg ikke, men jeg kommer til å holde meg på BeReal fremover.

    At appene kopierer hverandre gjør bare at de blir mindre interessante fordi man får for mange funksjoner som ikke alle bruker.

    Svar på denne kommentaren

    • Herman (svar til Lisa)

      At en app ikke er full av reklame er helt vanlig i startfasen for å tiltrekke seg brukere. Det er ikke noe godt argument for å bruke en app eller ikke – når en har nok daglige brukere vil reklamen være like mye tilstede som de store aktørene.

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hva het appen fra 2014 som også krevde at du postet selv for å se hva andre postet?

Hva het den nesten ti år gamle appen som tok bilde med begge kamera?

Hva heter funksjonen i Instagram som minner om TikTok?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.